Dodaj do ulubionych

Ochota na seks?

09.06.14, 09:38
Czy którejś z kobiet po częściowej resekcji tarczycy (został płat środkowy) udało się przywrócić ochotę na seks?

Wyniki badań kobiety, 30 lat:

TSH: 1,560 µIU/ml

w styczniu: 3,969

lipiec 2013 fT4: 0,87
TSH: 2,788

10/2012 (ciąża):

ft3: 2,61
ft4: 1,06
TSH: 1,46
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Ochota na seks? 09.06.14, 10:52
      to Ty jesteś tą kobietą bez chęci do seksu?
      • fourmi Re: Ochota na seks? 09.06.14, 11:38
        Nie, ale jestem mężem tej kobiety.
        • zamostkowa Re: Ochota na seks? 09.06.14, 18:18
          Otóż mężu, nie trać nadziei. Kłopoty z tarczycą bywają powodem utraty zainteresowania seksem, temat ten rzadko jest poruszany, a szkoda smile
          Po powrocie do równowagi (wyrównaniu hormonów) wraca się do "formy", ale to zależy już pewnie od cech osobniczych. Jeżeli wywołanie tematu jest na serio, to pewnie odezwie się ktoś jeszcze w tej sprawie, ale mnie po całkowitym usunięciu tarczycy lekarz uprzedzał o możliwości utraty lub osłabienia libido, więc widać jest to dość typowe zjawisko.
          • edie70 Re: Ochota na seks? 09.06.14, 19:09
            a co to jest sex ? lecząc Hashimoto hormonami+antydepresanty ta sfera życia przestała dla mnie istnieć crying
            Marne pocieszenie ...
        • hashitess Re: Ochota na seks? 09.06.14, 20:22
          fourmi napisał:

> Nie, ale jestem mężem tej kobiety.

zapraszamy kobietę do napisania o swojej tarczycy.
          • fourmi Re: Ochota na seks? 10.06.14, 16:15
            A co tu pisać. Wszystko typowe.

Guzki na tarczycy i operacja w dzieciństwie. Później w wieku ok. 25 lat ponowna operacja, został tylko środkowy płat.
            Suplementacja eutyroxem.
            Od tego czasu pogorszenie jakości włosów (łamiące, matowe, siwe), bóle kolan (jedno zakończone artroskopią, dopiero później przeczytaliśmy, że może to mieć związek z tarczycą.
            Ciągłe łamania w kościach, "wykręcanie" nóg, szczególnie przy zmianie pogody.

Przeżyty zawał, a raczej coś co mogło przypominać zawał - ból piekący, ogromna arytmia serca - to wtedy kiedy nie brała leku przez kilkanaście dni.

Przez jakiś czas libido rosło przy odstawieniu eutyroxu na 2-3 dni. Teraz po urodzeniu i wykarmieniu dzieci temat seksu przestał istnieć. Wiadomo, mogą być inne problemy, ale zanim ruszymy psychikę, wolelibyśmy wyeliminować skutki wynikające z braku tarczycy.

• ola_dom Re: Ochota na seks? 10.06.14, 16:43
              A czy masz jakieś ostatnie badania poziomów ft3 i ft4?
              Wiele osób jest "leczona" tak, że owszem - łyka Euthyrox, ale w zupełnie niewłaściwej dawce i tak naprawdę wciąż jest w niedoczynności, której jednym z ważnych objawów jest właśnie spadek libido.
              Więc najświeższe badania pomogłyby ocenić sytuację.
              • fourmi Re: Ochota na seks? 11.06.14, 04:49
                Zrobi przy najbliższej okazji.
                Nikt jej tego nie zleca.
                • ola_dom Re: Ochota na seks? 11.06.14, 10:10
                  fourmi napisał:

> Nikt jej tego nie zleca.

I to może być podstawowa przyczyna i problem - że żona wciąż jest w niedoczynności, ale tego nie wie (choć zapewne czuje, co i Ty odczuwasz), bo lekarz nie był łaskaw się zainteresować.

Pamiętaj, żeby zbadała:
                  ft4
                  ft3
                  TSH

koniecznie na czczo PRZED wzięciem Euthyroksu.
                  • fourmi Re: Ochota na seks? 11.06.14, 10:35
                    oooo... zawsze robiła PO wzięciu eutyroxu...Dzięki!
                    • ola_dom Re: Ochota na seks? 11.06.14, 10:46
                      fourmi napisał:

> oooo... zawsze robiła PO wzięciu eutyroxu...Dzięki!

LEKARZ DO ZMIANY!
                      Bo to konował, który nawet nie zająknął się o podstawowej kwestii - o tym, że ft3 i ft4 bada się PRZED tabletką.
                      Nie mówiąc o tym, że nie kontroluje stanu zdrowia pacjentki.
    • znakzapytania16 Re: Ochota na seks? 11.06.14, 11:22
      O Boże... co za matoł z tego Endo.
      Koszmar. Nie dziw się zatem, że żona nie dokazuje w sypialni. Jest źle-fatalnie prowadzona. Niech zmieni lekarza - i oby trafiła na mądrego. Napisz skąd jesteście, może ktoś Wam tu poleci do kogo iść.
      No i nie martw się! Odzyskasz namiętna kobietę - hormony zmieniają wszystko. Jeszcze będziesz prosił, żeby bolała ją głowa! wink
      Powodzenia i mądrego endokrynologa!
      • fourmi Re: Ochota na seks? 11.06.14, 13:49
        małopolska, najlepiej Kraków
        Luxmed / NFZ?

Dzięki za bardzo budującego posta, choć to trochę brzmi jak życzenia urodzinowe smile
        • ola_dom Re: Ochota na seks? 11.06.14, 15:43
          fourmi napisał:

> Dzięki za bardzo budującego posta, choć to trochę brzmi jak życzenia urodzinowe smile

Kochany! Dla wielu z nas to także życzenia - DO SPEŁNIENIA.
          Nam też się chce znowu chcieć...smile
          Szkoda tylko, że lekarze mają to w d...ie.
          Dopóki to nie o ich własną d...ę chodzi....uncertain
    • znakzapytania16 Namiar na endo 11.06.14, 15:54
      W Krakowie macie dr Bobrowskiego. Hormon-Med. Prywatnie. Dzwoń! Powodzenia!
      • hashitess Re: Namiar na endo 11.06.14, 16:45
        Mam duże wątpliwo§ci czy to dobry endo.
        • znakzapytania16 Re: Namiar na endo 11.06.14, 17:37
          Hassi, leczą się u niego dwie moje znajome. Nie ma tragedii. Czują się ok. Sprawdza całą trójkę. Wit . D3 i b12. Myśli.
          Na pewno lepszy i bardziej zaangażowany niż ten, pod którego opieka jest żona założyciela wątku.
          • beba2 Re: Namiar na endo 18.06.14, 22:38
            Ja też się leczę u Bobrowskiego. On leczy objawy, a nie wyniki. Endokrynologiem jest jego ojciec, on nie. Ale tarczycę leczyć powinni, i mogą, lekarze pierwszego kontaktu, tyle ze większość to matoły od wypisywania recept ( z błędami oczywiście ).
            Zaczęłam u Bobrowskiego, bo to jedyny chyba gość w Krakowie, który podąża za standardami światowymi w kwestii norm TSH, i zleca FT3 i FT4. Wie też, że przy zażywaniu trójki nie ma sensu badać TSH.
            Aaaa, i najważniejsze - po ustawieniu hormonów ochota wraca że hej.
    • pies_z_laki_2 Re: Ochota na seks? 14.06.14, 23:35
      "Autorzy włoscy, którzy ocenili wpływ zaburzeń czynności tarczycy (niedoczynności i nadczynności) przed uzyskaniem oraz od razu po uzyskaniu eutyreozy oraz wpływ choroby Hashimoto w stanie eutyreozy na funkcje seksualne u kobiet. 96 Autorzy stwierdzili, że zarówno nadczynność, jak i niedoczynność tarczycy wiążą się z upośledzeniem wszystkich badanych aspektów życia seksualnego, w tym ze spadkiem popędu płciowego, zmniejszeniem nawilżenia pochwy, zaburzeniami orgazmu, osiągania satysfakcji, wywołują ponadto odczuwanie bólu. Uzyskanie eutyreozy pozwala szybko znormalizować większość badanych wskaźników, jednakże do normalizacji wszystkich parametrów konieczna byłaby być może dłuższa obserwacja. 96 :
      - www.mp.pl/artykuly/82721.html

Dodam od siebie, że dobrze robi zbadanie i uzupełnienie bardzo prawdopodobnego niedoboru wit. D3 (25 oh), co skutkuje suchością skóry i błon śluzowych, nie mówiąc o innych skutkach awitaminozy.
      • zamostkowa Re: Ochota na seks? 15.06.14, 17:54
        Pies - jak zawsze - krótko, na temat, celnie!
        Ola_dom - Ciebie też lubię czytaćsmile

A więc MĘŻU swojej żony, masz już "materiał" do przemyślenia i działania. Na tym forum zawsze jest (p)odpowiedź, na każde pytanie, i za to dzięki!
        • fourmi Re: Ochota na seks? 22.06.14, 12:06
          Dzięki za pomoc.
          • 0lc.ia Re: Ochota na seks? 22.06.14, 19:43
            ja jestem w fazie eutyreozy (nie leczona lekami do tej pory ze względu na dobre wyniki) a mimo to również nie mam ochoty na seks, a moje libido=0 . Mam przepisany Euthyrox25 - rozumiem, że jak zacznę brać leki - wszystko wróci do normy?
            • ola_dom Re: Ochota na seks? 23.06.14, 09:54
              0lc.ia napisał(a):

> ja jestem w fazie eutyreozy (nie leczona lekami do tej pory ze względu na dobre
              > wyniki) a mimo to również nie mam ochoty na seks, a moje libido=0 .

Chwila, chwila - NIE MASZ DOBRYCH WYNIKÓW:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,151577164,,DOBRE_WYNIKI_HORMONOW_A_LECZENIE_HASHIMOTO.html?v=2
              i z całą pewnością nie jesteś w stanie eutyreozy - choć lekarze tak lubią nazywać wyniki w normie.
              Więc brak libido pasuje jak ulał do Twojego stanu hormonalnego.
              • 0lc.ia Re: Ochota na seks? 23.06.14, 20:28
                A to dobre wink
                mam przepisane leki choć usłyszałam, że wyniki przecież dobre.
                Leki biorę stad też moje pytanie czy libido wzrośnie?
                • beba2 Re: Ochota na seks? 24.06.14, 10:12
                  To, że leki bierzesz, nie znaczy, że odpowiednią dawkę.
                  Więc tak, jeśli będziesz brała odpowiednią, to hormony tarczycy będą na właściwym poziomie i ochota na seks wróci ( o ile nie jest spowodowana innymi czynnikami, których jest niemało).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka