Dodaj do ulubionych

HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o POMOC

27.02.14, 15:58
Witam! bardzo proszę o wszelkie rady i spostrzeżenia, dopiero zaczynam się leczyć :
Oto moja historia:

Wrzesień- Październik 2013:
Objawy: wahania nastrojów, nerwowość, senność -piłam po 4 kawy dziennie,zawsze byłam niskociśnieniowcem ale wtedy ok. 12 w południe musiałam wypić drugą kawę żeby jakoś funkcjonować.

Listopad 2013:
Przestałam spać- dosłownie spałam po 2 godziny przez tydzień, pierwsza myśl tarczyca zrobiłam badania-
Moje wyniki: TSH 2,350
T3 3,65 (68,75%)
T4 1,49 (72,73%)
Wyszło w normie, więc niestety odpuściłam, od psychiatry dostałam najmniejszą dawkę lerivonu, żeby wyregulować sen.
Objawy: nerwowość, płaczliwość, rozdrażnienie, skurcze mięśni- łydek gównie po położeniu się do łóżka, mrowienia, drętwienia które skutkowały bezsennością, wylądowałam u psychiatry z podejrzeniem nerwicy, a nawet zespołu niespokojnych nóg .Po uzupełnieniu magnezu chwilowa poprawa a potem znów nawrót. Zdarzało mi się kołatanie serca i duszności. Na szczęście skurcze i ból łydek już nie wrócił- magnez zażywam nadal.Także moja zawsze regularna miesiączka spóźniła się o tydzień.

Objawy trochę się uspokoiły, od psychiatry dostałam lerivon 10 mg na wyregulowanie snu, biorę go po pól tabletki, raz jest lepiej raz gorzej, generalnie raz w tygodniu mam kłopoty z zaśnięciem.
W styczniu wróciła nerwowość i kołatania serca, zrobiłam ponownie badania
Luty 2014:

TSH 2,550
ft3: 3,56(65%)
ft4: 1,27 (44,16%)

anty-TPO 62.88 9 (0-34)
anty-TG 316.6 (0-115)
Pozostałe wyniki:
Ferrytyna 27,45 (13-150)
Wit.B12 625 (191-663)

Badanie USG:

wymiary płat lewy: 20*18*41 mm
płat prawy: 20*18*42 mm Cieśń 6 mm
Gruczoł tarczycowy o echu niejednorodnie obniżonym bez widocznych struktur patologicznych- radiolog zasugerował Hashimoto

Wizyta u pierwszego endokrynologa:

Endkrynolog zaleciła mi pół tabletki Euthyroxu 25 i to tylko dlatego, że jestem w wieku rozrodczym, mam według niej piękne wyniki, wszystko w normie, a hashimoto to teraz wszyscy mają.

Wizyta u drugiego endokrynologa:

,,Mam początki Hashimoto, nie powinnam brać w tej chwili euthyroxu bo możemy zrobić jeszcze większy bajzel w hormonach, trzeba poczekać aż rozwinie się niedoczynność" następna wizyta na początku kwietnia, wtedy mam powtórzyć badania + kortyzol( zwróciła uwagę na wielkie siniaki po pobieraniu krwi, są one strasznie bolesne i utrzymują się 2 tyg.), glukoze i insuline i prolaktyne po obciążeniu metoklopramidem..

Co myślicie?
Czuję się fizycznie nieźle, ale psychicznie kiepsko..znowu źle sypiam..jest mi zimno, dłonie mam często fioletowe..znowu coś poprzestawiało się z cyklem, pierwszy raz tam mi się zdarzyło właśnie w listopadzie, kiedy zaczęła się moja bezsenność i teraz znowu okres spóźnia się tydzień.. To od tarczycy czy prolaktyny?
Doradźcie mi proszę czekać z tymi badaniami miesiąc czy porobić je w przyszłym tygodniu i szukać nowego endo?

Już sama nie wiem czy te wszystkie moje objawy to tarczyca czy coś z psychiką-hipochondria?
Zawsze byłam okazem zdrowia, przeziębiona byłam z dwa lata temu, miesiączki idealnie regularne a tu takie cuda ..
Bardzo proszę o wszelkie sugestie i spostrzeżenia!

Dodatkowo moja mama ma niedoczynność tarczycy i guzki obojętne.
Obserwuj wątek
    • natder Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 28.02.14, 11:38
      Jest niedoczynność niestety.
      Dawkę t4 korygowałabym tak długo aż będziesz czuć się dobrze i objawy niedoczynności ustąpią.
      Żelazo do uzupełnienia bo masz go b. mało w tkankach.
      Neurolog zespół niespokojnych nóg wykluczył a próbę tężyczkową wykonał?
      • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 28.02.14, 18:10
        Nie byłam u neurologa, tylko u psychiatry, dolegliwości ze strony łydek w tej chwili już całkowicie ustąpiły. Nie miałam wykonywanej próby tężyczkowej. Żelazo uzupełniam- na przemian Sorbifererm i Biofer Folic ( po Sorbiferze mam straszne nudności).
        Zażywam też:
        Calcium 1250 mg i wit D3 1000 j.m i magnez Slow Mag 6 tbl. dziennie.

• muktprega1 Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 28.02.14, 18:16
      Od zeszłego roku spadło Ci Ft4 o 30%, masz klasyczne objawy niedoczynności a przecież to jest ważne a nie normy laboratoryjne, dobrze, że dostałaś tyroksynę, a dla młodej osoby TSH powyżej 2 już jest za wysokie smile
      Dodatkowo mozesz być obciążona genetycznie z powodu mamy, więc na Twoim miejscu jak najbardziej wdrożyłabym tyroksynę i za 4 tygodnie zbadała samo Ft4 i Ft3, a przy okazji jednego wkłucia:
      ferrytyna
      D3
      Pomocny link:
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,141782384,141878585,Re_po_wizycie_u_endo.html
      • muktprega1 Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 28.02.14, 18:18
        Ferrytyna 27,45 (13-150)

nie zauważyłam ferrytyny smile
        • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 29.03.14, 10:54
          Najnowsze wyniki- 28.03.2014:

TSH 2,92 (0,27-4,2)
          ft3 3,28 (2-4,4) 53.33%
          ft4 1,34 (0,93-1,7)53.25%

Anty TG 310,10
          Anty TPO 68,55

Prolaktyna 44,98 (4,79-23,3)
          Po obiążeniu MTC 463,30

Kortyzol 17,41 (w normie)

Wit D 25 OH 46ng/ml

Euthyroxu nie brałam, wizytę mam 9. 04.
          Samopoczucie: do 15 marca dobre, potem znów kołatanie serce. bóle pleców, karku, kilka bezsennych nocy..Oprócz tego nie mogę schudnąć mimo diety i ruchu, na szczęście nie tyję.

Martwi mnie prolaktyna, ale wyczytałam że Trittico( trazadon) które zażywam na sen może tak działać, chociaż to tylko 1/3 tbl. (25 mg)?

Na pozytyw dobry poziom D3, chyba nie powinnam jej zażywać w taki razie?

TSH wzrasta ale ft 4 też a ft 3 maleje- co to oznacza??

hormony mam wyrównane na ok. 50 % więc pewnie endo odeśle mnie z kwitkiem... jakie jeszcze badania porobić? Co zażywać? Doradźcie proszę!
          • muktprega1 Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 31.03.14, 15:34
            Hormony masz na ładnym równym poziomie, ale ciutę jednak za nisko.
            Chorobą masz w stanie aktywności, bo wysokie obydwa przeciwciała i to one mogą Ci teraz dawać się we znaki.
            Prolaktyna oraz cholesterol spadnie, jak wyrównasz hormony tarczycowe, ale czy ja dobrze odczytałam? Jesteś w ogóle bez hormonów?

> TSH wzrasta ale ft 4 też a ft 3 maleje- co to oznacza??

Ft4 i Ft3, że za mało hormonów, a TSH wtedy wzrasta, bo próbuje pobudzić tarczycę do produkcji hormonów właśnie smile
            • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 01.04.14, 13:35
              Tak jestem bez hormonów, wizytę mam 9. 04.

Ile może trwać rzut choroby?
              Poziom przeciwciał nie zmienił się praktycznie od 14 lutego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka