szpila555 12.06.07, 23:57 okudzawa.ovh.org/biografia.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szpila555 Re: Dzisiaj 10 rocznica śmierci B. Okudżawy 13.06.07, 00:16 Bułat Okudżawa Ballada o głupcach Jest jakiś porządek na świecie tym, jest Na każdy wiersz dobry jest zły wiersz Na każdych trzech mądrych i głupich jest trzech I dobrze to i sprawiedliwie Lecz taka zasada jest - głupim nie w smak Ci inni wyszydzać ich lubią I mówią głupiemu - durak ty, durak A głupim jest przykro i głupio Więc by się czerwienić nie musiał kto kiep By mógł rozpoznawać swój swego Każdemu mądremu stempelek na łeb Przybiło się razu pewnego Od lat te stempelki w użyciu są i Ten system i później się przyda Bo mądrym dziś mówią - ech, durni żesz wy A głupich, jak zwykle, nie widać Odpowiedz Link Zgłoś
baam1 Czy dedykujesz te słowa komuś 13.06.07, 00:30 czy jest to Twoja ulubiona ballada? Ja osobiście uwielbiam Modlitwę. Zresztą jak i wiele innych. Szkoda, że młode pokolenie nie docenia jego twórczości :( Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Lubię go słuchać w oryginale 13.06.07, 00:33 O11 również. A tekst ballady który zacytowałem jest ponadczasowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
baam1 Re: Lubię go słuchać w oryginale 13.06.07, 00:40 Jak i większości innych. Należę do waszego klubu. Chętnie słucham go w oryginale, ale też po polsku w wykonaniu innych wykonawców. Należe co prawda do pokolenia, któremu język rosyjski nie jest językiem obcym, jednak słowa polskie są mi blizsze. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Lubię go słuchać w oryginale 14.06.07, 00:40 Witaj Baamciu1 w klubie sentymentalnym * i owszem w oryginalnym języku - zrozumiałe jest to ; dziwnie zabrzmiałby Okudjawa w j.japońskim nie mówiąc już o czeskim * Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Czy jest to Twoja ulubiona ballada? 13.06.07, 00:46 Mam kilka ulubionych. Mam nawet gdzieś jeszcze winylowe płyty z jego utworami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
baam1 Re: Czy jest to Twoja ulubiona ballada? 13.06.07, 00:53 Fajnie, może Artur chciałby kiedyś zrobić wieczór Okudżawy w pubie czy TDH. Wtedy mogłyby sie przydać. Mam nadzieje, że wielu chetnie by przybyło :) Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk B. Okudżawa- VIDEO/ AUDIO ONLINE 14.06.07, 00:08 www.youtube.com/results?search_query=Okudzhava www.russiandvd.com/store/person.asp?id=2655&type=artist&media=2&orderby=0 Odpowiedz Link Zgłoś
s.niedzwiecki Re: Dzisiaj 10 rocznica śmierci B. Okudżawy 14.06.07, 08:14 Przy okazji warto wspomnieć, że dziś doskonale śpiewa pieśni Okudżawy Żanna Biczewska. Pewnie każdy, kto lubi piosenki i ballady Bułata lubi Biczewską. Ostatnio miałem okazję być na jej koncercie w naszym BDK. Chociaż bilety jak na warunki bielskie były drogie - 40 zł (czyli ok. 10 € !), to sala pękała w szwach. Po koncercie, jak to teraz jest w zwyczaju można było kupić płyty artystki i zdobyć jej autograf. Ludzie sporo kupowali, niektórzy nawet 2,3 płyty. Stojąc w dużej kolejce po "swoją" płytę słyszałem duże zdziwienie sprzedających - dlaczego "tak słabo schodzi" płyta "Żanna Biczewska - Śpiewa pieśni Bułata Okudżawy" ? Podobno w Rosji to rarytas. Odpowiedz Link Zgłoś