Dodaj do ulubionych

szukanie bomb

24.10.12, 01:47
Jak wiadomo powszechnie, bomby na Muranowie wybuchają non stop, a zwłaszcza te, które są ulokowane na przednich siedzeniach samochodów...
Kilka razy dziennie widzę, jak kolesie chroniący żydowskie wycieczki przeszukują niby samochody co by uchronić ich przed wybuchem bomby.
Gdy grzecznie zapytałam takiego jednego poszukiwacza, w debilną dyskusję wdał się polski kark.
Zadzwoniłam do Wyborczej, ale jakoś nie zauważyłam, by ktokolwiek podjął temat.
Krew mnie zalewa, gdy szykuję się do wyjechania, a gość zagląda mi przez szybę i "sprawdza" moje auto.
Naprawdę mam dość tej całej otoczki tych wycieczek - agenci, ochrona, teraz te poszukiwania. Mało tego - gdy koło MDK rozmawiałam z koleżanką, baba zwróciła mi uwagę, że im przeszkadzamy.
Nie sądziłam nigdy, że coś takiego mi przyjdzie na myśl, ale rzygam już tym wszystkim.
Obserwuj wątek
    • warszawianka_jedna Re: szukanie bomb 24.10.12, 10:58
      wydaje się, że mają prikaz z góry, czyli z Tel Awiwu.
      Cała ta otoczka z ochroną wydaje mi się raczej śmieszna, ale może wkurzać. Przez lata nie było żadnych incydentów świadczących o zagrożeniu, ani ze strony Polaków, ani terrorystów z zagranicy.
      To zadanie dla polskiej dyplomacji, ale chyba nikt nie chce zawracać sobie tym głowy.

Pytanie: skoro młodzieży Żydowskiej wpajany jest polski antysemityzm, to dlaczego w czasie wolnym młodzi Żydzi siedzą w Arkadii, czy Klifie bez żadnej specjalnej ochrony?
      Chyba widzą, że Polacy nie gryzą.
      • sibeliuss Re: szukanie bomb 24.10.12, 12:33
        Znajoma pochodzenia żydowskiego wyjechała w 1968, wróciła kilka lat temu i ona z tych akcji śmieje się w kułak. Powiedziała, że ta schiza terrorystyczna podczas tych wycieczek wywodzi sie z kręgów Żydów, którzy napłynęli do Izraela z USA.
      • kropkaa Re: szukanie bomb 24.10.12, 15:28
        Dokładnie, i jakoś nie przeszkadza im, że Arkadia alarmy bomowe miała...
        Generalnie wszyscy wiedzą o wymowie tych wycieczek i nikt z tym nic nie robi.
        Szukanie tych wydumanych bomb jest po prostu dobijające, zwłasza, że każda wycieczka jest świadkiem takich akcji.
        • warszawianka_jedna Re: szukanie bomb 24.10.12, 23:16
          kropkaa napisała:
          > Generalnie wszyscy wiedzą o wymowie tych wycieczek i nikt z tym nic nie robi.
          > Szukanie tych wydumanych bomb jest po prostu dobijające, zwłasza, że każda wyci
          > eczka jest świadkiem takich akcji.

trudno ingerować w politykę wewnętrzną innego państwa. Żydowska młodzież ma widzieć jak ojczyzna dba o ich bezpieczeństwo. My możemy to ignorować i nie dać się sprowokować.
          Sądzę, że młodzi ludzie po powrocie do domu, będą opowiadać zdumionym rodzicom, że Polacy to normalni ludzie i nie rzucają w Żydów kamieniami ;-)
          • karolski4n Re: szukanie bomb 25.10.12, 08:29
            warszawianka_jedna napisała:
            > trudno ingerować w politykę wewnętrzną innego państwa. Żydowska młodzież ma wid
            > zieć jak ojczyzna dba o ich bezpieczeństwo.

To nawet nie o to chodzi. Każdy naród, żeby istniał, musi mieć coś, co łączy ludzi. W USA nie ma narodu w rozumieniu europejskim, więc musiało powstać coś innego. U nich flaga symbolizuje ten naród. W Rosji - ziemia. A Izrael? To państwo funkcjonuje tylko dlatego, że ma wspólnego wroga. Ciągle "terroryzowanie" społeczeństwa, budowanie atmosfery strachu, propaganda - to wszystko sprawia, że ten naród i państwo nie rozsypało się jeszcze na kawałki. Przykre... Ale z drugiej strony, czy my, Polacy nie mamy podobnie? :)

> Sądzę, że młodzi ludzie po powrocie do domu, będą opowiadać zdumionym rodzicom,
            > że Polacy to normalni ludzie i nie rzucają w Żydów kamieniami ;-)

To z pewnością :) Był nawet kiedyś reportaż o tym, jak młodzież z Izraela postrzega Polskę i Polaków. Spodziewali się agresywnej dziczy, która będzie tylko czekać, aby im zrobić krzywdę, tu zaskoczenie! Nie dość, że ich nie pobili to jeszcze niektórzy byli sympatyczni. :) A tak całkiem poważnie: wielką krzywdę wyrządzają tym dzieciakom...
      • dwanako Re: szukanie bomb 01.11.12, 23:17
        to rzeczywiście trochę wkurzające... z drugiej jednak strony taką Bułgarię uważali za bezpieczne miejsce, aż do niedawnego zamachu bombowego. Stąd może ta podwyższona czujność w przypadku wycieczek do Polski.
        • konradbryw Re: szukanie bomb 03.11.12, 23:00
          Bułgaria to Bałkany i trochę więcej muzułmanów...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka