stepby 13.02.09, 18:19 Tutaj materiał Radka Dąbrowskiego z Radio Racja www.wrzuta.pl/audio/7krvx6vjhx/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andruszczyn1 Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 14.02.09, 11:57 Nu cikawo... Jak koliś budu miew sprawu w wuorlanśkuoj gmini to treba bude zadziakati, bo tak jak teper howoru to ne po-biłoruśki niestety. A ludi, kotory żywut w gmini toże treba bude wysłati na kurs biłoruśkoj mowy, bo ż jeji ne znajut. Zobaczym czy uradniki wuorlańśki budut odkazuwati (abo jakoju mowoju) na pytania postawiony ukrainśkoju miściowoju gwaroju. Ustawa kulhaje, bo dopuskaje możliwość nazywati ukrajinśku mowu wuorlanśkoj gminy biłoruśkoju. Konsekwencji brak, bo czasto dziejaczy biłoruśki twerdiat, szto mowa ne je wyznacznikom nacji, koli doznajut's szto w nas ukrajinśka poliśka gwara. A tut majem prykład protiwnoho dumannia: subiektywno deklarowana "biłoruskość" daje prawo nazywati biłoruśkoju obiektywno weryfikowalnu ukrajinśku mowu tych "biłorusuow". Znaczyt na podstawi mowy ne można stwerditi chto je chto, ali na podstawi subiektywnoji deklaracji "biłoruskości" można nazwati oficjalno ukrajinśku mowu biłoruśkoju. Ustawa z hory pryjmaje, szto kożen prynależyt do jakiejiś nacji, i howoryt mowoju teji nacji. Pomyłka wynikła wże na starti - bo ne kożna delkaracja "biłorus" oznaczaje prynależność do modernioji biłoruśkoji nacji. Czaśtiej w nas wona oznaczaje, szto chtoś sebe zarachowuje do etnicznoji hrupy "ruśkich". Lude, kotory nazywajut sebe biłorusami howorat ukrajinśkoju mowoju, chocz czasom samy ne znajut toho, bo skuol majut znati...? Na pewno ne zo szkoły, ne z prasy, ne z TV. W nas siete po-inszomu wyhladaje niż w prypadku buolszośti polakuow. Dali budem żyti w Krajina Iluzji... Ps Link z materiałom audio ne chodit. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 14.02.09, 14:08 Cyrk-komedia odnym słowom.. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 14.02.09, 14:22 Cyrk-komedia, ono toho "Czasopis" bez zminy kontekstu ne zacytuje w rubryci "Opinie, cytaty". Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 14.02.09, 14:24 Mo w NBiN zacytujut.. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 To gwary typowo ukraińskie- mowi prof. M. Sajewicz 17.12.09, 18:33 To gwary typowo ukraińskie - twierdzi prof. Michał Sajewicz z UMCS www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article? AID=/20090331/REGION06/570506946 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 To gwary typowo ukraińskie- mowi prof. M. Sajewicz 17.12.09, 18:35 www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090331/REGION06/570506946 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 Wsio je proste jak chtos chocze zrozumity. 17.12.09, 18:36 forum.gazeta.pl/forum/w,40728,61501884,92187118,Wsio_je_proste_jak_chtos_chocze_zrozumity_.html Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul ja Romek dumaju, szto Ty je Ślązak: 17.12.09, 21:08 www.sport.pl/pilka/1,65029,7377519,Barwy_zolto_niebieskie_czy_bialo_czerwone__Wielki.html Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 Re: ja Romek dumaju, szto Ty je Ślązak: 01.08.11, 00:31 Dumaj, domannie maje przyszlosc! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 14.02.09, 15:32 andruszcyn1 - plik audio chodzi sprawdzałem na kilku kompach. Przesłuchaj go jeszcze raz i zauwazysz, że Twa elegia jest nie na temat . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 14.02.09, 15:45 Roman-tyczna elegia w Walentynki. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 14.02.09, 16:05 hansgrubber napisał: > Roman-tyczna elegia w Walentynki. Taki wątek bez przesyconej, wręcz ociekającej treścią wypowiedzi hansa nie ma sensu. On zawsze ma coś do powiedzenia. Myślę hans, że powinieneś oprotestować pomysł z pomocniczym językiem w orlańskiej gminie. Godzisz się na to, żeby w Orli petenci porozumiewali się z polskimi urzędnikami językiem "rezunów"?:) Przekaż koniecznie ten news kolegom na forum Polska-Ukraina. Nie przepuszczą takiego skandalu na polskiej ziemi. Podejrzewam, że ten dodatkowy język to realizacja zaleceń OUN-u przez radnych. Nieźle to zakamuflowali:) Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 15.02.09, 00:59 To jest wlasnie cywilizacyjna roznica miedzy Polska a Ukraina. W Polsce oficjanie i po rezunsku pogadasz, na Ukrainie nawet grobow 60 tysiacom zamordowanych Polakow nie chca wystawic ale za to stawiaja pomniki ukrainskim kumplom faszystow. A i Leninow nadal od groma. :) Ja nie macam nikogo po glowie, nie mierze mu nosa ani nie badam szesnastego poziomu cech fonetycznych jego jezyka by swierdzic do jakiego narodu nalezy - wole zapytac, Ty wolisz widac decydowac za kogos. Odpowiedz Link Zgłoś
11rewresbo Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 15.02.09, 01:19 hansgrubber napisał: > Ja nie macam nikogo po glowie, nie mierze mu nosa ani nie badam > szesnastego poziomu cech fonetycznych jego jezyka by swierdzic do > jakiego narodu nalezy - wole zapytać... ciekawa wypowiedź, powiedz coś więcej o tym szesnastym poziomie cech fonetycznych. Bardzom ciekaw Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 15.02.09, 01:32 Zapytaj pidlaszuka czy andruszczyna. Maja swoich wielkich jezykoznawcow ktorzy tworza im Narod. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 15.02.09, 14:07 Perfidnie kłamiesz hansie! Nikogo nie macam po głowie, nie mierzę nosów i nie nikomu nie wciskam, że jest kimś, kim się nie czuje na podstawie języka, jakim się posługuje. Zabieram natomiast głos w dyskusjach nt. klasyfikacji tego języka i nie uważam, aby było w tym coś niestosownego. Nigdy nie stosowałem skrótów myślowych w stylu "jaka mowa, taka nacja". Jestem zwolennikiem podejścia subiektywnego w tej materii. Często jednak subiektywnie ludzie za podstawę swojej identyfikacji obierają język - element kultury, który można obiektywnie opisać. A w tej kwestii mam prawo oponować, kiedy czytam opinie innych forumowiczów, które rozmijają się z prawdą. Zabieram głos w takich dyskusjach nie dlatego, że ten temat zbieżny jest z moimi kwalifikacjami (świadomie to dotychczas pomijałem), ale przede wszystkim dlatego, że w przeciwieństwie do aktywnego w tym wątku dekabrysty, nie mam w dupie losu języka, kultury materialnej i duchowej moich przodków. Po raz kolejny kulturalnie proszę, abyś nie wrzucał mnie do jednego worka z romanempidlaszukiem. Nie zgadzam się z nim w kwestiach fundamentalnych. Staram się jego szowinizm neutralizować czy wręcz tępić nie tylko na tym forum. Fakt, że tego nie dostrzegasz (świadomie pomijasz???) i próbując mnie zdyskredytować, stawiasz w jednym szeregu z romanem niemal za każdym razem, kiedy się z Tobą nie zgodzę, pozwala mi myśleć, że czynisz to z pobudek ideologicznych, a nie merytorycznych. Nie decyduj o moich poglądach za mnie, bo wprowadzasz ludzi w błąd! Mam nadzieję, że nieświadomie... Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 16.02.09, 00:18 1. Nie dosc ze klamie to jeszcze perfidnie? :) No to zobaczymy. 2. Piszesz: "Jestem zwolennikiem podejścia subiektywnego w tej materii." Tzn w kwestii narodowosci. No i dobrze. Wiec przypominam Ci mieszkancy gminy Orla wyrazli swe subiektywne odczucia w Spisie Powszechnym. Wynik? O ile dobrze pamietam grubo ponad 60% powiedzialo ze jest Bialorusinami. Ale co tam - Ty przeciez wiesz ze to lud ciemny bo szkielko i oko lingwistow z Lublina odkrylo ze relewantne i redundantne cechy fonetyki ludzi z Orli wskazuja ze mowia po ukrainsku i to wlasnie piszesz kilka postow wyzej. ( tak btw a morfologia, leksyka i skladnia jezyka? Bo jezyki maja kilka poziomow konstrukcji i pytam czy tu tez sie udalo wykryc oczywista ukrainskosc mowy mieszkancow Orli? ) I znow cytacik: "Nigdy nie stosowałem skrótów myślowych w stylu "jaka mowa, taka nacja". Nie - wcale, nigdy, zupelnie. 3. Twoje heroiczne starcia z Pidlaszczukiem przeszly do legendy, jak to broniles prawdy przed jego nacjonalizmem i szowinizmem. Najczesciej stosowales niemy krzyk. Argument ktory kazdego przekona. 4. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 16.02.09, 00:31 Не пєрдоль ганс! Znowu wmawiasz mi coś, czego nie powiedziałem. Jak Cię czytam po raz kolejny to dochodzę do wniosku, że sam jesteś redundantny. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 16.02.09, 00:43 Nietety Twoja odpowiedz nie jest relewantna i wcale sie nie dziwie. :) Romek w tym momencie wyzwal by mnie od komunistow i oskarzyl o zwiazki z CzeKa a Ty tylko piszesz ze jestem REDundantny. Kultura! Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 14.02.09, 15:50 Stepie, słuchałem chyba ze 3 razy. Dziś rano nie chciał chodzić. Pojawiał się jakiś błąd czy coś tam. Przed dwiema godzinami zauważyłem, że znowu chodzi. Argument w stylu: posłuchaj jeszcze raz, bo nie zrozumiałeś chyba nie jest na miejscu. Kiedy byłoby na temat? Pewnie wtedy, gdybym napisał: "урешце сапраудныя беларусы з арлянскай зямлі будуць гаварыць са сваімі чыноунікамі в гміне на роднай старажытнай беларускай мове":) Ps Jak się robi "u karotkaje", bo jakoś nie mam koncepcji, a durno to wygląda:)? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: Ale fajowo :)) 15.02.09, 02:02 Orla jest w Polsce,ludność ją zamieszkująca deklaruje się jako Ukraińcy,a w urzędach jako język pomocniczy to Białoruski.Normalnie to Europa lub paranoja Nobla powinien dostać ten kto to wymyślił. Romek sie wścieknie że mu Orle urzędowo do Białorusi przyłączyli.A ja po prostu mam to hłemboko w ż...e. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Ale fajowo :)) 15.02.09, 08:45 Kiedy ja mam coś w d... to nie zabieram głosu. Ale widocznie bardzo się od siebie różnimy. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: Ale fajowo :)) 15.02.09, 09:25 andruszczyn1 napisał: > Kiedy ja mam coś w d... to nie zabieram głosu. Ale widocznie bardzo się od > siebie różnimy. I bardzo dobrze że sie żóżnimy,co to by bylo gdyby wszyscy byli tacy sami.:))Szanowny Pan się zapomina że jest to forum publiczne i każdy może przedstawić swoje zdanie.Ważne że je mam i bardzo bym prosil mnie nie pouczać kiedy mi wolno się wypowiadać i w jakim temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
takisobie1000 A ja Wam mówię że o kasę chodzi 15.02.09, 10:27 W takich gminach jak Orla przy władzy są sami swoi, czyli w moim rozumieniu kliki rodzinno-rodowe-towarzyskie. (Widać to jasno przy dobieraniu narybku (czyli nowych urzędników) do gminnego żłoba) W obecnych czasach trochę problemu stanowi wytłumaczenie dlaczego się dobrało miejscowego tłuka typu : "mierny ale wierny", (lub pociotka któregoś z oficjeli) a kogoś kształconego "z poza" kopem pogoniło się.(Ten problem się zwiększa jak ten pogoniony jest np. kobietą (dyskryminacja feministyczna), homosiem (dyskryminacja homosiowa), cyganem...tj. ..pardon...Romem (dyskryminacja rasowa), kaleką (dyskryminacja kalekowa), żydem (antysemityzm)itd... W Orli widać dziarskie i zmyślne chłopaki. Ominęli problem. Poradzili sobie. No i mamy przyczynę dwujęzyczności. Teraz tłumaczenie jasne: "Nie wzielim bo "po białoruskiemu" nie umie. I nikt nie podskoczy. I nie ma .... na Marynę we wsi Wot i wsio ! Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: A ja Wam mówię że o kasę chodzi 15.02.09, 11:12 Takisobie1000, zainteresuj się lepiej czymś, co i Ciebie dotyczy, np. efektem cieplarnianym, a nasze sprawy zostaw nam. Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: A ja Wam mówię że o kasę chodzi 15.02.09, 15:48 partizan79 napisał: > Takisobie1000, zainteresuj się lepiej czymś, co i Ciebie dotyczy, > np. efektem cieplarnianym, a nasze sprawy zostaw nam. Przesadzasz Partizanie ale jeśli tak twierdzisz to w wielu sprawach nie powinieneś się wypowiadać Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Ale fajowo :)) 15.02.09, 13:29 ja_dekabrysta napisał: > Szanowny Pan się zapomina że jest to forum publiczne i > każdy może przedstawić swoje zdanie.Ważne że je mam i bardzo bym > prosil mnie nie pouczać kiedy mi wolno się wypowiadać i w jakim > temacie. Jest to forum publiczne i nie mam zamiaru zabraniać Ci wyrażać swoich poglądów. Mało tego, jestem przekonany, że stwierdzenie "mam to wszystko w dupie" rzuca nowe światło na omawianą kwestię. Wskazuje nawet alternatywne rozwiązania w - zdawałoby się - patowej sytuacji. Dzięki, że jesteś dekabrysto:) Gdyby tak wszyscy mieli wszystko w dupie świat byłby piękniejszy... Ps Niczego Ci nie bronię, jedynie stwierdzam różnicę:) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: Ale fajowo :)) 15.02.09, 14:06 andruszczyn1 napisał: > Jest to forum publiczne i nie mam zamiaru zabraniać Ci wyrażać swoich poglądów. > Mało tego, jestem przekonany, że stwierdzenie "mam to wszystko w dupie" rzuca > nowe światło na omawianą kwestię. Wskazuje nawet alternatywne rozwiązania w - > zdawałoby się - patowej sytuacji. Dzięki, że jesteś dekabrysto:) Gdyby tak > wszyscy mieli wszystko w dupie świat byłby piękniejszy... > > Ps Niczego Ci nie bronię, jedynie stwierdzam różnicę:) Szanowny Panie proszę nie dorabianie żadnej pokętnej ideoligi do mojej wypowiedzi.A co do mieć czasami wszystko w d...e ułatwia i to w znacznym stopniu mój byt na tym padole.Stanięcie ponad podzialy i przynalezności pomaga.I tak czy inaczej do piachu.Ja nie mam zamiaru pisać tego co chce Pan uslyszeć i dalej ciągnąć tematu bo i tak Pan wie najlepiej i nawet 6 wojna światowa tego nie zmieni że o naszej lokalnej sztucznie podsycanej nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
takisobie1000 A ja Wam mówię że o kasę chodzi 15.02.09, 15:47 Zacznę uczenie: Cytatą!: Re: A ja Wam mówię że o kasę chodzi partizan79 15.02.09, 11:12 Odpowiedz Takisobie1000, zainteresuj się lepiej czymś, co i Ciebie dotyczy, np. efektem cieplarnianym, a nasze sprawy zostaw nam. Cholernie dobra rada. Autentycznie ! Doceniam ! Nie widzieć ! Nie słyszeć !! Nie mówić !!! Jak te maupki z Indyjej, z jakiejś tam świątyni ! A najlepiej potakiwać ! I chwalić ! I ogonem merdać! I w jakiejś klice się zakotwiczyć ! Ot, chociażby tej z Orli.... I d*** (skoro o niej mowa powyżej) szanownemu przywódcy lizać Dobra rada. Powinienem posłuchać. Wiem Ale weź... No, w porządku. Zabieram się za tzw. „cieplarniany efekt” . I przypominam sobie takiego Jurka - nauczyciela fizyki z podstawówki, jedynego prawosławnego spośród mego ówczesnego grona pedagogicznego. (O ile pamiętam pochodził z Czeremchy). I doświadczenie (fizyczne czy chemiczne) które on robił przypominam sobie: Proste – menzurka wyskalowana – znajesz ?- woda - i pływający lód w tejże wodzie. I Jurka pytanie pamiętam przed rozpoczęciem experymentu: „Jak się lód stopi to powiedźcie no,, czy wody będzie więcej, czy mniej, czy tyle samo ? A potem powiem wam o Archimedesa prawie...” Ech... Jurek był w porzo. I zawszeć Go wspominam ciepło jak poczytam sobie o kolejnej kosztownej konferencji środowiska niezłomnych obrońców. I Go wspominam jak o efekcie cieplarnianym czytam... I Go wspominam jak wizję zalanych lądów z roztopienia lodów arktycznych utytułowane jołopy w telewizyji albo i w GW przedstawiają... I jak mam pisać o efekcie cieplarnianym skoro widzę taką klikę z Orli. Takie laboratorium które i w Nowym Jorku, i w Brukseli. Te same mechanizmy... Ja nie potrafię jak widzisz bezkrytycznie przywódcy d*** lizać. Tak jak i tu. Zamiast potakiwać wskazuję miliardy dollars wywalone w błoto. A jeszcze więcej dollars jest tracone jak takiemu „ociepleniu” i zalaniu lądów zapobiegają np. freony likwidując... A powinienem bezkrytycznie TAK !!! I chwalić A najlepiej potakiwać ! I podlizywać się ! I ogonem merdać! I w jakiejś klice się zakotwiczyć ! Ot, chociażby tej z Orli.... I d*** (skoro o niej mowa powyżej) szanownemu przywódcy lizać Klika ! Jeżdzą po konferencjach, kasę łupią, kłamstwa wciskają... Bo sam powiedz. Jeżeli prosty nauczyciel rodem z miasta Czeremcha już dawno wiedział że to oszustwo... to dlaczego to trwa ? I podziały narodościowe wciskają I ideologiczne I religijne I rasowe I inne ABYŚMY SIĘ ŻARLI MIĘDZY SOBĄ !!! I nie zauważali (albo udawali że nie zauważamy - że w Orli nie ma kliki – że efekt cieplarniany to bujda – że pic to... że GW ma zawsze rację i naszą biblią jest i już, koniec, kropka) tego co mi uświadomił Jurek... Prosty, poczciwy belfer z miasta Czeremcha... Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 [...] 15.02.09, 17:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: [...] 15.02.09, 19:10 markochmeleski.1 napisał: > samoocenzurowanie > :))) A to wszystko O.K bo już myślałem że to tak tajne że niewidoczne.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Re: [...] 15.02.09, 19:16 Ale będą jajca . Na tej samej tabliczce , np . [-----------------------------------] [ Ul.Księdza Hieronima ] [ Ul.Batiuszki Maurycego ] [-----------------------------------] Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: [...] 15.02.09, 19:19 nikzimowy napisał: > Ale będą jajca . Na tej samej tabliczce , np . > > [-----------------------------------] > [ Ul.Księdza Hieronima ] > [ Ul.Batiuszki Maurycego ] > [-----------------------------------] albo Ul. Mickiewicza/ Maćkiewicza ? :) ul. Sienkiewicza/ Mincewicza - tu coś mi chyba nie wyszło? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: [...] 15.02.09, 19:22 nikzimowy napisał: > Ale będą jajca . Na tej samej tabliczce , np . > > [-----------------------------------] > [ Ul.Księdza Hieronima ] > [ Ul.Batiuszki Maurycego ] > [-----------------------------------] Wyciągasz zbyt daleko idące wnioski,ale pytanie jest dobre jak to napisać po Białorusku. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: [...] 15.02.09, 19:24 ja_dekabrysta napisał: > nikzimowy napisał: > > > Ale będą jajca . Na tej samej tabliczce , np . > > > > [-----------------------------------] > > [ Ul.Księdza Hieronima ] > > [ Ul.Batiuszki Maurycego ] > > [-----------------------------------] > Wyciągasz zbyt daleko idące wnioski,ale pytanie jest dobre jak to > napisać po Białorusku. > Batiuszki co hiera ni ma ? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: [...] 15.02.09, 19:25 Marko napisz mi konkretnie bez przenośni i odniesień co o tym sądzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Re: [...] 15.02.09, 19:30 Maurycy z Hieronimem razem w karty grają , a plebs zadowolony , bo ma tabliczkę . Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: [...] 15.02.09, 19:41 Jak wybudują fabrykę w Gminie Orla, Orla będzie wielojęzyczna: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44324&w=91398169 Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: [...] 15.02.09, 19:43 ja_dekabrysta napisał: > Marko napisz mi konkretnie bez przenośni i odniesień co o tym > sądzisz. To co zrobił Wójt, bo on o wszystkim decyduje rada to bezwiedni przytakiwacze w każdej kwestii, jest odważnym krokiem, wszak trzeba zbierać bagaż polityczny ;). Te dwujęzyczność traktuję jak pewnego rodzaju element dodający kolorytu naszej miejscowości i gminie. Ona cały czas u nas istniała i jeszcze, na szczęście istnieje. Gorszym jest to, co już wspominałem, że za ustalanie w jakim języku mają być drugie nazwy, bo oto przede wszystkim chodzi, przecież nikt nie będzie pisał w cyrylicy bez względu jaka by ona nie była ;biarołuska czy ukraińska,biorą się politycy a nie naukowcy. Tu widzę źródło konfliktu : czy weźmie górę zdrowy rozsądek czyli nauka, czy dalej będzie górował interes polityczny i naciąganie faktów. I jeszcze jedno; żaden z alfabetów czy biarołuski czy nawet ukraiński nie pozwoli na artykułowanie w mowie pisanej występującej w naszej gwarze dyftongów Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: [...] 15.02.09, 19:52 markochmeleski.1 napisał: > ja_dekabrysta napisał: > > > Marko napisz mi konkretnie bez przenośni i odniesień co o tym > > sądzisz. > > To co zrobił Wójt, bo on o wszystkim decyduje rada to bezwiedni przytakiwacze w > każdej kwestii, jest odważnym krokiem, wszak trzeba zbierać bagaż polityczny ;) > . > Te dwujęzyczność traktuję jak pewnego rodzaju element dodający kolorytu naszej > miejscowości i gminie. Ona cały czas u nas istniała i jeszcze, na szczęście > istnieje. Gorszym jest to, co już wspominałem, że za ustalanie w jakim języku > mają być drugie nazwy, bo oto przede wszystkim chodzi, przecież nikt nie będzie > pisał w cyrylicy bez względu jaka by ona nie była ;biarołuska czy > ukraińska,biorą się politycy a nie naukowcy. Tu widzę źródło konfliktu : czy > weźmie górę zdrowy rozsądek czyli nauka, czy dalej będzie górował interes > polityczny i naciąganie faktów. > I jeszcze jedno; żaden z alfabetów czy biarołuski czy nawet ukraiński nie > pozwoli na artykułowanie w mowie pisanej występującej w naszej gwarze dyftongów > > I tu jest wszystko jasne. Pytanie brzmi czy słusznym jest że jezykiem pomocniczym jest Białoruski a nie Ukraiński.Jak to odbierasz. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: [...] 15.02.09, 20:00 I tu jest wszystko jasne. Pytanie brzmi czy słusznym jest że jezykiem pomocniczym jest Białoruski a nie Ukraiński.Jak to odbierasz. podaję Ci link do wykładów dwóch Bialoruski profesorów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55571&w=91181504 powtórzę za naukowcami język którym posługują się mieszkańcy wschodniej Białostoczyzny między Bugiem a Narwią jest dialektem ukraińskim co niestety nie jest jednoznaczne ze świadomością. Sto lat prania mózgów robi swoje Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: [...] 15.02.09, 20:14 To znaczy tylko jedno że ktoś kogoś wycyckał. Więc po jaką aniekę robić raban o pisownię a nie powiedzieć stanowcze NIE w tak postawionej sprawie ,tylko gdzieś poza kłuniami walić. Dlaczego o tym głośno nie powiesz lub nie napiszesz na forum Orli. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: [...] 15.02.09, 19:53 Marko, łacinka ne maje sensu. Język mniejszości to język mniejszości. Oficjalno teper i Biłoruś, i Ukrajina korystajut z kirilici. A łacinka to bude jakijś ekwiwalent. Bez jaj. Jakraz w prypadku Wuorli nema różnicy czy zapiszet'sia nazwa biłoruśkimi czy ukrajinśkimi bukwami, bo tak czy inaksz bude /Вурля/ або /Вуорля/. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: [...] 15.02.09, 20:01 Ja prosto w maksymalno racjonalnyj sposób interpretuju ustawu. Zobaczym koho zakwalifikujut do grona ekspertów. Tohdy można bude perszy prognozy stawiti. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: [...] 15.02.09, 20:03 andruszczyn1 napisał: > Ja prosto w maksymalno racjonalnyj sposób interpretuju ustawu. Zobaczym koho > zakwalifikujut do grona ekspertów. Tohdy można bude perszy prognozy stawiti. W ponydiełok Stepaniuk zajede z knyzkoj do wujta to budem znaty :) Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: [...] 15.02.09, 19:59 Poza tym nie ma co panikować. Polski alfabet również nie oddaje wszystkich zjawisk fonetycznych obserwowalnych w różnych polskich dialektach. Wystarczy zajrzeć chociażby do Urbańczyka. Ale nie ma co się rozwodzić. Chciałem tylko zasygnalizować, że obawy są przesadzone. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul p79 wycięty, ale jaja! Dowcip mi się przypomniał 15.02.09, 21:24 1968, rozmawia Breżniew z Gomułką: - Tam u was jakaś sztuka była antyradziecka. Przeciwdziałaliście towarzyszu? - Tak towarzyszu, aresztowaliśmy reżysera i tego zadymiarza Michnika - A co z autorem? - Autor nie żyje. - No z autorem, to towarzyszu chyba lekko przesadziliście... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: p79 wycięty, ale jaja! Dowcip mi się przypomn 15.02.09, 21:28 Pawlo co Ty o tym wszystkim sądzisz. Bo jakoś wszyscy wody w usta nabrali. Tylko nie kręc a wal na sproszczki. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul może zawtry 15.02.09, 21:36 Nawet ciekawy temat, ale zbyt wielkie budzi emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: może zawtry 15.02.09, 21:46 pawlozsiul napisał: > Nawet ciekawy temat, ale zbyt wielkie budzi emocje. Ja bym tego nie odkładał,jak się nie załatwi takiej sprawy na bieżąco to przez kolejne 10 lat będzie się miało niedosyt. Takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Powiedzmy, że zmieniam politykę wizerunkową 15.02.09, 22:47 Może będę kandydował... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: Powiedzmy, że zmieniam politykę wizerunkową 15.02.09, 23:16 pawlozsiul napisał: > Może będę kandydował... I takich wlaśnie mamy polityków z kont wiaterek powieje i co ma nam przynieść korzyść a reszta jest milczeniem (: Przechandlował Pan swoje wartości za własne ambicje polityczne. I teraz podczas wyborów wyborcy mogą zostawić Pana na lodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul wyborcy to śmieci 15.02.09, 23:24 I najwyższy czas, aby ktoś im to wyraźnie uzmysłowił. Tym kimś mogę być ja. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: wyborcy to śmieci 15.02.09, 23:33 pawlozsiul napisał: > I najwyższy czas, aby ktoś im to wyraźnie uzmysłowił. Tym kimś mogę > być ja. małagiec,zuch malczyk,gieroj itd. a tak na marginesie to może jidysz by rozwiązał problem bo w Orli to by nawet wypadało. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: wywracanie kota ogonem 15.02.09, 21:29 pawlozsiul napisał: > Re: p79 wycięty, ale jaja! Dowcip mi się przypomniał [...] Popłakał Ci się w rękaw? Pochwalił się co napisał? Świętym Żubrem na forum BiPi nie jest. Forumowicz bez wyciętego postu z atakiem osobistym, jest jak żołnierz bez karabinu ;) Odwracasz temat wątku pawlo. Może lepiej wypowiedz się na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul pojęcia nie mam, co napisał... 15.02.09, 21:35 A z tego, co zostało po Twojej interwencji trudno cokolwiek wywnioskować. Wróżyć z fusów nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: pojęcia nie mam, co napisał... 15.02.09, 21:46 Obstawiam, że partizan po partyzancku chciał w języku łacińskim z proffetem pogadać;P Najwidoczniej pomylił koniugacje:) Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: pojęcia nie mam, co napisał... 15.02.09, 22:15 andruszczyn1 napisał: > Obstawiam, że partizan po partyzancku chciał w języku łacińskim z proffetem > pogadać;P Najwidoczniej pomylił koniugacje:) To kogo on zaatakował mnie czy takisobie1000 mów szpilo bo nie wiem czy mieszkanie fortyfikować? Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul A kto ich tak intelektualnie uformował? 15.02.09, 23:20 Andruszczynów, Partizanów i innych krytycznych? Było tłuc łopatologicznie: TU JEST POLSKA! Nie tłukłeś, Twoja strata. Nie bój nic, niczego nie fortyfikuj - swego Miszcza nie ruszą. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: wywracanie kota ogonem 16.02.09, 16:35 > Popłakał Ci się w rękaw? > Pochwalił się co napisał? Świętym Żubrem na forum BiPi nie jest. Żebym Ci się Szpilo przypadkiem w wąsy nie popłakał. Nie walaj durnia, bo to co wyprawiasz to czysta manipulacja. Facet gotów pomyśleć, że naprawdę mu obrzydliwie w odpowiedzi nawrzucałem, a chyba tylko Ty i ja wiemy, że wcale tak nie było.. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: 16.02.09, 22:48 hansgrubber napisał: > Wiesz co chce Ci powiedziec > Szpilo. :) Nie wiem, ale nie mogłem się oprzeć okazji, by delikatnie "zaszpilować p79 i sprowokować pawlozsiul-a do dyskusji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ball7 Re: A ja Wam mówię że o kasę chodzi 15.02.09, 17:52 takimsobie poprawmy nastroj:Bielsk ma szanse na wprowadzenie nazw dwujezycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
peem63 Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 15.02.09, 22:20 Wiadomość przerażająca tylko czekać jak ponownie bedzie działać KPZB Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Ty Peem pójdziesz w ślady swego Wielkiego Rodaka? 15.02.09, 22:49 Dzierżyńskiego mam na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 16.02.09, 07:14 peem - możesz jaśniej, bo nie czaję Twego toku rozumowania.... ??? Odpowiedz Link Zgłoś
peem63 Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 16.02.09, 23:16 skrót powinien być znany dla mieszkanców tych terenów cel tej organizacji też Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 17.02.09, 07:26 Aż tak tęsknisz do zamierzchłych dziejów ?? Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Gmina Orla dwujęzyczna oficjalnie 17.02.09, 13:29 W Orli przed wojną działała , chyba to się nazywało "hromada". Była największa liczebnie z działających. Liczyła 197 członków. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul no to casus zupełnie na poważnie 15.02.09, 23:45 Ponieważ postępowanie administracyjne w RP jest dwuinstancyjne, to zapytuję zupełnie poważnie: wnoszę prośbę do gminy w języku białoruskim, w tym też języku otrzymuję decyzję, z której to decyzji zadowolony nie jestem. Od decyzji się odwołuję - i w tym momencie pojawiają się pytania: - czy postępowanie nadal jest prowadzone w języku białoruskim, czy też przechodzimy na polski? - czy w momencie, kiedy sprawa trafia do NSA nadal trwamy przy j. białoruskim? - co ewentualnie z językową wykładnią rozstrzygnięcia? Na jakim języku, jako podstawowym opiera się sąd? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: no to casus zupełnie na poważnie 15.02.09, 23:54 pawlozsiul napisał: > Ponieważ postępowanie administracyjne w RP jest dwuinstancyjne, to > zapytuję zupełnie poważnie: wnoszę prośbę do gminy w języku > białoruskim, w tym też języku otrzymuję decyzję, z której to decyzji > zadowolony nie jestem. Od decyzji się odwołuję - i w tym momencie > pojawiają się pytania: > - czy postępowanie nadal jest prowadzone w języku białoruskim, czy > też przechodzimy na polski? > - czy w momencie, kiedy sprawa trafia do NSA nadal trwamy przy j. > białoruskim? > - co ewentualnie z językową wykładnią rozstrzygnięcia? Na jakim > języku, jako podstawowym opiera się sąd? A ja zupełnie poważnie pytam co to ma do rzeczy,jest to przysłowiowa gra o pietruszkę gdy problem jest gdzie indziej,a mianowicie czy słusznie i zgodnie z wolą mieszkanców Orli językiem pomocniczym ma być Białoruski czy Ukraiński.Niuanse techniczne o których Pan pisze będą występowało w każdym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: Dla jasmości rzeczy. 16.02.09, 00:12 Całkiem poważnie i z pełną odpowiedzialnością stwierdzam że osobiście nie mam nic przeciwko temu by językiem pomocniczym w Orli był język Białoruski. Wszystkie moje wpisy były ukierunkowane na zwroceniu uwagi przez szanownych uczestników tego forum na zaistniały temat. Z wyrazamin szacunku dekabrysta. Odpowiedz Link Zgłoś
pidlasze Re: Dla jasmości rzeczy. 16.02.09, 18:37 Na poczatok procytuju Pawlozsiulowoho Miszcza od pisanoho slowa, pana Jana Maksimjuka, jakij w wylewnomu pryplywowi rozrazajuczoji szczyros’ti (a moze peczali), v Czasopisowi napisav: „My dla ludi v RB(Respublika Biłoruś) — tôlko historyčny vybryk, etnografična cikavinka v Pôlščy, neistôtna ni v polityčnum, ni v intelektualnum sensi. Ot, idealisty, provincijały, ale v žadnum razi ne považny polityčny čy intelektualny figury.” . Teper, frahment toho felietonu z RR: (Soltys Woolki Wyhonovs’kieji) „...Treba tej..te..te dvuchmovny, toz my, toz my liczymosia Bielorusami, i treba, nechaj bude. Ja pryjdu do woojta, to budu po svojumu hovoryty, po bielorusku... tak jak teperka hovoru. Kiepsko to? Dobre....” . V mene pojavlajet'sia pytanie: Pane Soltys, a Wam uze chtos’ skazav, ze zemla ne je plaska? Czy moze sami dodumalisia??? Bo jakby ja do szkoly ne chodyv, to dumalby, ze je plaska... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Dla jasmości rzeczy. 16.02.09, 20:15 ...aby zapobiec wojnie bialorusko-ukrainskiej w Orli/Wurli/ proponuje rozpisanie referendum! Czekam rowniez jak powloziul na odpowiedz-W jakim jezyku beda rozpatrywac polskie sady skargi administracyjne?Dodalbym...w jakim jezyku beda sie listownie zwracac do obywateli gminy Orla urzednicy tego Urzedu? Odpowiedz Link Zgłoś
ram-bo Re: Dla jasmości rzeczy. 17.02.09, 14:07 słuchając słów wójta- strach myśleć jak coś napisze w języku przypominającym .... sam nie wiem co! Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Dla jasmości rzeczy. 17.02.09, 14:37 Ile osob na terenie gminy Orla zna literacki jezyk bialoruski lub ukrainski?Bedziecie importowac urzednikow z Charkowa lub Minska? Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Dla jasmości rzeczy. 17.02.09, 15:00 lechowski51 napisał: > Ile osob na terenie gminy Orla zna literacki jezyk bialoruski lub > ukrainski?Bedziecie importowac urzednikow z Charkowa lub Minska? Na ...j papu garmoszka? My mamy zachować nasz dialekt, określony przez naukowców jako ukraiński a przez "tutejszych" jako biarołuski, a nie kultywować któryś z języków literackich Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Dla jasmości rzeczy. 17.02.09, 15:33 Przypomina mi to dzialanie "postepowcow" w ktoryms z hrabstw w Kaliforni.Otoz w ramach kultywowania osobliwosci kulturowych w jednej ze szkol uczono mlodziez w jednym z narzeczy jezykow afrykanskich.Po paru latach okazalo sie ze ci uczniowie byli outsaiderami na rynku pracy.Co zrobi wojt gminy jak nie zrozumieja jego pisma w Kleszelach bo posluguja sie innym "swojskim jezykiem"?.Dla mnie to konserwowanie smiesznosci a nie dbalosc o korzenie tutejszej ludnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Lechowskiemu 17.02.09, 16:46 Uśmiałem się po Ukraińsku z domieszką uśmiechu białoruskiego . Pisze oto jegomość : "Dla mnie to konserwowanie smiesznosci a nie dbalosc o korzenie tutejszej ludnosci." A dla mnie śmiesznością jest wiara w księdza . Co Waść na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Re: Lechowskiemu 17.02.09, 17:00 Udziel się lechowski na jakimś forum Dolnego Sląska . Tam jest sporo nazw pisanych również po niemiecku . Powiedz im , że to śmieszność , a nie musisz tak bardzo być wyczulony na rdzenną gwarę tego regionu . śląska Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Lechowskiemu 17.02.09, 18:14 Nikus!Jezyk niemiecki jest jezykiem Schilera,Manna i Goethego.W Twoim "smiesznym jezyku" nie porozumiesz sie nawet ze swoim popem. Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Re: Lechowskiemu 17.02.09, 18:25 Nie omieszkam odpowiedzieć . "W Twoim "smiesznym jezyku" nie porozumiesz sie nawet ze swoim popem." Z Twoją aktualną inteligencją nawet z moim prawym butem się nie porozumiesz . Zmarnowałeś się i niestety , proces postępuje . Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Lechowskiemu 17.02.09, 21:14 Ciekawe bo to samo o polszczyznie moglby powiedziec np Niemiec, nie mowie juz o Francuzie czy Hiszpanie. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Dla jasmości rzeczy. 18.02.09, 03:57 lechowski51 napisał: > Przypomina mi to dzialanie "postepowcow" w ktoryms z hrabstw w Kaliforni.Otoz w > ramach kultywowania osobliwosci kulturowych w jednej ze szkol uczono mlodziez > w > jednym z narzeczy jezykow afrykanskich.Po paru latach okazalo sie ze ci > uczniowie byli outsaiderami na rynku pracy.Co zrobi wojt gminy jak nie > zrozumieja jego pisma w Kleszelach bo posluguja sie innym "swojskim > jezykiem"?.Dla mnie to konserwowanie smiesznosci a nie dbalosc o korzenie > tutejszej ludnosci. Oczywiście wyszukujesz przykłady wszelkich idiotyzmów po całym świecie i sprowadzasz tu na grunt podlaski, to u cie naturalne. Sytuacja taka istnieje przynajmniej od XIV wieku i jakoś nikt nie skretyniał. Wszyscy mówią w swoim dialekcie i oczywiście w języku, w danym czasie obowiązującym, urzędowym danego tworu państwowego który akurat administruje te ziemie Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Dla jasmości rzeczy. 18.02.09, 08:29 Jest i inne podejście do kwestii wielojęzyczności w Gminie Orla: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44324&w=83966288&wv.x=2&a=91508183 W powyższym wpisie Pawlozsiul wywoływany do tablicy. Ciekawe co odpisze Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Dla jasmości rzeczy. 18.02.09, 09:33 byłem w gminie. Wszyscy mówią "po naszomu" znaczy w gwarze ukraińskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Marko: 18.02.09, 09:50 Chyba dziś do Ciebie krętnę koło południa w tej sprawie. Jakbyś mógł, to odbierz :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Re: Marko: 18.02.09, 16:17 Pomimo całego naszego kombinowania, fotoedytor wybrał starą tablicę. Tekstu będzie 20 zdań - a to największy tekst w aktualnościach... Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Marko: 18.02.09, 19:11 kaukonsky napisał: > Pomimo całego naszego kombinowania, fotoedytor wybrał starą tablicę. > Tekstu będzie 20 zdań - a to największy tekst w aktualnościach... zalinkuj Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Re: Marko: 18.02.09, 23:11 markochmeleski.1 napisał: > zalinkuj Nie ma w necie. Przynajmniej na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 ustawa ustawą 19.02.09, 08:16 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55571&w=91318710&wv.x=1&a=91574206 Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: ustawa ustawą 21.02.09, 01:53 Marko wybacz ale ja nic nie zozumiem. Tablica byla w dialekcie Ukraińskim,językiem pomocniczym w gminie jest język Białoruski.I Ty twierdzisz że wyszło po twojemu i bedziesz rozmawiał w dialekcie Ukraińskim w urzędzie choć powinieneś po Białorusku normalnie masło maślane. Gdyby językiem pomocniczym został język Ukraiński wtedy zgoda było by po twoiemu a tak to mi wygląda na to że na siłę chcesz się podpisać pod wprowadzeniem języka Białoruskiego jako języka pomocniczego.Tak to wygląda że gdzie sukces tam ja. Jeśli jest inaczej niz myśle wytłumacz mi to. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: ustawa ustawą 21.02.09, 05:49 ja_dekabrysta napisał: > Marko wybacz ale ja nic nie zozumiem. > Tablica byla w dialekcie Ukraińskim,językiem pomocniczym w gminie > jest język Białoruski.I Ty twierdzisz że wyszło po twojemu i > bedziesz rozmawiał w dialekcie Ukraińskim w urzędzie choć powinieneś > po Białorusku normalnie masło maślane. > Gdyby językiem pomocniczym został język Ukraiński wtedy zgoda było > by po twoiemu a tak to mi wygląda na to że na siłę chcesz się > podpisać pod wprowadzeniem języka Białoruskiego jako języka > pomocniczego.Tak to wygląda że gdzie sukces tam ja. > Jeśli jest inaczej niz myśle wytłumacz mi to. > > nigdzie nie napisałem że to sukces to wprowadzenie drugiego języka, lecz swego rodzaju akt odwagi ze strony "lokalnej władzy".Wszędzie tak i tu wygrywa polityka. Ustawa , której powstawaniu przewodniczył mój "ziomal", związany z tymi a nie z tymi, gdzie nadal kontynuowana jest jedinosłuszna linia takiej byłej bandyckiej organizacji, tak została skonstruowana, że w takim przypadku jak w Orli gdzie "jedinosłuszna linia" jest wprowadzana z górą już 60 lat i w związku z tym autochtoni w akcie desperacji żeby wyrazić swoją inność od przerażającej większości , w spisie określili się jako biarołusini, w takim wypadku językiem pomocniczym może być tylko i wyłącznie (Tu tkwi wielka przewidywalność autorów ustawy, zabezpieczyli tyły) literacki biarołuski. To cały nonsens tej sytuacji. Jako inteligentny facet dekabrysto, będąc tak jak i ja laikiem w pewnych sprawach a w mowoznawstwie na pewno, sięgasz po literaturę żeby poznać temat bliżej i to co piszą "fachowcy" w danej dziedzinie przyjmujesz za obowiązujące. I co? okazuje się, że sama elita filologów biarołuskich w Polsce, wie i jest w pełni świadoma, że gwara (celowo ograniczam się do gminy Orla) jaka posługują się mieszkańcy gminy Orla, jest gwarą, dialektem języka ukraińskiego !?! A ustawa swoje. Nie wyobrażam sobie "zbiałorutenizowanych nazw miejscowości czy innych miejsc". Przecież będzie to żywe kłamstwo. I wracając do rzekomego "sukcesu" z moja tablicą. Pokazał on wywrotność naszych lokalnych polityków, że w imię interesu politycznego, potrafią w żywe oczy naciągać znane fakty naukowe a rzeczywistość i tak jest inna.Przykład: "Orla" od "wieków" zapisana jest jako "Orla". Ludność która tę puszczę pod tę miejscowość wykarczowała i jej potomkowie mieszkają w niej po dziś, używa po dziś słowa "Wurla".Politycy zapiszą po Polsku "Orla" i w cyrylicy biarołuskiej "Orla" a gdzie nazwa "Wurla"? Wurla jest po ukraińsku i przez długopis nie przejdzie :) Moja "akcja" zasygnalizowała potrzebę nabrania szacunku do własnej mowy i pokazała i utwierdziła wszystkich którzy chcą żyć w prawdzie w tym że paranoja jest goła. W tym wszystkim efektem będzie całkowita zatrata umiejętności posługiwania się gwarą. Biarołuskim nikt tu nigdy nie mówił (oprócz kilku rodzin osiedlonych na mieniu po żydowskim po II wojnie światowej i całej rzeszy magistrów filologi biarołuskiej wykształconych przez tych, żeby było śmieszniej,co udowodnili, że gwara w Orli jest ukraińska :)) i mówić nie będzie, jedynie nabierze jeszcze bardziej negatywnego stosunku do swojej mowy. O to chodzi tym wszystkim naciągaczom Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: ustawa ustawą 21.02.09, 07:50 Dekabrysto ja nie podpisałbym się pod tym nigdy.Bezsens wprowadzenia biarołuskiego jest oczywisty. Ja chcę ratować swoja mowę ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Dla jasmości rzeczy. 18.02.09, 11:57 szpila555 napisał: > Jest i inne podejście do kwestii wielojęzyczności w Gminie Orla: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44324&w=83966288&wv.x=2&a=91508183 > W powyższym wpisie Pawlozsiul wywoływany do tablicy. Ciekawe co odpisze Przytaknie, bo mają podobne poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Dla jasmości rzeczy. 18.02.09, 14:07 andruszczyn1 napisał: > szpila555 napisał: > > > Jest i inne podejście do kwestii wielojęzyczności w Gminie Orla: > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44324&w=83966288&wv.x=2&a=91508183 > > W powyższym wpisie Pawlozsiul wywoływany do tablicy. Ciekawe co odpisze > > Przytaknie, bo mają podobne poglądy. Oj, nie byłbym taki pewny Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 Nawit Polak rozumije psewdobilorusku brechniu. 08.03.09, 08:41 Nawit Polak, nezwiazanyj z ukrainskoju mowoju, rozumije psewdobilorusku brechniu na ukrainskomownomu Pidlaszy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=91394933&a=92239242 Odpowiedz Link Zgłoś
leo-art Re: Nawit Polak rozumije psewdobilorusku brechniu 09.03.09, 22:57 Ale jak to jest z wzajemnością stosunków międzynarodowych... gdzie te prześladowania :) Oj, bratiaszek Łukaszenka ma świętą rację, że lepszy zły ruski jak dobry białoruski :) Białoruski jest ok, wszędzie, tylko nie u nas. Tutaj wygląda na zdezelowany. Sorki, takie jest moje wrażenie. Ludzie nie mają w sobie tolerancji. Czego nie rozumieją, zaraz muszą tępić. Jeszcze kierowcom specjalnie trzeba, żeby mieć dwujęzyczne tablice. Będą 2x bardziej oczytani. To jest wkurzające, że dla jakichś różnic ludzie są w stanie posuwać się do najgorszych rzeczy. Nikt ich nie wychowuje, nie mają zasad, i mają lekceważący stosunek do Dekalogu. Ja wiem, wiem, nie cudzołóż jest trudne :) ale te inne? Z drugiej strony, teraz wstydzić się polskiego, to norma :) zatem gratuluję :) Ja też pewnie przejdę na jakiś inny :) jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 Re: Nawit Polak rozumije psewdobilorusku brechniu 10.03.09, 05:53 Ale jak to jest z wzajemnością stosunków międzynarodowych... gdzie te prześladowania :) Oj, bratiaszek Łukaszenka ma świętą rację, że lepszy zły ruski jak dobry białoruski :) Białoruski jest ok, wszędzie, tylko nie u nas. Tutaj wygląda na zdezelowany. Sorki, takie jest moje wrażenie. Ludzie nie mają w sobie tolerancji. Czego nie rozumieją, zaraz muszą tępić. Jeszcze kierowcom specjalnie trzeba, żeby mieć dwujęzyczne tablice. Będą 2x bardziej oczytani. To jest wkurzające, że dla jakichś różnic ludzie są w stanie posuwać się do najgorszych rzeczy. Nikt ich nie wychowuje, nie mają zasad, i mają lekceważący stosunek do Dekalogu. Ja wiem, wiem, nie cudzołóż jest trudne :) ale te inne? Z drugiej strony, teraz wstydzić się polskiego, to norma :) zatem gratuluję :) Ja też pewnie przejdę na jakiś inny :) jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 Wsio je proste, jak chtos' chocze zrozumity. 10.03.09, 06:08 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44324&w=83966288&a=91573175 Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 No i wyszło 14.03.09, 22:34 że my buraki ;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55571&w=91318710&wv.x=1&a=92698680 Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Prof Pawluczuk - przemiany świadomości 18.03.09, 12:51 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55571&w=92833642 Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Ad. dyskusji o języku między Bugiem i Narwią 01.04.09, 00:38 www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090331/REGION06/570506946 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 Wurla- koly oryhinalna nazwa stane oficyjnoju? 06.08.10, 05:38 Wurla- koly oryhinalna nazwa Wurla ,jaku ukrainskomowni meszkanci wzhywajut wid wikiw, stane oficyjnoju i bude na znakach drogowych? Odpowiedz Link Zgłoś