Dodaj do ulubionych

zniżka na PKP

21.03.12, 20:13
Dziewczyny, ile dziecko niewidome oraz jego opiekun ma w końcu zniżki na bilety PKP?
Obserwuj wątek
    • olamaja Re: zniżka na PKP 21.03.12, 20:41
      Tu była dyskusja na ten temat :)
      forum.gazeta.pl/forum/w,24643,59747967,59747967,Jaka_znizka_w_PKP_.html
    • olamaja Re: zniżka na PKP 21.03.12, 20:42
      A tu dane z PKP
      www.pkp.pl/node/2153
    • ol2 Re: zniżka na PKP 22.03.12, 09:08
      hm, jakoś ciężko mi uwierzyć, że ja dostanę 95% zniżki jako opiekun osoby niewidomej.
      Wydawało mi się, że mamy po 78%.

Dzięki Olu:-)
      • olamaja Re: zniżka na PKP 22.03.12, 12:45
        A to Cię zaskoczę! Jak jeździłam z Mają to akurat tej zniżki wszyscy byli pewni na 100% i miałam 95% zniżki :-).
        Co innego jeżeli chodzi o dziecko bo czy traktować jakoosobę niepełnosprawną, niewidomą, dziecko w wieku szkolnym... no i gdzie jadę (lekarz, szkoła czy inne).
    • ol2 Re: zniżka na PKP 22.03.12, 14:01
      Olu, pisałam dzisiaj odnośnie zniżek do PKP i zobacz odpowiedź:
      " Legitymacja wydana przez Polski Związek Niewidomych - PZN
      w kolorze okładki granatowy, nie jest już dokumentem uprawniającym
      do zakupu biletu na pociąg z ulgą ustawową"

to w takim razie jaki dokument jest podstawą do przyznania mi i mojej córce zniżki?
      mam jedynie właśnie tą legitymację PZn, legitymację szkolną oraz orzeczenie o niepełnosprawności.
      • olamaja Re: zniżka na PKP 22.03.12, 16:31
        Hmmmm... chyba najważniejsze jest orzeczenie o niepełnosprawności. W nim są informacje o powodzie niepełnosprawności i czy dotyczy osoby zdolnej lub nie do samodzielnej egzystencji.
        Jak kupowałam bilety miałam przy sobie i legitymację pzn i orzeczenie.
        Najgorsze jest to, ze osoby sprzedające bilet same nie wiedzą czego potrzebują... a ja spotkałam się nawet z pytaniem "jaki kod zniżki ma wpisać na bilecie?"
        • ol2 Re: zniżka na PKP 26.03.12, 08:56
          ja to sądzę, że te babki w okienkach same do końca nie wiedzą co potrzeba do zniżki:-):-)
          w takim razie będę mieć przy sobie orzeczenie o niepełnosprawności.

Dziękuję Ci Olu, pozdrawiam ciepło:-)
          Dorka
          • tyska_edziecko Re: zniżka na PKP 30.05.12, 20:22
            Legitymacja osoby niepełnosprawnej wystawiana przez Zespół ds. orzekania o niepełnosprawności uprawnia do ulg (wnioski sa u nich, zdaje sie, że potrzebne jest zdjęcie legitymacyjne).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka