20.02.09, 10:24
Ponad połowa księży deklaruje, że chciałaby mieć rodzinę -
pisze "Dziennik".
12 proc. księży przyznaje się do posiadania kochanki, a co trzeci
duchowny miał kontakty seksualne i luźne związki z kobietami .
praca.wp.pl/kat,18453,title,Dziennik-Z-jakiego-powodu-polscy-ksieza-zrzucaja-sutanny,wid,10865472,wiadomosc.html

Nie można być w niezgodzie z naturą .
Obserwuj wątek
    • markochmeleski.1 Re: Upadek 20.02.09, 11:35
      " Ponad połowa księży deklaruje, że chciałaby mieć rodzinę -
      pisze "Dziennik"
      a co ich bocian przyniósł? Przecież mają ojca, matkę że o siostrach i braciach
      nie wspomnę :)
      • nikzimowy Re: Upadek 20.02.09, 12:50
        Czy celibat nie jest wbrew prawu Bożemu? "Idźcie i rozmnażajcie się.
        Przecież w Biblii nie ma zakazu współżycia dla wybranej grupy
        ludzi . To pasibrzuchy w purpurze doszli do wniosku , że żonaty
        duchowny przynosi nazbyt mały zysk i kazali organ ... , no własnie ,
        co z nim zrobić u normalnego człowieka ?
        • sebcioo Re: Upadek 20.02.09, 13:00
          > To pasibrzuchy w purpurze doszli do wniosku , że żonaty
          > duchowny przynosi nazbyt mały zysk i kazali organ ... ,
          BeZeDuRa.
          Od samego poczatku chodzilo o dziedziczenie majatku przez dzieci ksiezy. I zeby
          nie uszczuplac majatku kosciola, albo raczej by go powiekszac, wprowadzono
          celibat oraz dziedziczenie wszelkich dobr materialnych po ksiezach przez kosciol.
          • ja_dekabrysta Re: I tak wlaśnie podaje się totalną bzdure 20.02.09, 16:13
            sebcioo napisał:

> > To pasibrzuchy w purpurze doszli do wniosku , że żonaty
            > > duchowny przynosi nazbyt mały zysk i kazali organ ... ,
            > BeZeDuRa.
            > Od samego poczatku chodzilo o dziedziczenie majatku przez dzieci
            ksiezy. I zeby
            > nie uszczuplac majatku kosciola, albo raczej by go powiekszac,
            wprowadzono
            > celibat oraz dziedziczenie wszelkich dobr materialnych po ksiezach
            przez koscio
            > l.

jako prawde.
            Sebciu że nik pisze głupoty to już sie przyzwyczaiłem ale widocznie
            musze tez i do Ciebie.Bo jak jest z tym dziedziczeniem to idz i
            zapytaj jakiegos baciuszke ktory ma syna,Popi maja daieci i problemu
            nie ma.Cerkiew jest i jakos przez tyle wiekow jej majątku nie
            rozdali.
            • nikzimowy Dekabrysto , w swej mądrości 20.02.09, 18:06
              postaraj się znależć powody celibatu . Kto , kiedy i po co
              wprowadził celibat . itd ...
              • ja_dekabrysta Re: Dekabrysto , w swej mądrości 20.02.09, 18:18
                nikzimowy napisał:

> postaraj się znależć powody celibatu . Kto , kiedy i po co
                > wprowadził celibat . itd ...

Niewiem nigdy sie tym nie interesowałem bo to mnie nie dotyczy.
                Co wcale nie oznacza że mam snuc gupie domysły i podawac to za fakt.
                • kaukonsky Wersja oficjalna: 20.02.09, 19:02
                  Hiszpański kardynał Julian Herranz, przewodniczący Papieskiej Rady interpretacji
                  Tekstów Prawnych wyraził przekonanie, że Kościół nigdy nie cofnie nakazu
                  bezżenności księży. Wymienił on trzy powody, dla których celibat jest głęboko
                  teologiczny: pierwszy jest chrystologiczny, ponieważ Chrystus żył w stanie
                  bezżennym; drugi eklezjologiczny, ponieważ celibat pozwala na pełne poświęcenie
                  się Kościołowi jak oblubienicy; trzeci eschatologiczny, ukazujący, jak kapłani
                  dają świadectwo przyszłemu życiu.
                  • markochmeleski.1 Re: Wersja oficjalna: 20.02.09, 19:43
                    kaukonsky napisał:

> Hiszpański kardynał Julian Herranz, przewodniczący Papieskiej Rady interpretacj
                    > i
                    > Tekstów Prawnych wyraził przekonanie, że Kościół nigdy nie cofnie nakazu
                    > bezżenności księży. Wymienił on trzy powody, dla których celibat jest głęboko
                    > teologiczny: pierwszy jest chrystologiczny, ponieważ Chrystus żył w stanie
                    > bezżennym; drugi eklezjologiczny, ponieważ celibat pozwala na pełne poświęcenie
                    > się Kościołowi jak oblubienicy; trzeci eschatologiczny, ukazujący, jak kapłani
                    > dają świadectwo przyszłemu życiu.

On był wolnym człowiekiem.Pewnie żył i współżył z Marią z Magdali w wolnym związku.
                    • gocha_sia Re: Wersja oficjalna: 21.02.09, 13:47
                      a wersja prawdziwa jest taka, że zarówno w Starym jak i Nowym
                      Testamencie nie ma miejsca dla kobiety. Przedstawiana jest jako Ewa
                      kusicielka albo Maria Magdalena- kobieta upadła. Ironizując - tylko
                      męzczyzna jest godny zbawienia :)
                      • markochmeleski.1 Re: Wersja oficjalna: 21.02.09, 13:52
                        czyli jednym słowem Bóg do tej pory jako uniwersum, przybrał postać męską
    • nikzimowy W prawosławiu też fikuśnie . 20.02.09, 19:28
      Duchowny prawosławny , po wielu latach współżycia z legalną żoną ,
      jeśli ma być wyświęcony na biskupa , musi żonę wygonić .
      • lechowski51 Re: W prawosławiu też fikuśnie . 20.02.09, 20:32
        Jak widze Glownego Teologa tego forum hansa zastapia erratz nikos.
        • hansgrubber Re: W prawosławiu też fikuśnie . 20.02.09, 22:22
          Erratz?
          • szpila555 Re: Literówka 20.02.09, 23:08
            hansgrubber napisał:
            > Erratz?

Lechowskiemu pomyliła się jedna literka. Zwykła literówka, jako polonistycznie i
            germanistycznie uzdolniony i tak powinieneś się domyślić o co mu chodziło ;)
            • hansgrubber Re: Literówka 20.02.09, 23:17
              Podejrzewalem wyszukana metafore a jest jak zwykle.
              • mexico86 [...] 21.02.09, 01:17
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • mexico86 Re: Literówka 21.02.09, 01:18
                  bo ja wiem....może z wiagrą spróbuj
                • ja_dekabrysta 86 coś Ty zmów zmalował:)) 21.02.09, 01:33
                  • hansgrubber Re: 86 coś Ty zmów zmalował:)) 21.02.09, 01:45
                    Wypowiedzial sie w swoim stylu. Szpila wciaz nie moze zrozumiec ze
                    wylgarne teksty bija glownie w autora.
                    • ja_dekabrysta Re: 86 coś Ty zmów zmalował:)) 21.02.09, 02:00
                      hansgrubber napisał:

> Wypowiedzial sie w swoim stylu. Szpila wciaz nie moze zrozumiec ze
                      > wylgarne teksty bija glownie w autora.
                      Znaczy trza zreformować adm.:)))))
                      • ja_dekabrysta Re: 86 coś Ty zmów zmalował:)) 21.02.09, 02:02
                        ja_dekabrysta napisał:

> hansgrubber napisał:
                        >
                        > > Wypowiedzial sie w swoim stylu. Szpila wciaz nie moze zrozumiec
                        ze
                        > > wylgarne teksty bija glownie w autora.
                        > Znaczy trza zreformować adm.:)))))
                        Lub 86
                        • ram-bo Re: 86 coś Ty zmów zmalował:)) 21.02.09, 08:31
                          Wlodziu!
                          Jeśli chcesz wiedzieć po co to zapytaj prawosławnego zakonnika np.
                          (Biskup Grzegorz) Oni od zawsze mają w Cerkwi celibat.
                          Podtrzymuję swoje zdanie o Niku, że jest chory w Swojej nienawiści.
                          Niku to można leczyć, a życia szkoda na pierdoły....
                          • mexico86 Re: 86 coś Ty zmów zmalował:)) 21.02.09, 21:00
                            oj Rambo chyba w tym przypadku na leczenie już zbyt pózno
                            • szpila555 Re: 86 coś Ty zmów zmalował:)) 21.02.09, 22:45
                              Naruszasz dobra osobiste.
                              Poczytaj Kodeks cywilny.
                              "Włodzio" może Cię podać za to do sądu.
                              Pewnie w końcu kiedyś się zdecyduje, chociaż to długa droga.
                              • ja_dekabrysta Re: 86 coś Ty zmów zmalował:)) 21.02.09, 23:24
                                szpila555 napisał:

> Naruszasz dobra osobiste.
                                > Poczytaj Kodeks cywilny.
                                > "Włodzio" może Cię podać za to do sądu.
                                > Pewnie w końcu kiedyś się zdecyduje, chociaż to długa droga.
                                >
                                To nik ma na imie W.....o?,dzięki Ci szpilo.:))))
                                • takisobie1000 Re: 86 coś Ty zmów zmalował:)) 22.02.09, 07:57

A jak to skomentujecie ?
                                  • takisobie1000 Upadek 22.02.09, 08:00
                                    A jak to skomentujecie:

www.dziennik.pl/dziennik/europa/article325207/Wojna_pokolen_przy_uzyciu_cyngli.html
                                • szpila555 Re: 86 coś Ty zmów zmalował:)) 22.02.09, 08:32
                                  ja_dekabrysta napisał:
                                  > To nik ma na imie W.....o?,dzięki Ci szpilo.:))))

Napisalem w cudzysłowiu, zauważyłeś?
                                  Równie dobrze mogłem napisać "BOlek" itp
                                  ;)
                                  • nikzimowy Re: 86 coś Ty zmów zmalował:)) 22.02.09, 09:07
                                    Rambo , w miarę ochoty potrafię sam sobie nicka zmienić .
                  • mexico86 [...] 21.02.09, 21:03
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • takisobie1000 Upadek 22.02.09, 16:43

Taaa. Widzę że zaniemówiliście... .
                      Rozumiem.
                      Tak to jest kiedy bożyszcza upadają...
                      No, była wygoda. Nie trzeba samodzielnie myśleć było. Ot,
                      wystarczyło kupić „wyborczą” i już wiecie jakie poglądy trzeba mieć,
                      w dyskusjach bez problemu – gotowe argumenty, slogany...
                      Komu d*** lizać, komu tolerancję ogłosić, kogo zgnoić.
                      Wiedzieliście.
                      Mieliście przewagę nad takim jak ja – co to wątpliwości mają,
                      szukają innych dróg, próbują tędy czy owędy...
                      I przez głupców tłum zawsze szykanowani ...
                      Wiedzieliście komu świeczkę, ogarek komu....
                      Łatwo było szpanować, inteligencika grać

Wygoda była.
                      Ani słowa.

A teraz ?

(Optymistycznie zakładam tu że ci przynajmniej mądrzejsi z Was dali
                      radę doczytać do połowy – a chociaż jeden to i zrozumieć nawet)

Artykuł ciekawy. Zaskoczył mnie totalnie. Coś nowego idzie !!!
                      Michalski rozmawia NIE Z KIMŚ, KTO ZAWSZE STAŁ W OPOZYCJI DO GAZETY
                      I LUDZI TAM SKUPIONYCH, nie z jakimś tropicielem Żydów, bojownikiem
                      o etniczną czystość lokalnego środowiska, lecz z kimś z samej, że
                      tak powiem, otchłani!!! Mamy tu do czynienia z rewelacją.
                      I od razu muszę powiedzieć, że nie chodzi mi o to, ze Michał Cichy
                      zaświadcza swoim doświadczeniem, że to nie Adam Michnik jest
                      faktycznym szefem Gazety, ale Helena Łuczywo:
                      „Dla mnie Helena jest postacią rangi historycznej, nie można jej
                      porównywać ze współczesnymi postaciami. Ze znanych mi ludzi, którzy
                      w XX wieku żyli w Polsce, mogę ją porównać tylko do Celiny Lubetkin,
                      która była żoną Antka Zukiermana, dowódcy ŻOB. I faktyczną
                      dowódczynią powstania w getcie. Misja Heleny, która jest
                      stuprocentową Żydówką, polegała zawsze na chronieniu polskich Żydów
                      przed jakimkolwiek złym losem. To zadanie wykonała w stu procentach.
                      Była komendantką ŻOB w latach 90. Nie można się dziwić, że ona ze
                      swoim zapleczem kulturowym i genetycznym nie była specjalnie
                      wrażliwa na to, że mordowano księży po 1981, czy że generał Fieldorf
                      był ofiarą mordu sądowego, w którym brała udział sędzia Wolińska.
                      Misją Łuczywo było ratowanie sędzi Wolińskiej i wszystkich,
                      obojętnie jak zapisanych w historii Polaków żydowskiego pochodzenia
                      przed jakimkolwiek nieszczęściem. Także przed naprawdę istniejącym
                      tutaj antysemityzmem”.
                      A więc tak to wygląda w ocenie kogoś kto jest niewątpliwym
                      autorytetem. Więc dziś już wiemy. Nie można się dziwić. To co się
                      liczy przede wszystkim, to „zaplecze kulturowe i genetyczne”. Nie
                      księża, nie Fieldorf, zapewne nawet nie Polska jako znak i symbol.
                      Tu się odbywa misja polegająca na chronieniu SWOICH przed
                      nieszczęściem. I proszę zwrócić uwagę. Cichy nie oskarża. Nie
                      zgłasza pretensji. Nie przedstawia dylematów. Jego słowa są czystą
                      afirmacją. Według Cichego, człowieka, który był w Gazecie przez tyle
                      lat przez wzgląd na wielkość Heleny Łuczywo i który odszedł z niej
                      mimo tej wielkości, tak jak, jest słusznie i właściwie. Dlaczego? Bo
                      inaczej po prostu się nie da. Bo „problem polega na tym, że każdy
                      widzi dookoła siebie tyle, ile może. Bardzo istotne jest to, kto się
                      skąd wywodzi, jakie ma doświadczenia i czym nasiąka przy rodzinnych
                      herbatkach i śniadaniach. Nie można mieć pretensji do Heleny
                      Łuczywo, która była córką funkcjonariusza komunistycznej cenzury,
                      Ferdynanda Chabera, że jej punkt odniesienia obejmował to
                      środowisko, z którym miała do czynienia.”
                      Ja Wam chłopcy współczuję. Ja ze swojej strony mogę więc
                      zadeklarować, że sprawy Gazety Wyborczej, Agory i całego tego
                      środowiska będę traktował już zawsze, jak sprawy obce, które
                      pozostają poza sferą mojego zainteresowania.
                      Ale Wy ?
                      Czego się trzymać nie wiecie, chłopcy, co ?

A najbardziej mi żal tego nieszczęśnika:
                      Re: Wersja oficjalna:
                      markochmeleski.1 20.02.09, 19:43 Odpowiedz
                      kaukonsky napisał:

> (....) Chrystus żył w stanie
                      > bezżennym; (...)

On był wolnym człowiekiem.Pewnie żył i współżył z Marią z Magdali w
                      wolnym związku.

Biedny to nieszczęśnik właśnie. Ja na przykład mam czego się
                      trzymać.
                      Nigdy nie byłem tak głupi żeby , powiedzmy patrząc w bezmiar
                      MATERIALNY , KONKRETNY gwiazd, bez początku i końca, bez narodzin i
                      śmierci – stwierdzić, jak jaki dureń że to „ot, tak sobie samo...”
                      Nigdy nie pozwoliłem sobie w celu wytłumaczenia mojej głupoty na
                      publiczne wyśmiewanie księży , ludzi do których mam szacunek, że
                      zdecydowali się poświęcić życie dla bliźnich (w lwiej części
                      głupich , prostackich, bezmyślnych, gotowych dla zysku na KAŻDĄ
                      podłość) kanalii.
                      Ja jestem spokojny !
                      A Marco ?
                      JAK NIESZCZĘŚLIWYM MUSI BYĆ GŁUPIEC KTÓRY OBRAŻA BOGA !!

Bo tak mu w „Wyborczej” napisali

A co teraz ?
                      Były miazmaty < Wyborczej>.
                      Skończyło się (lub skończy w momencie gdy Marcochmeleski zrozumie)
                      Co w zamian ?
                      Sex ? Narkotyki ? Wyuzdanie ?
                      A czas szybko leci.

• szpila555 Re: Upadek 22.02.09, 16:51
                        takisobie1000 napisał:
                        > A Marco ?
                        > JAK NIESZCZĘŚLIWYM MUSI BYĆ GŁUPIEC KTÓRY OBRAŻA BOGA !!

Myślę że pewnie żyje w błogiej nieświadomości i jest mu z tym dobrze ;)
                        • markochmeleski.1 Re: Upadek 22.02.09, 18:12
                          szpila555 napisał:

> takisobie1000 napisał:
                          > > A Marco ?
                          > > JAK NIESZCZĘŚLIWYM MUSI BYĆ GŁUPIEC KTÓRY OBRAŻA BOGA !!
                          >
                          > Myślę że pewnie żyje w błogiej nieświadomości i jest mu z tym dobrze ;)

Żyje ale czy w błogiej? Co powiedziałem to powiedziałem. Dorosły chłop to musiał
                          mieć babę a resztę do tego dorobiono :)
                          >
                      • sebcioo Zna ktos tego trolla? 22.02.09, 16:52
                        • lechowski51 Re: Zna ktos tego trolla? 22.02.09, 17:07
                          Jak widze "polski ciemnogrod" odradza sie na tym forum.Na nic lata
                          ideologicznych polajanek Michnika,Pacewicza,Smolenskiego..Na nic szukanie
                          polskich Brygad SS,szmalcownikow zabijajacych Zydow,wyszydzania z Ojca Rydzyka i
                          jego "moherowych oddzialow".Po latach hekatomby polskiej inteligencji odradza
                          sie ona wbrew idealom obozu Postepu.Zamiast takisobie powtarzac zaklecia z GW
                          zaczyna samodzielnie analizowac rzeczywistosc,zamiast szlifowac spizowe postacie
                          z pomnikow tacysobie chca dochodzic do prawdy a nie zyc w swiecie mitow
                          tworzonych przez Michnika i jego brygady nawiedzonych rycerzy od zwalczania
                          polskiego patriotyzmu.
                          Zadziwiajace to i dajace nadzieje ze Narod nie skarlal i pamieta....
                          • ball7 Re: Zna ktos tego trolla? 22.02.09, 17:46
                            Kaczogród staje się bielskim centrum intelektualnym.
                            • markochmeleski.1 Re: Zna ktos tego trolla? 22.02.09, 18:16
                              ball7 napisał:

> Kaczogród staje się bielskim centrum intelektualnym.
                              i dodałbym zagłębiem intelektualistów :)))
                        • ja_dekabrysta Re: Zna ktos tego trolla? 22.02.09, 18:01
                          sebcioo napisał:

> Wiecej takich co potrafią mysleć i powiedzieć o co mu chodzi,a
                          nie tylko cytaty zadawać czy link do filmiku zapodać.
                          A czy stanowisko jest słuszne i w dobrej sprawie by w Polsce i na
                          Podlasiu było lepiej ,to już temat na osobną debate.

Panie Takisobie zagladaj tu częściej.
                          • lechowski51 Nie place na miliony Michnika i spolki! 23.02.09, 11:48
                            Kupowalem tez przez lata Wyborcza bo nie mialem alternatywy.Placilem,czytalem i
                            mialem poczucie,ze ten swiat opisywany przez "pretorianow Michnika" nijak sie ma
                            do rzeczywistosci ktora mnie otacza.Pozniej przyszedl czas internetu,wyszedl
                            Dziennik,"przyszedl Rywin do Michnika" i swiat Wyborczej legl w gruzach.
                            "Autorytety" z UW odeszly na smietnik historii,prawica zwalczana przez GW
                            objela wreszcie w Polsce rzady a Michnik wraz ze swoja druzyna dalej prowadzi
                            krucjate przeciwko "polskiemu ciemnogrodowi",dalej wyszukuje "polskich brygad
                            SS",szmalcownikow zabijajacych Zydow.
                            Na szczescie polska inteligencja ma swoje media.Dzisiaj na szczescie nie jestem
                            skazany na Smolenskiego i Pacewicza,nie musze czytac pogladow "skoszarowanej
                            inteligencji" przezartej rakiem politycznej poprawnosci i ukaszonej przez Hegla.
                            Jak chce sie dowiedziec jak mysli polska lewica to czytam teksty Grupy
                            Sierakowskiego,ktora analizuje polska rzeczywistosc bez dbalosci o
                            "Swoich",ktora stala sie dominujaca w dzialalnosci Luczywo w GW.
                            • markochmeleski.1 Re: Nie place na miliony Michnika i spolki! 23.02.09, 11:50
                              nie wrzucaj wszędzie tego samego tekstu bo cię zabanują :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka