wislok1 Zagadka 27 20.09.13, 18:06 Co ma wspólnego to piwo z Benesova w Czechach z wiedeńskim Belwederem ? Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 27 21.09.13, 20:57 Nr 24-kosciół Steinhof w dzielnicy Penzing. Projekt architekta Otto Wagnera w stylu secesji. Nr 25-uniwersytet wiedeński Nr 26-dom handlowy Haas Haus ,położony niemal na przeciwko katedry. Tego jestem pewna. Nr 23-podejrzewam ,że to hol wejściowy w Operze,ale byłam tam już dość dawno i nie jestem pewna. Nr 27- nie mam pojęcia jaki związek ma to piwo z Belwederem.Może podają go w restauracji przy muzeum ? Odpowiedz Link
wislok1 Podpowiedź 23 i 27 21.09.13, 23:54 23 - budynek jest przy Ringu i jest tam muzeum 27 - co może łączyć piwo z czeskiego Benesova z pałącem we Wiedniu ? Właściciel browaru i lokator pałacu ! Tylko co to za jeden ? Odpowiedz Link
elde23 Re: Podpowiedź 23 i 27 22.09.13, 09:51 W zagadce 27 chodzi o arcyksięcia Ferdynanda, który, jako następca tronu urzędował w Belwederze, a na stałe mieszkał w zamku Konopiste, koło Benesova. Ale sam browar chyba nie był jego własnością, chociaż w tej dziedzinie, piwo Żywiec zawdzięczamy właśnie Habsburgom. Odpowiedz Link
elde23 Re: Podpowiedź 23 i 27 22.09.13, 11:23 Zagadka 23, to może być Weltmuseum /Etnograficzne/. Nie jestem pewien, bo nigdy tam nie dotarłem, a szkoda. Odpowiedz Link
wislok1 23 to nie to 22.09.13, 23:37 To nie jest Muzeum Etnograficzne Muzeum w zagadce jest niedaleko "placu kury", inaczej "placu kokoszki" Odpowiedz Link
ennka Re: 23 to nie to 23.09.13, 23:06 Elde23,gratuluję wiedzy historycznej i skojarzeń. Nr-23-ja się poddaję .Nie wiem, co to za wnętrze . O "placu kury czy kokoszki" pierwszy raz słyszę. Bardzo jestem ciekawa o co chodzi. Odpowiedz Link
wislok1 23 - odpowiedź 23.09.13, 23:25 Chodzi o to: www.wien.info/pl/sightseeing/museums-exhibitions/top/mak www.mak.at/aktuell tiny.pl/qhw6h Niedaleko jest Oskar Kokoschka Platz Odpowiedz Link
ennka Re: 23 - odpowiedź 24.09.13, 00:25 Hm, o tym ,że może chodzić o Oskara Kokoschkę,to pomyślałam. Znalazłam na planie,ale to wyglądało na ulicę a nie plac. Do tego nie skojarzyłam tego z MAK-iem. Pomyślałam więc ,że może chodzi i jakąś zwyczajową nazwę "plac kury". W muzeum byłam szalenie mi się podobało. Niestety ,było to już dość dawno i nie pamiętałam wnętrz. Pozdrawiam Odpowiedz Link
wislok1 Re: Podpowiedź 23 i 27 22.09.13, 23:33 Ad 27 Cytat: Z historie pivovaru Ferdinand bych zmínil nejen rok založení 1897, kdy arcivévoda František Ferdinand d‘ Este nechal postavit sladovnu a pivovar, který s menšími změnami v technologickém zařízení funguje do dnešní doby www.pivovarferdinand.cz/ Browar w 1897 kazał postawić arcyksiążę Ferdynand Brawo za skojarzenie! Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 30 24.09.13, 10:10 Nr 28-Rossauer Kaserne czyli Czerwone Koszary.Obecnie są tam jakieś ministerstwa. Nr 29-widok z wieży Votivkirche na pętle tramwajowa przy Ringu. Nr 30-Grinzing Z tej pętli odchodzi tramwaj ,chyba nr 38, na Grinzing własnie. Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 33 25.09.13, 07:08 Gdzie można we Wiedniu zobaczyć takie kartoce jak ta ? Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 33 25.09.13, 10:55 Dzięki. Nr 30-Belveder ,sala marmurowa Nr 31-podejrzewam ,że to eksponat z Schatzkammer czyli ze skarbca w Hofburgu. Nr 32-czywiscie w Muzeum Pojazdów w Schonbrunnie. Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 33 25.09.13, 11:03 Odnośnie zagadki nr 32, to może to być jeszcze eksponat z wystawy zastawy cesarskiej. Zwiedzałam kiedyś taką w Hofburgu.Wchodziło się tam z przejścia pomiędzy placem św.Michała a Heldenplatz. Trudno pamiętać takie szczegóły. Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 32 źle ! 25.09.13, 16:28 Solniczka jest najcenniejszym eksponatem w Skarbcu - Schatzkammer, ale nie w Hofburgu Odpowiedz Link
ennka Solniczka 25.09.13, 19:40 Doszukałam się takiej informacji. W labiryncie wystawowych sal najtrudniej znaleźć słynną Salierę, czyli XVI-wieczną solniczkę, Benvenuto Celliniego (jedyne zachowane arcydzieło włoskiego złotnika), chociaż jest znakiem wystawy, prezentowanym na plakatach. Każdy też pamięta o jej zuchwałej kradzieży w 2003 roku dokonanej przez pracownika systemów alarmowych podczas remontu muzeum. I o jej odzyskaniu trzy lata później (była zakopana w ołowianym pojemniku w lesie). Myślę ,że to jest odpowiedź na to pytanie. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Solniczka 25.09.13, 23:04 Tak, oczywiście chodzi o to ! A solniczka jest w skarbcu Kunsthistorisches Musem, nazywanym oficjalnie Kunstkammer: www.khm.at/besuchen/sammlungen/ Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 35 26.09.13, 16:44 Nr 34-Kościół św.Trójcy projektu Fritza Wotruby. Nr 35-Schmetterlinghaus- Dom Motyli w Wiedniu Odpowiedz Link
wislok1 Cóż, pomysły mi się skończyły na zagadki 26.09.13, 23:20 W zasadzie mógłbym pytać się o rzeczy średnio i mało znane, ale nie nie chcę żeby zagadki były ekstremalne, hehe Może zrobić wątek o zagadkach z Austrii, nie tylko z Wiednia ? Odpowiedz Link
ennka Re: Cóż, pomysły mi się skończyły na zagadki 27.09.13, 09:51 Zabawa była świetna, dzięki wielkie ,ze chciało Ci się czas na to poświęcić. Miałam okazję do przypomnienia sobie miasta i przekonania się, ile znam i pamiętam. Pomysł z Austrią super ,ale tu już będzie dla mnie pod górkę. Sporo widziałam ,ale nie znam całej Austrii. Jak masz ochotę to startuj z nową edycją. Ubolewam tylko ,że raptem ja i elde23 tu zaglądamy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
elde23 Re: Cóż, pomysły mi się skończyły na zagadki 27.09.13, 11:49 Ja też dziękuję, bowiem zabawa była świetna. Jeśli będziesz miał ochotę na dalszą zabawę, to chętnie spróbuję swoich sił, chociaż, podobnie jak przedmówczyni, Austrię/całą/ znam gorzej niż średnio. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
wislok1 Ok 27.09.13, 23:17 Jutro zaczynam z zagadkami o całej Austrii, obiecuję, że nie będą ekstremalnie trudne Odpowiedz Link
wislok1 Re: Cóż, pomysły mi się skończyły na zagadki 27.09.13, 23:22 "Ubolewam tylko ,że raptem ja i elde23 tu zaglądamy." No, to jest chyba problem także innych forów dyskusyjnych. nie potrafię tego wytłumaczyć. Chyba tylko tym, że ludziom nic się nie chce poza jałowymi pyskówami Odpowiedz Link