Gość: max IP: *.crowley.pl 10.04.03, 13:55 W jaki sposob odzyskac zadatek od nieuczciwego wlasciciela, gdyby ten nie dotrzymal warunkow umowy przedwstepnej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zenek Re: zadatek IP: 217.17.46.* 10.04.03, 14:05 Proponuje wpaść z wizyta do nieuczciwego sprzedawcy z kolegami ze wschodnim akcentem .Jak ktoś nie umie się wywiązywać z umowy to trzeba go nauczyć. pozdrawiam , takie czasy ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bi Re: zadatek IP: *.igik.edu.pl 10.04.03, 14:08 Moj sprzedajacy zlozyl w depozycie agencji weksel na mnie na podwojna wartosc zadatku. Gdyby sie wycofal ja moge to zrealizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: zadatek IP: *.crowley.pl 10.04.03, 14:22 Gość portalu: Bi napisał(a): > Moj sprzedajacy zlozyl w depozycie agencji weksel na mnie na podwojna wartosc z > adatku. Gdyby sie > wycofal ja moge to zrealizowac. Wiem, ze weksel to najlepszy sposob, ale niestety nie skorzystalem z niego. Czy ktos moze wie jak dochodzic swoich praw majac tylko umowe przedwstepna. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek77 Re: zadatek 10.04.03, 18:10 Gość portalu: max napisał(a): > Gość portalu: Bi napisał(a): > > > Moj sprzedajacy zlozyl w depozycie agencji weksel na mnie na podwojna wart > osc z > > adatku. Gdyby sie > > wycofal ja moge to zrealizowac. > > Wiem, ze weksel to najlepszy sposob, ale niestety nie > skorzystalem z niego. Czy ktos moze wie jak dochodzic > swoich praw majac tylko umowe przedwstepna. generalnie to problem, jak nie masz potwierdzony notarialnie (a na pewno nie masz) to pozostaje sąd i trochę to trwa, zależy ile dałeś zadatku, bo jak sporo, to zawsze lepiej potwierdzić notarialnie, choć to kosztuje ale najlepsze rozwiązanie to z tymi kolegami z bejsbolem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E. Re: zadatek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.03, 18:35 Fakt, ze pozostaje tylko sad - z drog legalnych oczywiscie :-) Ale na pocieszenie moge Ci powiedziec, ze coraz szybciej te sprawy ida i coraz szybciej sa rozpoznawane (pisze o Wawie oczywiscie). Niestety musisz liczyc sie z zaplata wpisu sadowego (od 5 do 8 procent roszczenia), no i jednak dobrze by bylo skorzystac z pomocy prawnika przy konstruowaniu pozwu. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: zadatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.03, 23:06 Nie jest ważne czy umowa jest notarialna czy nie. Tak czy tak sąd nakazuje zapłatę w podwójnej wysokości wniesionego zadatku. Ale nakaz to jedno a egzekucja to drugie. Tu pozostaje jedynie komornik. Komornik też ściągnie jak będzie miał co. Możesz mu ułatwić wskazując majątek gościa, jego numer konta itp. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś