Demon, w Tarocie egipskim zwany Tyfon
Znaczenia karty:
Według Suligi
Egoizm, egotyzm. Uzależnienie od innych. Materializm. Brak wyobraźni. Brak intuicji. Brak wyczucia. Sukces zyskany w sposób uwłaczający godności, nielegalną drogą. Nienawiść do ludzi, do otoczenia. Emanacja niszczycielskiej energii, czarna magia. Niemożność wyzwolenia się spod wpływu kogoś potężnego, silnego. Tyrania. Totalitaryzm. Utrata wolności. Autodestrukcja. Uległość. Pasywność. Płaski racjonalizm. Brak szerszej perspektywy. Rabunek, kradzież, strata. Zła przygoda. Nieszczęście. Nieudane małżeństwo. Brak wian7 w wyższe wartości. Zniecierpliwienie. Sadyzm, okrucieństwo, fanatyzm, reakcyjność. Rasizm.
Odwrócony:
Nieład, nieporządek. Złe wpływy. Magia niszczycielska, czarna magia. Satanizm. Nadużycie siły. Komplikacje zdrowotne, rozstanie, rozerwanie więzów. Zrzucenie ciężaru odpowiedzialności na kogoś innego. Wybawienie z opresji. Rozpoznanie właściwej drogi. Nieoczekiwane wyjaśnienie sytuacji. Wyzwolenie z egoizmu. Rozbicie „wewnętrznej skorupy".
Według książki " Tarot"
Gwałt, przemoc, namiętność, wybuchowość, nadmierne wysiłki, siła fatalna. Odwrócona: Fatalizm, obraźliwość, ślepota.
H. Banzhaf: "Klucze do Tarota"
Archetyp - pokusa, zło, grzech
Znaczenie ogólne - zniewolenie, pokusa, zależność, brak umiaru, destruktywne siły, zdrada własnych zasad, niepohamowanie
Praca - zależność od kogoś, brudne interesy, sprzedaż swej duszy za pieniądze, nadużywanie władzy
Relacje/uczucia - uwiedzenie, związek destruktywny, rzutowanie nawzajem na siebie ciemnej strony, dewiacje seksualne, chorobliwa nieufność i zazdrość, destruktywna walka o władzę
Świadomość - spotkania z własnym cieniem
Sfera ducha - sprawdzenie stałości własnych zasad
Cel - władza, manipulowanie innymi
Cień - karta to jest cieniem sama w sobie
Odwrócona - wyleczenie, opamiętanie, odzyskanie wolności
W Tarocie Snów
Prymitywna, dzika energia wewnętrzna. Ukryte pragnienia i agresja. Uzależnienie, obsesja, gniew. Następstwo tłumienia swojej energii witalnej. Unikanie odpowiedzialności przez udawanie bezsilności w obliczu wewnętrznych pragnień. Materializm.
Tarot Metamorfoz - Metamorfoza cienia
Diabeł skrywa ekstremalną sprzeczność, jest wielkim przeciwnikiem, równocześnie jednak także znaczącym wsparciem w życiu, z którego możemy czerpać. Przestań zwalczać jego cień, a zobaczysz jak zmienia się w coś innego.
Erotyczny Tarot Decameron
XV- Diabeł. Niecierpliwość i ekstremalna zmysłowość. By zwalczać nudę i powtarzalność wybieraj nowe i oryginalne ścieżki. Radość może być czerpana również z cierpienia.
Astrologicznie: Koziorożec symbol materializmu.
W Tarocie Osho Zen - Diabeł nosi nazwę UWARUNKOWANIE
Diabeł pokazał mi się jako obsesja na czyimś punkcie - zbyt często karty stawiane na znajomość - karta Diabła powiedziała - Stop - to już uzależnienie... Oprócz tego pokazała mi bycie w związku z przywiązania z którego nie chce się uwolnić mimo możliwości, mimo, że w związku jest źle, ale jak to mi jedna pani powiedziała : to co że jest źle, że się męczę i duszę w byciu z kimś, ale to jest mój znany związek, mój własny wróg od którego nie odejdę"
Diabeł to nałóg od - picia kawy po 8 szklanek dziennie, przez papierosy, wino, kobiety, śpiew, mężczyźni, motocykle po.. hazard i seksoholizm, wszystko to od czego nie chcemy się uwolnić. Z pozoru jakże niewinne, a wciągające jak bagno. To romans nielegalny, zakazany, ale jakże emocjonujący... Karta często pokazuje mi związki karmiczne - co to z sobą źle, a bez siebie jeszcze gorzej.. to przyciąganie wbrew logice... Czy karty Diabła należy się bać? Niekoniecznie - bo ona też daje ostrzeżenie " Uważaj bo się przywiążesz, bo Cię wciągnie, bo z każdą chwila będzie Ci trudniej zrezygnować z niebezpiecznego zakazanego, a jakże fascynującego nałogu"