25.11.10, 21:02
zeby takie cos w Bielsku :(
na pierwszej stronie gazeta.pl (pierwsza wiadomosc)
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8721603,Wandale_niszczyli_tablice_ku_czci_Zydow__Ale_jutro.html
pewnie po pijaku paru karkow chcialo sie wykazac... i dlatego monitoring jest potrzebny

wuj pozdrawia
Obserwuj wątek
    • bololeona Re: hanba... 25.11.10, 21:35
      wuju
      to straszne co się stało i fakrycznie wstyd ale...
      bardziej dziwi mnie fakt dlaczego wcześniej nikt nic nie wiedział o żadnej tablicy. my mieszkańcy bielska podl zobaczylibyśmy ją już po fakcie. co do pomnika JPII były konsultacje i wystawa w ratuszu.
      aktów wandalizmu w bielsku było kilka w ostatnich latach np. oblana farbą figurka Matki Boskiej przy karmelu, zniszczony pomnik przy policji, skradzione literki z cmentarza itd.
      ludzie jednak szybko zapominają. minęło tylko 59 lat od tamtych chwil. wyobraźcie sobie że teraz znika połowa mieszkańców naszego miasta.
      pozdrawiam i mam nadzieję że to tylko wybryk młodych gniewnych znudzonych
    • sebcioo Monitoring w Studziwodach? hehehe dobre 25.11.10, 21:46
      dobry dowcip
      • sebcioo Re: Monitoring w Studziwodach? hehehe dobre 25.11.10, 21:50
        Chociaz jesli takie pomysly (takie czyli glupie, bzdurne i pod publiczke) padaja z ust swiezo upieczonego radnego to raczej nalezy sie bac niz smiac.
        • marcin.sarnacki Re: Monitoring w Studziwodach? hehehe dobre 25.11.10, 22:17
          sebcioo napisał:

> Chociaz jesli takie pomysly (takie czyli glupie, bzdurne i pod publiczke) padaj
          > a z ust swiezo upieczonego radnego to raczej nalezy sie bac niz smiac.

Jeśli czytałbyś dokładnie artykuł wiedziałbyś gdzie ustawiona tablica.(nie w Studziwodach)
          Popieraj Jarka. Wandalizm to mało by o czymś takim powiedzieć. I określ się o co ci chodzi w stwierdzeniu "głupie, bzdurne". Czyżbyś się bał tego, że to Ciebie podczas jakichś różnych akcji ukażą kamery monitoringu ???
          Pozdrawiam
          • sebcioo Re: Monitoring w Studziwodach? hehehe dobre 25.11.10, 22:32
            marcin.sarnacki napisał:

> Jeśli czytałbyś dokładnie artykuł wiedziałbyś gdzie ustawiona tablica.(nie w St
            > udziwodach)
            Fakt. Przeczytalem "szef Muzeum Małej Ojczyzny w Studziwodach".

> Czyżbyś się bał tego, że to Ciebie podczas jakichś różnych akcji ukażą kamery monitoringu ???
            I to pisze drugi swiezo upieczony radny? Ja pie... ale dno. Jak na takie argumenty ma byc dyskusja to lepiej milczec i olewac takich "wybrancow".
            A moze zainstalmy kamery w twoim domu? Czy moze masz jakies rzeczy do ukrycia?
            • pawlozsiul przesadzasz 25.11.10, 22:50
              Ja też bym wolał, żeby nowo wybrani radni nie stosowali cudo-zaklęć pt. "monitoring" i "działania na rzecz poprawy bezpieczeństwa". Policja jest i tak - jak na swoje chęci działania - przeinwestowana, a niechlubny przypadek pt. "Straż Miejska" z czasów burmistrza Leszczyńskiego każdy mieszkaniec miasta wspomina z obrzydzeniem. Tylko czy należy od razu obrażać świeżych "wybrańców"? Chyba są na forum po to, by dyskutować?
              • sebcioo Re: przesadzasz 26.11.10, 07:26
                pawlozsiul napisał:
                > Tylko czy należy od razu obrażać świeżych "wybrańców"? Chyba są na
                > forum po to, by dyskutować?
                Zastanawiam sie czym go obrazilem. Nie bylo to moja intencja. Jedyne co mi przychodzi do glowy to ze tym "...ale dno". Jesli o to chodzi to wyjasnie ze dotyczylo to poziomu argumentu i insynuacji ze boje sie by monitoring nie nagral ewentualnego mojego karygodnego zachowania. A taki argument nie miesci sie wedlug mnie w ramach dyskusji.

To raczej on mnie obrazil sugerujac ze jestem jakims wandalem badz bandyta co sie boi monitoringu. Ale ja nie taki delikatny.
            • marcin.sarnacki Re: Monitoring w Studziwodach? hehehe dobre 25.11.10, 23:10
              > I to pisze drugi swiezo upieczony radny? Ja pie... ale dno. Jak na takie argume
              > nty ma byc dyskusja to lepiej milczec i olewac takich "wybrancow".
              > A moze zainstalmy kamery w twoim domu? Czy moze masz jakies rzeczy do ukrycia?

Wydaję mi się, że Bielsk nie jest tylko Twoim domem. Więc wypowiadaj się za Siebie. Miasto jest miejscem publicznym i tu jeżeli większość opowie się za będę wdzięczny jeżeli uda się stworzyć monitoring. Możesz mnie olewać jak to napisałeś. Jednak wiele osób z którymi rozmawiałem jest za taką inwestycją. Jeżeli tego nie rozumiesz szkoda.
              Pozdrawiam
              • sebcioo Re: Monitoring w Studziwodach? hehehe dobre 26.11.10, 07:30
                marcin.sarnacki napisał:
                > Wydaję mi się, że Bielsk nie jest tylko Twoim domem. Więc wypowiadaj się za Sie
                > bie.
                Przypominam ze ty zostales radnym i ... nie powinienes wypowiadac sie za siebie. A jedynie za ludzi.

> Miasto jest miejscem publicznym i tu jeżeli większość opowie się za będę w
                > dzięczny jeżeli uda się stworzyć monitoring.
                Wow naprawde? Jest miejscem publicznym? Nie wiedzialem. I wlasnie dlatego nie powinno byc monitoringu

> Możesz mnie olewać jak to napisałeś.
                Niestety nie moge olewac kogos kto oplacany z moich podatkow za moje pieniadze chce realizowac pomysly ktore uwazam za durne.

> Jednak wiele osób z którymi rozmawiałem jest za taką inwestycją. Jeżeli tego
                > nie rozumiesz szkoda.
                Widze ze ty nie rozumiesz ze nie jestes byle menelem a masz reprezentowac mieszkancow czyli takze mnie. Jesli nie rozumiesz to znaczy ze ... nie dorosles do bycia radnym.
              • riverisland Re: Monitoring w Studziwodach? hehehe dobre 26.11.10, 18:45
                Marcin cieszę się że zostałeś radnym... Pamiętaj - Centrum Pany ;)
    • pawlozsiul [...] 25.11.10, 22:22
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • pawlozsiul [...] 25.11.10, 22:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • bololeona Re: wstyd jak cholera 25.11.10, 23:03
          To był mój pierwszy i ostatni wpis na forum. Dziękuję
    • tomasz.sulima Pamiętać 25.11.10, 23:05
      Witam.

Brałem udział w tej inicjatywie Stowarzyszenia. Tablica to jedynie część tego co udało się zrobić. Jutro oprócz odsłonięcia tablicy odbędzie się prezentacja czasopisma "Bielski hostineć" w całości poświęconego bielskim Żydom (w ratuszu, zapraszam). Publikujemy m.in. fotografie Bielska z niemieckiego archiwum, które w Polsce nie były jeszcze pokazywane. Dlaczego to robię? Nie posiadam korzeni (choć może i chciałbym). Jestem kolokwialnie mówiąc kacapem i wiem, że to co spotkało bielskich Żydów 26 listopada 1942 roku, mogło spotkać społeczność którą reprezentuję. Styczeń 1946 pokazał, że nie jest to obawa bez pokrycia. Stowarzyszenie nie czerpie żadnych korzyści finansowych z tego tytułu, choć takie pytania się pojawiają. Robimy to, ponieważ jesteśmy to winni nie tylko Żydom, ale i bogatej pamięci Bielska. Czasami mam wrażenie, że temat żydowski jest niewygodny dla pewnej części mieszkańców, którzy próbują wymazać Żydów z historii miasta. Czy po 62 latach istnieją w Bielsku jakieś ślady po nich? Ilu z nas było i wie gdzie znajduje się kirkut?

Mam nadzieję, że wczorajszy wybryk to bezrozumny akt młodocianej agresji nie mający podtekstu antysemickiego. Nowa tablica będzie z blachy (poprzednia była plexi), do tego ubezpieczona. Będzie też laminowana, na wypadek gdyby tablica miała odkryć pokłady antysemityzmu drzemiące w Bielszczanach przez kilkadziesiąt lat.

pozdrawiam,
      Tomasz Sulima
      Stowarzyszenie Muzeum Małej Ojczyzny w Studziwodach
      • bololeona Re: Pamiętać 25.11.10, 23:15
        "Jestem kolokwialnie mówiąc kacapem i wiem, że to co spotkało bielskich Żydów 26 listopada 1942 roku, mogło spotkać społeczność którą reprezentuję. Styczeń 1946 pokazał, że nie jest to obawa bez pokrycia."
        bardzo ciekawe. rozwiń proszę
      • bojcza2 Re: Pamiętać 26.11.10, 08:18
        Do Tomasz.Sulima - nie rób proszę polityki i nie ekscytuj porównaniem wydarzeń ze stycznia 1946r. do Holokaustu.
        Dlaczego nagle zrobiło się głośno o antysemityźmie w Bielsku - jakoś nikt nie był tym zainteresowany 09.09.2010r. gdy wstawiłem na forum zdjęcie z napisem "Jude raus" namalowane na budynku stojącym na terenie byłego getta w Bielsku (dzięki tym działaniom już ono zniknęło).
        Sebcioo wówczas napisał: "Jakis duren cos nabazgral, inny pisze jakies bzdury wiec Bielszczanie musza byc debilami."
        Odsyłam do mojego ówczesnego tekstu:
        "Czy Bielszczanie to antysemici
        Autor: bojcza2 09.09.10, 20:00
        Czy Bielszczanie to antysemici – uważam, że chyba jednak tak:

fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ma/fb/oaeg/bMkn80FjeVAzTghoJA.jpg
        Od ponad roku powyższy napis, który jakiś idiota nabazgrał na tylnej ścianie zakładu fotograficznego W. Zalewskiego przy ul. Mickiewicza – jakoś nikogo nie wzrusza.
        Zwracałem uwagę pracownikom zakładu foto, kilku radnym, wie o nim policja – i nic.
        Napis ten widnieje w miejscu, gdzie w czasie okupacji niemieckiej mieściło się getto, a około 200 metrów dalej Niemcy zamordowali 100-150 Żydów (radni mogliby się w końcu zdobyć na postawienie w tym miejscu tablicy poświęconej 3,5 tysiącom bielszczan zamordowanych w Treblince).
        Wiem, że tylko w tym roku było w Bielsku kilkunastu Żydów (z Izraela) – potomków naszych sąsiadów. Oglądali cmentarz żydowski, miejsce gdzie przy ul. Kazimierzowskiej była największa synagoga oraz gdzie mieściło się getto – a przy okazji widzieli też ten napis.
        Może sprawdzimy, ile jeszcze takich debilnych napisów i rysunków jest w Bielsku, np takich:
        fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ma/fb/oaeg/WBbLGc3K1WSQ6RbHPA.jpg
        • markochmeleski.1 już 14;00 26.11.10, 14:01
          a żadna z lokalnych gazet nie raczyła o tym napisac
        • tomasz.sulima Re: Pamiętać 26.11.10, 14:05
          Dziura w tablicy to jeszcze nie holokaust. Ale pogromy na Żydach po wojnie i styczeń 1946 w naszym regionie dają się porównać. Działania Burego i niemieckich nazistów mają wspólny mianownik - czystka etniczna.
          • szpila555 Re: Bo wtedy znowu wstyd ... 26.11.10, 15:24
            tomasz.sulima napisał:
            > Dziura w tablicy to jeszcze nie holokaust.
            > Mam nadzieję, że wczorajszy wybryk to bezrozumny akt młodocianej agresji nie mający podtekstu antysemickiego. Nowa tablica będzie z blachy (poprzednia była plexi), do tego ubezpieczona. Będzie też laminowana, na wypadek gdyby tablica miała odkryć pokłady antysemityzmu drzemiące w Bielszczanach przez kilkadziesiąt lat. "

To z czego ta tablica? Z plastiku? A jak ją uszkodzono? Ktoś zrobił w niej dziurę? Jak wielką? Może jakieś zdjęcie na forum ktoś wrzuci?

Według mnie to wielki wstyd na całą Polskę, że Bielsk było stać jedynie na kawałek plastiku nazwany szumnie "Tablicą pamiątkową". I jeszcze do tego ktoś nagłośnił to w ogólnopolskiej gazecie - gdzie czytam : "Wandale zniszczyli tablicę ku czci Żydów". "Fionik podkreślił, że pomimo tego aktu wandalizmu, tablica zostanie jutro odsłonięta." "Według szefa Muzeum Małej Ojczyzny wmurowanie tablicy ma też nauczyć szacunku dla innego,"

Naprawdę wstyd. Jakie wmurowanie? Jakie odsłonięcie? Tablicy plastikowej?

Zastanawiam się czy ustawienie solidnej upamiętniającej tablicy w miejscu publicznym wymaga odpowiedniej zgody, np uchwały Rady Miasta? Przecież można zorganizować zbiórkę na porządną metalową tablicę na porządnym fundamencie, której nikt nie przedziurawi, a zimą wiatr nie wywróci.
            Bo wtedy znowu wstyd dla Bielska na całą Polskę ...
            • markochmeleski.1 Re: Bo wtedy znowu wstyd ... 26.11.10, 15:58
              masz rację ale z drugiej strony trzeba od czegoś zacząc. Pewnie gdyby żydzi żyli obecnie i stanowili pokaźny procent mieszkańców zapachniałoby interesem politycznym i kasa by się znalazła na spiż
            • michal.troc Re: Bo wtedy znowu wstyd ... 26.11.10, 16:33
              > Według mnie to wielki wstyd na całą Polskę, że Bielsk było stać jedynie na
              > kawałek plastiku nazwany szumnie "Tablicą pamiątkową". I jeszcze do tego ktoś
              > nagłośnił to w ogólnopolskiej gazecie - gdzie czytam : "Wandale zniszczyli tab
              > licę ku czci Żydów". "Fionik podkreślił, że pomimo tego aktu wandalizmu, tablic
              > a zostanie jutro odsłonięta." "Według szefa Muzeum Małej Ojczyzny wmurowanie t
              > ablicy ma też nauczyć szacunku dla innego,"
              >
              > Naprawdę wstyd. Jakie wmurowanie? Jakie odsłonięcie? Tablicy plastikowej?
              >
              > Zastanawiam się czy ustawienie solidnej upamiętniającej tablicy w miejscu
              > publicznym wymaga odpowiedniej zgody, np uchwały Rady Miasta? Przecież można z
              > organizować zbiórkę na porządną metalową tablicę na porządnym fundamencie, któr
              > ej nikt nie przedziurawi, a zimą wiatr nie wywróci.
              > Bo wtedy znowu wstyd dla Bielska na całą Polskę ...

Proponuję następnym razem tablicę ogrodzoną zasiekami z drutu kolczastego.
              Albo pod napięciem.

"Człowiekowi wystarczy przepis i namalowana linia.
              Bydlęciu trzeba postawić płot."
              • kahuna11 Re: Bo wtedy znowu wstyd ... 26.11.10, 22:59
                michal.troc napisał:
                > Proponuję następnym razem tablicę ogrodzoną zasiekami z drutu kolczastego.
                > Albo pod napięciem.
                > "Człowiekowi wystarczy przepis i namalowana linia.
                > Bydlęciu trzeba postawić płot."

Uwinęli się w Muzeum przez noc. Nowa tablica jest spoko, widziałem w TV Białystok. Są na niej historyczne zdjęcia autochtonów sprzed wojny.
                W reportażu tv z jej wmurowania, czy też odsłonięciu widziałem jednak wielu prominentnych działaczy Koalicji Bielskiej. Autor poprzedniego postu również startował w wyborach, nie poszczęściło mu się podobnie jak Fionikowi, wiec stał się zgryźliwy. Pachnie mi tu bardziej polityką niż prawdziwymi intencjami. Również uważam, że nagłaśnianie i wyolbrzymianie na forum ogólnopolskim banalnego epizodu to działanie na szkodę Miasta Bielsk Podlaski. Co o bielszczanach pomyślą w Polsce. A co w Izraelu? Wybryk małolata zaważyć ma na opinii mieszkańców całego Miasta? A dlaczego? Bo niedoszły radny zapragnął rozgłosu po nieudanych dla niego wyborach?
                • michal.troc Re: Bo wtedy znowu wstyd ... 27.11.10, 00:10
                  > Autor poprzedniego postu również startował w wyborach, nie
                  > poszczęściło mu się podobnie jak Fionikowi, wiec stał się zgryźliwy

Tu nie chodzi o zgryźliwość, tylko o absurd sytuacji - winą za zniszczenie tablicy obarcza się pomysłodawce, ponieważ została wykonana z plexi/plastiku.

Przez analogię jak w Bielsku znów ktoś połamie zasadzone drzewka to rozumiem, że winą obarczysz Zarząd Zieleni Miejskiej. W końcu mogli wzmocnić je prętami zbrojeniowymi, prawda?
                • tomasz.sulima Re: Bo wtedy znowu wstyd ... 27.11.10, 02:06
                  > widziałem jednak wi
                  > elu prominentnych działaczy Koalicji Bielskiej. Autor poprzedniego postu równie
                  > ż startował w wyborach, nie poszczęściło mu się podobnie jak Fionikowi, wiec st
                  > ał się zgryźliwy. Pachnie mi tu bardziej polityką niż prawdziwymi intencjami.

Śpieszę z informacją, że przygotowania materiału (publikacje, tablica) to kilka lat pracy Stowarzyszenia, więc nikt nam nie może zarzucić działania politycznego w kontekście wyborów. Tak się składa, że mając pomysł na uatrakcyjnienie Bielska w sferze kultury i turystyki (?), mamy również pomysł na sprawne zarządzanie miastem (KB). Co w tym złego? Nie mieliśmy wpływu na obrót sprawy pojedynczego aktu wandalizmu. To co poszło w Polskę to efekt pewnego - nie da się ukryć niekorzystnego dla Bielska - spojrzenia na sprawę. Ja wandalizmu nie staram się bagatelizować jak niektórzy, ale też nie szukam na siłę w Bielszczanach antysemitów. Swoją drogą to może być dla nas dobra lekcja autoprezentacji. Może nowe władze nas czymś zaskoczą w temacie żydowskim i spróbują zmazać tę niefartowną złą chwałę? ;-)
            • tomasz.sulima Re: Bo wtedy znowu wstyd ... 27.11.10, 01:58
              > Zastanawiam się czy ustawienie solidnej upamiętniającej tablicy w miejscu
              > publicznym wymaga odpowiedniej zgody, np uchwały Rady Miasta? Przecież można z
              > organizować zbiórkę na porządną metalową tablicę na porządnym fundamencie, któr
              > ej nikt nie przedziurawi, a zimą wiatr nie wywróci.
              > Bo wtedy znowu wstyd dla Bielska na całą Polskę ...

Tablice są takie jakie możliwości realizacji ma pomysłodawca. UM co prawda wspomógł inicjatywę finansowo (słabo), ale w biurokratycznych działaniach nie dało się zauważyć dobrej woli (cała teczka opinii, pozwoleń etc.).

Dla pewnego typu ludzi nie jest przeszkodą materiał wykonania. Obecna tablica jest z blachy, ale przecież można ją zamalować i pogiąć, czyż nie?
          • bololeona Re: Pamiętać 27.11.10, 01:07
            Był tu już jeden taki obłudnik podobny do Ciebie co chciał krzyże pojednania stawiać a Polaków to by chętnie znów piłami żywcem ciął, widłami przebijał a Polskie dzieci wieszał drutem kolczastym na drzewach lub przybijał gwoźdźmi do nich.
            Uderz się najpierw w pierś a później tablice stawiaj.
            • partizan79 Re: Pamiętać 27.11.10, 11:47
              >>bololeona 25.11.10, 23:03 Odpowiedz To był mój pierwszy i ostatni wpis na forum. Dziękuję

Zauważyłem pewną niekonsekwencję..
            • bahdan Re: Pamiętać 27.11.10, 21:11
              Oświeć mnie proszę, kto to chciał dzieci polskie....? I co ma wspólnego z Fionikiem czy Sulimą? Bo albo ciężkie stawiasz zarzuty albo ocierasz się o śmieszność. A śmieszność na forum gorsza od śmierci, przynajmniej dla śmiesznego.
    • s.niedzwiecki Re: hanba... 25.11.10, 23:57
      Wieczorem wracałem z Białegostoku. O godz. 19 w „Trójce” był news na ten temat i wypowiedź Darka Fionika. Cała Polska słyszała! Ja mam nadzieję, że był to jednak "zwykły" wandalizm. Tak na marginesie w Orli jest cmentarz żydowski. Latem, między macewami można zobaczyć pasące się konie i krowy.
      I jeszcze jedno. Podczas XV Festiwalu Białoruskiej Poezji Śpiewanej i Piosenki Autorskiej "Bardauskaja Vosień 2008" w synagodze w Orli wystąpił Aleksandr Pomidorov. Nie będę się rozpisywał kto to jest. Powiem tylko, że nie udało mu się ukryć wzruszenia – chodziło mu m.in. o stan synagogi.

www.lozbjn.edu.pl/archiwum2/galeria/2008_2009/jb_2008_orla/index.html
      • markochmeleski.1 Re: hanba... 26.11.10, 06:27
        co można zobaczyć w Orli to jedno ale na pewno nie ma tu antysemickich zachowań. Kto chce to robi coś by nie zapomnieć o swoich współziomkach.
        www.youtube.com/watch?v=_JRhJdS4H3I
        www.youtube.com/watch?v=pkrbswRcvjI&feature=related
        www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100813/REGION06/85947996
        a na chwasty jest chwastox
    • zimija Mój typ 26.11.10, 11:52
      co się kiedyś za prosperity Pisu częściej tu pojawiał, wraz z dwoma przydupasami.
      • riverisland Re: Mój typ 26.11.10, 15:16
        Typowy wandalizm w tym miejscu. Często Kazimierzowską po zmroku "lezie" pijany margines młodzieży z blokowiska Ogrodowa i niszczy co się da na swojej drodze...
        Winę ponosi też Policja, która w Bielsku działa SŁABO.
        • nikjesienny Należy połączyć te wypowiedzi 26.11.10, 16:31
          riverisland napisał:
          > Typowy wandalizm w tym miejscu. Często Kazimierzowską po zmroku "lezie" pijany
          > margines młodzieży z blokowiska Ogrodowa i niszczy co się da na swojej drodze..
          =======================================================
          i druga :
          Autor: szpila555☺ 26.11.10, 15:24
          Zastanawiam się czy ustawienie solidnej upamiętniającej tablicy w miejscu publicznym wymaga odpowiedniej zgody, np uchwały Rady Miasta? Przecież można zorganizować zbiórkę na porządną metalową tablicę na porządnym fundamencie, której nikt nie przedziurawi, a zimą wiatr nie wywróci. Bo wtedy znowu wstyd dla Bielska na całą Polskę ...
          =========================================================
          Chyba solidna tablica , nawet jesli miasto do tego dołoży , nikomu wadzić nie będzie , a "przyszłość narodu" wyżyje się na słupach energetycznych waląc łysym łbem w słup .

• markochmeleski.1 a z drugiej strony 26.11.10, 16:00
      są tacy że twierdzą
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8723975,Ambasador_RP_na_Litwie_oburzony_artykulem_negujacym.html
    • kasiako11 Re: hanba... 27.11.10, 12:30
      "Rabin Owadia Josef to nie tylko powszechnie szanowany kapłan, ale także polityk. Jest duchowym przywódcą religijnej partii Szas wchodzącej w skład obecnej koalicji rządzącej.

– Goje rodzą się tylko po to, by nam służyć. Bez tego nie mieliby po co istnieć na tym świecie – powiedział Josef podczas wystąpienia w synagodze. – Po co goje są tak naprawdę potrzebni? Będą pracować, będą orać, będą zbierać plony. My zaś będziemy tylko siedzieć i jeść jak panowie – podkreślił. Potem porównał nie-Żydów do zwierząt pociągowych.

– Tak jak każda osoba goje muszą oczywiście umrzeć, ale Bóg daje im długowieczność – stwierdził 90-letni Owadia Josef. Dlaczego? – Wyobraźcie sobie, że zdechł wam osioł. Stracilibyście w ten sposób pieniądze. To jest taki sam sługa. Właśnie dlatego goj otrzymuje długie życie. By dobrze pracować dla Żyda. "
      -dziennik Rzeczpospolita-
      • partizan79 Re: hanba... 27.11.10, 13:51
        No i? Czy teraz Twoi adwersarze mają odkopywać antyżydowskie wypowiedzi rodowitych oszołomów?
        • kasiako11 Re: hanba... 27.11.10, 14:56
          wypowiedź miała miejsce 21 października b.r
          tak więc nie mieści się chyba w kategorii "zakopane"
          :)
          • partizan79 Re: hanba... 27.11.10, 15:27
            Ale mieści się w kategorii "wypowiedź oszołoma"..
          • zdrafko Re: hanba... 28.11.10, 00:43
            kasiako11 napisała:

> wypowiedź miała miejsce 21 października b.r
            > tak więc nie mieści się chyba w kategorii "zakopane"
            > :)

I już wiadomo, kto połamał tablicę :))
    • peem63 Re: hanba... 27.11.10, 20:13
      fakt, żeby takie coś w Bielsku ustawiać
      i to przed lokalem jedynego słusznego sojuszu
      a w dodatku przed dogrywka wyborczą
      pewnie wkurzyło to e.u. geniusza
    • pawlozsiul Bojkot forum 27.11.10, 22:55
      Jak już nie można nazwać po imieniu zjawisk politycznych, bo Szpila zaraz tnie, to ja pie*dolę.
      • sebcioo Re: Bojkot forum 28.11.10, 08:34
        A jednoczesnie ten sam szpila nie chcial niedawno wycinac jednej pinduli "co sie jej pojeballo".
      • szpila555 Re: Bojkot forum 28.11.10, 09:03
        "... grajdoł" to nie zjawisko polityczne, wzywanie do emigracji z Bielska rónież.
        Nie gloryfikuj siebie na męczennika forum pawlo, pilnuj swego forum Orla, bo chwastami zarasta.
        ;)
        • obserwer11 Re: Bojkot forum 28.11.10, 17:38
          Szpila555, ależeś się żachnął! Co z Twoją gościnnością ?????
          • szpila555 Re: Bojkot forum 28.11.10, 18:18
            obserwer11 napisał:
            > Szpila555, ależeś się żachnął! Co z Twoją gościnnością ?????

Bo czytałem pawla wpis. Stać go na o wiele lepsze i kulturalniejsze.
    • pawlozsiul w Szikagowie się nie pieprzą z g.wnem 18.12.10, 10:04
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8838701,Polak_w_USA_skazany_za_profanacje_grobow_na_cmentarzu.html
      Znaleźli już sprawcę profanacji tablicy w Bielsku? Ktoś coś wie na ten temat?
      • kornilo Re: w Szikagowie się nie pieprzą z g.wnem 18.12.10, 14:43
        pewnie nie i nie znajdą. Rozważana jest szkodliwośc czynu. Wygrywa korzyśc ze zniszczenia. Gdyby jej nie zniszczono to by nikt o tym wydarzeniu nie słyszał, a tak media stawiły się w komplecie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka