Dodaj do ulubionych

Ambicje vs Renoma uczelni

11.02.14, 22:07
Witam. Zakładam ten wątek, gdyż jestem zaciekawiony Waszymi wywodami i opiniami. Temat dotyczy w sumie - mnie. Na początku powiem, że interesuje mnie kierunek studiów "ekonomia". Sprawa wygląda tak, że przeglądałem dużo rankingów w internecie, które pokazują, że jedną z najlepszych szkół biznesu, ekonomii jest SGH w Warszawie. Przeglądając biografie różnych ludzi sukcesu, ważnych ludzi z dziedziny ekonomii, większość osób kończyło SGH (dawniej: Szkoła Główna Planowania i Statystyki). Oczywiście w tych rankingach było napisane, że ludzie po tej uczelni najwięcej zarabiają i rzadko kto zostaje bez pracy. Ja ze względu możliwości finansowych mogę studiować na najbliższej uczelni (UWM, Olsztyn). Jestem ambitny, interesuje się ekonomią, biznesem, jest to moja w sumie druga pasja, wyznaczam sobie konkretne cele. Na uczelni chciałbym się uczyć przyzwoicie, aby zdobyć stypendium, być aktywnym w jakiś kołach naukowych. Czy osoba z ambicjami, mimo, że UWM leży 20 miejsc dalej w rankingu od SGH, może mieć te same możliwości co absolwent SGH?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaja Re: Ambicje vs Renoma uczelni IP: 31.133.22.* 11.02.14, 22:35
      Teoretycznie tak, tylko że w takich dziedzinach jak biznes liczy się jednak przede wszystkim wiedza zdobyta w praktyce. Właściwie dyplom wyższej uczelni to jest coś oczywistego, czyli żeby się jakoś wyróżnić należy mieć w cv jakieś ciekawe (dla pracodawcy) doświadczenie. Wydaje mi się, że nadal o takie doświadczenie łatwiej w Warszawie niż w Olsztynie, który jest raczej małym miastem. Niestety czasy takie, że warto studiować i pracować, szczególnie w takich dziedzinach. Inna sprawa, że w Warszawie też tłumy i studentów i absolwentów, a ekonomia to ciągle jeden z najpopularniejszych kierunków.
      • sado1994 Re: Ambicje vs Renoma uczelni 12.02.14, 17:44
        Zamierzam zrobić tak, że magistra będę robił na SGH, to dobra opcja w sumie jest. Wiadomo, że ciężko będzie się przebić, ale w tym co się robi, trzeba być najlepszym i do tego będę dążył :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka