Dodaj do ulubionych

programy dla mniejszosci narodowych w TVPBialystok

21.04.06, 17:43
Witam, jestem studentka UJ i pisze prace magisterska na temat programow dla mniejszosci narodowych i etnicznych w TVP3. Chcialabym
przeprowadzic badania na temat odbioru tych programow. Niestety nie mam mozliwosci przyjechac do Was i zrobic tego osobiscie.
Gdyby ktos z Was był przedstawicielem grupy mniejszosciowej, ogladal programy dla mniejszosci w TVBiałystok i chcial o nich
porozmawiac prosze o kontak mailowy:magda.zdrodowska@wp.pl - przesle ankiete. Chetnie przeprowadze tez ankiete przez gg:) w
pierwszej kolejnosci poprosze jednak o kontakt na maila
Pozdrawiam
Magda Zdrodowska
Obserwuj wątek
    • konfederata Re: programy dla mniejszosci narodowych w TVPBial 22.04.06, 08:10
      oglądam program TVP3 prawie " od deski, do deski " ,
      programy o mniejszościach są moim ulubionym ( Lwów do Macież(rz)y )
      Mam pewien niesmak ,kiedy oglądam i słucham Litewski - ni cholery nie ponimam !
      Łaba Dienas !
    • mnie-tu-juz-nie-ma Re: programy dla mniejszosci narodowych w TVPBial 22.04.06, 09:12
      taktyl napisała:

> Witam, jestem studentka UJ i pisze prace magisterska na temat programow dla
      mni
      > ejszosci narodowych i etnicznych w TVP3. Chcialabym
      > przeprowadzic badania na temat odbioru tych programow. Niestety nie mam
      mozliwo
      > sci przyjechac do Was i zrobic tego osobiscie.
      > Gdyby ktos z Was był przedstawicielem grupy mniejszosciowej, ogladal programy
      d
      > la mniejszosci w TVBiałystok i chcial o nich
      > porozmawiac prosze o kontak mailowy:magda.zdrodowska@wp.pl - przesle ankiete.
      C
      > hetnie przeprowadze tez ankiete przez gg:) w
      > pierwszej kolejnosci poprosze jednak o kontakt na maila
      > Pozdrawiam
      > Magda Zdrodowska

===============================

Należałoby sprecyzować o jaką mniejszość chodzi: białoruską, ukraińską czy
      polską?
      I tu rodzi się pytanie: dlaczego w TVB nie ma programów dla ostatniej z
      wymienionych mniejszości.
      Przed dwoma latami w "Najwyższym Czasie" Janusa Korwina-Mikke ukazała się seria
      artykułów na temat mniejszości na Podlasiu, które obnażyły prawdę na ten temat.
      POLECAM. I pragnę dodać, że wcale nie jestem nacjonalistą.

-------------------------------
      "Jeden tam tylko jest porządny człowiek: prokurator, ale i on, prawdę mówiąc,
      świnia." M.W.Gogol
      • konsum5 Re: programy dla mniejszosci narodowych w TVPBial 22.04.06, 09:44
        POPIERAM SZANOWNEGO PANA W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI - nareszcie ktoś napisał bez
        zbędnych obaw, jaka jest prawda o mniejszościach narodowych. Nie bez kozery
        tłumaczy się: TVB - Telewizja Białoruś. Oj może być ostro.
        • konsum5 Re: programy dla mniejszosci narodowych w TVPBial 22.04.06, 09:48
          konsum5 napisał:

> POPIERAM SZANOWNEGO PANA W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI - nareszcie ktoś napisał bez
          > zbędnych obaw, jaka jest prawda o mniejszościach narodowych. Nie bez kozery
          > tłumaczy się: TVB - Telewizja Białoruś. Oj może być ostro.

Ja jednak tesknie z Adamem Słodowym.
          • taktyl Re: programy dla mniejszosci narodowych w TVPBial 22.04.06, 11:05
            :) w mojej pracy skupiam się na mniejszosciach wymienionych w ustawie - bialoruskiej, ukrainskiej, romskiej, tatarskiej i rosyjskiej. uwazacie, ze bialostocka telewizja jest za bardzo mniejszosciowa? za duzo tam Białorusinów? faktycznie bialoruscy dziennikarze sa bardzo aktywni
            • pawlozsiul co to znaczy? 22.04.06, 14:08
              taktyl napisała:
              > telewizja jest za bardzo mniejszosciowa? za duzo tam Białorusinów?
              faktycznie bialoruscy dziennikarze sa bardzo aktywni

To są polscy dziennikarze akurat, nie sądzę by zatrudniano tam redaktorów z
              białoruskim obywatelstwem.
              • taktyl Re: co to znaczy? 22.04.06, 15:21
                hmm... ciekawe uwazasz ze ktos pochodzacy z mniejszosci bialoruskiej nie jest Bialorusinem tylko Polakiem? to na tej zasadzie na Zaolziu nie Polacy, ale Czesi mieszkaja, a na Grodzienszczyznie tez zadnego Polaka nie uswiadczysz - bo wszyscy sa Bialorusinami?
                • pawlozsiul hmmm... ciekawsze niż myslisz... 22.04.06, 15:35
                  Zostań dłuzej na naszym forum - wtedy zobaczysz, jakie to ciekawe.
                  Białorusin z Bielska Podlaskiego jest oczywiście Białorusinem. Natomiast w
                  telewizji został zatrudniony nie dlatego, że ma narodowość białoruską (podobno
                  Konstytucja zakazuje dyskryminacji ze względu narodowość, również dyskryminacji
                  pozytywnej) tylko dlatego, że ma określone kompetencje do bycia dziennikarzem.
                  Nie widzę nic zdrożnego w tym, że skład narodowościowy redakcji lokalnej
                  telewizji z grubsza odzwierciedla skład narodowościowy terenu, na którym ona
                  działa. Czyżbyś proponowała inne rozwiązania? Obligatoryjne parytety
                  narodowościowe czy pytanie o narodowość w ankiecie personalnej? Z tym ostatnim
                  jest problem - sprzeczne z konstytucją. Chociaż ABW jakoś to przy rekrutacji
                  sprytnie obchodzi - mniejszości nie zatrudniają.

Teraz garść faktów obiektywnych.
                  Podlaskie graniczy z m.in. Białorusią - wydaje się więc naturalne, że tutejsza
                  telewizja powinna zajmować sie raczej problematyką wschodnią niż np.
                  działalnością fundacji madame Bernardette Chirac (chyba, że się mylę). A język
                  białoruski lepiej znany jest chyba tym absolwentom liceum, którzy choćby
                  zdawali go na maturze. Chyba, że znowu się mylę - może w rzeczywistości 90%
                  polskich dziennikarzy mówi biegle po białorusku?
                  • taktyl Re: hmmm... ciekawsze niż myslisz... 22.04.06, 15:53
                    chyba mnie nie zrozumiales - nie mam nic przeciwko bialoruskim (miedzy innymi) dziennikarzom realizujacym programy! skład redakcji POWINIEN odzwiercieglac sklad narodowosciowy, bo dziennikarze ci reprezentuja nieco odmienny punkt widzenia od wiekszosciowych, ktory takze musi miec miejsce w publicznej telewizji, zwlaszcza w regionie takim jak Podlasie. to, co mowisz o dyskryminacji pozytywnej w moim przekonaniu w mediach nie do konca sie sprawdza. powszechne jest przyjmowanie do redakcji mniejszosciowych dziennikarzy preferujac ich mnijeszosciowe pochodzenie - oni znaja język, srodowisko, budza zaufanie swojej spolecznosci.
                    bardzo dziekuje za zainteresowanie ankieta, przesle ja na gazetowego maila najpozniej jutro przed poludniem.
                    • pawlozsiul Intrygowało mnie, skąd znam Twoje nazwisko 22.04.06, 15:59
                      Sięgnąłem na półkę żony - czy to Ty jesteś autorką dość ciekawego tekstu w
                      zbiorze Sadowskiego? Prześlij, czekam - ale w związku ze świętem jestem jutro
                      od 13.oo niedyspozycyjny. Odpowiedź może sie więc opóźnić.
                      • pawlozsiul chodzi o "Pogranicza", oczywiście 22.04.06, 16:10
                        Ale u nas, na Podlasiu, jak socjologia to obowiązkowo - Sadowski. Ewentualnie
                        jeszcze jakieś religioznawcze zrzuty z UJ.
                        • aldon Re: chodzi o "Pogranicza", oczywiście 22.04.06, 16:12
                          pawlozsiul napisał:

> Ale u nas, na Podlasiu, jak socjologia to obowiązkowo - Sadowski. Ewentualnie
                          > jeszcze jakieś religioznawcze zrzuty z UJ.
                          Krzysztof Goss też ma ciekawe teksty
                          www.slonko.com.pl/czasopis/in.php?id=0402/2004_02_c15
                          • aldon Re: chodzi o "Pogranicza", oczywiście 22.04.06, 16:14
                            Kolejny ciekawy tekścik
                            kamunikat.net.iig.pl/www/czasopisy/czasopis/2004-01/15.htm
                            • pawlozsiul Dzięki, Aldon 22.04.06, 16:22
                              Zapowiadają się ciekawie, tyle że ciut przydługie. Przeczytam po s`wiati.
                              • aldon Re: Dzięki, Aldon 22.04.06, 16:25
                                pawlozsiul napisał:

> Zapowiadają się ciekawie, tyle że ciut przydługie. Przeczytam po s`wiati.
                                Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
                                • taktyl Re: Dzięki, Aldon 22.04.06, 16:38
                                  tak, to ja:) przepraszam ze jakos dotad sie nie znalazlam i dopiero teraz przesylam wszystkim obchodzacym teraz Swieta dobrego, biesiadnego czasu.
                                  Pozdrawiam
                                  Magda Zet.
                                  • pawlozsiul 16y toast wzniosę za Twoje zdrowie 22.04.06, 17:32
                                    Dzięki za życzenia.
                • pawlozsiul mogłabyś jednak przesłać tę ankietę? 22.04.06, 15:37
          • pawlozsiul Masz coś na mysli? 22.04.06, 14:10
            Że niby Łukaszenko zbyt często występuje?
      • pawlozsiul Jak to pozory potrafią mylić!!! 22.04.06, 14:11
        mnie-tu-juz-nie-ma napisał:
        > I pragnę dodać, że wcale nie jestem nacjonalistą.

• mnie-tu-juz-nie-ma Myślałem, że masz ROZUM... 22.04.06, 15:58
          pawlozsiul napisał:

> mnie-tu-juz-nie-ma napisał:
          > > I pragnę dodać, że wcale nie jestem nacjonalistą.

...A ty go prawdopodobnie go nie masz. Przynajmniej nie widać.

świnia." M.W.Gogol
          • pawlozsiul z Tobą mam problem braku anonimowości 22.04.06, 16:08
            ZAPEWNIAM - nigdy o realnym KK nie powiem, że jest nacjonalistą, nie
            podejrzewam go nawet o to. To, co piszę odnosi się do postu Mnie-tu-juz-nie-ma.
            A ten niestety przypomina mi deklaracje pewnego człowieka, który też "nie był
            nacjonalistą" (według własnych zapewnień), co nie przeszkadzało mu wystosowywać
            tego typu epistoł: "My mniejszość polska, otoczona przez żywioł ruski gotowy
            służyć każdej władzy pod warunkiem, że nie jest to władza polska..."
      • konsum5 Re: programy dla mniejszosci narodowych w TVPBial 23.04.06, 13:59
        Wiesz co? "mnie-tu...."
        • mnie-tu-juz-nie-ma Większość/mniejszość 23.04.06, 14:23
          konsum5 napisał:

> Wiesz co? "mnie-tu...."
          • mnie-tu-juz-nie-ma Re: Większość/mniejszość 23.04.06, 14:27
            mnie-tu-juz-nie-ma napisał:

> Ps. Mów mi Krzysiek, bo i tak wszyscy więdzą kim jestem.

PS.2. Ja nie wstydzę się samoego siebie tak jak "pawlozsiul" i "hans...jakiśtam"

świnia." M.W.Gogol
            • pawlozsiul Re: Większość/mniejszość 23.04.06, 22:20
              > PS.2. Ja nie wstydzę się samoego siebie tak jak "pawlozsiul"
              i "hans...jakiśtam

Imię mam w nicku. Kilka osób, nawet słabiej mnie znających w realu niz Ty
              domyśliło się kim jestem. Szukały inteligentniej - poza zasobami.
              • mnie-tu-juz-nie-ma Re: Większość/mniejszość 25.04.06, 00:47
                pawlozsiul napisał:

> > PS.2. Ja nie wstydzę się samoego siebie tak jak "pawlozsiul"
                > i "hans...jakiśtam
                >
                > Imię mam w nicku. Kilka osób, nawet słabiej mnie znających w realu niz Ty
                > domyśliło się kim jestem. Szukały inteligentniej - poza zasobami.

"Ja też mam 12 lat i nazywam się Jacuś..."

świnia." M.W.Gogol
      • agroturystyczny Re: programy dla mniejszosci narodowych w TVPBial 24.04.06, 23:38
        Czego mącisz Polacy nie są mniejszością. Idź lepiej dzieci pilnować
        • mnie-tu-juz-nie-ma Re: programy dla mniejszosci narodowych w TVPBial 25.04.06, 00:45
          agroturystyczny napisał:

> Czego mącisz Polacy nie są mniejszością. Idź lepiej dzieci pilnować

Tu też nie wypowiadasz się merytorycznie.
          Poprzyj moze swoją wpowiedź jakimiś opracowaniami np. danymi, którymi posługują
          się mniejszości narodowe.

świnia." M.W.Gogol
    • partizan79 Re: programy dla mniejszosci narodowych w TVPBial 22.04.06, 11:32
      Chcialabym
      > przeprowadzic badania na temat odbioru tych programow.

U mnie śnieży. TVP1 i TVP2 wporządku, a białostocka śnieży.
    • partizan79 Re: programy dla mniejszosci narodowych w TVPBial 22.04.06, 12:46
      Przypomnij się po świętach. Może wtedy ktoś zechce z Tobą pogaworzyć, bo teraz
      to raczej nikt ze świętujących nie ma czasu. Pozdr.
    • pawlozsiul Czy my wyglądamy na miłośników cepeliad? 22.04.06, 14:07
      Bo taki głównie charakter mają te programy. Ale ankietę możesz mi przesłać,
      może przez święta skłonię jakichś amatorów wspomnianych programów do jej
      wypełnienia.
      • taktyl Re: Czy my wyglądamy na miłośników cepeliad? 23.04.06, 10:26
        wysłana:)
        • pawlozsiul jutro ją wstikam w Worda i prześlę 25.04.06, 19:59
          jeżeli rozczytam...
          • obalix Mniejszość/Większość 26.04.06, 10:27
            Myslę że "mnie tu juz nie ma" (boże co za nick) ma w pewnym sensie racje. Naród
            polski jest oczywista większościa w Polsce ale sa tereny (gminy, miasteczka,
            wioseczki) gdzie procentowy podział narodowościowy jest całkiem inny. Tam
            Polacy czują się tak, jak białorusini, ukraincy, romi i inni na skale krajowa.
            No właśnie jak się czują...jedni lepiej inni gorzej, trzeba by ich spytać. Tak
            jak każda mniejszosc, wszystko zalezy od ludzi. Robienie w TVP 3 programów dla
            mniejszości polskiej w Polsce, hmmm... Aż mi się morda sama usmiechnęła...
            Muszę sobie to jakoś wyobrazić.
            • stepby Re: Mniejszość/Większość 26.04.06, 10:45
              JAko Białorusin z BIELSKA PODLASKIEGO musze przyznać, że nie oglądam tych
              programów, bo co za idiota wymyślił by kazac mi wstawać w niedzielę o chyba 8-
              ej rano by oglądać reportaże z festynów i konnkursów. Może jednak coś tam
              ciekawego jest - nie wiem nie oglądam. I jeszcze jedno pytanie czy TVB coś robi
              jeszcze dla mniejszości. Wydaje mi się że ramówka tej stacji jest 24
              godzinna !!! O wiele ciekawsze są audycje Radia Białystok - są dużo ciekawsze i
              robione są z wyobraźnią a nie według szablonu. - i te Bałoruskie i Ukraińskie
            • partizan79 Re: Mniejszość/Większość 26.04.06, 10:46
              Romowie wszędzie czują się dobrze:D
            • pawlozsiul a co tu jest do wyobrażania?! 26.04.06, 11:03
              Przykładowy scenariusz:
              NEWS 1: Śniadanie wielkanocne
              Premier Oleg Łatyszonek zaszczycił mniejszość polską obecnością na tradycyjnym
              śniadaniu wielkanocnym. [Jakby nie kadrować - przy Olegu nie ma wątpliwości,
              kto jest wiekszością, a kto jest mniejszy].

NEWS 2: Zarząd komisaryczny.
              Na wniosek wojewody podlaskiego Eugeniusza Wappy premier powołał Michała
              Iwańczuka, osobę ze sporym doświadczeniem w pracy samorządowej na zarządcę
              komisarycznego gminy Brańsk.

NEWS 3: Radość w Łubinie
              Minister edukacji, Roman Pidlaszuk zezwolił na wprowadzenie dwóch dodatkowych
              godzin zajęć z języka polskiego w tutejszej szkole podstawowej.

NEWS 4: Kolejny sukces orkiestry dętej
              np. szóste miejsce w powiatowym przeglądzie małych orkiestr (under-8)

Cały czas po ekranie przesuwają się napisy w języku litewskim - tak, żeby i
              litewska większość mogła program zrozumieć.
              Zanim napiszecie, że jątrzę - zastanówcie się nad tym, co wyżej napisał Serwis.
              Ja jedynie kretyńsko odpowiadam na debilne pomysły "nie-nacjonalisty".
              • partizan79 Re: a co tu jest do wyobrażania?! 26.04.06, 11:12
                Coś mi się wydaje, że na Twojej poczcie są dwie nowe pioseneczki:D
                • pawlozsiul istotnie, dzięki Partizan 26.04.06, 11:20
                  Ale jestem w trybie "laptopowym", ich ściąganie zajęłoby mi teraz tydzień. Przy
                  najbliższej okazji to zrobię.
                • pawlozsiul Re: a co tu jest do wyobrażania?! 26.04.06, 22:19
                  Przyjemne i nie dołujące, jeszcze raz dzięki.
                  • mnie-tu-juz-nie-ma Juz po... 26.04.06, 23:49
                    ...posiaduszce w zasobach? Coś długo trwało dzisiaj.
                    • taktyl witam:) 04.07.06, 21:35
                      • taktyl Re: witam:) 04.07.06, 21:37
                        sorry za szybko sie wyslalo:)
                        chcialam Wam podziekowac za zainteresowanie i ankiety oraz dyskusje - fragmenty w (obronionej w piatek) pracy:)
                        pozdrawiam wszystkich serdecznie
                        Magda Z.
                        • romanpidlaszuk Gratulacje !!!!!!!!!!!! :) 05.07.06, 15:44

"chcialam Wam podziekowac za zainteresowanie i ankiety oraz dyskusje -
                          fragmenty w (obronionej w piatek) pracy:)
                          pozdrawiam wszystkich serdecznie
                          Magda Z."

• obserwer11 Re: witam:) 04.07.06, 21:37
                        no i co dalej ? jakiś pomysł ?
                        • taktyl Re: witam:) 04.07.06, 21:43
                          dalej z czym? z tematem czy z zyciem?:)
                          • obserwer11 Re: witam:) 04.07.06, 21:49
                            ciepło , ciepło .....
                            • taktyl Re: witam:) 04.07.06, 21:55
                              powiem szczerze ze zyciowo ta praca nie stanowi dla mnie jakiejs dramatycznej zmiany:) to moj drugi kierunek i o ile pierwsza magisterke przezywalam strasznie to teraz juz mniej (chociaz uwazam ze merytorycznie i pod wzgledem wagi tematu jest lepsza); pomysl na zycie tez juz jakis mam - pracuje, pisze doktorat i zycie sie toczy:)
                              temat nadal bardzo mnie interesuje i nie chcialabym go zostawiac wraz z obrona; najgorsze jest to, bialostocczyzna tak daleko:( strasznie mi sie teskni w Wasze strony, juz rok nie bylam na Podlasiu... ehh...
                              • obserwer11 Re: witam:) 04.07.06, 22:00
                                to jeszcze nic , ja byłem ponad 2-mce w Kazachstanie oraz ponad 10-mcy w
                                Niemczech , wiesz jak tęskniłem za swoją małą Ojczyzną ! Narew, Białowieża,
                                Bug, okolice ,Siemiatycze , podlaskie dziewczyny ( tylko te z Hajnówki
                                jakieś ,takie - dziwne)
                                • taktyl Re: witam:) 04.07.06, 22:06
                                  no ja tam za podlaskimi dziewczynami nie tesknie powiem szczerze:) kilka mam w Krakowie;-) z reszta podlaskich facetow tez
                                  Podlasie to jeden z fajniejszych regionow w Polsce - no i znam je chyba lepiej niz moja Malopolske...albo przynajmniej tak samo; kiedys myslalam ze bede u Was mieszkac... stare dobre czasy:)
                                  a coz robiles za granica? i to taka:)
                                  • obserwer11 Re: witam:) 04.07.06, 22:11

tak się zdarzyło :
                                    1.Kazachstan - wojsko
                                    2. RFN - arbeit .
                                    • taktyl Re: witam:) 04.07.06, 22:27
                                      no i pieknie; wybralabym sie gdzies na wakacje , ale nie moge:) to niehumanitarne zatrudniac ludzi w maju z absolutnym brakiem szans na urlop (w czasie letnim)
                                      jak jest w Kazachstanie? jak sie zyje? czy jest bezpiecznie? jak komunikacja?
                                      • obserwer11 Re: witam:) 04.07.06, 22:36
                                        z tym Kazachstanem troszkę wychyliłem się , to był rok 1982
                                        Niemcy - niedawno
                                        a Ty moja Droga w Podkarpackim przebywasz ? Doktorat - tuż_tuż ?
                                        • taktyl Re: witam:) 04.07.06, 22:52
                                          aha:) jestem nieustannie na etapie panowania Wielkiej Wyprawy i zbieram pomysly stad moje pytania:)
                                          w Podkarpackim a dokladnie w Beskidzie Niskim bylam w weekend:)a na stale od urodzenia przebywam w Krakowie (miescie rozkopanym we wszystkich chyba strategicznych wezlach komunikacyjnych tudziez miejscach popularnych wsrod turystow)
                                          co do doktoratu to same poczatki, droga przede mna dluga i niewykluczone ze wyboista; przez ta magisterke jeszcze prawie nic nie zrobilam:/ ale zapalu mam duzo:) to jedyna satysfakcjonujaca mnie dzialanosc (niestety niezarobkowa)
                                          • pawlozsiul to gratulacje! 04.07.06, 23:53
                                            Nie marudź, Barbakan tak wypicykowany, że aż nie poznałem. Ale zmiany
                                            generalnie chyba na gorsze.
                                            • taktyl Re: to gratulacje! 05.07.06, 21:58
                                              no nad zabytkami to pracuja dzielnie, trzeba przyznac i to ze remonty sa to tez dobre, ale to strasznie utrudnia zycie; i to nie tylko sam kraków; droga do zakopanego czy w moj beskid niski - tez z przeszkodami; no i dobrze ze te drogi robia tylko u nas to wszystko takie mierne; za pol roku sie okazuje ze zlych materialow uzyli i one naszych zim nie wytrzymuja albo naszych upalnych miesiecy - i znowu dziury i zapadliska; jest taki przystanek w okolicy, w ktorym kawalek jezdni (zatoczka dla autobusu)notorycznie robiona jest z polbruku czy czegos w tym rodzaju; pieknie to wyglada 2 tyodnie ale material dokladnie tyle wytrzymuje:/ bez glowy jakos sie dzieje tyle rzeczy;
                                              ale kurcze mimo wszystko lubie to miasto (zeby nie bylo) i czuje sie tu u siebie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka