Dodaj do ulubionych

" Na Iwana na Kupala" w Dubyczach - subota 15.07 !

25.06.06, 21:14
www.dubicze-cerkiewne.pl/aktualnosci/art060621/index.html
Miejsce: Ośrodek Wypoczynkowy "Bachmaty"
(teren przyległy do kąpieliska dla dzieci)
Czas: 15/16.07.2005 r. godz. 1900 - 300

15.07.2006
1100 - 1700 rozkładanie stoisk handlowych
1200 - 1800 przygotowanie nagłośnienia i oświetlenia sceny
1900 - 2030 występy zespołów folklorystycznych
2030 - 2040 otwarcie Imprezy
2040 - 2130 obrzęd kupalski w wykonaniu zespołów z Podlasia i Ukrainy
2130 - 2200 rozpalanie ogniska, topienie kukły, puszczanie wianków
2200 - 2215 pokazy fajerwerków
2215 - 300 występy zespołów folkowych
300 zakończenie imprezy
400 - 700 sprzątanie terenu

Występują zespoły:
- "Rodyna" z Dubiażyna
- "Ranok" z Bielska Podlaskiego
- "Strumok" z Dubicz Cerkiewnych
- "Na meży" z Dubicz Cerkiewnych
- "Polisianka" Równe (Ukraina)
- Zespół folklorystyczny z Połtawy (Ukraina)
- "Ot Vinta" Równe (Ukraina)
- "Berkut" z Olsztyna
- "Kraina Mrij" Górowo Iławieckie.

Obserwuj wątek
    • napchafte_chochoncy Roman, budesz? 25.06.06, 21:18
      • romanpidlaszuk Re: Roman, budesz? 25.06.06, 21:35
        Skazhu tak, napewno chotiwby buty a jak bude to bude wydno.

Ale wsich zaochoczuju pojichaty bo to je fajna ukrainska impreza w naszych
        storonach,zresztu sami znajete.
        • kristian_wolf : Roman, Roman ! 25.06.06, 22:21
          Drogi Romanie tak bardzo walczysz o Ukrainską liturgię w rodzimym języku w
          Cerkwi , a jednak propagujesz pogańskie zwyczaje nocy kupały !!!
          dlaczegoż , to i w jakim celu zwyczaje ,topienia kukły i inne topienie gardła ?
          Czy właśnie o takie ukraińskie chrześcijaństwo Tobie chodzi ??? Żal mi gardło
          ściska ! a Jezus Zbawiciel ?
          • romanpidlaszuk Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownych? 26.06.06, 06:00
            Drogi Romanie tak bardzo walczysz o Ukrainską liturgię w rodzimym języku w
            Cerkwi , a jednak propagujesz pogańskie zwyczaje nocy kupały !!!
            dlaczegoż , to i w jakim celu zwyczaje ,topienia kukły i inne topienie gardła ?
            Czy właśnie o takie ukraińskie chrześcijaństwo Tobie chodzi ??? Żal mi gardło
            ściska ! a Jezus Zbawiciel ?

--------------------------------------------

Moje osobiste zdanie w tej sprawie jest takie:

Nam Ukraincom z Podlasia niewatpliwie jest potrzebna letnia impreza masowa poza
            okresem postu, taka jak impreza w Dubyczach Cerkownych.

Czy musi to byc koniecznie Kupala z wiankami itd.? Oczywiscie ze nie, to moze
            moze byc impreza majaca formule podobna do Watry w Zdyni, a wiec przez 2-3 dni
            w dzien sa wystepy na scenie a wieczorami zabawa z orkiesta,zas w niedziele
            rano dodatkowo prawoslawne nabozenstwo polowe w naszym ojczystym jezyku
            ukrainskim-ciekawe czy PAKP by sie wywiazalo z zadania...(na Watrze jest to
            wspolne nabozenstwo prawoslawno-grekokatolickie,cale po ukrainsku).

Grunt aby taka impreza masowa nawiazujaca do naszej kultury ukrainskiej, na
            wesolo w naszych stronach kazdego lata sie odbyla,gdyz mysle ze kazdy sie
            zgodzi,ze jest potrzebna.

Tradycyjny odpust na Grabarce na Spasa ( moim zdaniem tez w calosci powinien
            odbywac sie w naszym ojczystym jezyku ukrainskim gdyz jak wiadomo odbywa sie na
            ziemi podlaskich Ukraincow
            www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
            i jest glownie uczeszczany od pokolen przez podlaskich Ukraincow rodem z
            okolicznych miejscowosci)
            nie moze spelniac roli towarzyskiego swieta radosci, gdyz odywa sie w poscie i
            dlatego moim zdaniem zawsze wsrod Ukraincow Podlasia istniala potrzeba
            spotkania sie latem na skale taka jak na Grabarce ale poza okresem postu,na
            wesolo i impreza kulturalna w Dubyczach Cerkownych jaka sie odbywa co roku w
            polowie lipca, uwazam ze jest doskonala odpowiedzia na to zapotrzebowanie.

• obalix Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 29.06.06, 10:03
              A moim zdaniem powinno być po polsku, bo nie każdy wywija ukraińskim tak jak
              ty. O ile to jest prawdziwy ukraiński
              • partizan79 Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 29.06.06, 10:04
                Co to to nieee..
            • gsx1100g Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 29.06.06, 13:30
              Zgadzam sie z Krzysiem. Panie Romanie....po co to wszystko...Nie lubie przez to
              Ukraińców. Na co jatrzyć i podżegać????

Ukraińcy- fajni są gdy nie sa fanatyczni.

Roman jestes fanatykiem?>
            • kazia1988 Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 19.07.06, 14:59
              czy pan mysli, ze na Grabarkę przyjezdzaja tylko ukraincy? tam przybywaja
              tysiace osob z roznych zakatkow Polski i nie tylko. sa wsrod nich rozne nacje i
              narodowosci. Mysle tez, ze duza czesc z nich wie, po co tam jedzie i wcale ich
              celem nie jest spotkanie towarzyskie.
              • romanpidlaszuk Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 19.07.06, 15:48

--------------------------------

Czy pani mysli, ze do Czestochowy przyjezdzaja tylko Polacy? Tam przybywaja

Czy w zwiazku z tym zaproponuje pani Polakom aby zrezygnowali z jezyka
                polskiego w liturgii i calym zyciu koscielnym?
                • romanpidlaszuk Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 19.07.06, 16:09

Czy pani mysli, ze do Czestochowy przyjezdzaja tylko Polacy? Tam przybywaja

Czy w zwiazku z tym zaproponuje pani swoim znajomym ETNICZNYM Polakom,ze pani
                  zdaniem powinni zrezygnowac z jezyka polskiego w katolickiej liturgii i calym
                  zyciu koscielnym?

Prosze nam napisac co pani odpowiedzieli...! :)

• kazia1988 Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 19.07.06, 21:51
                    ale katolicy to w wiekszosci Polacy, a prawoslawni nie sa w wiekszosci
                    Ukraincami. niepotrzebnie wdalam sie z panem w dyskusje. moj blad, wiecej go
                    nie popelnie.
                    • romanpidlaszuk Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownych? 19.07.06, 22:46
                      ale katolicy to w wiekszosci Polacy, a prawoslawni nie sa w wiekszosci
                      Ukraincami. niepotrzebnie wdalam sie z panem w dyskusje. moj blad, wiecej go
                      nie popelnie.

----------------------------------

1.Alez gdyby pani znala realia prawoslawia w Polsce to by pani wiedziala, ze
                      ZDECYDOWANA WIEKSZOSC prawoslawnych w Polsce pochodzi z rodzin rozmawiajacych
                      gwara UKRAINSKA z okolic Bielska, Hajnowki i Siemiatycz
                      oraz bialoruska z okolic Bialowiezy, Grodka i Sokolki

a wiec sa odpowiednio UKRAINCAMI i Bialorusinami.

Grabarka lezy na terenach gdzie sie rozmawia gwara UKRAINSKA.
                      Monastyr na Grabarce zostal zalozony, zbudowany i jest utrzymywany przez
                      okoliczna ludnosc rozmawiajaca gwara UKRAINSKA jaka pielgrzymuje w to miesce od
                      stuleci.

2.Rzeczywiscie gloszenie takich herezji jakie pani glosi, ze prawoslawni w
                      Polsce nie sa w wiekszosci Ukraincami jest bez sensu.
                      • kazia1988 Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 20.07.06, 15:17
                        ta ludnosc jest po prostu tutejsza... przed wojna malo kto potrafil okreslic
                        swoja narodowosc, mowili, ze sa tutejsi.
                        i powiem jeszcze jedno. swoja postawa zniecheca pan forumowiczow do Ukraincow.
                        • romanpidlaszuk Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownych? 20.07.06, 15:51
                          ta ludnosc jest po prostu tutejsza... przed wojna malo kto potrafil okreslic
                          swoja narodowosc, mowili, ze sa tutejsi.
                          i powiem jeszcze jedno. swoja postawa zniecheca pan forumowiczow do Ukraincow.

----------------------------------
                          1.Ludnosc na Kurpiach tez jest tutejsza ale nikt jej nie wmowi ,ze nie sa
                          Polakami,to samo z nami Ukraincami z Podlasia-jestesmy tutejsi ale jestesmy
                          UKRAINCAMI gdyz naszego OJCZYSTEGO dialektu jezyka UKRAINSKIEGO
                          uczylismy sie w domu od naszych rodzicow i dziadkow a nie w bielliceju czy na
                          religii PAKP.

2.I jeszcze jedna swoja postawa zniecheca pani forumowiczow do
                          prawoslawnych "Polakow" odcinajacych sie (pod wplywem niezyczliwych rad PAKP)od
                          swego ukrainskiego jezyka ojczystego i kultury.
                          • kazia1988 Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 20.07.06, 15:53
                            o przepraszam! czy ja w ktoryms momencie powiedzialam, ze jestem prawoslawna
                            polka? wydaje mi sie ze nie. nie zna mnie pan, a tym samym nie zna pan moich
                            odczuc itp. pana fanatyzn nie zna granic...
                            • romanpidlaszuk Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 20.07.06, 16:04
                              o przepraszam! czy ja w ktoryms momencie powiedzialam, ze jestem prawoslawna
                              polka? wydaje mi sie ze nie. nie zna mnie pan, a tym samym nie zna pan moich
                              odczuc itp. pana fanatyzn nie zna granic...

A jakiej jest pani narodowosci?
                              Moze wlasnie pojawienie sie na bielskim forum nalezaloby zaczac od ktotkiego
                              przedstawienia sie?
                              • pitzlad Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 21.07.06, 08:33
                                A co to wogóle za pytanie jest? Jakiej jest narodowości, co to ma za znaczenie?
                                W niektórych krajach za takie pytanie mógłbyś trafić do sądu Romanie P.
                                • romanpidlaszuk Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownych? 21.07.06, 14:27
                                  A co to wogóle za pytanie jest? Jakiej jest narodowości, co to ma za znaczenie?
                                  W niektórych krajach za takie pytanie mógłbyś trafić do sądu Romanie P.
                                  -------------------------------
                                  1.Jezeli rozmowa jest np. o rodzajach pomidorow to rzeczywiscie nie ma
                                  znaczenia ale jezeli jest rozmowa narodowosciach, o potrzebie lub lub braku
                                  potrzeby uzywania jakiegos jezyka w danym miejscu-to ma, gdyz bardzo
                                  czesto...punkt widzenia zalezy od tzw. miejsca siedzenia.

2.
                                  a.Z tym, ze sad by uznal za przewinienie spytanie kogos narodowosc to chyba
                                  przesada.
                                  W Polsce nie, w USA tez nie - nawet jest w dobrym tonie zapytac kogos "what's
                                  you ethnic background?"

b. Nie ma obowiazku odpowiedzi na to pytanie ale istnienie lub brak takiej
                                  odpowiedzi wiele mowi o czlowieku.
                                  W demokratycznym kraju czlowiek bedacy dumnym ze swojej narodowosci zawsze z
                                  duma odpowie na takie pytanie a taki ,ktoremu przez lata wpajano ze jego
                                  narodowosc to cos zlego ,lub ze narodowosc to wogole cos zlego,czego nalezy sie
                                  wstydzic ,od czego nalezy zawsze sie trzymac z daleka,ktoremu wpajano jakas
                                  inna narodowosc niz ma naprawde np. tzw. prawoslawnym "Polakom" (a w
                                  rzeczywistosci UKRAINCOM) w PAKP-zawsze sie bedzie miotal, miall pretensje o to
                                  pytanie do tego,ktory sie go o to pyta.

Jak zauwazylem na podlaskich forach reakcja na to pytanie z reguly jest
                                  DIAMETRALNIE ROZNA u etnicznych Polakow i tzw. prawoslawnych "Polakow"
                                  pochodzenia ukrainskiego ( a jak popytac np. na forum Grodek to pewnie tez
                                  bialoruskiego). Smutne to...

Smutne jest rowniez to,ze wiele ludzi pochodzenia ukrainskiego na Podlasiu
                                  udalo sie PAKP wytresowac do gwaltownej negatywnej reacji na SWOJ JEZYK OJCZYSTY
                                  • ewa_ly Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 21.07.06, 23:13
                                    dlaczego z góy zakładasz, że prawosławny "Polak" to Ukrainiec?
                                    • romanpidlaszuk Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownych? 21.07.06, 23:46
                                      dlaczego z góy zakładasz, że prawosławny "Polak" to Ukrainiec?

--------------------------------------------------

Dlatego,ze ZDECYDOWANA wiekszosc prawoslawnych w Polsce wywodzis sie z okolic
                                      Podlasia, gdzie sie rozmawia gwara ukrainska
                                      Ilosc etnicznych Polakow jest w PAKP znikoma, kazdy kto zna realia PAKP to wie,
                                      np. w Grojcu czy Ostolece nie ma diecezji,biskupow prawoslawnych a w Bielsku i
                                      Hajnowce sa.

• kazia1988 Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 21.07.06, 18:38
                                na tym forum jestem juz od grudnia...
                                a swoja droga co by bylo, gdybym napisala, ze jestem ukrainka? czy wtedy
                                zmienilby pan ton swoich wypowiedzi i nastawienie do mojej osoby?
                                • to_ja8 D__O__B__R__E______P__Y__T__A__N_ _I__E__!__!__! 21.07.06, 19:00
                                  kazia1988 napisała:

> ... co by bylo, gdybym napisala, ze jestem ukrainka? czy wtedy
                                  > zmienilby pan ton swoich wypowiedzi i nastawienie do mojej osoby?

---

Dobre pytanie!!!
                                  * * *
                                  Mam nowy nick...
                                  Reszta - jak dawniej!!!
                                  • partizan79 Re: D__O__B__R__E______P__Y__T__A__N_ _I__E__!__! 21.07.06, 19:04
                                    Serwis, to znowu Ty?:)
                                  • romanpidlaszuk Re: D__O__B__R__E______P__Y__T__A__N_ _I__E__!__! 21.07.06, 21:53
                                    Mam nowy nick...
                                    Reszta - jak dawniej!!!

----------------------------
                                    Kto w demokratycznym kraju zmienia tozsamosc jak rekawiczki, hm...?
                                    • to_ja8 Re: D__O__B__R__E______P__Y__T__A__N_ _I__E__!__ 05.08.06, 08:49
                                      romanpidlaszuk napisał:

> Mam nowy nick...
                                      > Reszta - jak dawniej!!!
                                      >
                                      > ----------------------------
                                      > Kto w demokratycznym kraju zmienia tozsamosc jak rekawiczki, hm...?

====
                                      Baranie!!!
                                      Nazywam się Krzysztof Kondrat i byłem, jestem i będę P_O_L_A_K_I_E_M.
                                      Nie zmieniam tożsamości tylko nick.
                                      Ty nie masz tożsamości, więc szukaj jej dalej
                                      • romanpidlaszuk Re: D__O__B__R__E______P__Y__T__A__N_ _I__E__!_ 05.08.06, 23:45
                                        > Mam nowy nick...
                                        > Reszta - jak dawniej!!!
                                        >
                                        > ----------------------------
                                        > Kto w demokratycznym kraju zmienia tozsamosc jak rekawiczki, hm...?

====
                                        Baranie!!!
                                        Nazywam się Krzysztof Kondrat i byłem, jestem i będę P_O_L_A_K_I_E_M.
                                        Nie zmieniam tożsamości tylko nick.
                                        Ty nie masz tożsamości, więc szukaj jej dalej
                                • romanpidlaszuk Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownych? 21.07.06, 21:49
                                  na tym forum jestem juz od grudnia...
                                  a swoja droga co by bylo, gdybym napisala, ze jestem ukrainka? czy wtedy
                                  zmienilby pan ton swoich wypowiedzi i nastawienie do mojej osoby?
                                  ------------------------------------
                                  1.Sadze, ze moj ton wypowiedzi jest IDENTYCZNY z pani tonem.

2.Pani taka czy inna odpowiedz nic by nie zmienila-po prostu wiedzialbym komu
                                  nie podoba sie mowienie o gwarze UKRAINSKIEJ na Podlasiu.

3.A JEDNAK PANI JAK DOTAD NIE PODALA SWOJEJ NARODOWOSCI, NADAL NIE WIEMY KTO
                                  TAK KRYTYKUJE OBECNOSC TEMATYKI I JEZYKA UKRAINSKIEGO NA BIELSKIM FORUM...

• kazia1988 Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 21.07.06, 23:43
                                    wydaje mi sie, ze w zadnej z moich wypowiedzi nie stwierdzilam, ze mowienie
                                    gwara ukrainska mi sie nie podoba i wcale nie krytykuje obecnosci tematyki
                                    języka ukrainskiego na tym forum. probuje tylko pokazac, ze na tych terenach
                                    zyja nie tylko ukraincy i nie nalezy slepo patrzec tylko na nich, a innymi
                                    nacjami wrecz gardzic...(bo takie odnosze wrazenie czytajac pana wypowiedzi)one
                                    maja takie samo prawo znajdowac sie na tych terenach jak i ukraincy. czy jezeli
                                    u kogos w domu mowi sie po polsku albo bialorusku czy nie wiem, litewsku, to
                                    znaczy ze ten dom jest gorszy? ze nie jest tak samo prawoslawny jak ten, w
                                    ktorym mowi sie jezykiem z domieszka ukrainskiego? bo powiedzmy sobie szczerze-
                                    nikt w domu nie mowi czystko po ukrainsku.
                                    • romanpidlaszuk Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownych? 22.07.06, 00:02
                                      na tych terenach zyja nie tylko ukraincy i nie nalezy slepo patrzec tylko na
                                      nich, a innymi nacjami wrecz gardzic......(bo takie odnosze wrazenie czytajac
                                      pana wypowiedzi)one maja takie samo prawo znajdowac sie na tych terenach jak i
                                      ukraincy. czy jezeli u kogos w domu mowi sie po polsku albo bialorusku czy nie
                                      wiem, litewsku, to znaczy ze ten dom jest gorszy? ze nie jest tak samo
                                      prawoslawny jak ten, w ktorym mowi sie jezykiem z domieszka ukrainskiego?
                                      bopowiedzmy sobie szczerze- nikt w domu nie mowi czystko po ukrainsku.

----------------------------------------
                                      1.Czy ja mowie, ze na tych terenach zyja tylko Ukraincy?
                                      Ja tylko mowie,ze wsrod prawoslawnych na tych terenach (i w calej Polsce)
                                      ZDECYDOWANIE przewaza ludnosc pochodzenia UKRAINSKIEGO,rozmawiajaca z dziada
                                      pradziada DIALEKTEM JEZYKA UKRAINSKIEGO z okolic Bielska i Hajnowki
                                      zaprzeczy pani?

2.
                                      a.Prosze nam odpowiedziec na pytanie czy pani zdaniem ilosc prawoslawnych domow
                                      w Polsce ,gdzie Z DZIADA PRADZIADA rozmawia sie po polsku lub litewsku to
                                      wiekszosc czy mniejszosc w porownaniu do ilosci prawoslawnych domow w Polsce,
                                      gdzie Z DZIADA PRADZIADA mowi sie dialektem ukrainskim?

b.Nastepnie prosze nam odpowiedziec dlaczego PAKP wprowadza do prawoslawnych
                                      cerkwi w Polsce jezyk polski a nie ukrainski (i bialoruski), JEZYKI OJCZYSTE
                                      ZDECYDOWANEJ WIEKSZOSCI PRAWOSLAWNYCH W POLSCE ?

• ewa_ly Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 22.07.06, 00:10

gdyby np. w Bielsku wprowadzono do cerkwi język białoruski zapewne pan będzie
                                        się domagał języka ukraińskiego. jedni drugim nie będą łatwo chcieli pójść na
                                        ustępstwo.
                                        • romanpidlaszuk NIE DAJMY SIE WYROLOWAC PAKP !!! 22.07.06, 00:47

ustępstwo.

-------------------------------------
                                          Zdecydowana wiekszosc prawoslawnych w Bielsku i okolicach wywodzi sie z rodzin
                                          gdzie Z DZIADA PRADZIADA rozmwia sie dialektem JEZYKA UKRAINSKIEGO, ktorego sie
                                          uczy w DOMU RODZICOW I DZIADKOW a nie tak jak to jest w przypadku jezyka
                                          bialoruskiego-w bielliceju.

Mozna tez wprowadzic obok jezyka ukrainskiego, w ktorejs z bielskich cerkwi
                                          nabozenstwo prawoslawne po bialorusku dla tych nielicznych ETNICZNYCH
                                          Bialorusinow z okolic Bialowiezy,Narewki,Michalowa, Zabludowia, Grodka, Sokolki
                                          jacy mieszkaja w Bielsku.

Jako prawoslawni Ukraincy i Bialorusini na Podlasiu nie dopuscmy aby
                                          wierchuszka PAKP wygrywala na Podlasiu interesy Ukraincow kosztem Bialorusinow
                                          i odwrotnie,aby przeciwstawiala jednych drugim mowiac:
                                          partrzcie,nie mozemy wprowadzic w cerkwiach w Bialymstoku oraz
                                          Bielsku,Hajnowce,Siemiatyczach i okolicach jezyka bialoruskiego bo nikt nie
                                          udowodni,ze nie ma tam ani jednego etnicznego Bialorusina
                                          a Bialorusinom w Bialymstoku,Sokolce,Grodku,Michalowie,Narewce,Bialowiezy-
                                          patrzcie,nie mozemy wprowadzic jezyka bialoruskiego u was bo kto wie,moze
                                          mieszkaja wsrod was takze Ukraincy.

Zadajmy od wierchuszki PAKP wprowadzenia nabozenstw prawoslawnych po ukrainsku
                                          tam gdzie sie rozmawia gwara ukrainska (w wiekszych miejsowosciach takich jak
                                          Bielsk,Hajnowka,Siemiatycze,w pojedynczych cerkwiach pojedyncze nabozenstwa po
                                          bialorusku)a po bialorusku tam gdzie sie rozmawia gwara bialoruska.
                                          W Bialymstoku gdzie prawoslawna spolecznosc jest mieszana (ukrainsko-
                                          bialoruska) wprowadzmy w cerkwiach po polowie nabozenstw po ukrainsku i
                                          bialorusku.

Odpowiednio oprocz nabozenstw w jezykach OJCZYSTYCH wiernych wprowadzajmy tez
                                          nauke religii w swoich jezykach OJCZYSTYCH,ukrainskim i bialoruskim.

Wtedy sie nie wynarodowimy, nie spolonizujemy,zachowamy ukrainski i bialoruski
                                          jezyk i kulture naszch ojcow i dziadkow!

Ukraincy i Bialorusini Podlasia, nie dajmy sie manipulowac wierchuszce PAKP,
                                          aby ona przeciwstawiala jednych z nas przciw drugim i odwrotnie, wykorzystujac
                                          to jako SPOSOB DO WYNARODOWIENIA JEDNYCH I DRUGICH!!!

• romanpidlaszuk NIE DAJMY SIE WYROLOWAC PAKP !!! 22.07.06, 00:51

ustępstwo.

-------------------------------------
                                            Zdecydowana wiekszosc prawoslawnych w Bielsku i okolicach wywodzi sie z rodzin
                                            gdzie Z DZIADA PRADZIADA rozmwia sie dialektem JEZYKA UKRAINSKIEGO, ktorego sie
                                            uczy w DOMU RODZICOW I DZIADKOW a nie tak jak to jest w przypadku jezyka
                                            bialoruskiego-w bielliceju.

Mozna tez wprowadzic obok jezyka ukrainskiego, w ktorejs z bielskich cerkwi
                                            nabozenstwo prawoslawne po bialorusku dla tych nielicznych ETNICZNYCH
                                            Bialorusinow z okolic Bialowiezy,Narewki,Michalowa, Zabludowia, Grodka, Sokolki
                                            jacy mieszkaja w Bielsku.

Jako prawoslawni Ukraincy i Bialorusini na Podlasiu nie dopuscmy aby
                                            wierchuszka PAKP wygrywala na Podlasiu interesy Ukraincow kosztem Bialorusinow
                                            i odwrotnie,aby przeciwstawiala jednych drugim mowiac:
                                            partrzcie,nie mozemy wprowadzic w cerkwiach w Bialymstoku oraz
                                            Bielsku,Hajnowce,Siemiatyczach i okolicach jezyka ukrainskiego bo nikt nie
                                            udowodni,ze nie ma tam ani jednego etnicznego Bialorusina
                                            a Bialorusinom w Bialymstoku,Sokolce,Grodku,Michalowie,Narewce,Bialowiezy-
                                            patrzcie,nie mozemy wprowadzic jezyka bialoruskiego u was bo kto wie,moze
                                            mieszkaja wsrod was takze Ukraincy.

TO PRZECIEZ PROSTE,
                                            zadajmy od wierchuszki PAKP wprowadzenia nabozenstw prawoslawnych po ukrainsku
                                            tam gdzie sie rozmawia gwara ukrainska (w wiekszych miejsowosciach takich jak
                                            Bielsk,Hajnowka,Siemiatycze,w pojedynczych cerkwiach mozna wprowadzic tez
                                            pojedyncze nabozenstwa po bialorusku)

a po bialorusku tam gdzie sie rozmawia gwara bialoruska.

W Bialymstoku gdzie prawoslawna spolecznosc jest mieszana (ukrainsko-
                                            bialoruska) wprowadzmy w cerkwiach po polowie nabozenstw po ukrainsku i
                                            bialorusku.

Odpowiednio oprocz nabozenstw w jezykach OJCZYSTYCH wiernych wprowadzajmy tez
                                            nauke religii w swoich jezykach OJCZYSTYCH,ukrainskim i bialoruskim.

Wtedy sie nie wynarodowimy, nie spolonizujemy,zachowamy ukrainski i bialoruski
                                            jezyk i kulture naszch ojcow i dziadkow!

Ukraincy i Bialorusini Podlasia, nie dajmy sie manipulowac wierchuszce PAKP,
                                            aby ona przeciwstawiala jednych z nas przciw drugim i odwrotnie, wykorzystujac
                                            to jako SPOSOB DO WYNARODOWIENIA JEDNYCH I DRUGICH!!!

• to_ja8 Znowu roman wychodzisz na OSZOŁOMA 05.08.06, 09:12
                                            romanpidlaszuk napisał:

> Ukraincy i Bialorusini Podlasia, nie dajmy sie manipulowac wierchuszce PAKP,
                                            > aby ona przeciwstawiala jednych z nas przciw drugim i odwrotnie,
                                            wykorzystujac
                                            > to jako SPOSOB DO WYNARODOWIENIA JEDNYCH I DRUGICH!!!

===
                                            Jakoś dziwnie nieszczerze, a wręcz idiotycznie brzmią twoje słowa nawołujące do
                                            obrony mniejszości narodowych w Polsce, gdy sam siedzisz w Ameryce.
                                            Co ty jesteś jakimś uciekinierem z powodu prześladowań religijnych PAKP-u ?
                                            Przecież to ty jesteś "zdrajcą", bo zamiast siedzieć tu i razem ze swoimi
                                            haworzyć "po tutejszemu" U_K_R_A_I_N_I_Z_U_J_E_S_Z pewnie Amerykanów. Czy też
                                            im wmawiasz, że ukraińcy byli tam od tysięcy lat?
                                            A może założyłeś tam niedzielną szkółkę. Wiadomo, że w dużej populacji znajdą
                                            się ludzie, którym można wcisnąć każdy kit. Im większa populacja, tym większe
                                            możliwości.
                                            • pawlozsiul Serwis, osobiste pytanie 05.08.06, 10:44
                                              A propos tej sygnaturki:
                                              Byłem, jestem i będę P_O_L_A_K_I_E_M

Szanujesz konwertytów? Czy może bardziej cenisz przywiązanie do własnych
                                              korzeni? A korzeni się nie wybiera - ma się je takie, lub inne.

Pytanie jest osobiste, nie musisz odpowiadać.
                                            • romanpidlaszuk Re: Znowu roman wychodzisz na OSZOŁOMA 05.08.06, 23:50
                                              romanpidlaszuk napisał:

> Ukraincy i Bialorusini Podlasia, nie dajmy sie manipulowac wierchuszce PAKP,
                                              > aby ona przeciwstawiala jednych z nas przciw drugim i odwrotnie,
                                              wykorzystujac
                                              > to jako SPOSOB DO WYNARODOWIENIA JEDNYCH I DRUGICH!!!

===
                                              Jakoś dziwnie nieszczerze, a wręcz idiotycznie brzmią twoje słowa nawołujące do
                                              obrony mniejszości narodowych w Polsce, gdy sam siedzisz w Ameryce.
                                              Co ty jesteś jakimś uciekinierem z powodu prześladowań religijnych PAKP-u ?
                                              Przecież to ty jesteś "zdrajcą", bo zamiast siedzieć tu i razem ze swoimi
                                              haworzyć "po tutejszemu" U_K_R_A_I_N_I_Z_U_J_E_S_Z pewnie Amerykanów. Czy też
                                              im wmawiasz, że ukraińcy byli tam od tysięcy lat?
                                              A może założyłeś tam niedzielną szkółkę. Wiadomo, że w dużej populacji znajdą
                                              się ludzie, którym można wcisnąć każdy kit. Im większa populacja, tym większe
                                              możliwości.
                                      • kazia1988 Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 22.07.06, 00:24
                                        nie jestem glowa PAKP i nie wiem dlaczego tak sie dzieje, wiec prosze nie miec
                                        do mnie pretensji...ja tam proponuje pozostanie przy cerkiewnoslowianskim.
                                        • romanpidlaszuk Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownych! 22.07.06, 00:58
                                          nie jestem glowa PAKP i nie wiem dlaczego tak sie dzieje, wiec prosze nie miec
                                          do mnie pretensji...ja tam proponuje pozostanie przy cerkiewnoslowianskim.

----------------------
                                          1.Nie mam do ciebie zadnych pretensji,rozumiem ze nie jestes.
                                          Ja tez nie rozumiem dlaczego wierchuszka PAKP nie postepuje uczciwie wobec
                                          swoich wiernych.

2.Twoja propozycje czytalem, ja swoja przedstawilem w sasiednim wpisie.
                                  • kazia1988 Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 21.07.06, 23:54
                                    a co do jezyka ukrainskiego w cerkwi, to mysle, ze powinnismy pozostac przy
                                    jezyku cerkiewnoslowianskim, tym przyniesionym przez św. Cyryla i Metodego. tak
                                    by bylo najsprawiedliwiej... to jezyk neutralny i nikt sie nim nie porozumiewa,
                                    takze nie byloby ani stron zadowolonych ani pokrzywdzonych. po co komplikowac
                                    sobie zycie i wchodzic w niepotrzebne spory?
                                    • romanpidlaszuk Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownych? 22.07.06, 00:20
                                      a co do jezyka ukrainskiego w cerkwi, to mysle, ze powinnismy pozostac przy
                                      jezyku cerkiewnoslowianskim, tym przyniesionym przez św. Cyryla i Metodego. tak
                                      by bylo najsprawiedliwiej... to jezyk neutralny i nikt sie nim nie porozumiewa,
                                      takze nie byloby ani stron zadowolonych ani pokrzywdzonych. po co komplikowac
                                      sobie zycie i wchodzic w niepotrzebne spory?

--------------------------------------------------

1.Ma pani prawo do swojego zdania a ja do swojego (ja jestem za wprowadzieniem
                                      jezyka ukrainskiego i bialoruskiego do podlaskich cerkwi,szerzej o tym pisalem
                                      w watkach o tematyce prawoslawnej i ukrainskiej na podlaskich forach,gdzie
                                      takze podawalem linki do stron,gdzie mozna wysluchac online liturgii
                                      prawoslawnej po ukrainsku oraz do stacji radiowych ,gdzie online mozna
                                      wysluchac prawoslawnych audycji radiowych po ukrainsku zawierajacych min.
                                      propowied' duchownego prawoslawnego na dana niedziele.)

2.Co do stwierdzenia, ze jezyk liturgii PAKP to jezyk jakim poslugiwali sie św.
                                      Cyryla i Metodego to jest to przeklamanie,podawalem na podlaskich forach co
                                      pisal na ten temat jeden z najwybitniejszych ukrainskich historykow,
                                      prof.Ohijenko, pozniejszy prawoslawny Metropolita Chelmski i Podlaski Ilarion.
                                    • partizan79 Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 22.07.06, 15:25
                                      Też jestem za starocerkiewnosłowiańskim!
                                      Wiara swoją drogą, narodowość swoją. Co nie zmienia faktu, że za "swoich"
                                      zawsze będzie się uważało ludzi tej samej wiary Oraz narodowości.
                                      Tak myślę w tej chwili. Tak mi się napisało.
                      • ewa_ly Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 20.07.06, 15:51

w nosie mam pana gwary:P
                        jestem z Bielska i czuje sie Bialorusinka. to sprawa indywidualna kazdego
                        czlowieka, czy czuje sie Ukraincem, Polakiem, Bialorusinem czy kimkolwiek innym.
                        ktos mowiacy gwara UKRAINSKA
                        • ewa_ly Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 20.07.06, 16:00
                          ktos mowiacy gwara UKRAINSKA moze czuc sie Polakiem i nie moze pan mu tego
                          zabronic, a tym bardziej samemu robic z kogos UKRAINCA :P
                          czy w jakims normalnym domu mowi sie czystym jezykiem ukrainskim? chyba tylko w
                          pana:P
                          • romanpidlaszuk Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownych? 20.07.06, 16:18
                            ktos mowiacy gwara UKRAINSKA moze czuc sie Polakiem i nie moze pan mu tego
                            zabronic, a tym bardziej samemu robic z kogos UKRAINCA :P
                            czy w jakims normalnym domu mowi sie czystym jezykiem ukrainskim? chyba tylko w
                            pana:P

--------------------------
                            ktos mowiacy gwara UKRAINSKA moze czuc sie Ukraincem i nie moze pani mu tego
                            zabronic, a tym bardziej samemu robic z kogos POLAKA :P
                            My na Podlsiu Z DZIADA PRADZIADA rozmawiamy DIALEKTEM UKRAINSKIM (ktorego moze
                            pani sobie posluchac wchodzac na strone,ktorej link podaje ponizej)
                            Tego DIALEKTU UKRAINSKIEGO z dziada pradziada uczymy sie W DOMU OD SWOICH
                            RODZICOW I DZIADKOW w przeciwienstwie do jezyka polskiego i bialoruskiego
                            jakich ucza nas w szkole.

• romanpidlaszuk Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 20.07.06, 16:02

w nosie mam pana gwary:P
                          jestem z Bielska i czuje sie Bialorusinka. to sprawa indywidualna kazdego
                          czlowieka, czy czuje sie Ukraincem, Polakiem, Bialorusinem czy kimkolwiek innym.
                          ktos mowiacy gwara UKRAINSKA
                          -------------------------------

1.To nie sa moje gwary ,to jest NASZ,TYSIECY MIESZKANCOW pochodzacych z okolic
                          Bielska ,Hajnowki, Siemiatycz, JEZYK OJCZYSTY
                          uzywany z dziada pradziada w ich rodzinach!

Alez oczywiscie, pochodzac z rodziny gdzie z dziada pradziada rozmawia sie
                          gwara UKRAINSKA
                          moze pani czuc sie nawet Eskimoska, podobnie jak Eskimoska moze czuc sie
                          mieszkanka Kurpiowszczyzmy pochodzaca z rodziny rozmawiajacej z dziada
                          pradziada po kurpiowsku; tylko ze na Kurpiach taka postawa bylaby czyms bardzo
                          wyjatkowym,gdyz szkola,dom, kosciol ucza dzieci polskiego PATRIOTYZMU, zas na
                          Podlasiu bielliceje, PAKP ucza dzieci ukrainskie JANCZARSTWA, odcinania sie od
                          swego ukrainskiego jezyka i kultury I TO JEST TRAGICZNE!
                          • ewa_ly Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 20.07.06, 16:16
                            i co mi z pana mapek?

jest pan ograniczonym i majacym klapki na oczach UKRAINCEM :[
                            • romanpidlaszuk Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownych? 20.07.06, 16:25
                              i co mi z pana mapek?

jest pan ograniczonym i majacym klapki na oczach UKRAINCEM :[

1 Z tych mapek moze pani:
                              a. dowiedziec sie gdzie jest uzywana gwara ukrainska na Podlasiu.
                              b. posluchac sobie tej gwary naciskajac na nazwy zaznaczonych miejscowosci.

2.Jest pani ograniczona i majaca klapki na oczach prawoslawna "Polka",ktora
                              tkwi w swoim oszukanczym swiatopogladzie,jaki dala sobie komus kiedys wcisnac
                              (bielliceje,"bielaruskie pieriedacze w bielastockim radio",BTSK,PAKP,wszystkim
                              tym strukturom naraz?)WBREW FAKTOM:
                              • partizan79 Re: Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownyc 20.07.06, 19:00
                                Hej, żule. A co Wy tak per pani i per pan?:P
                                Pryvit, Romane. A shtshozh Vite tak per pani ta j per pan?:P
                                • romanpidlaszuk Czy je potribna impreza w Dubyczach Cerkownych? 20.07.06, 19:11
                                  Pryvit, Romane. A shtshozh Vite tak per pani ta j per pan?:P
                                  ---------------------------

Zdorow Partizan !

Znajesz, wony do mene na per pan to i ja wzhe do nych na per pani ;)

• gsx1100g Re: : Roman, Roman ! 07.07.06, 07:56
            Krystianie Wolfie-zgadzam się z Toba w całej rozciągłości. Widzę, ze tak jak Ty
            nie lubisz narodowców-nacjonalistów, tak i ja, bo wiesz, żygać mi się chce jak
            słucham tego wybaczcie mi moi mili- Przygłupa. Przez takich "ludzi" jak roman
            Podlasie sie dzieli, bo on realizuje interesy waskiej grupy ludzi- śmierdzi to
            PARTYKULARYZMEM. Załatwia interesy wąskiej grupy ludzi i nie obchodzi go zgoda,
            nie obchodza go skutki tego co robi. Bielszczanie nie sa głupi, widzą co ten
            czowiek robi....

Pozdrawiam i zachęcam do przemyśleń....
    • romanpidlaszuk Zatancujmo i zaspiwajmo po naszomu,po ukrainsky!:) 27.06.06, 08:40
      Zatancujmo i zaspiwajmo po naszomu,po ukrainsky !!! :)

www.youtube.com/watch?v=qBAwTdnLOqI&search=russian%20music
    • ja-alutka Noc Kupały! 28.06.06, 13:46
      Ja stawię się na pewno!! Jak co roku!! ☺
      • romanpidlaszuk Re: Noc Kupały! 29.06.06, 05:30
        Ja stawię się na pewno!! Jak co roku!! ☺

---------------------------

Super, dobroi zabawy !!! :)
        • burak-cukrowy Re: Noc Kupały! 29.06.06, 07:10
          Radio Białystok zapewne bude toż ,
          i redaktor Jewhen z Knoryd ?
          • partizan79 Re: Noc Kupały! 29.06.06, 09:52
            Vs'i budut.
            A w sobotę Nocz Kupały w Białowieży...
            • pitzlad Re: Noc Kupały! 29.06.06, 11:29
              teraz, 1 lipca? Czy dopiero 8 lipca?
              • partizan79 Re: Noc Kupały! 29.06.06, 21:10
                1 lipca.
                • romanpidlaszuk Re: Noc Kupały! 12.07.06, 04:53
                  w Dubyczach Cerkownych 15 lypnia :)
      • baam1 Ja byłam raz 29.06.06, 23:25
        i więcej nie pojadę, chyba, że na chwilę. Rozrywki było niewiele, zespoły
        ledwie słyszalne, za to dymy z grila i mocno polewający się alkohol, a także
        zakrzykiwanie wszystkiego, co moim zdaniem powinno byc najważniejsze. chyba tu
        czegoś nie rozumiem :(
        • partizan79 Re: Ja byłam raz 29.06.06, 23:41
          Kwestia przyzwyczajenia:D
          • baam1 Re: Ja byłam raz 29.06.06, 23:44
            jasne, co kto lubi, ja wolałabym posłuchac, zobaczyc :)
            • ja-alutka Re: Ja byłam raz 29.06.06, 23:56
              Ależ tam właśnie jest na co popatrzeć, czego posłuchać:) ☺
              • baam1 Re: Ja byłam raz 30.06.06, 00:20
                Byc może, tylko jak ja byłam, to nic nie można było usłyszec, bo ludzie
                skutecznie zagłuszali :((( Więc się zniechęciłam
                • ja-alutka :)) 30.06.06, 00:23
                  Spróbuj jeszcze raz, wiele rzeczy nie wydają się takie jakimi są na pierwszy
                  rzut oka!! ☺
                  • baam1 Re: :)) 30.06.06, 00:24
                    Ok, w przyszłym roku niestety, bo tym razem wyjeżdżam :(
                    • partizan79 Re: :)) 30.06.06, 00:24
                      A gdzie?
                      • baam1 Re: :)) 30.06.06, 13:08
                        Suwałki
                      • pawlozsiul padniesz! 30.06.06, 15:20
                        Jedzie świętować zdobycie Mistrzostwa Świata. W tej chwili bilety ma do
                        Brazylii, ja jednak nie tracę nadziei, że w ostatniej chwili przebukuje na
                        Kijów.
                        • baam1 Twoja przenikliwość mnie urzekła :))) 30.06.06, 16:30
    • romanpidlaszuk Zatancujmo hopaka po ukrainsky !!! :) 07.07.06, 01:47
      Zatancujmo hopaka po ukrainsky !!! :)

www.youtube.com/watch?v=NdLXGZLIaW0&search=ukrainian%20folk%20dancing
    • romanpidlaszuk Zahrajmo naszym diwczatam ! ! ! :) 12.07.06, 02:59
      Zahrajmo naszym diwczatam z bilskoho forum na poczatok dobroho dnia !!! :)

www.youtube.com/watch?v=7zDbGqh8VXE&search=garmoshka
    • romanpidlaszuk Ukrainski narodni tanci. 14.07.06, 06:58
      www.youtube.com/watch?v=WIsE1Vtwljk&mode=related&search=ukrainian%20folk%20dancing
    • romanpidlaszuk Zatancujmo i zaspiwajmo po naszomu,po ukrainsky!:) 15.07.06, 08:07
      Hej zatancujmo i zaspiwajmo po naszomu,po ukrainsky !!! :)

www.youtube.com/watch?v=qBAwTdnLOqI&search=russian%20music
    • konsument5 Re: " Na Iwana na Kupala" w Dubyczach - subota 15 15.07.06, 19:06
      pogoda jest do kitu, ale może pojadymy i zobaczymy.
    • partizan79 Re: " Na Iwana na Kupala" w Dubyczach - subota 15 16.07.06, 16:21
      O tak buło, Roman:
      img62.imageshack.us/my.php?image=p1090645wl7.jpg
      • szpila555 Re: " Na Iwana na Kupala" w Dubyczach - subota 15 16.07.06, 16:32
        Coś słabo widać
      • romanpidlaszuk Re: " Na Iwana na Kupala" w Dubyczach - subota 15 16.07.06, 17:10
        O tak buło, Roman:
        img62.imageshack.us/my.php?image=p1090645wl7.jpg
        ------------------------------------------
        Super, diakuju za fotku. :)

• romanpidlaszuk Foty z "kupalla" w...Peremyszli :) 17.07.06, 03:20
        oupper.harazd.net/2bgal/disp_serie.php?id_album=48&offset=0
        www.przemysl.pl/serwis/IMGallery/galeria.php?start=0&kategoria=19
      • szpila555 Re: Chyba jakaś ściema była w tych Dubiczach ... 17.07.06, 03:25
        Wyraźniejszej fotki nie doczekałem się od partizana, a przecież wiele jego
        dobrych fotek oglądaliśmy na forum i gdzie indziej ;)
        Coś tu nie gra, może ktoś coś wie?
        • mnie-tu-juz-nie-ma Pewnie ukraińska cenzura... 17.07.06, 03:47
          szpila555 napisał:

> Wyraźniejszej fotki nie doczekałem się od partizana, a przecież wiele jego
          > dobrych fotek oglądaliśmy na forum i gdzie indziej ;)
          > Coś tu nie gra, może ktoś coś wie?

===

Rzeczywiście sciema, bo gość na pierwszym planie fotki partyzanta ma
          napis "POLSKA". Cenzura pewnie odcedziła ziarno od plewa, ale naszemu
          fotoreporterowi przy wykasowywaniu fotek z cyfrówki z nieukraińskojęzycznymi
          napisami to jedno pozwoliło przemycić.
          Jak nie wierzycie3 rozjaśnijcie fotkę.

• romanpidlaszuk Re: Pewnie ukraińska cenzura... 17.07.06, 05:15
            szpila555 napisał:

===

---------------------------------------------

Spac nie mozesz?
          • romanpidlaszuk mniejuztuniema=szpila555=serwispo dl.=drpajchivo? 17.07.06, 05:44
            szpila555 napisał:

===

-----------------------------------------------------

Kiedys pamietam o 3ciej z rana w odstepie 5 minut odpisywali mi w ten sam desen
            serwispodlasia i doktorpajchiwo, teraz w srodku nocy w odstepie 20 minut pisze
            na forum prawie to samo mniejuztuniema i szpila555, czyzby pod tymi wszystkimi
            nickami kryl sie ten sam nocmy marek majaczacy na bielskim forum?
            • szpila555 Re: Chyba majaczysz romaniepidlaszuku 17.07.06, 05:59
              romanpidlaszuk napisał:

> Kiedys pamietam o 3ciej z rana w odstepie 5 minut odpisywali mi w ten sam
              desen
              >
              > serwispodlasia i doktorpajchiwo, teraz w srodku nocy w odstepie 20 minut
              pisze
              > na forum prawie to samo mniejuztuniema i szpila555, czyzby pod tymi
              wszystkimi
              > nickami kryl sie ten sam nocmy marek majaczacy na bielskim forum?
              =============================================

Idź lepiej spać.
            • mnie-tu-juz-nie-ma Re: mniejuztuniema=szpila555=serwispo dl.=drpajch 17.07.06, 07:53
              romanpidlaszuk napisał:

desen
              >
              pisze
              wszystkimi

====

Słusznie ci szpila napisał, żebyś nie marudził i szedł spać.
              Gdybyś czytał dokładniej forum, to może byś nie majaczył teraz. Pisałem w innym
              wątku, że przed czwartą rano wyprawiam córkę na wakacje do Częstochowy.
              Szpila też był w necie, bo z tego co wiem całą noc pracował.
              A że co parę lat zdarzają się wpisy o tak nietypowej porze, to wcale nie jest
              potwierdzeniem twojej teorii.
              Wyluzuj chłopie i nie zadręczaj siebie i innych.
              Aha rozumiem o co chodzi. Nie smakuje ci polski akcent na Dubiczach?
              A ktoś tutaj niedawno nazywał mnie rasistą. Chyba ty.
              • krzysztof_ja Re: mniejuztuniema=szpila555=serwispo dl.=drpajc 17.07.06, 17:31
                mnie-tu-juz-nie-ma napisał:

> Aha rozumiem o co chodzi. Nie smakuje ci polski akcent na Dubiczach?
                > A ktoś tutaj niedawno nazywał mnie rasistą. Chyba ty.
                >
                >Chyba ktoś inny?
              • romanpidlaszuk Re: mniejuztuniema=szpila555=serwispo dl.=drpajc 17.07.06, 17:40
                romanpidlaszuk napisał:

desen
                >
                pisze
                wszystkimi

====

Mi nie pasuje polski akcent w Dubyczach Cerkownych?

Czlowieku, na tej imprezie byly (ktora ja z wlasnej inicjatywy reklamowalem na
                tym forum)tysiace ludzi, w tym etniczni Polacy chcacy poznac kulture swoich
                ukrainskich sasiadow a przy okazji dobrze sie zabawic.

A ja nazwalem cie rasista, gdyz zabraniales mi pisac na bielskim forum (w
                zalozeniu-wirtualnym przedluzeniu ulic Bielska i okolic)w jezyku ukrainskim
                uzywanym rowniez przez okoliczch mieszkancow:
                Kazdy ci powie ,ze to rasizm.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=44649812&a=44857251
                • romanpidlaszuk Re: mniejuztuniema=szpila555=serwispo dl.=drpaj 17.07.06, 17:45
                  romanpidlaszuk napisał:

desen
                  >
                  pisze
                  wszystkimi

====

Mi nie pasuje polski akcent w Dubyczach Cerkownych?

Czlowieku, na tej imprezie (ktora ja z wlasnej inicjatywy reklamowalem na
                  tym forum) byly tysiace ludzi, w tym etniczni Polacy chcacy poznac kulture
                  swoich ukrainskich sasiadow a przy okazji dobrze sie zabawic.

A ja nazwalem cie rasista, gdyz zabraniales mi pisac na bielskim forum (w
                  zalozeniu-wirtualnym przedluzeniu ulic Bielska i okolic)w jezyku ukrainskim
                  uzywanym rowniez przez okoliczch mieszkancow:

Kazdy ci powie ,ze to rasizm.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=44649812&a=44857251

• romanpidlaszuk Re: Chyba jakaś ściema była w tych Dubiczach ... 17.07.06, 05:17
          --------------------------------------------------------------------------------
          Wyraźniejszej fotki nie doczekałem się od partizana, a przecież wiele jego
          dobrych fotek oglądaliśmy na forum i gdzie indziej ;)
          Coś tu nie gra, może ktoś coś wie?

------------------------------------

Fotki z imprezy w Dubyczach Cerkownych sa co roku publikowane tutaj:
          nadbuhom.free.ngo.pl
          Cierpliwosci,przeciez impreza tylko co sie skonczyla.
          • partizan79 Re: Chyba jakaś ściema była w tych Dubiczach ... 17.07.06, 16:40
            img116.imageshack.us/my.php?image=koopaladu0.jpg
            • partizan79 Re: Chyba jakaś ściema była w tych Dubiczach ... 17.07.06, 19:47
              img480.imageshack.us/my.php?image=kopala4kk2.jpg
    • romanpidlaszuk " Na Iwana na Kupala"'2006 w Dubyczach -Fotki 05.08.06, 01:40
      nadbuhom.free.ngo.pl
      • ja-alutka :) 10.08.06, 22:52
      • ja-alutka :) 10.08.06, 22:52
        Byłam tam...Nie to że narzekam, ale jedna mała Fotka by Mi się należała ;(( ☺☺

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka