Dodaj do ulubionych

15 DIABEŁ

06.01.14, 14:00
Demon, w Tarocie egipskim zwany Tyfon

Znaczenia karty:

Według Suligi
Egoizm, egotyzm. Uzależnienie od innych. Materializm. Brak wyobraźni. Brak intuicji. Brak wyczucia. Sukces zyskany w sposób uwłaczający godności, nielegalną drogą. Nienawiść do ludzi, do otoczenia. Emanacja niszczycielskiej energii, czarna magia. Niemożność wyzwolenia się spod wpływu kogoś potężnego, silnego. Tyrania. Totalitaryzm. Utrata wolności. Autodestrukcja. Uległość. Pasywność. Płaski racjonalizm. Brak szerszej perspektywy. Rabunek, kradzież, strata. Zła przygoda. Nieszczęście. Nieudane małżeństwo. Brak wian7 w wyższe wartości. Zniecierpliwienie. Sadyzm, okrucieństwo, fanatyzm, reakcyjność. Rasizm.

Odwrócony:
Nieład, nieporządek. Złe wpływy. Magia niszczycielska, czarna magia. Satanizm. Nadużycie siły. Komplikacje zdrowotne, rozstanie, rozerwanie więzów. Zrzucenie ciężaru odpowiedzialności na kogoś innego. Wybawienie z opresji. Rozpoznanie właściwej drogi. Nieoczekiwane wyjaśnienie sytuacji. Wyzwolenie z egoizmu. Rozbicie „wewnętrznej skorupy".

Według książki " Tarot"
Gwałt, przemoc, namiętność, wybuchowość, nadmierne wysiłki, siła fatalna. Odwrócona: Fatalizm, obraźliwość, ślepota.

H. Banzhaf: "Klucze do Tarota"

Archetyp - pokusa, zło, grzech
Znaczenie ogólne - zniewolenie, pokusa, zależność, brak umiaru, destruktywne siły, zdrada własnych zasad, niepohamowanie
Praca - zależność od kogoś, brudne interesy, sprzedaż swej duszy za pieniądze, nadużywanie władzy
Relacje/uczucia - uwiedzenie, związek destruktywny, rzutowanie nawzajem na siebie ciemnej strony, dewiacje seksualne, chorobliwa nieufność i zazdrość, destruktywna walka o władzę
Świadomość - spotkania z własnym cieniem
Sfera ducha - sprawdzenie stałości własnych zasad
Cel - władza, manipulowanie innymi
Cień - karta to jest cieniem sama w sobie
Odwrócona - wyleczenie, opamiętanie, odzyskanie wolności

W Tarocie Snów
Prymitywna, dzika energia wewnętrzna. Ukryte pragnienia i agresja. Uzależnienie, obsesja, gniew. Następstwo tłumienia swojej energii witalnej. Unikanie odpowiedzialności przez udawanie bezsilności w obliczu wewnętrznych pragnień. Materializm.

Tarot Metamorfoz - Metamorfoza cienia
Diabeł skrywa ekstremalną sprzeczność, jest wielkim przeciwnikiem, równocześnie jednak także znaczącym wsparciem w życiu, z którego możemy czerpać. Przestań zwalczać jego cień, a zobaczysz jak zmienia się w coś innego.

Erotyczny Tarot Decameron
XV- Diabeł. Niecierpliwość i ekstremalna zmysłowość. By zwalczać nudę i powtarzalność wybieraj nowe i oryginalne ścieżki. Radość może być czerpana również z cierpienia.

Astrologicznie: Koziorożec symbol materializmu.

W Tarocie Osho Zen - Diabeł nosi nazwę UWARUNKOWANIE

Diabeł pokazał mi się jako obsesja na czyimś punkcie - zbyt często karty stawiane na znajomość - karta Diabła powiedziała - Stop - to już uzależnienie... Oprócz tego pokazała mi bycie w związku z przywiązania z którego nie chce się uwolnić mimo możliwości, mimo, że w związku jest źle, ale jak to mi jedna pani powiedziała : to co że jest źle, że się męczę i duszę w byciu z kimś, ale to jest mój znany związek, mój własny wróg od którego nie odejdę"
Diabeł to nałóg od - picia kawy po 8 szklanek dziennie, przez papierosy, wino, kobiety, śpiew, mężczyźni, motocykle po.. hazard i seksoholizm, wszystko to od czego nie chcemy się uwolnić. Z pozoru jakże niewinne, a wciągające jak bagno. To romans nielegalny, zakazany, ale jakże emocjonujący... Karta często pokazuje mi związki karmiczne - co to z sobą źle, a bez siebie jeszcze gorzej.. to przyciąganie wbrew logice... Czy karty Diabła należy się bać? Niekoniecznie - bo ona też daje ostrzeżenie " Uważaj bo się przywiążesz, bo Cię wciągnie, bo z każdą chwila będzie Ci trudniej zrezygnować z niebezpiecznego zakazanego, a jakże fascynującego nałogu"

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/38/Jean_Dodal_Tarot_trump_15.jpg

https://kartyjagienki.pl/_cyme/gfx/pics/scarabeo_deck/15.png

https://i45.tinypic.com/1192yj8.jpg
Obserwuj wątek
    • inguszetia_2006 Re: 15 DIABEŁ 06.01.14, 16:03
      Witam
      Diabeł w marsylskim jest mocno ludyczny i mnie zawsze rozśmiesza. Tak mam. Nie boję się tego Diabła. Przypomina mi onanistę;-P I jak wyciągam tego Diabła to sobie myślę, że ktoś ma problemy ze wzwodem i musi się mocno natrudzić, by swego rycerza uzbroić;-D
      Pzdr.
      Ing
      • algaria Re: 15 DIABEŁ 06.01.14, 16:26
        A Diabeł w tarocie Thota przypomina fallusa i wytrysk tongue_out ot skojarzenia mambig_grin

https://www.vanessadeoliveira.net/reuniaodebruxas.com/arquivos/cache/carta-15--o-diabo-crop_158_232_133260120952309037.jpg
        • inguszetia_2006 Re: 15 DIABEŁ 06.01.14, 16:32
          Witam
          No właśnie, właśnie! Całe zło to te głupie chłopy i te ich klejnociki;-P Stamtąd zło całe pochodzi;-D Już wiem. Twórcą talii pierwszej była Kobieta, na pewno kobieta. Ale na pewno nie Mikołaj Kopernik!
          Pzdr.
          Ing
          • algaria Re: 15 DIABEŁ 06.01.14, 16:57
            Bo chłop klejnotem myśli... o ile go ma big_grin
    • kita32 Re: 15 DIABEŁ 06.01.14, 16:07
      Mnie Diabeł najczęściej pokazuje pasje, namiętności, coś co przywiązuje.

Kiedyś na warsztatach tarotowych zadałam pytanie o coś co córka Iwona zawsze nosi przy sobie (już nie). Chodziło o aparat fotograficzny, bo wtedy Iwona namiętnie utrwalała obrazy, kolory. I okazało się, że mnóstwo osób (wszyscy lub prawie wszyscy) w tamtych warsztatach miało kartę Diabeł w swoich rozkładach. Dlatego tak mi się to utrwaliło - Diabeł jako pasja lub jako uchwycenie czegoś.

Interpretacja Suligi tej karty zdecydowanie mi nie pasuje... Za bardzo negatywna.
      • kita32 Re: 15 DIABEŁ 06.01.14, 16:09
        Chodziło o aparat fotograficzny, - nie nauczę się - nie fotograficzny, tylko cyfrowy...
        • algaria Re: 15 DIABEŁ 06.01.14, 16:45
          kita32 napisała:

> Chodziło o aparat fotograficzny, - nie nauczę się - nie fotograficzny, t
          > ylko cyfrowy..

.Wiadomo o jaki chodzi
          Dobrze że nie pomyliłaś z ortodontycznym.. big_grin
          Ja przez prawie 6 lat nosiłam aparat Thomsona - ale to inna bajka wink
          • nagietek123 Re: 15 DIABEŁ 09.01.14, 10:19
            Albo i słuchowym wink
            • camaretto Re: 15 DIABEŁ 17.01.14, 16:00
              Dla mnie ta karta znaczy przeważnie zawsze podbramkowe sytuacje, z wyjątkiem (albo i bez wyjątku wink) egoizmu . Nic natomiast z "przyciągających " wpływów o kórych często piszą ludzie "bojący" się tej karty czyli "dobry seks" tylko "szybki" albo "ognisty kochanek" ... to do mnie nie przemawia, to "czyszczenie" mooim zdaniem, pranie wręcz czegoś co z natury jest ciemne. Próba pozbawienia złego zła jest fałszowaniem symboliki kart, nic więcej. A przynajmniej jedna czy dwie w całej talii negatywną wymowę mieć musi, bo życie jest życiem,i zawiera i dobro i zło. Patrzenie na wszystko przez różowe okulary abo przywoływanie ciągle "DIabła" Chmielewskiej jako tezę o wspaniałym, "trochę niegrzecznym" kochanku śmieszy i zdradza moim zdaniem potworny, bo samooszukujący więc autodestruktywny lęk przed rzeczywistością i przed wróżeniem.
              Pamiętam, kiedyś robiliśmy wróżby na osoby zaginione na "Szkółce", pamiętacie? I tam przy jednej z zaginionych dziewcząt był Diabeł jako odpowiedź na pytanie, co się stało.
              Zabił ją wtedy własny chłopak.
              Jasne, że w życiu rzadko się zdarza że ktoś umiera nagle, ale do wróżek częściej jakoś przychodzą ludzie z takimi kłopotami...Bądźmy realistyczni, prawdopodobieństwo wyrzucenia samego Diabła jest naprawdę małe.
              A mój ulubiony archetypiczny Diabeł to bohater "czarownic z Eastwick" - filmu którego... ja, odważna Camaretto - nie obejrzałam w całości jeszcze do tej pory. HiHi!
              Symbole falliczne jak przy talii Crowleya mnie akurat nie dziwią -autor sięga do początków "demonizacji" Diabła, czyli -od czsów chrystianizacji przedchrześcijańskich wierzeń i chrześcijańskich już symboli grzechu wypieranych przez Kościół. Identycznie jest w taliach Marsylskich gdzie widoczna jest postinkwizycyjna ewolucja , wyparcie wikkanskich symboli - (pół)Ksieżyca i Rogatego Boga do śmietnika kulturowego i utożsamienia ze złem i ciemnotą. Był to koniec 18. wieku, a więc czasy Rewolucji Francuskiej. Z kolei na wczesnyc taliach jak talia Sforzy (ciekawe czy taką miała też Królowa Bona?) Diabeł jest całkiem przyjemną, ognistą, długo-rogą bestyją, znaną z wczesnego średniowiecza. Są to najwcześniejsze talie, wcześniej za to(mówie o czasach starożytnych) w Europie w Diabła nie wierzono, podobnie jak w boga Izraela ...
              Były inne bóstwa, pewno równie ciemne wink
              • hoaxx Re: 15 DIABEŁ 18.01.14, 10:17
                A tu ciekawy artykuł o pierwowzorze wizerunku tarotowego Diabła.
                • leda-is-one Re: 15 DIABEŁ 22.01.14, 18:56
                  Bardzo lubię Tarakę i artykuły Wojtka Jóźwiaka.a ten artykuł jest wyjątkowy
    • camaretto Re: 15 DIABEŁ 22.01.14, 18:25
      Hej, Świetnie podpatrzone, nie ma raczej wątpliwości ąe te dwie postaci mają ze sobą coś wspólnego!
      Co do pochodzenia rogów jelenia i półksiężyców (patrz - talia Bordela, wyd. Lo Scarabeo) to raczej nie mam wątpliwości że autor kart Marsylskich (wszystkie znane talie są bardzo do siebie podobne) kopiował postać z tej płaskorzeźby dośc wiernie, wstawiając gdzie można było produkty własnej wyobraźni, popularne w ówczesnych czasach, jednak dość wiernie odmalowane żebra pod piersiami i dość dobre, aczkolwiek przeinaczone nieco - bo w pazurzaste łapy demona zamienione nogi - ogon Inany - Sowy . Wskazuje to moim zdaniem na fakt, że jakieś odwzorowanie tej płaskorzeźby autor widzieć MUSIAŁ - jest to zbyt dokładne.
      Rogi na głowach "uzależnionych" stworzeń animicznych, charakterystycznych dla talii Marsylskiej świadczą moim zdaniem o tym, ze chodzi tu o wyznawców kultu wiccańskiego, "spadkobiercy duchowego " wierzeń przedchrześcijańskiej Europy. Stąd moja aluzja do Wikki i Bogini Księzyca, gdzie żebra Inany zostaly sprowadzone do kształtów przypominających półksiężyce pod piersiami.
      Z biustem i modelką Jóźwiak moim zdaniem nie trafił również " w dziesiątkę" - wystardzy wspomnieć piękny biust Wenus z Milo. Są kobiety z wysokim, małym biustem, nasze pełne piersi to skutek siedzącego trybu życia (?) inaczej niż u naszych pramatek, kóre znacznie więcej biegały, chodziły i pracowały fizycznie. Facet zresztą, to nie miał pewno świadomości...
      big_grin
      tutaj grafiki

"Różdżka" wg. Jóźwiaka to oczywiście miecz ognisty. Podaję bez dowodu. To 1780 rok czy coś koło tego i mamy akurat amnestię po prześladowaniach czarownic. Jak również dość rozwinięte poglądy na temat co to są czarownice i jak powinien wyglądać Diabeł, którym nikt oficjalnie nie odważy się sprzeciwiać aż do końca 19 wieku prawie, a nawet i dłużej. Moi przodkowie byli co prawda niegrzeczni, o ile pamiętam, ale szkoły - zwłaszcza te dobre do których uczęszczali młodzi inteligenci to jeszcze żeńskie lub męskie gimnazja przyklasztorne. No i pierwsza kobieta nauki wtedy była, z mojego liceum baba, pani Skłodowska- Curie. A porządny diabeł miecz musiał, i musi, i basta!Inny miecz - też ognisty iał mieć archanioł Michał, i tu możemy poszukać(też na moją wiedzę z zakresu historii sztuki raczej się zdaję) odniesień co do błotniastych skrzydeł. Otóż Lucifer - ten chrześcijański - jako upadły anioł skrzydła mieć musiał - ale jakieś inne, gorsze niż anioły - diabelskie.Idealnie pasowały tu skrzydła nietopyrza. A znane z Biblii średniowiecznym grafikom anioły posiadały skrzydła ptasie, duże i niejako " dodatkowe " na ramionach. Stąd Izyda na freskach egipskich posiada skrzydła - ręce, jak ptaki. Przyrośnięte do ramion pojawiają się dopiero w europejskiej sztuce znacznie później.
      Tak w ogóle to Diabeł na Tarocie Bordela ma jeszcze zeza big_grin
      wink

as2.pl/images/foto/view/thumbnails/marseilles-XV.jpg.thumb_161x300.jpg
      Reszta fajnie autorowi "wyszła" - aż dziwne że nie wspomniała o karcie na której lew jest widoczny w całej pełni - też z kobietą.
      Ani o fajnym -eż dobrze trafionym i sięgającym do czasó mezopotamskich odwzorowań z innej płaskkorzeźby przypominającej do złudzenia Gwiazdę - kobietę przy magicznym źródle, gdzie mieszają się świetliste wody Yin i Yang. Też artykuł publikowany na Tarace - kiedy Algaria zapoda temat Gwiazda i Moc - być może uda mi się znaleźć i odpowiedni artykuł jeśli Jóźwiak jeszcze go nie skasował.
      ©camaretto
      • leda-is-one Re: 15 DIABEŁ do MOCy 22.01.14, 19:13

camaretto algaria juz dawno zapodała MOC...a Jóźwiak nie kasuje swoich artykułów wiec mozemy korzystać:-0
        forum.gazeta.pl/forum/w,245839,148315539,148315539,8_lub_11_Moc.html
        • camaretto Re: 15 DIABEŁ do MOCy 22.01.14, 20:08
          I będziemy, będziemy jak znajdziemy smile Nie pamiętam jedynie kto go napisał, bo nie Jóźwiak.
          A przy Mocy warto wspomnieć zatem dla formalności choćby o Isztar i jej kotach -lwach na któych wspiera się Bogini. I coś sznurkach i prętach bo badacze są jeno historykami - odwiecznymi symbolami Jin i Jang Ale gdzie?
          Izyda ma w rękach wyraźnie 2 krzyże Ankh a Diabeł okowy. No i ten miecz, na innej talii marsylskiej przekształcający się w różdżkę z któej buhają płomienie -symbol mąk piekielnych.
          No i czerwone płomienie na jednej z talii POD Diabłem - zamiast ogona .
          ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
          To nie karty są nietrafne tylko interpretator do kitu smile
          stare przysłowie Starożytnych Rzymian
          ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
          Re: 15 DIABEŁ do MOCy
          Tak w ogóle do 11 nadajesz jakbyś nie wiedziała smile Śmiesznie to wyszło.
          • camaretto Re: 15 DIABEŁ do MOCy 24.01.14, 14:22
            Otóż, dziewczętqa i chłopcy, mam kłopoty okazuje się, z owąż Gwiazdą. Dawniej musiał być to artykuł noawy i "gorący" - przedstawiał mianowicie znalezione przez kogoś freski albo płaskorzeźby sumeryjskie - znowu - które ktos odnalazł i napisał o tym do "Taraki" . Chodziło o pochodzenie symboliki i zbieżności z Tarotem - nie tylko Marsylskim w którym prawdę powiedziawszy rysunki są "żywcem " ściągnięte z przeróżnych miejsc. Niestety, Google "pokazały" niezbicie że ten artykuł - jeżeli jest tam jeszcze to został "zakodowany " dla abonentów.
            Czy ktoś ma abonament aktualnie? Możnaby sprawdzić czy ten artykuł tam jeszcze jest, bo widzę tam tylko dwa, bez tych zdjęć archeologicznych. Po tym można go poznać - skan postaci z wiadrami wody z okresu kultury mezopotamskiej . (Słowa - klucze byłyby "sumeryjskiej" może też, "Gwiazda" ...) Był bardzo ciekawy.
            • inguszetia_2006 Re: 15 DIABEŁ do MOCy 24.01.14, 18:19
              Witam
              Camaretto, ty się bierz za zagadki. Archetypy archetypami a trening treningiem;-D
              Niestety, nie zapłaciłam abonamentu, ale będę szperać w googlach w poszukiwaniu kobiety nad wodą. Już nawet coś tam przeszperałam,ale wszędzie tylko Inana i jej sowy;-P A to już mamy. Jako że Diabeł na tapecie to jednym z jego wcieleń forumowych, nie wiem, czy wiesz, jest kominiarzwink Ciekawe, że tym razem archetyp Inany przegrał z diabłem z szopki, osmolonym i czarnym.
              Pzdr.
              Ing
              • camaretto Re: 15 DIABEŁ do MOCy 25.01.14, 05:23
                Ingo,nie taki diabeł może jak go malują... ale wizerunek Inany to wyobrażenie z Tarota Marsylskiego gdzie "autobus z inkwizycyją" wdopiero się "wychrzanił" ,o czarownice z Salem pono poszło i inne dość spektakularne procesy, a w Europie lud prosty wierzy w coś w rodzaju mixa wierzeń żydowskich (Żydów się powoli z Europy pozbywano), "herezji" czyli również katolików i ewangelików - inteligentów często którzy byli za uświadomieniem mas po prostu , Galileuszem i Kopernikiem na czele, i którzy opowiadali "niestworzone rzeczy" tudzież. Tak że prawdopodobieństwo faktu że karty "dla atrakcji" okultyści ówcześni skopiowali z "Demoniczego Posążka Wschodniego" (płaskorzeźba, jako jeden z najbardziej rozpowszechnionych kultów wschodu, pewno nie by la jedyną - na pewno była skopiowana niewiadomą ilość razy i mogła być fizycznie we Francji, przywieziona choćby przez maga Etteile,który podawał jako miejsce swego pochodzenia wlaśnie Persję i który z Tarotem Marsylskim wiele mógł mieć wspólnego jako że swoje dzieło o znaczeniach kart Tarota wydał jednocześnie z kartami p. Bordela - w 1783 roku. Bardzo zatem możliwe, że okultyści byli przekonani że posiadają posążek demonicznej Lilith.).
                Gdzie indziej zatem Diabeł przybiera postać np. dlugorogiej Bestii (obrazek wyżej), Bestii o 666 zębiskach (Royo big_grin) czy Zwariowanej Blondynki - jak u mnie. Nic więc bardziej błędnego niż wsadzić wszystko do jednego kosza jak być może uczynili Francuzi w 18 w. w stosunku do bardzo już rozpowszechnionej gry w taroka (tarok francuski jest do dziś grą b. znaną, nie tylko tam ale również we Włoszech, Hiszpanii itd., najmniej może w Polsce, ale na tych terenach również karty były już znane, przywiezione w najgorszym przypadku przez Bonę Sforzę).
                A zagadkę chciałam schwycić za rogi, ale później cieszyłam się że tego nie zrobiłam - nie znam się na budowie kominków, jak Algaria - pół życia spędziłam w dużym mieście, i przoblemy z ocieplaniem rozwiązuje u nas hydraulik. Kominiarz jest przestarzałą (mocno czasami) atrakcją chodzącą i zbierającą raz w roku datki na kalendarze. Ostatnio jeden - atrakcja mocno przestarzała akurat - włożyła mi nogę w drzwi i nie chciała wyjść bez telefnu, niestety. Skapował facet, że jestem sama w domu. Co było dalej może być spokojnie przedmiotem następnej zagadki - może nawet powinno.Zapodać wątek bo śmieszny?
      • camaretto Re: 15 DIABEŁ 25.01.14, 05:41
        Tak w ogóle, to ten ognisty przedmiot w ręku Diabła na każdej talii wygląda inaczej. Szkoda, że Taroteki już nie ma... sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka