Dodaj do ulubionych

Zell am See

10.06.14, 09:41
Witam Forumowiczów! Planuję w sierpniu wyjazd pod namiot do Zell am See. Jeśli ktoś z Was był tam i spędził kilkanaście dni w ten sposób proszę o opinię. Gdzie warto się zatrzymać, co zwiedzać, jaki klimat w sierpniu.. Czy w ogóle to dobry pomysł (jadę z żoną i 5 letnim synem)? Czy są ewentualnie do wynajęcia kwatery prywatne? Bardzo proszę o podpowiedzi. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Zell am See 10.06.14, 18:40
      W Zeel am See pełno jest hoteli, pensjonatów a nawet i prywatnych kwater. Poszukaj w necie. Ceny jednak nie należą do najniższych. Ponadto w sierpniu raczej nie jechałabym w ciemno, ale zarezerwowała coś wcześniej, bo jednak obłożenie jest spore. Co do pogody, to raczej w sierpniu powinno być OK, ale tego nigdy nie da się przewidzieć. Ja zazwyczaj w Austrii bywam w połowie września i czasem jest ciepło i słonecznie, a czasem jest deszczowo, chociaż na chłód raczej nie narzekałam, nawet, gdy spaliśmy w namiocie.
      W okolicy jest co zwiedzać. Oprócz spaceru po Zell am See
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,118460045,121481863.html
      można zrobić wycieczkę do
      Jaskini Lamprechtshöhle:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,118460045,121420819.html
      malowniczego Wąwozu Seisenbergklamm, średniowiecznego miasta Lienz oraz uroczego Salzburgu
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,118460045,122415862.html
      Przepiękna jest wycieczka droga wysokogórska Hochalpenstrsse – Grossglocknerstrasse
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,146754558,147886631.html
      okolice Kaprun
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,146754558,148223653.html
      i wiele innych ciekawych miejsc.
    • orka.poznan Re: Zell am See 10.06.14, 21:04
      Aseretko, jak zwykle perfekcyjna odpowiedź wink

Dodam, że po naszym pobycie w Alpach w sierpniu 2013 nie zdecydowałabym się na swój namiot. Niestety, doświadczyliśmy i "krajówki", kiedy to padało przez 2 dni non-stop, i oberwania chmury - nie wyobrażam sobie, co stałoby się wówczas z podłogą namiotu...

Olisadebe, jeśli nie namiot, to ciężko będzie zarezerwować coś na krócej, niż tydzień i w dobrej cenie. Jeśli namiot, to należałoby się modlić o brak deszczu wink
      • jusytka Re: Zell am See 11.06.14, 09:18
        Tak sobie teraz myślę, że w Austrii kempingi chyba nie są zbyt popularne, bo w ogóle nie rzuciły mi się w oczy pola namiotowe, jak u nas. Ja wprawdzie do tej pory wybierałam hotele i pensjonaty, ale rok temu po raz pierwszy zdecydowaliśmy się na apartament, który zarezerwowaliśmy przez Booking.pl Nie był to cały tydzień, więc można znaleźć takie na krótszy czas. Ogólnie byliśmy zadowoleni, bo był duży, pięknie położony, a kuchnia była w pełni wyposażona. Cena - ok 50 euro za noc (za 4 osoby w jednym apartamencie).
        • orka.poznan Re: Zell am See 11.06.14, 09:41
          My chcieliśmy zarezerwować apartament na 3-4 noce w okolicach St. Johann im Pongau, najchętniej gdzieś na odludziu (lubimy mniej więcej takie klimaty, jak Wy), ale wszystko było zajęte sad Oczywiście szukałam z wyprzedzeniem, ale zaczęłam późno, bo dopiero w styczniu. Ostatecznie wylądowaliśmy w hoteliku/pensjonacie w Eben, za 100 EUR/noc/pokój, bez kuchni, ale za to z basenem.
          Podobnie - nie udało mi się znaleźć niczego w okolicach Berchtesgaden na krócej, niż tydzień...
          Jeździmy zawsze w II połowie sierpnia.
          A kempingi w Austrii też widziałam tylko na mapie, pól namiotowych w realu - w ogóle.
          W Zell am See byliśmy w domku Eurocampu, na kempingu Woferlgut.
    • pucor Re: Zell am See 01.07.14, 21:35
      bylismy rok temu w lipcu w zell am see i w tym roku tez jedziemy 27 lipca na 2 tyg.
      Jedziemy z dieciakami, i mamy zarezerwowany ferienwohnung.w okolicy kupa fajnych rzeczy do obejzenia , mysmy byli na stausee, na wodospadach i na grossglockner, wszedzie super samo jedzioro tez ma plaze i wejscie do wody polaczone z basenami jak pogoda dopisze swietna sprawa
    • akacjanet Re: Zell am See 14.02.17, 04:53
      Jest co zwiedzac, jedno z lepszych miejsc w Austrii, wokol mnostwo atrakcji. Pensjonaty nie sa strasznie drogie (porownywalam z Zakopanem i wyszlo na korzysc Zell Am See), dzieci prawie zawsze pobyt gratis, nawet wieksze dzieci. Tu jest fajnie opisane jak spedzic tydzien z dzieckiem, intensywnie zwiedzajac, w okolicach Zell Am See, widzialam wiekszosc atrakcji i warto, fajne jest tez muzeum pojazdow.Podroz szczegolnie z zachodniej Polski bardzo wygodna autostrada. www.mamradocheoddamtroche.blogspot.com
      • jusytka Re: Zell am See 22.02.17, 12:31
        Fajny blog Możesz mi coś więcej napisać o miejscowości Bad Gastein? - wybieram się tam latem
    • kot180790 Re: Zell am See 15.12.18, 07:46
      Polecam jechać tam latem!! Warto jechać własnym autem aby móc się przemieszczac albo dojeżdżać do danych atrakcji . Byłam tam w 2017r. i jeszcze wróce. Nocleg miałam w maleńskiej wiosce Fusch an der Grossglockner gdzie zaczyna sie wjazd na drogę Grossglockner-Hochalpenstrasse - wjazd na drogę kosztuje 35e od auta i można na tym bilecie przekraczać bramki dowolnie przez całą dobę . My wjeżdzaliśmy dwa razy na tym bileciewink Polecam. Ponadto zafundowaliśmy sobie treking na Schmitten w Zell am See - super widokowa trasa ( wejście /zejście zajmuje 7h) na szczytach mnóstwo polan z ławeczkami do turystów - za darmochewink Następnego dnia zrobiliśmy treking na Stubnerkogel najdłuższy most wiszący w Europie - wycieczka na szczyt i spowrotem na parking trwała 7h. Nie sa to męczące trasy a bardzo widokowe - na łakach pasły sie krowy i koniewink Przejscie mostem emocjonujące i chyba drugi raz bym nie przeszławink Parking darmowy pod kolejką i dość duży. Nad Zell am See byliśmy popołudniami - wylegiwaliśmy sie na kocach , niektórzy z kempingów zazywali kąpieli w jeziorzewink Obeszliśmy jezioro dookoła 3 h wędrówkiwink Kolejnego dnia pojechaliśmy zwiedzić 3 kaskadowy wodospad Krimml - 1h jazdy od Zell am See. Bilet coś koło 8e kosztował. Wejście na górę i zejście to jakieś 1,5h w zależności od tępa marszu. Na wszystkie szlaki w Alpach można z psem - to ważne myśle jesli ktoś ma czworonoga. W pochmurny dzień wybraliśmy się do Kaprun do wąwozu. ładny wąwóz. Zobaczylismy tez w drodze na urlop Hallstatt- mi wystarczyło 2h aby je zwiedzić...niektórzy sądzą że potrzeba cały dzieńwink W drodze powrotnej z urlopu zachaczyliśmy o Niemcy i jezioro Koningsee i tu spędziliśmy 2h a ja tam bym mogła cały dzień siedzieć i patrzeć na tą piękną błękitną tafle tego jeziorawink oraz Salzburg ale zobaczyliśmy ogrody Mirabell i słynny most z kłodkami wink Ze świętokrzyskiego do Fusch zajęło nam 9h jazdy autem.
      • wislok1 Re: Zell am See 15.12.18, 17:45
        Bardzo fajna relacja

Dzieki !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka