Dodaj do ulubionych

STUDIUJACY FILOLOGIĘ POLSKĄ, BĄDŹ KANDYDACI – czy

IP: *.visp.energis.pl 03.06.05, 15:47
Hej!
Od przyszłego roku wybieram na licencjacką filologię polską UG. Obecnie
jestem studentką psychologii, dlatego interesuje mnie plan zajęć filologii,
żebym mogła wpasować się z zajęciami z psychologii. Nie rozumiem w nim kilku
rzeczy, mianowicie, co oznaczają poszczególne BLOKI I, II i III w siatce
zajęć oraz skrót ECTS przy przedmiotach, dajmy na to Historia Polski 2 ECTS?
Poza tym nie zdawałam matury z historii, więc czy punkty na konkurs
przyznawane są na podstawie świadectwa?(na filologię UG jest obecnie konkurs
świadectw)
No i takie pytanie na marginesie, jakie są języki do wyboru?:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: STUDIUJACY FILOLOGIĘ POLSKĄ, BĄDŹ KANDYDACI & IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 21:04
      > skrót ECTS przy przedmiotach, dajmy na to Historia Polski 2 ECTS?

Na którym roku tych studiów jesteś? Jasne, nie wszędzie jest system ECTS, ale
      naprawdę nie trudno znaleźć, co to takiego...

Są to europejskie punkty transferowe - taki przelicznik, ile warte są zajęcia,
      ważny np. gdy jedzie się na Sokratesa do innego kraju, a do zaliczenia roku w
      Polsce potrzeba tyle a tyle punktów ECTS. Na niektórych kierunkach - tam, gdzie
      jest większa swoboda wyboru zajęć - odgrywają większą rolę; na przykład musisz
      wybrać sobie fakultety za ileś ECTS.
      • Gość: Pestka Re: STUDIUJACY FILOLOGIĘ POLSKĄ, BĄDŹ KANDYDACI & IP: *.visp.energis.pl 04.06.05, 19:03
        Nie mam systemu ECTS na moich studiach, bo nie studiuję w Polsce :P To miejsce
        chyba jest odpowiednim do uzyskania tego typu informacji.
        Dziękuję.
    • Gość: jjj Re: STUDIUJACY FILOLOGIĘ POLSKĄ, BĄDŹ KANDYDACI & IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 19:31
      jeśli zdawałaś starą maturę - liczą się oceny z matury, jeśli maturę staro-
      nową;) z 2002, oceny ze świadectwa. a jeśli nie zdawałaś wymaganego przedmiotu,
      to szczerze mówiąc nie wiem czy przekreśla to Twoje szanse czy zamiast tego
      policzą Ci wyjątkowo ocenę ze świadectwa (w przypadku zwykłej starej matury).
      najlepiej dowiedzieć się na uczelni, jeśli będą łaskawi Ci odpowiedzieć;)

a co do języków to właściwie też nie wiem;) ale jeśli okaże się, że nie ma do
      wyboru tego, co Cię interesuje, zawsze możesz spróbować chodzić na lektorat na
      innym wydziale (np na prawie jest w miarę duży wybór grup, bo jest dużo ludzi,
      jest angielski, niemiecki, francuski, hiszpański, rosyjski, szwedzki, różne
      poziomy, a budynek tuż koło filologii. ale przypuszczam, że i na Twoim wydziale
      nie będzie z tym większych problemów. Ciekawszych języków raczej nie ma - niby
      jest włoski i japoński, ale nie słyszałam, żęby ktoś się ich uczył (co nie musi
      znaczyć, że ich nie ma;))
      • Gość: Pestka Re: STUDIUJACY FILOLOGIĘ POLSKĄ, BĄDŹ KANDYDACI & IP: *.visp.energis.pl 05.06.05, 21:17
        Wielkie dzięki! Na uczelni potrafią tylko skutecznie odsyłać z pokoju do
        pokoju, a szanse zebrania takich informacji maleją wraz z ilością odwiedzonych
        pomieszczeń:)Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka