Dodaj do ulubionych

talie tarota

14.01.14, 15:41
Ostatnio doszłam do wniosku, że może mam nieodpowiednią talię i dlatego nic mi nie wychodzi. Stąd moje pytania:
Czym poza nazwami różnią się talie tarota? Czy to ma znaczenie jaką się stawia czy jest to obojętne? Na jakiej najlepiej się uczyć? Jak znaleźć swoją?
Obserwuj wątek
    • ja-tekla Re: talie tarota 14.01.14, 18:07
      Powiem tak...
      Ja mam swoją ulubioną talię, z której wróżę najchętniej, jest to tarot Rider-Waite, nie wiem, dlaczego akurat ta, po prostu najlepiej jestesmy zgrane wink
      Mam kilkanascie innych talii, mniej lub bardziej lubianych...niektóre są takie bardziej osobiste, do przemyslen, rozmyslan, dumania, np. tarot Maroon lub Golden tarot...inne mam, bo dostałam, bo zainteresowały mnie (np. tarot medieval lub gummy bear tarot) itp.
      Teraz spodobał mi się tarot "Drewnyj switok" ( Starozytny Zwój), ciekawa kolorystyka... niedługo będzie mój, ha!
      Lecz mam talie, z ktorych wróżyc nie będę..to np.tarot wampirow lub z kotami, krasnalami, pieskami itp. wampiry mnie denerwują, pozostałe śmieszą...
      Trafisz na "swoją" talię, poczujesz,że to własnie ta!I sama nie będziesz wiedziala, dlaczego...ale będziesz wiedzialą,ze to ta własciwa, idealna dla ciebiesmile
      A uczyć się najlepiej na taliach klasycznych, czyli tarot marsylski lub tarot Rider-Waite, bo wpierw podstawy poznajemy, a potem wybieramy, która nam "leży"...
      Intuicja ważna, ale i wiedza potrzebna, to idealne dopełnienie...
      Życzę ci powodzenia, Sumilla, na tarotowej drodze!

• sumilla Re: talie tarota 15.01.14, 23:21
        Życzę ci powodzenia, Sumilla, na tarotowej drodze! - dzięki smile

Teraz mam tarot marsylski razem z książką z rozkładami i objaśnieniami kart. Jak stawiam jakiś rozkład a potem próbuję go "rozszyfrować" wg tych opisów, to nijak mi to do siebie nie pasuje sad
        Zmienię na Rider Waite - może będzie lepiej.
      • nielaik Re: talie tarota 16.01.14, 12:44
        Że też nigdy nie przyznałaś się do wróżenia i posiadania z tak ciekawych talii.
        Gummy Bear? Ciekawa jestem jak ci z nich wróżby wychodzą, jak mówią te karty, czy można powiedzieć, że komunikacja jest bardziej z poczuciem humoru?
        A wampiry, które masz?
        Napisz wszystkie, które posiadasz, zaraz cię przepytamy.
        • leda-is-one Re: talie tarota 16.01.14, 14:37
          smileTekla. nigdy nie ukrywała że wróży,tylko pisała że jest wróżką tradycyjną i nie lubi wróżyć przez neta .Mamy tu jej wiele wpisów,np w wątkach w których Algaria opisuje karty, czy też w kociołku z rozkładami i innych ciekawych autorskich rozmyślańsmile
        • ja-tekla Nielaik... 16.01.14, 19:05
          ja nie ukrywalam, że wróżęwink tylko ja wróżka taka bardziej staroświecka, żaden net, czy telefon! Nie potrafię, przyznaję...I w zagadkach jestem słaba, niestety...
          Talii ciut nazbieralam, bo to juz prawie 30 lat "życia" z tarotem, ech... Niektóre dostałam w prezencie, niektóre sama kupiłam... bo ładna, bo ciekawa, bo nietypowa, bo zafascynowała itd.
          Do wróżenia uzywam tych opartych na Riderze, różne odmiany i luzne interpretacje,np.
          - Gendron Tarot ( stonowana, spokojna kolorystyka)
          - Tarot of the Old Path (jasne tło, postaci ubrane w stroje niby-średniowieczne)
          - Tarot the Modern-Medical (kolory lekko "zamazane")
          - the Pectorial Key Tarot ( fajny, ale ciemna kolorystyka odstrasza wróżących)
          - Tarot der Geheimnisse (niektóe karty z tej talii mnie rażą, bunt wzbudzają)
          - tarot 78 drzwi (ok, ale nie z mojej "bajki")
          - tarot Quattro ( na jednej karcie 4 male obrazki: marsylski, rider, egipski, afrykanski: dobry do nauki, porównań)
          - Tarot Boscha ( ciekawostka)
          - Cosmic Tarot (hmm, ciekawy, ale..no, włąsnie..jednak ale..duze twarze!)

Nigdy nie lubiłam marsylskiego, przyznaję. Ten wampirzy też mnie odrzuca, to Gothic tarot of wampires ( za dużo zębów i krwii, tfuu).

Co do tego Gemmy Bear tarot...zabawny, choć nie wydziwiony; dobry na wieczory panieńskie. Na kawalerskie lepszy chyba wampirzy wink

I ulubione talie..
          - Tarot Maroon...piękne kolory, cudne obrazki, ale tylko do medytacji, żal mi nimi wróżyć, serio..
          - Golden tarot by Kat Black ( bo lubię malarstwo,a te karty to kolaże obrazów sredniowiecznych, renesansowych itp.; wysmakowany!)

I ostatni nabytek - Tarot mityczny. Dopiero go oswajam.Ciekawa ksiązka dołączona do kart.

Kiedyś korzystałąm z Diamond Tarot, z wyrachowania. Bo niektórzy przychodzący na wróżby sugerowali się widokiem karty i sami dopowiadali,ze to pewnie " coś złego", bo...np., 3 mieczy lub 10 mieczy! A w tym diamentowym tarocie obrazki na karcie małe, słabo widoczne, bo obramowanie duże i kolorowe, odwracające uwagę wink..taki myk...

Więcej grzechów nie pamiętam, uffff...dostatecznie przepytana???
          • nielaik Re: Nielaik... 16.01.14, 19:22
            Przyznam, że najbardziej zaciekawiła mnie talia wampirza.
            Jak interpretujesz w tej tali Słońce? A 2 mieczy, wampiry skaczące z budynku?
            Dla kogo według ciebie jest dobra ta talia?
            Kiedyś na forum rozmawialiśmy o tym jak rysunki zniekształcają przekaz.
            Nie chodzi o teoretyczne regułki, a praktykę. Przykładowo talia 78 drzwi, w wielu przypadkach w ogóle nie potwierdzała znaczenia RW i mówimy tu o praktyce.
            Dzięki za odpowiedź.
            • ja-tekla Re: Nielaik... 17.01.14, 21:00
              Zacznę od tarota 78 drzwi..przeważnie jest ok, przekaz nie jest zniekształcony, choc z niektórymi kartami można by " podyskutowac"...
              Natomiast nie podejmuję się dyskusji nad wampirzą talią...dla mnie jest ona tylko ciekawostką bez jakiegokolwiek przekazu, czy nawet sensu...choć pewnie jakiś sens miał do przekazania pomysłodawca tej talii, lecz dla mnie jest on baardzoo głęboko ukryty, wręcz nieobecny wink.
              Co do zniekształcania przekazu...zgadzam się, że tak bywa, gdy osoba słabo poznała podstawowe znaczenia kart...wtedy kieruje się tym, co obrazek pokazuje...lecz gdy taka osoba ma solidne podstawy teoretyczne, to w praktyce poradzi sobie z najbardziej dziwacznymi taliami tarota, poukłada po swojemu, przeanalizuje, a nawet odkryje cos nowego...
              • info-123 Re: Nielaik... 17.01.14, 23:30
                Pani Teklo, proszę zaglądnąć na "gazetową" skrzynkę pocztową. smile

Pozdrawiam

Krzysztof
    • inguszetia_2006 Re: talie tarota 16.01.14, 20:00
      sumilla napisałsurprisedstatnio doszłam do wniosku, że może mam nieodpowiednią talię i dlatego nic mi nie wychodzi.
      Witam
      A ty masz jakiś imperatyw, że musisz, bo się udusisz, czy jak?;-P Chodzi mi o zdobycie kompetencji wróżkowych. Marsylski to moja ulubiona talia i bardzo fajnie do mnie przemawia i każda karta, "gdyż albowiem" jest pokryta patyną, pokazuje wszystko z przymrużeniem oka. Popatrz na Wieżę. Kolorowe groszki lecą z nieba, w wieżę wali piorun, będący miotełką kolorową. Wszystko takie lekko zabawne. A Diabeł? To ci dopiero rarytas;-D Jak się korzysta z marsylskiego to życie jawi się jako teatr ludyczny. To bardzo fajne i krzepiące. W tych kartach nic tak naprawdę dziś nie straszy. A nauka karcianych zależności to są długie, naprawdę długie lata. To jest całe życie. Jak chcesz coś poważniejszego to wybierz Ridera. Ale nie patrz na zegarek, bo to nie ma sensu. Poza tym zaczęłabym od numerologii, jednak.
      Pzdr.
      Ing
      • sumilla do inguszetia_2006 16.01.14, 22:01
        Ze mną to jest tak, że jak czegoś "nie rozgryzę", to mnie to męczy.
        Numerologię i astrologię już "rozgryzłam". Karty nie do mnie nie przemawiają. Mam nadzieję, że na razie. Bo pewnie będę ćwiczyć do skutku. Taka już moja natura wink

A uczę się zupełnie prywatnie, żeby zrozumieć coś, czego nie rozumiem smile
    • freya_v Sumilla 18.01.14, 11:13
      Na górze forum w dziale "wywieszka" jest post "blog magiczny kuferek" jest tam link do wpisu jak wybrać karty tarota.. Może warto wesprzeć się tamtymi wskazówkami?smile
      • sumilla Re: do freya_v 19.01.14, 13:57
        Dziękuję ale chyba mam już swoją talię smile

Kupiłam talię tarot świetlistej drogi. Spodobała mi się nazwa. Wydaje mi się, że coś "zaskoczyło" ale zobaczymy smile Mogę coś odczytać, tylko jeszcze nie wiem, co z tego będzie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka