mirmira 16.06.04, 09:50 Co sądzicie na temat jazdy rowerem po naszym mieście?? A przede wszystkim na temat (BRAKU) miejsc do zaparkowania roweru? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jjtomi Re: rowery 16.06.04, 17:09 no prosze a ja właśnie chciałem zapytać kto to jeździ poziomym rowerem w Bielsku bo słyszalem, ze jakis jeden się czasami pojawia ... kiedyś tez jeździło parę osób na wózkach inwalidzkich aż z pilik - kiepsko mieli z tymi wyprzedzającymi blachosmrodami Mimo, że nie ma ścieżek rowerowych to rowerem w Bielsku jeździ się fajnie :) dużo fajniej niz w większych miastach, w sumie fajniej niż po ścieżkach rowerowych. Ulice w centrum są dosyc szerokie żeby sie mieściły dwa wymijajace samochody i rowery na raz (to duży plus) - i jak dobrze przypedałowac to przez centrum przejedzie się szybciej rowerem niż samochodem. Dobrze, że na Mickiewicza prawie nie jeżdzą tiry bo np. na przejeździe kolejowym pod unibudem bywa groźnie kiedy taki wyprzedza :/. Sciezki rowerowe w polskim wydaniu to i tak śmiechu warte, na niektórych wiecej pieszych, niektóre z takimi zakrętami że lepiej iść pieszo itd. itp. jazda po takich to niewielka przyjemność (poczytac sobie i pooglądać główne wady mozna na www.rowery.org.pl ) Także myslę, ze w Bielsku mimo ich braku jeździ się fajnie. Przyjemnie by jednak było gdyby była z jedna trasa wyłącznie rowerowo-rolkowa np. przez park, bez skrzyżowań, ostrych zakrętów itp taka rekreacyjna po prostu. A w parku jest znak zakazu wjazdu rowerów ale mimo zakazu i tak się jeździ i chwała policji ze nie gania :/ oby tylko nie było potrąceń przechodniów. Gdyby była kasa to fajnie by było, zeby je poszerzyli i zrobili pieszo-rowerowo- rolkowe z dobrym gładkim asfaltem (po kostce na rolkach tez nie za przyjemnie) (moze za ileś lat) Szkoda, że nie ma z Bielska ściezki rowerowej albo przynajmniej wygodnego pobocza np. na trasie na 15-ty albo do Hajnówki, Białowierzy itd. albo w inne strony. Szkoda, że nie ma asfaltu na takich drogach lesnych jak np. w strone Dubiazyna (co prawda tutaj akurat zrobili ostatnimi laty sporo asfaltu ale niestety nie do samego Bielska, bodajze tylko ze 3 km zabrakło sic!) ale i tak całkiem fajnie jest. Szkoda następna to to, ze o ile wiem nie ma poważnego klubu rowerowego. W białym jest sporo ludzi ktorzy regularnie trenują a bielszczanie czemu są gorsi pod tym wzgledem? brakuje tylko organizacji? rowery to sport który miałby w bielsku racje bytu jak najbardziej Szkoda, że nie ma wiecej solidnych miejsc parkingowych :) wszędzie i ze ludzie na rynku obstawiają wszystkie płoty ale z drugiej strony dobrze, ze ludzie się znają i tych kradziezy w biały dzień przy ludziach jest chyba mało Kiedys pod marketem na przeciwko rynku stały jakieś Wigry ze spiętym kolem i przez dwa dni nikt ich nie ruszył albo i dlużej bo stały również nocą :P hehehe Niestety już pare ładnych lat temu zostalem raz pozbawiony rowerka :/ postawiłem na 3 minuty przy sklepie bez zamkniecia. Codziennie duzo ludzi tak tam stawia rowery. Ja postawiłem akurat kiedy były pustki (brak świadków) i ktos skorzystał z okazji :/ i tak to z rowerami pozdrawiam jjT Odpowiedz Link Zgłoś
mirmira Re: rowery 17.06.04, 11:46 dlaczego poziomym????? wiesz co do braku ścieżki rowerowej to ja się jakoś przyzwyczaję ale do braku miejsca parkingowego to jakoś nie mogę. Dostaję jakiejś nerwicy na tym tle.Ja bym chciała ten rower w centrum Bielska przypiąć na "jakiś" czas i spokojnie pójść (np. do banku postać w kolejce). Czy ja naprawdę tak dużo wymagam? Czy nikt inny tego nie potrzebuje?? Może ja po prostu tych stojaków na rowery nie widzę.:-( Ostatnio byłam w Plus-ie, przed wejścim jest stojak (na 5 rowerów ale jest) pozdrawiam. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jjtomi Re: rowery 18.06.04, 07:59 Co jak co ale banków Ci u nas dostatek :) zmień na taki przy któym są jakieś stojaki ;) no tak własciwie to chyba przy żadnym nie ma, chyba że przypadkiem :/ (przy PBK chyba był?). Im bardziej zalezy na ludziach jezdzących samochodami i na ładnym wyglądzie placówki heh, ale przeciez w Bielsku kupa ludzi jexdzi rowerami nawet zimą. w kazdym razie myslę, że mozna do nich napisac choćby maila, zgłosić ze przydałoby się. A może zainteresowac tym gazete któraś :) dzielni reporterzy będą mieli co robić - przejdzie sie któryś w czwartek - policzy rowery poprzypinane do płotów i policzy stojaki i ma fajny artykuł :). Kiedyś tak było z koszami na śmieci i chyba jakiś efekt był. dlaczego poziomym? po prostu ktos sobie zrobil rower poziomy na 3 czy iluś tam kołach i sobie jeździ - mało takich rowerów w Polsce wiec byłem ciekawy kto to PS. sorki za ortografy w porpzednim poście (a moze i w tym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gs_100 Re: rowery 20.06.04, 16:58 Ja jezdze po bielsku rowerem i jakos zwykle nie mam problemu z zaparkowaniem w centrum (no moze oprocz czwartku ;) Parkingi przy bankach sa (przynajmniej byly przy PBK i BGŻ) a i z zostawieniem roweru kolo szkoly tez nie bylo problemu, bo stojak jest przy domu nauczyciela. Co do przejazdzek to polecam jade na maxa glowna alejka w parku - tak kolo 23 w nocy - drewniany mostek jest najlepszy ;) Szkoda tylko ze aura nie jest zbyt sprzyjajaca... :-( Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmira Re: rowery 23.06.04, 14:37 BGŻ wcale mi nie wychodzi w centrum Bielska A w centrum wiele osób "nie ma" problemu z zaparkowaniem roweru kraty koło "nocnego" i "sportowego" czasami wyglądają jak choinki na Boże Narodzenie". W czwartki stojak koło U.M. też jest "zarezerwowany " na prawie cały dzień W szkole też nie ma problemu bo można zostawić rowery w szatni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gs_100 Re: rowery 29.06.04, 21:28 Ktos proponowal zeby zmienic bank na taki przy ktorym jest stojak wiec rzucielem propozycje :). A to czy jest to w centrum czy nie to zalezy od tego gdzie jest to centrum i gdzie sie konczy ;-) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś