skubi-dubi 27.03.07, 07:58 to jakiś chyba nienormalny jest - stepaniuk dzieci męczy..? - chory na nienawiść ten padliszuk jest. Kup se w tej ameryce skubichrupek, one leczą z nietolerancji, nie proffet? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skubi-dubi Re: A ten padli-szuk 27.03.07, 07:59 skubi-dubi napisał: > to jakiś chyba nienormalny jest - stepaniuk dzieci męczy..? - chory na > nienawiść ten padliszuk jest. > Kup se w tej ameryce scubichrupek, one leczą z nietolerancji, nie proffet? A ty jakiego wyznania podłyszuku jesteś??? Bo ja jestem katolikiem, Polakiem i nie lubię nietolerancji. Za to lubie scubi-chrupki Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Wrzesnia XIX wieku to tez tolerancja? 27.03.07, 08:10 -------------------------------------------------------------------------------- A ty jakiego wyznania podłyszuku jesteś??? Bo ja jestem katolikiem, Polakiem i nie lubię nietolerancji. -------------------------- To do mnie? Ja jestem prawoslawnym, Ukraincem i tez nie lubie nietolerancji oraz wynaradawiania poszczegolnych narodow. P.S. Czy germanizacja polskich dziecie we Wrzesni w XIX wieku to twoim zdaniem tez tolerancja? Odpowiedz Link Zgłoś
skubi-dubi Re: Wrzesnia XIX wieku to tez tolerancja? 27.03.07, 08:28 A ty co, czkawki dostałeś , że tak podwójnie piszesz? Twoja tolaerancja , w annałach historycznych, zostanie kiedyś zapisana pod hasłem - TOLERANCJA PODŁYSZUKA Panie, masz Pan chyba kilkadziesiąt lat, nie ośmieszaj sie Pan. Bo że ślepy i głuchy jesteś - to widać. Nie odbieram Panu racji, ale przy takim negatywnym nastawieniu czytelników Forum (nie tylko bielskiego), można wyciągnąć jakieś wnioski. Zresztą jakiej cholery ja to piszę , jak to tylko woda na młyn, dla pańskiej chorej osobowości. Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: a wiecie co ja na to ,olać romka 27.03.07, 21:48 wiemy wiemy no bo wiesz, jak ktoś sie powtarza to jest przewidywalny. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bielski-misio_gryzli Re: a wiecie co ja na to ,olać romka 27.03.07, 21:57 kiedyś jak oszołomy przestaną pisać na forum,to cię zaskoczę. a narazie olać to Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: A ten padli-szuk 27.03.07, 23:10 Już wiele osób się przekonało, że Romkowi coś dolega... Więc morał jest taki, że nie ma co sie przejmować i słuchać jego gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
ewikola Re: A ten padli-szuk 28.03.07, 10:25 Można romka olać, tylko jak? Kiedy widzę setny raz post dotyczący męki ukraińców na Podlasiu, to mnie krew zalewa:/ Jakoś jak tak patrzę na nasz Bielsk, to ja się czuję wunarodowiona, dookoła tyko mniejszości, jak nie białoruski, to ukraiński festiwal, a gdzie polska kultura, sztuka, gdzie jakieś polskie festiwale? Bielsk nadal leży w Polsce, czego więc Romek oczekujesz, bo z tego co widzę to ukraiński język w szkołach i przedszkolach, to za mało. chyba będziesz szczęśliwy, jak ukraiński wprowadzą jako język urzędowy. Równie dobrze ja mogę napisać dlaczego..... ukraińskim językiem polskie dzieci męczy? Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: A ten padli-szuk 28.03.07, 11:37 Jak czytam takie coś to wymiękam...Romka można nie lubić, można się z nim nie zgadzać. Mnie też jest "nie po drodze" z jego poglądami. Ale trzeba też wiedzieć gdzie i z kim się mieszka. Może to trochę inna sytuacja, ale wydaje mi się, że nikogo nie raziłby np. język polski na Litwie nie tylko na poziomie kontaktów osobistych mieszkających tam Polaków, ale wykorzystywany jako drugi język w urzędach, w tych częściach kraju, które zamieszkują Polacy. A co do polskiej kultury w mieście to wydaje mi się całkiem logiczne i naturalne, żeby jej tworzeniem zajęli się Polacy, a nie Ukraińcy czy Białorusini. Nie wiem jak np. ukraińskie festiwale mogłyby przeszkadzać w rozwoju kultury polskiej w Bielsku...Żadnych blokad nie widzę. Bo chyba nie chodzi o zajmowane metry kwadratowe na scenie BDK... To, że w Bielsku w sferze publicznej jest miejsce na język i kulturę, która od wieków funkcjonuje w samym mieście i w regionie powinno być moim zdaniem atutem Bielska. Czy źle rozumuję? Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Cieszę się 28.03.07, 11:55 A co? Wolałbyś, żeby Andruszczyn źle rozumował? Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Cieszę się 28.03.07, 11:59 Andruszczyn się cieszy, że Ty (bądź ja) uważamy, ze on dobrze rozumuje. Z czego ty się cieszysz to nie wiem, ja uważam, że nie ma z czego. Jak by nie było takich postów jak koleżanka ewikola wyprodukowała to bym się cieszył. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Cieszę się 28.03.07, 12:04 Ja tak k paddierżkie razgawora się cieszę. Żebym nie napisał, że sie cieszę, to Ty byś nie napisał, że sie nie cieszysz, a wtedy ja bym sie nie zapytał o to, o co sie zapytałem i Ty byś mi nie odpowiedział, przez co nie porozmawialibyśmy sobie. A tak - mogłem poobcować przez chwilę z ikoną bielskiego forum. Opłacało się. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Cieszę się 28.03.07, 12:08 Nie obruszaj się. To miało być miłe. A Ty mi od razu odwarkujesz:P Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Cieszę się 28.03.07, 12:09 Jakiś jestem dziś poddenerwowany. Spadam z foruma, bo łatwo mnie by było podkurzyć. Do jutra. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Cieszę się 28.03.07, 12:06 A ja tak sie cieszę, że zaraz chyba wsiadam na rower:) Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Cieszę się 28.03.07, 12:17 Niestety nie. Jak jestem w domu to kursuję w "trójkącie" Bielsk-Boćki-Kleszczele z delikatnymi przesunięciami w stronę Hajnówki. Świątecznie zapuszczam się do Białowieży. A teraz to się muszę zadowolić jazdą po asfalcie Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Cieszę się 28.03.07, 12:24 Dobra, to ja odjeżdżam. Jak będę w domu to można by kiedyś jakiś objazd zrobić. A jak ktoś jeszcze do tego pstryka, to się pojawią nowe wątki fotograficzne:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewikola można zawsze wykasować 28.03.07, 14:06 jeśli nie mam prawa do własnego zdania na forum. a jeśli uważasz że ukrainskie dzieci są wynaradawiane to proszę bardzo podaj argumenty, chętnie się czegoś nowego dowiem ----- cieszyć się można z wszystkiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewikola wymiękam.. 28.03.07, 13:59 Ani ja Romana lubię, ani nie lubię, nic do niego nie mam, ani do ukraińskiej mniejszości i toleruje go nawet bardziej niż większość na tym forum. Zdanie swoje mam i mam prawo je wypowiadać. Jeśli chodzi o język ukraiński w urzędach, to nie chodziło posługiwanie się nim w urzędach, a o JĘZYK URZĘDOWY ( dwa różne pojęcia) Czy ja powiedziałam że to źle iż ukrainska kultura jest propagowana w szkołach czy na festiwalach? Nie! Powiedziałam, ze bzdurą jest mówienie o wynarodowieniu ukraińskich dzieci na Podlasiu i z bez problemu mogę wskazać placówki z językiem ukraińskim, gdzie owi wynarodowieni mogą zapisać swoje dzieci. Moje dziecko uczy się ukraińskiego, uczestniczę w festiwalach i wszelkich świętach i nie widzę żadnej nietolerancji czy wynarodowienia ukraińskich dzieci. A jeśli nie mogę wypisać dziecka z zajęć ukraińskich, to czuje sie sama wynarodowiona. Odpowiedz Link Zgłoś
bielski-misio_gryzli nie wymiękaj tylko olej, żebyś nawet na zawał 28.03.07, 17:29 zeszła,to i tak żadnego z tych nacjonalistycznych oszołomów nie przekonasz choćby trochę do zmiany zdania.zostaje tylko olać i się nie przejmować.sami wyginą jak dinozaury w obecnej europie nie ma miejsca na nacjonalistyczne zapędy. olać nacjonalistów Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: nie wymiękaj tylko olej, żebyś nawet na zawał 28.03.07, 19:41 Misiek, usłyszeć od Ciebie, że się jest "nacjonalistycznym oszołomem" to naprawdę budujące i krzepiące. Nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
bielski-misio_gryzli Re: nie wymiękaj tylko olej, żebyś nawet na zawał 28.03.07, 20:31 andruszczyn 1 jak nazwanie ciebie nacionalistą uważasz za budujące i krzepiące to ty masz skrzywione wartości,jak ktoś by mnie nazwał nacionalistą to spalił bym się ze wstydu.olać ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: nie wymiękaj tylko olej, żebyś nawet na zawał 28.03.07, 22:56 Gdyby nazwał mnie tak ktoś inny to pewnie bym się przejął, ale kiedy mnie tak przezywa misiek i do tego jeszcze zaszczany, to naprawdę można to "olać" ciepłym moczem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewikola co racja to racja 28.03.07, 20:36 olać, nic więcej, bo żadnych argumentów ci ludzie nie dostrzegają:/ Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: nie wymiękaj tylko olej, żebyś nawet na zawał 29.03.07, 15:43 Bielski-misiu_gryzli, azaliż mnie również zaliczasz do nacjonalistycznych oszołomów? Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: wymiękam.. 28.03.07, 19:33 Nikomu nie zabraniam mieć swojego zdania. Jak bym śmiał! Odróżniam język urzędowy od języka mniejszości w urzędach. Przykładu z językiem mniejszości w urzędach użyłem, chcąc zilustrować pewne zjawisko - nie po to, żeby włożyc w Twoje usta coś, czego nie powiedziałaś. ewikola napisała: > Czy ja powiedziałam że to źle iż ukrainska kultura jest propagowana w szkołach > czy na festiwalach? Nie! ewikola napisała: >Jakoś jak tak patrzę na nasz Bielsk, to ja się czuję wunarodowiona, dookoła tyko mniejszości, jak nie białoruski, to ukraiński festiwal, a gdzie polska kultura, sztuka, gdzie jakieś polskie festiwale? Pierwszy cytat pochodzi z Twojego przedostatniego wpisu. Drugi - z wcześniejszego. Powiedz sama: czy one są konsekwentne? Albo imprezy mniejszości narodowych (Twoim zdaniem zbyt liczne) wywołują u Ciebie uczucie "wynarodowienia", albo Ci one nie przeszkadzają. Ja się nie czepiam tylko czytam. Wcale nie zależy mi na konflikcie z kimkolwiek na forum, więc emocje nie są tu chyba potrzebne. Poza tym nie mogę sobie wyobrazić jak technicznie jest możliwe uniemożliwienie wypisania dziecka z lekcji języka mniejszości. No chyba, że mówimy o II LO w Bielsku, gdzie kandydat do szkoły nie ma wyjścia. Składając tam podanie jest świadom, że przez 3 lata (wcześniej przez 4) będzie uczył się języka białoruskiego i będzie zdawał z niego maturę. Ja też zdawałem. Jeśli zaś chodzi o terminy to w kontekście prawosławnych w mieście i regionie użyłbym słowa "asymilacja". Jeśli wolisz "wynarodowienie", proszę bardzo. Masz prawo do własnego zdania i do głoszenia go na forum. Ciężko mi sobie w ogóle wyobrazić w dzisiejszej Polsce miejsce, gdzie Polacy mieliby być wynaradawiani... Odpowiedz Link Zgłoś
ewikola heh 28.03.07, 20:34 Pisałam już iż nie ma mowy o wypisaniu dziecka z j. ukrainskiego, jak we wrześniu dziecko zapiszesz, to nie możesz zmienić zdania, nawet jeśli samo dziecko nie chce chodzić na te lekcje. apropos cytatów, ani w pierwszym, ani w drugim nie widzę słowa o tym, że ZŁE jest podtrzymywanie tradycji mniejszości. andruszczyn1 napisał: Jeśli zaś chodzi o terminy to w kontekście prawosławnych w mieście > i regionie użyłbym słowa "asymilacja". Jeśli wolisz "wynarodowienie", > proszę bardzo. Masz prawo do własnego zdania i do głoszenia go na forum. chyba absolutnie nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, poza tym od prawosławia do utorzsamiania się z mniejszością ukraińską jest moim zdaniem daleko. No chyba że idąc za głosem Romana _wszyscy jestesmy Ukraincami. andruszczyn1 napisał: Ciężko mi sobie w ogóle wyobrazić w dzisiejszej Polsce miejsce, > gdzie Polacy mieliby być wynaradawiani... Jak ciężko? skoro wyraźnie napisał kolega, że ukraińske dzieci są wynarodowiane Reasumująć: chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że nie ma wynarodowiania ukraińskich dzieci, bo ukraiński jest w szkołach na podlasiu. Konieć debaty Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: heh 28.03.07, 23:13 Ja pasuję. Najwyraźniej intelektualnie odstaję od poziomu "debaty" i nie łapię już w tym momencie ani czemu się przeciwstawiasz, ani za czym jesteś. Ustosunkuję sie na koniec tylko do części Twojej wypowiedzi, którą chyba jeszcze zdołałem zrozumieć. ewikola napisała: chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że nie ma wynarodowiania ukraińs > kich dzieci, bo ukraiński jest w szkołach na podlasiu "tylko i wyłącznie" to tautologia:) Odpowiedz Link Zgłoś
merlinkab Re: A ten padli-szuk 31.03.07, 15:50 No normalnie w 100% zgadzam się z ewikolą. ja nie jestem stąd, jestem ludność napływowa...i tez sie nad tym zastanawiałam, że tu niby Polska, ale np. na festiwalu kultury ludowej w Hajnówce w ubiegłym roku, nie było ani jednego zespołu grającego po polsku...A jak niektórzy rozmawiają w tym niewiadomo jakim języku to się nóż w kieszeni otwiera, np." Idiesz na prawo jazdu?" Moja wrażenie jako postronnej obserwatorki jest takie, że każdy gada jak mu wygodnie, kalecząc zarówno język polski, jak i białoruski (a może ukraiński)? Ale ja tu po prostu mieszkam, szanuję ludzi za to jacy są, a nie jakiego są wyznania czy narodowości. Czego wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
skubi-dubi Ot i tak właśnie 29.03.07, 07:11 nastał koniec na samym początku. Chciałem ja tutaj romana obszczekać, a wyszło, że dyskusję wielonarodową rozpocząłem , na noże niemal. Kochajmy sie bracia... ale jakoś tak bez wiary to napisawszy. Za dużo lat i pokoleń zajadłości nas dzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
bielski-misio_gryzli i to tyle w temacie ,ja napisałem wczoraj ale 29.03.07, 09:49 szpila skasował.gdyż dyskusja z andruszką przypomina ni komunę gdzie człowiek mówił o błędach i wypaczeniach,a komuna i tak miała rację,lub moją teściową ona zawsze ma rację szpilo jak kasujesz to kasuj wszystko,po wykasowaniu wychodzi sieczka i nie chodzi mi tylko o moje wpisy. ale olać to Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: i to tyle w temacie ,ja napisałem wczoraj ale 29.03.07, 10:02 Miśku, dyskusja z Tobą przypomina mi dyskusję rzekomej komuny z dzisiejszą władzą. Leje na wszystkich równomiernie. Nic poza tym Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Ot i tak właśnie 29.03.07, 09:53 skubi-dubi napisał: > Chciałem ja tutaj romana obszczekać, a wyszło, że dyskusję wielonarodową > rozpocząłem Nie schlebiaj sobie. Żeby wziąć udział w dyskusji musiałbyś zapanować nad swoim siusiakiem, a tak to nie dyskutant, tylko obszczymurek jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Ot i tak właśnie 29.03.07, 09:54 Sorki, tego wpisu nie ma. Mam poranne halucynacje i miałem wydawało mi się, ze ten post napisał misiek:) Nie obrażaj sie skubi:) Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Ot i tak właśnie 29.03.07, 09:59 Drugi raz w ciągu 2 dni spowodowałeś skubi, ze jest mi głupio. Jutro zanim zasiadę do kompa, wezmę prysznic bo takie są efekty. wydało mi się, że w tytule wątku widzę misiaka, a jemu bym tego nie podarował. Jeszcze raz zwracam honor, a sam pokornie idę do kąta... Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: A ten padli-szuk 29.03.07, 10:40 Szanuj się partizanie. GG już działa? Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: A ten padli-szuk 29.03.07, 10:42 Szpilo, ja chyba jeszcze mam rezerwę do tego momentu, w którym korzystasz z sekatora:)? Odpowiedz Link Zgłoś
mosberg Re: A ten padli-szuk 29.03.07, 10:44 A co wy tak z tym sekatorem? Może z mosberga pociągnąć ? :D Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: A ten padli-szuk 29.03.07, 10:50 mosberg napisał: > A co wy tak z tym sekatorem? Może z mosberga pociągnąć ? :D Pomyślę nad tym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: A ten padli-szuk 29.03.07, 11:17 Jak ja się zacznę szanować, to co ze mnie za partizan będzie? Kto będzie dawał odpór atakom na swojich? Może inni bedą mogli się szanować i być szanowani, gdy ja bedę odwalał czarną robotę.. A GG nadal nie działa. Próbowałem już kilkanaście razy zainstalować powtórnie, ale ne wychodyt. Odpowiedz Link Zgłoś
mosberg Re: A ten padli-szuk 29.03.07, 11:25 Witam Maiłem też swego czasu problem z gg i cały czas mi wywalało, że jakiś bląd i dupa ;( Proponuję zatem następujące rozwiązanie: 1. odinstalowac te gg, które już masz 2. w domyślnym katalogu gdzie sie instalowało osunąć cały folder po nim, bo niestety jak odinstalujesz to nie usuwa wszystkiego 3. ściągnij jakiś program do czyszczenia rejestru windy: tutaj coś z pewnością znajdziesz - www.idg.pl/ftp/ 4. ściągnij najnowszą wersję gg 5. zainstaluj i się baw, tylko zrób kopię kontaktów do txteka i na server :D Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: A ten padli-szuk 29.03.07, 11:34 Dzięki. Popróbuję potem, bo teraz nie czuję weny;) Odpowiedz Link Zgłoś
bielski-misio_gryzli i to koniec ,to ostatni mój wpis w ty wątku 29.03.07, 14:41 Odpowiedz Link Zgłoś
bielski-misio_gryzli andruszka tak się zacietrzewił że nie wie co 29.03.07, 14:58 i gdzie pisze Odpowiedz Link Zgłoś
bielski-misio_gryzli andruszka możesz mnie nazywać jak chcesz 29.03.07, 14:59 o nie zmienia faktu że jesteś nacjonalistą Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: andruszka możesz mnie nazywać jak chcesz 29.03.07, 15:36 Już Ci napisałem, co myślę o Twoich epitetach kierowanych do mnie. Nie rozumiem zatem jaki jest sens po raz n-ty je powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: andruszka możesz mnie nazywać jak chcesz 29.03.07, 16:09 Jedno pytanko misiek: czy Twoja wizja świata przewiduje miejsce również dla nacjonalistów innej narodowości, czy nacjonalista może być tylko Ukraińcem? Bo jeśli wg Ciebie zakres znaczeniowy terminów "nacjonalista" i "Ukrainiec" się pokrywa to część forumowiczów nie będzie musiała zabierać na spacer po parku parasola. Uprzedź,zanim ktoś wyjdzie z domu nieświadomy tego, że jakiś jełop czyha na niego na mieście z fujarą:) Odpowiedz Link Zgłoś
skubi-dubi Jako psi nacjonalista 31.03.07, 15:07 apeluje do władz, żeby w mieście, w centrum ściślej mówiąc, pojawiły sie częściej drzewka do podsikiwania, bo za podsikiwanie opon grożą kopy od właścicieli i niebezpieczne to jest. TEN WPIS, powinien być na hyde parku, ale tak jakoś wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: i to koniec ,to ostatni mój wpis w ty wątku 29.03.07, 15:10 grizli a ta reszta poniżej to co ?! ... chyba że szpila coś uciął... Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: i to koniec ,to ostatni mój wpis w ty wątku 29.03.07, 15:31 Zapomniał się:D Odpowiedz Link Zgłoś