Dodaj do ulubionych

propozycje zabawek

10.06.05, 09:47
Pomyślałm sobie, że przynajmniej teoretycznie wiemy jakie zabawki musimy
kupować dla naszych dzieci. Wszystko co wydaje dźwięki, ma różne faktury,
może różną miękkość itp. Proponuję jedak abyśmy wynajdująć jakąś "perełkę" w
sklepie zabawkowym dały innym znać, że coś takiego istnieje. Często nawet nie
wiemy, że taka, czy inna zabawka może zainteresować nasze dziecko. Może
trafią tu również specjaliści lub producenci, którzy coś podpowiedzą.
Moją propozycją na początek jest gra "Kot w worku" firmy Granna. Jest tam i
tytułowy worek i kształty różnych przedmiotów do rozpoznawania (okulary,
serce, drabina, grzyb itd.). Można wymyślać różne warianty gry. Czasami ja
zawiazuję sobie oczy, żeby "zobaczyć" z czym radzi sobie moja córeczka. W tym
wypadku Maja zawsze wygrywa :).
Obserwuj wątek
    • ajlii Re: propozycje zabawek 10.06.05, 12:57
      Przepraszam, że sie wtrącam - nie mam żadnego doświadczenia w postępowaniu z dziećmi niewidomymi, a na forum zajrzałam w celu uzyskania pomocy dziecku uchodźców. Tylko tak kombinując nad zabawkami dla niego, wpadłam na taki pomysł... można przejść sie po sklepach z materiałami i kupić np. po 10 cm różnych tkanin (lub poprosić o resztki) - polar, sztruks, żorżeta, materiały z haftami wypukłymi, koronka, tiul, różne futerka. I potem z tych pasów tkanin związywać różne kształty lub wycinać kształty i naszywać lub nalepiać na kawałek materiału. Taka zabawa fakturami ;) Jeśli to strasznie głupie co napisałam to proszę o skasowanie tego postu. Pozdrawiam :)
      • olamaja Re: propozycje zabawek 10.06.05, 14:56
        Świetny pomysł. Znajoma moich rodziców zrobiła dla mojej córeczki kocyk z
        takich kawałeczków różnych materiałów. Maja bardzo go lubi.
        • paulina_83 Re: propozycje zabawek 10.06.05, 16:49
          ja znalazlam fantastyczne klocki sensoryczne,maja naklejone rozne materialy na
          kazdej sciance,klocki troche kosztowne bo 6 klocków 32 zl ale oplaca
          sie .Nikola bawiac sie klockami nadrobila 3 miesiace cwiczen w ciagu tygodnia,
          polecam.Przypomne ze moja córka ma niedorozwoj nerwu wzrokowego.
    • agnieszkaw8 Re: propozycje zabawek 10.06.05, 16:55

• nemiki1 Re: propozycje zabawek 10.06.05, 17:34
      Jeśli chodzi o kocyk to moja tesciowa również uszyła dla Tomisia taki. Teraz
      już jakoś mniej z niego korzystamy ale wcześniej był bardzo przydatny, jak
      Tomek więcej czasu spędzał na podłodze :-).
      Dobrym rozwiązaniem jest ponaszywać jeszcze na ten koc jakieś frendzelki,
      sznurki (które zresztą Tomiś uwielbia), dzwoneczki, jakieś zabawki dające się
      przyszyć.

Pozdrawiam Aneta
      • ajlii Re: propozycje zabawek 10.06.05, 17:43
        Dużo różnych sznurków (o różnych fakturach, grubości splotu) można znaleźć w pasmanteriach, są też chwosty (inaczej kutasy ;), a może i duże guziki...? np drewniane, o różnych kształtach...? Tylko jak by co - trzeba wybierać te z 4 dziurkami, bo z dwiema dziecko może wyrwać i włożyć do buzi. Dużo dzwoneczków można kupić w sklepach indyjski - od 50 gr w górę :) Są też pomponiki z futerka o różnych wielkosciach.

Ps. Jeśli spodobał sie Wam ten pomysł z tkaninami, to piszcie jeśli macie jakieś pytania odnośnie materiałów, wełny czy dodatków pasmanteryjnych - jestem kostiumografem, na codzień mam do czynienia z tkaninami, mam nadzieję że będę mogła Wam coś doradzić :)
    • sdr Re: propozycje zabawek 10.06.05, 19:29
      Fajne są też zabawki, które pozwalają naszym dzieciakom uczyć się sprawczości.
      Zwłaszcza wszelkie dźwiękowe, które uruchamiają się pod dotykiem. co prawda
      potem troche boli od tego głowa ;-) rodziców, bo w mieszkaniu robi sie głośno,
      ale dzieci mają radość. My ostatnio wypatrzyliśmy fajne klocki,wieksze od tych
      o których piszesz Paulinko - tymi Natka też się bawiła - bardzo, bardzo
      ciekawe. Te nowe klocki oprócz tego, że maja rózne ciekawostki są jesze
      manipulacyjne, ale niezbyt skomplikowane. Jedyne co jest w nich niefajne to
      cena. W Tesco zapłacilismy 48 zł. za trzy sztuki :-(. Aha, firma Fisher Price.
      A moze Wasze dzieci lubią bawić się pluszakami, bo Nacie miłość minęła i całe
      pudło misiów i nie tylko stoi i czeka na dzieci :-))).Pozdrawiam piątkowo,
      mama Naty
      • olamaja Re: propozycje zabawek 12.06.05, 15:00
        Można wykorzystywać te plastikowe jajka z jajek niespodzianek i wsypywać w nie
        różne rzeczy tzn. np. kaszę, groch piasek itp. Zawsze w dwa to samo. Potem
        dziecko szuka par.
    • ajlii Re: propozycje zabawek 12.06.05, 15:34
      Przez Was zaczęłam myśleć o tych zabawkach ;) Mam parę pomysłów, spróbuję uszyć jakąś lub chociaż narysować/opisać - mogłybyście ocenić czy sie nadaje...?
      • magracka Re: propozycje zabawek 12.06.05, 22:43
        Mój Gracek ma tylko 1 oczko i na początku w ogóle z niego nie korzystal ,
        uszyłam mu matę , która wyglądała jak szachownica, na kwadratach są naszyte
        kontrastowe wzory np. na czarnym polu białe koło, itd.. świetnie to się
        sprawdziło i tak jak nie lubił w ogóle leżeć na brzuszku to to zwróciło jego
        uwagę, świetne są też butelki zkręcane po jogirtach oblkejone różnymi kolorami i
        wzorami z do środka nasypane różne ziarna czy inne wkladki wydające różne
        dźwięki, w ogóle na dzieci słabowidzące dobrze dzialają okntrasty, pozdrawiam
    • sdr Re: propozycje zabawek 12.06.05, 23:30
      Fajne też są orzechy włoskie, wiecie? Zwykłe orzeszki, ale taki dziwne w
      dotyku, grzechoczą, turlają, stukają... Natka jak wiewiórka je uwielbia, a my
      potem zbieramy po całym mieszkaniu ;-), no i hitem mojej córki są opakowania po
      filmach foto. Takie plastikowe roleczki. Wkładamy w nie koraliki, albo orzechy.
      Mała pięknie się nimi bawi.
    • olamaja Re: propozycje zabawek 17.06.05, 09:05
      Fajna jest też płyta "Co to? Kto to?" wydawnictwa Seventh Sea. Nagrane są na
      niej różne odgłosy: Zwierzęta, instrumenty, narzędzia, natura, nawet całe
      historyjki dżwiękowe, które dziecko może potem interpretować. Naprawdę polecam!
      • ajlii Re: propozycje zabawek 17.06.05, 14:27
        A ja mam kilka kaset z słuchowiskami dla dzieci - "Kubuś Puchatek", "Pchła Szachrajka", "Księżniczka na ziarnku grochu", "Przygody Tomaszka Pogody" - ale są w domu, na Pomorzu... jak bedę tam w wakacje, może je przywieźć? Przydałyby sie Wam?
        • olamaja Re: propozycje zabawek 17.06.05, 14:47
          Ja dziekuję bardzo. Z tego co mam w domu mogłabym chyba otworzyć
          wypożyczalnię :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka