Gość: aaa IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.03.10, 12:47 Teraz wszyscy mówią,że liczy się doświadczenie,a może są jakieś mocne argumenty,że warto studiować dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Łukasz Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.proxnet.pl 16.03.10, 12:56 Tak,jest jeden argument. Mnóstwo wolnego czasu na co się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.internetia.net.pl 16.03.10, 13:46 Np. na zdobywanie doświadczenia, dokształcanie się czy robienie innych pozytecznych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.proxnet.pl 16.03.10, 18:17 W praktyce to wygląda tak,że każdy się leni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Czy warto studiować dziennie? IP: 195.82.180.* 16.03.10, 18:24 Przepraszam, czemu wypowiadasz się w imieniu każdego? Ja ( i pewnie nie tylko ja ) ciągle mam coś do roboty. A że Ty wybrałeś sobie kierunek na którym się można lenić - cóż może jesteś sprytniejszy niż ja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.proxnet.pl 16.03.10, 18:46 Studiowałem administrację. Studia nie były wymagające. Jedna wielka pamięciówa. Większość moich kumpli po zajęciach albo całe dnie spędzała na kompie,albo imprezowała. Rzuciłem administrację i poszedłem na elektrotechnikę. Myślałem,że będę się musiał uczyć całymi dniami algebry i analizy. Rozczarowałem się. Do zrozumienia materiału wystarczyła elementarna wiedza z liceum. Czasem przed kolokwium coś się czytało i rozwiązywało. Biorąc pod uwagę te dwa kierunki studiów,to studenci albo nie potrafili zapamiętywać dużych partii tekstu,albo wykazywali brak logicznego myślenia. Jaja to były na mikro- i makroekonomii. Studenci administracji pozbawieni logicznego myślenia uczyli się zadań na pamięć.A i tak zaliczali egzamin dopiero w III terminie,gdy było to co w pierwszym terminie. Idąc na elektrotechnikę myślałem,że już nigdy takiego czegoś nie zobaczę. Myliłem się. Studenci również uczyli się zadań na pamięć. Równanie zespolone IV stopnia rozwiązywali sposobem na równanie II stopnia. Śmiech na sali. Zero własnej inwencji twórczej i logiki. A potem jeden z drugim mówi jak to trudno jest na studiach,ile to mają zajęć,ile nauki,ile czasu muszą poświęcać na naukę. Śmiech na sali. Nawet nie wspomnę,że bierze się to wszystko z tego,że na studia-nawet dzienne-może iść każdy. Na administracji była jeszcze jakaś rywalizacja,bo dużo osób szło. 200 ileś na 90 miejsc. Natomiast na elektrotechnice,to śmiech na sali. 150 miejsc a chętnych 68. Brali każdego jak leci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.internetia.net.pl 17.03.10, 09:49 To znasz jakichś dziwnych "każdych" bez pasji i pomysłu na siebie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.proxnet.pl 17.03.10, 12:23 Nie wiesz co w życiu robić? Idź na studia. Odpowiedz Link Zgłoś
turekpolski Re: Czy warto studiować dziennie? 05.04.10, 16:09 Nie wiesz co robić w życiu? To POCZEKAJ AŻ BĘDZIESZ WIEDZIEĆ! A jak już będziesz wiedzieć i pragnąć z całych sił, wtedy znajdź Tego studia i bądź na nich najlepszy(a)! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
redman32 Re: Czy warto studiować dziennie? 17.03.10, 14:22 No nie wiem. Na dziennych mam zajęcia od rana do wieczora poprzerywane kilkoma okienkami. Na zaocznych masz wszystko wepchnięte w weekend a tydzien masz na sensowne rzeczy, a nie bieganie kilka razy dziennie z domu na uczelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.proxnet.pl 17.03.10, 14:35 Racja. Takie dni jak poniedziałek mogły tylko dołować. Rano ćwiczenia z teorii obwodów,okienka i na 16:30 wykład z matmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.10, 15:43 Dziwne pytanie. Jasne, że warto, tyle że nie każdy może sobie na to pozwolić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginko Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.chello.pl 16.03.10, 16:46 Gość portalu: aaa napisał(a): > Teraz wszyscy mówią,że liczy się doświadczenie,a może są jakieś mocne > argumenty,że warto studiować dziennie. Mocny argument? Są kierunku których nie da się studiować zaocznie, a doświadczenie zdobywa się po studiach i nikt nie wymaga go wcześniej. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marajka Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.ghnet.pl 16.03.10, 18:00 Wyższy poziom. Nikt mi nie wciśnie kitu, że człowiek, który raz na 2 tygodnie przez cały weekend siedzi na wykładach, wynosi z nich taką wiedzę, jaką dzienny zdobywa przez 10 dni. Mam porównianie dziennych i zaocznych na tym samym kierunku. Niebo a ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.proxnet.pl 16.03.10, 18:19 Zależy na jakim kierunku. Administracje itd. to żadna różnica. Na dziennych się nic nie robi i na zaocznych to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marajka Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.ghnet.pl 16.03.10, 22:19 Prawo. Różnica kolosalna. Na przykład brak kazusów na prawie karnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.rwd.prospect.pl 16.03.10, 18:39 No nie wiem np. budownictwo zaoczne I stopnia to 4,5 roku i zjazdy są co tydzień a dzienne to 3 lata. Wydaje mi się że zaoczni dadzą radę w takim czasie całkiem sporo zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.aster.pl 16.03.10, 22:05 Czy warto studiować dziennie? Z punktu widzenia kierunków które ja studiowałem - tak zdecydowanie warto jeśli poza papierkiem, chcesz też zdobyć wiedzę. Różnica poziomów była bardzo wyraźna (studia techniczne i ścisłe). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie warto Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.ghnet.pl 17.03.10, 10:00 Nie warto, moze wyniesiesz troche wiecej wiedzy teoretycznej, ktora w twojej przyszlej pracy najczesciej i tak jest bezuzyteczna... Odpowiedz Link Zgłoś
vivian.darkbloom tak warto, bo wyzszy jest poziom i prestiz 17.03.10, 15:35 na studiach dziennych poziom jest wyzszy, bo zdolniejsi ludzie trafiaja na dzienne. Studia dzienne maja tez wiekszy prestiz niz zaoczne. doswiadczenie zawodowe mozna zdobywac w wakacje na praktykach/stazach. A na wielu kierunkach na ostatnich latach mozna spokojnie laczyc studia z praca, bo zajec nie jest az tak duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
ratyzbona Re: tak warto, bo wyzszy jest poziom i prestiz 17.03.10, 16:10 Nie chodzi tylko o sam poziom ( choć ten z reguły na dziennych jest wyższy) ale o samo studiowanie - zaoczne to taka szkoła - zajęcia po zajęciach zero biblioteki dużo wykładów i ciągle ci sami ludzie - studiowanie na dziennych to jednak zupełnie co innego - wymagają więcej samodzielnej pracy ale jest ciekawiej. No a poza tym da się pogodzić studia dzienne z pracą może nie na pełen etat choć są i tacy którym się to udaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem_cos Re: tak warto, bo wyzszy jest poziom i prestiz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 17:17 studiowalem tak i tak, skonczylem takie i takie i wiem jedno i tu sie trzeba uczyc i tu jak sie chce cos wyniesc po studiach. Znam goscia, ktory na poczatku studiow dziennych wkrecil sie do robory na jakies godziny, potem sam pracodawca zaproponowal mu aby sie przeniosl z dziennych na zaoczne i pracowal juz na pelny etat, ale jakos go w domu pilili aby skonczyl dziennie, dotrwal do inz, ale magistra juz nie zrobil wolal pracowac za dobre pieniadze teraz dobrze zarabia, takze ze studiami w zyciu to roznie bywa nie jest powiedziane ze jak sie dziennie skonczy to juz wszyscy beda czekac z otwartymi rekoma. Wazne jest czy to na takicj czy takich studiach aby swoim zyciem sensownie kierowac i robic to co bedzie dawalo perspektywy na zycie jesli sie chce dobrze zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: tak warto, bo wyzszy jest poziom i prestiz IP: *.chello.pl 17.03.10, 21:33 tak, jest prestiz, sa tez INNI ludzie, no i nie idziesz stary do roboty!!! czy spieszno ci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belcia Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.rybnik.vectranet.pl 18.03.10, 21:24 TAK jeśli serio interesuje Cię zdobywanie wiedzy. NIe ma porównania do zaocznych pod tym względem ( mówię tu o jakiejś w miarę przyzwoitej uczelnie państwowej) Poza tym IMHO pod każdym innym względem też lepsze od zaocznych- no chyba , że aż tak śpieszy Ci się do pracy- ale po co? Jak można sobie przedłużyć dzieciństwo, to po co dobrowolnie odmawiać sobie tej przyjemnosći :P Ja tam zawsze zaocznym współczułam, mimo że z nauką mają z górki, ale co to za życie: praca-pseudonauka...i tak cały tydzień :P I po co? żeby te 3-4 lata wcześniej zacząć zarabiać? (min krajowa pewno po maturze? pzdr! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o_czym_ty_piszesz Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 22:14 no wlasnie mozesz sobie przedluzyc dziecinstwo i byc dzieckiem cale zycie, ale po co skoro mozesz lapac doswiadczenie i kiedy taka osoba jak belcia bedzie chodzic na rozmowy i zaczynac od 1500 zl netto, Ty bedziesz mial juz dom za 300 tys zł, dobry samochod za okolo 90 tys zł no i perspektywy na prace ze jej nie stracisz, a jak stracisz to pojedziesz do innej gdzie tez bedziesz zarabial 10000 zł (wiek 30 lat, 8 lat doswiadczenia) belcia lat 25 - 0 doswidczenia min krajowa dostanie i jak jest tak dobra jak mowi to cie dogoni w wieku 30 lat, ale ty zawsze bedziesz o krok do przodu od niej. Madrze to w siebie zainwestowac i cos z zycia wyniesc aby z tego cos konkretnego miec > TAK jeśli serio interesuje Cię zdobywanie wiedzy. NIe ma porównania do zaocznyc > h > pod tym względem ( mówię tu o jakiejś w miarę przyzwoitej uczelnie państwowej) > > Poza tym IMHO pod każdym innym względem też lepsze od zaocznych- no chyba , że > aż tak śpieszy Ci się do pracy- ale po co? Jak można sobie przedłużyć > dzieciństwo, to po co dobrowolnie odmawiać sobie tej przyjemnosći :P Ja tam > zawsze zaocznym współczułam, mimo że z nauką mają z górki, ale co to za życie: > praca-pseudonauka...i tak cały tydzień :P I po co? żeby te 3-4 lata wcześniej > zacząć zarabiać? (min krajowa pewno po maturze? > pzdr! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: Czy warto studiować dziennie? IP: 95.108.50.* 23.03.10, 22:24 Na jakim świecie Ty żyjesz? Po gołej maturze, to można doświadczenie w tesco na kasie łapać. Ludzi z dyplomami jak psów, a ktoś świeżaka bez doświadczenia i bez wiedzy zatrudni? Jasne, na kierownicze stanowisko od razu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belcia Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.rybnik.vectranet.pl 24.03.10, 20:16 > jak belcia bedzie chodzic na rozmowy i zaczynac od 1500 zl netto, Ty > bedziesz mial juz dom za 300 tys zł, dobry samochod za okolo 90 tys > zł no i perspektywy na prace ze jej nie stracisz i lokaja, i prywatny odrzutowiec, i słonia w adidasach... to jak sie szuka racy w wieku 19 lat jak rzucisz szkołę i zaczniesz prace rok wcześniej to dodaj do tego jeszcze kilka willi w kilku krajach Europy a po ukonczeniu 23 lat to juz tylko 1500 brutto proponuja i to z łaską, bo młodość jest w cenie :D oj dzieci dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blapull Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.torun.mm.pl 24.03.10, 20:49 Dobra może i ktoś kto zacznie pracować wcześniej naprawdę dorobi się kasy ale jest to przypadek pewnie jakiś 1 na 10000 ale nikt mi nie wciśnie kitu ,że nawet absolwent filologi pakistańskiej ma lepsze szanse na pracę niż ktoś po maturze lub nawet bez :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Czy warto studiować dziennie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 22:27 kiedys byl taki artykul na onecie chyba, ze polacy sie tylko ucza a europa pracuje. Moje zdanie uczyc sie trzeba przez cale zycie, nie wazne czy zaocznie czy dziennie, ale warto sie uczyc po szkole sredniej na studiach i lapac jak najwczesniej doswiadczenie aby po studiach bylo juz latwiej. ale jak ktos ma dwie lewe rece i nic sam nie robi aby sobie pomoc to nawet studia dzienne nic tu nie pomoga. Odpowiedz Link Zgłoś