hansgrubber 31.07.09, 16:46 harazd.net/telenowyny/form.php Warto podpisac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
romanpidlaszuk.1 Re: Likwidacja "Telenowyn" - protest 31.07.09, 17:22 Chocz raz pidtrymuju Hansa! :) Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Likwidacja "Telenowyn" - protest 31.07.09, 18:44 I oby nie ostatni. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Likwidacja "Telenowyn" - protest 01.08.09, 22:42 ..inni mysla inaczej harazd.net/telenowyny/form.php Odpowiedz Link Zgłoś
gsx1100g Re: Likwidacja "Telenowyn" - poparcie !!! 06.08.09, 20:42 A ja jestem za likwidacja tego programu. Na Podlasiu nie ma Ukraińców. Tutaj mieszkają Białorusini (od Narewki po rzekę Bug). Ten kto był chociaż raz na Ukrainie, czy to w Równem, Kijowie, Umaniu, czy Odessie, czy Symferopolu-doskonale wie jak się tam rozmawia. Ukraińcy mówią zupełnie inaczej niż my Podlasianie. To jak sie rozmawia na Ukrainie i to jak mowią Podlaszucy to sa dwie, zupełnie inne sprawy, jedno nie podobne do drugiego. Ten program był pusty, opowiadał o czyms co nie istnieje, czego ludnośc tutejsza nie czuje, z czym sie nie utożsamia. Jak widać sztucznośc kiedys się kończy. Życzę aby ten szkodliwy program został zdjęty z ramówki i zastąpiony programem właściwej temu regionowi mniejszośc bialoruskiej. I na nic naukowe wywody i na nic Wasze publikacje. Mądrośc zwyłych, prostych ludzi jest silniejsza od pustych, naukowych argumentów. Tutaj nie ma Ukraińców, chyba,ze mowimy o spadochroniarzach-typu Igor Fita z Krzemieńca-takimi sztuczkami posługują się Ukraińcy.On nie jest stąd. Sztucznie tutaj zainstalowany, nauczający sztucznego, nieznanego i niesłyszanego na wsi języka i śpiewu. Widać, ze na siłę nic się nie da. Pora to zrozumieć. Albo Pan gawryluk, co zminił swe nazwisko na hawryluk,żeby po ukraińsku brzmiało....ot tacy sa pseudo-Ukraińcy, taki był ich program. Był.... Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Likwidacja "Telenowyn" - poparcie !!! 06.08.09, 21:05 durakam zakon nie pisan - to po rosyjsku Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: Likwidacja "Telenowyn" - poparcie !!! 06.08.09, 21:44 markochmeleski.1 napisał: > durakam zakon nie pisan - to po rosyjsku Marko on tylko przedstawił swoje zdanie w temacie,a Ty nazywasz go durakiem.Wytłumacz mu gdzie się myli bo ja się troszeczku z nim zgadzam,to i ja może czegoś mądrego sie dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Likwidacja "Telenowyn" - poparcie !!! 06.08.09, 22:25 A kulki ż można toje same wałkowaty?! My ż ne Romany. Proczytaj pro osadnictwo na tuj storuonci www.czeremcha.yoyo.pl/ . Dumaju, szto meńsz bulsz zdanie Marka bude podobne.. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: Likwidacja "Telenowyn" - poparcie !!! 06.08.09, 22:37 partizan79 napisał: . Dumaju, szto meńsz bulsz zdanie Marka bude podobne.. O:))i nie można tak odrazu napisać.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Likwidacja "Telenowyn" - poparcie !!! 07.08.09, 05:47 partizan79 napisał: > A kulki ż można toje same wałkowaty?! My ż ne Romany. Proczytaj pro > osadnictwo na tuj storuonci www.czeremcha.yoyo.pl/ . Dumaju, > szto meńsz bulsz zdanie Marka bude podobne.. Przeczytałem. Tylko pogratulować uczciwości Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Likwidacja "Telenowyn" - poparcie !!! 07.08.09, 13:13 markochmeleski.1 napisał: > partizan79 napisał: > > > A kulki ż można toje same wałkowaty?! My ż ne Romany. Proczytaj pro > > osadnictwo na tuj storuonci www.czeremcha.yoyo.pl/ . Dumaju, > > szto meńsz bulsz zdanie Marka bude podobne.. > > Przeczytałem. Tylko pogratulować uczciwości I dodam, że autorem tej strony jest mieszkaniec Czeremchy, Polak, Katolik. > Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Likwidacja "Telenowyn" - poparcie !!! 06.08.09, 21:53 Popróbuj na bagnach. Może tam Twoje łosięce wywody znajdą uznanie w oczach jakiejś klępy. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: Likwidacja "Telenowyn" - poparcie !!! 06.08.09, 21:56 partizan79 napisał: > Popróbuj na bagnach. Może tam Twoje łosięce wywody znajdą uznanie w > oczach jakiejś klępy. A co ty już to przerobiłeś i wiesz że działa.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Likwidacja "Telenowyn" - poparcie !!! 06.08.09, 22:33 Musisz zaopatrzyć się w jakowegoś tłumaczyciela postów czy coś w tym stylu, bo czuję, że większość treści z tegoż forum Ci ulata.. :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: Likwidacja "Telenowyn" - poparcie !!! 06.08.09, 22:42 partizan79 napisał: > Musisz zaopatrzyć się w jakowegoś tłumaczyciela postów czy coś w tym > stylu, bo czuję, że większość treści z tegoż forum Ci ulata.. > > :PPP Ty myślisz ze ja wszystko i wszystkich czytam:)))ani mi to w glowie Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Likwidacja "Telenowyn" - poparcie !!! 07.08.09, 14:47 Sluchalem w TVN-24 wypowiedzi polskiego ukrainca z redakcji Nasze Slowo na temat Bandery i tego rajdu.Chcecie Panowie slawic faszyste Bandere za pieniadze polskich podatnikow,to nie dziwcie sie ze wreszcie durni Polacy sie budza. Podobnie bylo z tym rajdem.Pajac Sikorski i jego ministerstwo nie zrobilo nic aby nie dopuscic do tej faszstowskiej prowokacji.Na szczescie przyzwoitosc zachowal Schetyna. wiadomosci.onet.pl/2022350,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
nikletni Lechowski , ku rozwadze !!! 07.08.09, 18:14 lechowski51 napisał: > Sluchalem w TVN-24 wypowiedzi polskiego ukrainca z redakcji Nasze Slowo na > temat Bandery i tego rajdu.Chcecie Panowie slawic faszyste Bandere za pieniadze > polskich podatnikow,to nie dziwcie sie ze wreszcie durni Polacy sie budza. > Podobnie bylo z tym rajdem.Pajac Sikorski i jego ministerstwo nie zrobilo nic > aby nie dopuscic do tej faszstowskiej prowokacji.Na szczescie przyzwoitosc > zachowal Schetyna. > wiadomosci.onet.pl/2022350,11,item.html ==================================================================== A powiedz nam , co ma obwisły organ płciowy męski do tematu wątku ? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Lechowski , ku rozwadze !!! 07.08.09, 18:42 Nikus!.W zwiazku z tym,ze poraz setny wracacie na tym forum do postaci Burego a tez,ze wielu z Was poszukuje narodowej tozsamosci-postanowilem wramach "wzajemnosci" dzielic sie z Wami informacjami,ktore nas Polakow przerazaja i budza lek. Tym ktorzy chca sie "przechrzcic" z bialorusinskiej na ukrainska tradycje jak chocby romanpidlaszuk 'dedykuje" ku przestrodze chocby taka postac... Zima 1943 roku. Męczeństwo O. Ludwika Wrodarczyka Partyzanci, którzy stanowili obronę miejscowej ludności przed ukraińskimi bandytami zostali odwołani i Okopy zostały bez opieki. 6 grudnia bandyci ukraińscy rozpoczęli swój morderczy pochód ku Borowskim Budkom, Dołhani i Okopom. Ludzie uciekali w stronę lasu, pierwsze domy płonęły. O. Ludwik dobrowolnie postanowił udać się z probostwa do kościoła by chronić tabernakulum. Tam ostatni raz w życiu uklęknął i modlił się i na klęczkach wyczekiwał swoich oprawców, aż przyjdą go pojmać. Barbarzyńcy wpadli do kościoła, dopadli go klęczącego na stopniach ołtarza. Na jego oczach zamordowali dwie kobiety - 18-letnią Weronikę Kosińską i 90-letnią Łucję Skurzyńską - które prosiły ich o darowanie mu życia. Został porwany przez morderców i męczony w różny sposób: był rozebrany do naga, chłostany, nakłuwany igłami i przysmażano mu stopy gorącymi żelazami. W miejscowości Moczulanki dokonano na nim męczeństwa. Przywiązano go do kloca drzewa na koźle na którym rżnie się drzewo i piłą do cięcia drzewa dwanaście ukraińskich kobiet piłowało go jak kloc drzewa. Po kilku godzinach męczarni zmarł. www.wrodarczyk.com.pl/zyciorys.html Odpowiedz Link Zgłoś
badivan Mam nadzieje ze tacy ... 07.08.09, 20:42 ...zaperzeni nacjonalistyczni du*****e jak Lechowski i Romus pozostana mniejszoscia w tym nieszczesnym kraju...Pozdrawiam wszystkich Normalnych ktorzy jada jutro np. na ryby,albo na działke lub tez zajmuja sie uprawa kaktusow."Patriotyzm" zabija i to powoli...najpierw toczy mozg jak oslizły robak... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 Re: Mam nadzieje ze tacy ... 08.08.09, 08:41 ...Lechowski i Romus... ------------- Uwazam,ze porownujac mnie z Lechowskim jestes nieuczciwy. Ja nie czepiam sie innych narodow jak Lechowski. Etnicznych Bialorusinow bardzo lubie i szanuje forum.gazeta.pl/forum/w,40728,78653571,78653571,Pro_naszych_susidiw_ETNICZNYCH_Bilorusiw.html ,etnicznych Polakow i Rosjan generalnie tez, wiec o co ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
badivan Re: Mam nadzieje ze tacy ... 09.08.09, 10:37 romanpidlaszuk.1 napisał: wiec o co ci chodzi? Polski narodowiec Lechowski uwaza NSZ i psychopate burego za "bohaterow"...A co Ty sadzisz o mordercach z OUN-UPA?? To dla Ciebie tez "bohaterowie" walk o niepodległosc i "patrioci"? Cel "uswieca " srodki? Jesli sie pomyliłem i masz ich za zbrodniarzy-tak jak kazdy normalnie mysklacy człowiek-to Cie nawet przeprosze:) Puzdrawlaju! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 Re: Mam nadzieje ze tacy ... 28.07.10, 06:58 Jesli sie pomyliłem i masz ich za zbrodniarzy-tak jak kazdy normalnie mysklacy człowiek- ---- ...normalnie myslacy to taki co mysli tak jak zyczy sobie tego KGB? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Slaby wynik 08.08.09, 10:39 Troche jestem zaskoczony, liczylem na ok 10 tysiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Slaby wynik 08.08.09, 13:37 romus pisze; Uwazam,ze porownujac mnie z Lechowskim jestes nieuczciwy. Ja nie czepiam sie innych narodow jak Lechowski. Etnicznych Bialorusinow bardzo lubie i szanuje Romus!.Przestan pisac Doncowem i Hitlerem!Co to znaczy "etniczny Bialorusin"?. I zapamietaj!.Ja nie czepiam sie innych narodow.Na Ukrainie od lat utrzymuje przyjacielskie kontakty z rodzina przyjaciolki mojej mamy,ktora zamieszkuje ja od Odessy po Zaporoze.Pomagamy im w biedzie ktora jest obecna niemal wszedzie. Oni Romus sa Ukraincami ktorzy mieszkali kiedys z moimi dziadkami w zgodzie az oblakani mordercy wychowani na ideologii Doncowa i Bandery nie weszli do ich wsi i nie zaczelli palic i mordowac polskich sasiadow. Sa Ukraincami ktorzy wstydza sie banderowskich zbrodniarzy i jestem pewien ze nigdy pod pomnikiem tego bandyty nie zloza holdu jak czesc otumanionych Ukraincow ze Lwowa czy Moscisk. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 Re: Slaby wynik 08.08.09, 18:00 forum.gazeta.pl/forum/w,252,98499183,98776939,Re_Slaby_wynik.html ---------------------------- 1. Co to znaczy "etniczny Bialorusin"? To taki, ktory jezyk bialoruski wyniosl z domu rodzinnego, a nie z bielliceja. Etniczni Bialorusini na Bialostoczyznie zamieszkuja okolice Lipska nad Biebrza, Dabrowy Bialostockiej, Sokolki, Grodka, Michalowa, Zabludowa, Bialowiezy. 2. To wkoncu lubisz Ukraincow czy nie, TAK czy NIE? Odpowiedz Link Zgłoś
badivan Re: Slaby wynik 09.08.09, 10:44 lechowski51 napisał: > Oni Romus sa Ukraincami ktorzy mieszkali kiedys z moimi dziadkami w zgodzie az > oblakani mordercy wychowani na ideologii Doncowa i Bandery nie weszli do ich ws > i > i nie zaczelli palic i mordowac polskich sasiadow To podobnie jak na Podlasiu:obłąkani mordercy wychowani na ideologii Dmowskiego i ONR- Falanga weszli do wsi i zaczeli palic i mordowac prawosławych sasiadow...Nazywanie mordercow "bohaterami" jest taka sama prowokacja dla nas jak rajd bandery dla Polaków! Odpowiedz Link Zgłoś
nikletni Cytata palnę : 13.08.09, 16:45 "Chyba Ci się mózg zlasował,albo Ci jod na łeb siodł,po Czernobylu.Jak można takie bzdury pleść!.Trzeba być naprawdę ścierwojadem banderowskim,żeby porównywać żołnierzy walczących z agresorem do obywatali polskich mordujących żołnierzy polskich.To właśnie Ukraińcy zadali pierwszy cios w plecy,a później Rosjanie.Ukraińcy to taki naród,który poszedł by w układy z samym diabłem,żeby tylko zniszczyć Polaków i wymazać Polskę z mapy świata.Ile Polaków wydaliście w ręce NKWD ile Polaków zginęło śmiercią mączeńską z rąk niemieckich,dzięki waszym donosom?Ile krwi wytoczyliście własnemu narodowi,tylko dlatego,że nie popierał pogańskiej ideologii i ludobójstwa.I macie jeszcze żal do Państwa Polskiego,które was wychowało,wykształciło,dzięki któremu macie jako taką pozycję społeczną i byt materialny?.Jesteście szumowinami Europy i pośmiewiskiem dla świata." =================================================================== Tak ocenia Ukraińców nasz forumowy kolega . Zgadnijcie kto . Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Żes palnal 15.08.09, 12:38 To ja Nikus "palne" takim oto cytatem; 7. (przekład z ukraińskiego) Chwała Ukrainie Ściśle tajne Rozporządzenie specjalne. Rozkazuję Wam niezwłocznie przeprowadzenie czystki swojego rejonu z elementu polskiego oraz z agentów ukraińsko-bolszewickich. Czystkę należy przeprowadzić w stanicach słabo zaludnionych przez Polaków. W tym celu utworzyć przy rejonie bojówkę z naszych członków, której zadaniem będzie likwidacja wyżej wymienionych. Większe stanice zostaną oczyszczone z tego elementu przez oddziały wojskowe nawet w biały dzień. Jak już przekazywałem w rozkazie z 5 kwietnia, przypominam jeszcze raz o prowadzeniu na swoim terenie systematycznego rozpoznania w celu wytropienia bolszewickich band. Codziennie musicie wysyłać kuriera z meldunkiem do naszego oddziału. Gdyby nie było żadnych ruchów, to o tym też należy powiadamiać. Meldunki wysyłać codziennie na Sokal do druha Orła. W meldunkach odpowiadać na następujące pytania. 1. Miejsce kwaterowania bolszewickiej bandy. 2. W jakim czasie banda kwaterowała i skąd przybyła. 3. Liczebność tej bandy. 4. Jaką ciężką broń posiada. 5. W jakim kierunku odeszła i skąd przybyła. O wszystkim informować z każdej stanicy. Zmobilizować do tej pracy wszystkich członków, a także młodzież i kobiety. Wykonywać wszystkie polecenia dokładnie i natychmiast. Dlaczego ciągle to zaniedbujecie? Oczyszczenie terenu musi być zakończone jeszcze przed naszą Wielkanocą, żebyśmy świętowali już bez Polaków. Pamiętajcie, że jak bolszewicy zastaną nas z Polakami na naszych terenach, wtedy wszystkich nas wyrżną. Działać szybko i mądrze. Mamy w tych sprawach określone pełnomocnictwa od Niemców. Nie trzeba zachowywać konspiracji aż do nieróbstwa. Czemu mnie w ogóle nie informujecie o wykonaniu wysłanych do was rozkazów i różnych instrukcji? Z wykonania każdego rozkazu trzeba szczegółowo zdać sprawę według dat i zagadnień. Chcę to wszystko mieć. Przyślijcie mi szczegółowe informacje na temat czystki, jaka przeprowadzona jest na Waszym terenie. Zbliża się 10-ty, a więc przypominam o miesięcznych sprawozdaniach. Sprawozdań liczbowych teraz mi nie przysyłajcie aż do odwołania. Informujcie szczegółowo o ruchach Polaków i ich ewakuacji z naszych terenów. Prowadzić z nimi twardą i bezpardonową walkę. Nikogo nie oszczędzać, nawet w przypadku małżeństw mieszanych wyciągać z domów Lachów, ale Ukraińców i dzieci w tych domach nie likwidować. Przypominam jeszcze raz, że musi to być wykonane jeszcze przed naszymi świętami. Powyciągać cała broń, a także amunicję, bo jest teraz potrzebna. Niech broń nie leży na strychach. Jest przecież rewolucja i w całym kraju osiąga ona wysoki stopień. Wydobyć broń. Śmierć Polakom. Sława bohaterom! Postój, 6 kwietnia 1944 r. Orest Karat PS Wysyłajcie natychmiast każdą liczbę ludzi do oddziału Orła. O wymarszu ludzi z bronią każdorazowo mnie informować. Ludzi zdolnych do noszenia broni nie magazynować. „Karta” nr 23, Warszawa1997, s. 65-66. Odpowiedz Link Zgłoś
pidlasze Wybiorcza Amnezja a Patriotyzm Lechowskiego 15.08.09, 16:53 Wiesz co Lechowski, chcialbym Cie o jedno zapytac – czy taka wybiorcza amnezja(nie wierze w zwykly brak wiedzy), jaka reprezentujesz posilkujac sie kresowiacka histeria historyczna jest zdrowa? Czemu ona ma sluzyc? Nie mow mi, ze chodzi tylko o pamiec pomordowanym, bo ci pomordowani sa po obu stronach, czy to Ci sie podoba czy nie. Zamieszczasz jakis wybrany z kontekstu fragment i chcesz demagogicznie udowodnic, ze “zli to byli tylko oni” . Szkoda, ze akurat w tym wypadku, nie zadales Sobie trudu, i uczciwie nie podales do wiadomosci forumowiczow, ze akurat miesiac wczesniej – marzec’44 – polskie "oddzialy" dokonaly masowych mordow na miejscowej ludnosci ukrainskiej Chelmszczyzny i Nadsania nie oszczedzajac starcow ani dzieci. Miejscowosci takie jak chociazby: Sahryn’, Mordyn’, Pasika zapewne nic Ci nie mowia… Dzis, na tablicach upamietniajacych tamte polskie mordy, mozemy przeczytac np. “…tragicznie stracili zycie i spoczywaja na tym cmentarzu jako ofiary wojny i bratobojczych walk.” Jak to infantylnie i wygodnie dla polskich patriotow!!! Tak dlugo jak bedzie jedna strona przeklamywac historie, tak dlugo bedzie istnial jej odpowiednik antypodowy. Mozesz ile chcesz razy przywolywac demony wojny, ale nie zmieni to faktu, ze tak Ukraincy jak i Polacy maja rece zbrukane niewinna krwia swoich sasiadow… Tak jak dzisiaj zaden Amerykanin nie przeprasza za Hiroszime i Nagasaki, tak i ja nikogo nie zamierzam przepraszac. Moge jedynie zlozyc kwiaty na miejscach martyrologii jednych I drugich! Nie chcialbym byc goloslowny, wiec tez zacytyje fragment: (bynajmniej nie w celu jaki przyswiecal Tobie) “Біць, ржнонць, паліць вшисткіх” Спогад Максима Ш. мешканця села Ласків Грубешівськнй повіт. "10 березня 1944р. , біля години 3 рано наша варта побачила луну від пожежі над Шиховичами... чути було стрілянину. Біля години 6 приїхав до нашого села посланець із Шихович і повідомив нас, що польська банда палить село Шиховичі та вбиває людей. Хлопці з нашої самооборони в числі 20 душ пішли зараз на поміч... Не доходячи до Шихович, наткнулись на польську банду в нашому лісі. По короткій перестрілці хлопці мусіли вернутись до Ласкова. Біля 10 години ранку завважали, що польська банда оточує наше село з усіх сторін. Наша самооборона була дуже мала... Польської банди було більше як 200 осіб. Озброєні були дуже добре, мали багато рушниць і скорострілів. Командував ними Бжусь з колонії Ласків літ 40, півінтелігент. Коли бандити зближились до села почали стріляти запальними кулями. Село горіло, люди втікали а бандити стріляли з віддалі. Кого зловили, перед розстрілом мучили; обрізували кінчини, кололи багнетами, ножами а потім вбивали. При тому кричали( мабуть підбадьо Odpowiedz Link Zgłoś
pidlasze Wybiorcza Amnezja a Patriotyzm Lechowskiego cd. 15.08.09, 16:59 Cytat sie nie zmiescil, oto kontynuacja: "... При тому кричали( мабуть підбадьорували себе)” Біць вшисикіх до ногі, навет дзєці! Жеби нє било ані єднего українца на нашей зємі” Коли село перегоріло, бандити почали шукати людей по сховищах. Я зі своєю родиною сидів також у сховищі. Разом нас було 10 осіб. Коли бандити найшли сховище, говорили по- українські” Вилази Іване, поляки вже пішли...” Однак ніхто не вилазив з нас. Тоді почали відкопувати сховище. Відкинули землю. Жінки наші побачили, що вже не ма виходу й подумали, що нас спасуть, коли вийдуть першими... вийшли першими з дітьми із сховища. Бандити казали їм полягати. Постягали з них вбрання, чоботи і питали чи є ще хтось в сховищіі. Жінки казали що ні. Тоді поляки сказали що будуть їх колоти і різати ножами. Почув я голос поляка”Давай ножа!” Жінки почали сильно кричати, діти плакати. За хвилину ми почули стріли. Жінок наших і дітей бандюги постріляли. Розстріляли; Теклю Ш.-мою дружину (30 літ); сестру Марію (37 літ); і сина Євгена 11 літ; Віру Позінкевич 12 літ, мого швагра 50 літ. Після рострілу наших жінок і дітей, бандити напхали до сховища соломи і запалили. На нас усіх горіло вбрання. Я встиг скинути з себе верхнє вбрання і вискочити зі сховища та почав втікати. Бандити стріляли за мною доки я не добіг до лісу. В польській банді, яка напала на село Ласків були переважно місцеві поляки. Я сам де- кого розпізнав. Після погрому Ласкова польська ба& Odpowiedz Link Zgłoś
pidlasze Wybiorcza Amnezja a Patriotyzm Lechowskiego - cd. 15.08.09, 17:02 "Після погрому Ласкова польська банда два тижні грабувала наше майно. Місцеві поляки приїзджали на згарища з жінками і забирали все. Вишукували гострими шпилями в землі закопані скрині, викопували і забирали. В тому нападі згинув наш священник Лев Коробчук. Село Ласків спалено, вбито понад 200 осіб." Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Relatywizm moralny i historyczny pidlasze 16.08.09, 12:11 pidlaszew pisze; Zamieszczasz jakis wybrany z kontekstu fragment i chcesz demagogicznie udowodnic, ze “zli to byli tylko oni” . Szkoda, ze akurat w tym wypadku, nie zadales Sobie trudu, i uczciwie nie podales do wiadomosci forumowiczow, ze akurat miesiac wczesniej – marzec’44 – polskie "oddzialy" dokonaly masowych mordow na miejscowej ludnosci ukrainskiej Chelmszczyzny i Nadsania nie oszczedzajac starcow ani dzieci. Miejscowosci takie jak chociazby: Sahryn’, Mordyn’, Pasika zapewne nic Ci nie mowia… Mowiac o ponad 150 tys/inni historycy mowia o ponad 200 tys/ Polakow na Wolyniu i Malopolsce przez ukrainskich oprawcow z UPA,nie twierdze pidlasze ze Polacy byli bez winy.Nie twierdze ze jacys miejscowi watazkowie w odwecie czy tez ze zwyklego bandytyzmu nie wymordowali nie winnych ludzi. Cytujac powyzej rozkaz upowskiego zbrodniarza pokazuje mechanizm tego ludobojstwa dokonanego na polskich sasiadach.Tym sie roznia chocby takie formacje jak UPA od AK czy NZS ze nie znajdziesz podobnego rozkazu wydanego przez dowodcow AK i NZS.Malo tego!.Samosady byly karane przez sady polowe a winni zbrodni rozstrzeliwani. To nie jest "wybrany z kontekstu fragment"!.Takie rozkazy i takie cele przeswiecaly ideologi OUN i byly wydane przez innych dowodcow UPA.Zamiast wiec relatywizowac banderowskie zbrodnie poczytaj glos jednego z rozsadnych wspolczesnych Ukraincow.Moze zmusi Cie to do przewartosciowania swoich sadow o upowskich zbrodniarzach?!. "Skończmy z pięknymi bajkami o UPA" Stulecie urodzin Stepana Bandery i 80 lat od powstania Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów obchodzi się w Galicji z prowincjonalnym rozmachem. Pomniki i tablice pamiątkowe dla wodza, billboardy ze zwycięskimi hasłami. Konkursy dla uczniów i jubileuszowe znaczki dla weteranów. A oprócz tego - propagowanie mitów w rozmaitych wydawnictwach i gazetach. To, co się dzieje dziś wokół kultu Bandery na Ukrainie Zachodniej, można nazwać efektem "zwolnionej sprężyny". Przez pół wieku komunizmu wszelkie wzmianki na ten temat były zabronione. Pamięć przetrwała - na emigracji i w przekazach rodzinnych - jako przeciwwaga dla komunistycznych kłamstw. Ale w miarę upływu czasu wszelkie przekazy ulegają mitologizacji i mistyfikacji. Zniewolone narody mają prawo do mitów i mistyfikacji, zwłaszcza jeśli stają się one elementem ich tożsamości patriotycznej i heroicznej. Takim elementem dla większości mieszkańców Ukrainy Zachodniej była banderowszczyzna. Gorzką prawdę przemilczano, żeby nie wpisywać się w obraz świata i historii sowieckich okupantów. Słodką prawdę szeptano na ucho, aż nabrała cech prawdy ostatecznej. Choć równocześnie przecież ludzie nie zapomnieli krzywd wyrządzonych przez banderowców. Dlatego często nie mówili Ukraińska Armia Powstańcza (UPA), ale po prostu "partyzanci", "banderowcy", "banda". I dzisiaj więc nie ma co idealizować banderowców. Prawie na każde banderowskie "chwała" można usłyszeć antybanderowskie "hańba". Tak, w czasach II Rzeczypospolitej trwała walka o ukraińskie wyzwolenie narodowe. Inteligencja ukraińska mozolnie budowała instytucje, które z czasem mogły się przekształcić w ukraińskie instytucje państwowe. Ale wojna przerwała ten szlachetny trud. Przyszli Rosjanie, którzy zamiast wyzwolenia przynieśli rozczarowanie. Po nich nadeszli hitlerowcy, którzy przynieśli ze sobą zdobycze cywilizacji i techniki, ale zarazem przekonanie o niskiej wartości życia ludzkiego. Czy nie chcieli słyszeć o państwie ukraińskim w ogóle, czy tylko nie odpowiadało im państwo "banderowskie", tego nie wiemy, bo szybko musieli odejść. Znowu przyszli Rosjanie - brutalniejsi i jeszcze bardziej wściekli. Czy w tej sytuacji Organizacja Ukraińskich Nacjonalistów, polityczne ramię UPA, miała prawo walczyć o swe idee, narażając na śmierć lub nieszczęście miliony wieśniaków, inteligentów, duchownych, którzy najczęściej nie byli ani członkami, ani nawet zwolennikami tej organizacji? Na jakiej podstawie banderowcy prowadzili mobilizację młodzieży do oddziałów partyzanckich - przecież jest to prerogatywą jedynie oficjalnych sił zbrojnych? Tym bardziej że OUN stosowała groźbę śmierci i oszustwa - ludziom wmawiano, że pomoże Ameryka i Wielka Brytania i że na pewno zwyciężymy. Nie było wtedy internetu i telewizji. Siedzącym w ziemiankach gdzieś w Karpatach czy pod Lwowem pozostawała wiara w rozum i dobre rozeznanie dowódców. Od banderowskiej teorii jeszcze gorzej wygląda banderowska praktyka. Nie trudno było przewidzieć, że międzynarodowa społeczność potępi masowe mordy na Polakach na Wołyniu i w Galicji. Co więcej, akcje te spowodują natychmiastowy odwet - a ofiarami staną się bezbronni Ukraińcy. Z kolei partyzanckie wypady przeciwko prącej na Zachód Armii Czerwonej były z góry skazane na porażkę, a ich konsekwencją były masowe aresztowania, tortury i zsyłki ludności. Mordowanie funkcjonariuszy partyjnych i przedstawicieli nowej władzy było doskonałym pretekstem do masowych deportacji na Wschód. A jaki cel miało strzelanie w plecy żołnierzom niemieckim uciekającym pod naporem jednostek radzieckich? Ale najgorsze było zabijanie Ukraińców. Tych, którzy szczerze i świadomie wspierali podziemie narodowe, było całkiem sporo, ale większość Ukraińców znalazła się między młotem władzy radzieckiej i kowadłem banderowszczyzny. Banderowcy zabijali wieśniaków, którzy szli na współpracę z nową władzą, choć często był to jedyny sposób, żeby zarobić na chleb i uniknąć wywózki. Zabijali kobiety za intymne związki z "wrogami", choć sprawa miłości i założenia rodziny powinna pozostawać wyłącznie domeną Boga i Cerkwi. Ale najczęściej zabijali za "zdradę". Tak zwaną zdradę, bo zdrajcą był często ten, kto nie chciał iść do lasu, dać jedzenia, odmawiał wykonania ryzykowanych poleceń czy bronił swego dziewictwa przed zakusami spragnionych seksu partyzantów. Często "zdrajcą" okazywał się prywatny wróg, nielubiany mieszkaniec wsi. A nawet jeśli zabijali donosicieli, którzy współpracowali z nową władzą, by ratować rodziny lub wyrównać rachunki, to czy mieli prawo wydawać wyroki? Zapytam jeszcze raz: kto dał prawo partyzantom sądzić za zdradę cywilów, którzy nie przysięgali wierności partyzantom? Czy banderowska Służba Bezpieczeństwa (rodzaj kontrwywiadu w ramach UPA) była sądem uznanym przez kogokolwiek? Oczywiście, byłoby niesprawiedliwie oskarżać banderowców o wszystkie nieszczęścia mieszkańców Ukrainy Zachodniej. Rosjanie - zwłaszcza niesławnej pamięci bataliony szturmowe NKWD - byli jeszcze gorszymi ścierwami, przestępcami i sadystami bez ideologii i zasad. Ale banderowcy pretendowali do roli "swoich". Tak samo jak teraz pretendują do roli bohaterów bez skazy. Ale niestety to nie tak. W osiemnastym roku niepodległości powinniśmy powiedzieć sobie głośno obie prawdy: tę heroiczną i tę bolesną. Bajki potrzebne są dzieciom, a dorosłym potrzebna jest prawda. Prawda, która powinna nas wyzwolić z kłamliwej retoryki politycznych hochsztaplerów, którzy chcieliby przed nami stanąć w roli przewodników narodowych. Dlatego powinniśmy zdjąć z banderowszczyzny nalot propagandy komunistycznej i nacjonalistycznej kontrpropagandy. I pokazać prawdziwy obraz antykomunistycznego podziemia - heroicznego, ale i tragicznego, pięknego w zamiarach, ale okrutnego w praktyce, wzruszająco idealistycznego, a zarazem bezwstydnie cynicznego. Ta prawda potrzebna jest przede wszystkim nam, mieszkańcom zachodniej części państwa ukraińskiego. Prawda powinna nas wyzwolić od naszych lęków przed "komunistami i stalinistami, Moskalami i Żydami, zdrajcami i zaprzańcami". Powinna pomóc nam zobaczyć, jacy naprawdę jesteśmy - nie skażeni nienawiścią i nie wynaturzeni bólem. Powinni to zobaczyć nasi rodacy mieszkający na wschód od Zbrucza [umownej granica Galicji i reszty Ukrainy]. Oczywiście pod warunkiem że chcemy żyć z nimi w jednym kraju, jak jeden naród, nienarzucający sobi Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Relatywizm moralny i historyczny pidlasze 16.08.09, 12:13 ....zakonczenie powyzszego artykulu Ta prawda potrzebna jest przede wszystkim nam, mieszkańcom zachodniej części państwa ukraińskiego. Prawda powinna nas wyzwolić od naszych lęków przed "komunistami i stalinistami, Moskalami i Żydami, zdrajcami i zaprzańcami". Powinna pomóc nam zobaczyć, jacy naprawdę jesteśmy - nie skażeni nienawiścią i nie wynaturzeni bólem. Powinni to zobaczyć nasi rodacy mieszkający na wschód od Zbrucza [umownej granica Galicji i reszty Ukrainy]. Oczywiście pod warunkiem że chcemy żyć z nimi w jednym kraju, jak jeden naród, nienarzucający sobie wzajemnie własnych wizji historii. Ze względu na przyszłość prawda o naszych winach i błędach jest nie mniej ważna niż prawda o naszych cierpieniach. Tłum. Marcin Wojciechowski Wołodymyr Pawliw jest znanym ukraińskim dziennikarzem i publicystą, pochodzi z Galicji. Pracował w telewizji, tygodniku "Post-Postup", był szefem działu w kijowskim piśmie "Polityka i Kultura". Wraz z Ołeksandrem Krywenką jest współautorem "Encyklopedii ukrainoznawstwa". Od kilku lat kieruje Ukraińsko-Polskim Klubem Dziennikarskim "Bez Uprzedzeń". Od niedawna pracuje na Katolickim Uniwersytecie we Lwowie. Tekst Wołodymyra Pawliwa nie jest pierwszym krytycznym wobec UPA, ale ma ogromne znaczenie, bo nie napisał go historyk, ale znany publicysta. To ważny tekst. Dziękuję ci, Włodku - pisze Marcin Wojciechowski. Odpowiedz Link Zgłoś
pidlasze Wybiorcza Amnezja a Patriotyzm Lechowskiego 16.08.09, 18:01 Ominieciem mojego pytania postawionego personalnie do Ciebie na poczatku tekstu, dales najlepsze potwierdzenie na trafnosc mojej tezy postawionej w temacie... Jestes przewidywalny jak kierat. teraz o relatywizmie...(mam wrazenie, ze nie rozumiesz znaczenia tego slowa) Chcac pisac o Wolyniu, dlaczego posilkujesz sie materialem z Chelmszczyzny? Byla kolosalna roznica. Najwazniejsza to taka, ze na Wolyniu czy w Galicji Ukraincy stanowili zdecydowana wiekszosc populacji(Polacy - nie wiecej niz 20%), gdy na "zakierzoniu" (jako na rubiezy osadnictwa ruskiego) tej wiekszosci nie stanowili. Tam sytuacja wygladala zgola inaczej i porownywanie takie jest zwyklym przeklamywaniem historii. Polskie pacyfikacje i mordy na Ukraincach zaczely sie zanim UPA weszla na te tereny z Galicji... PS. Jesli nie zgadzam sie z Twoja wizja - "jedyna sluszna i uczciwa", nie znaczy to, ze gloryfikuje banderowcow. Logika sie klania... Bush W. tez gdy pacyfikowal Irak mowil swiatu, ze "kto nie z nami ten przeciwko nam".... Taki kit co demagogicznie chcesz tu wcisnac, (np. 150-200tys.) nie przejdzie. Skoro ma jednak Tobie czemus sie przysluzyc, zapewne jak "wianuszek kresowy" to gratuluje wyobrazni! Fakty sa troszke inne. Powodzenia w udowodnieniu mojej gloryfikacji UPA. Lechowski, zrozum, ze demony wojny sa okrutne wszedzie tak samo, WWII, Vietnam, Kambodza, Yugoslawia, Afganistan, Darfur... To, ze ukrainska mlodziez wtedy ekstremalnie zareagowala tak a nie inaczej uwazam, ze bylo bardziej rezultatem polityki polskiego rzadu wobec ukrainskich obywateli, niz wplywem ideologii faszystowskiej. Nie ma dymu bez ognia! Jesli to jest dla Ciebie relatywizm, to nie mam juz wiecej nic do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Wybiorcza Amnezja a Patriotyzm Lechowskiego 17.08.09, 11:43 Twoj "wywod" jest klasycznym przykladem bezrefleksyjnego uznawania przez Ukraincow mordercow z UPA za bojownikow o wolnosc Ukrainy. Uzywasz nie tylko argumentacji ktora jest obecna na wszystkich forach zdominowanych przez ukirainskich nacjonalistow-uzywasz rowniez nieznanych w Polsce okreslen geograficznych jak zakierzonia czy Galicja. Bedsziesz do dni ostatnich kwestinowal rozmiary ukrainskiego ludobojstwa na Wolyniu i Malopolsce,bedziesz usprawiedliwial je polityka wladz sanacyjnych,malo tego cofniesz sie nawet do Rusi Czerwonej. Do tego dodasz pacyfistyczna papke o wyczynach Yankesow w Iraku i bez problemu bedziesz mogl bic wraz z innymi Ukraincami poklony przed pomnikami ukrainskich faszystow takich jak Doncow czy Bandera. Nie mozna rozmawiac normalnie z kims kto ludobojstwo nazywa "ekstremalna reakcja ukrainskiej mlodziezy".Porownaj wiec "ekstremalna reakcje" polskich dziewczat i chlopcow z AK czy Szarych Szeregow z ich rowiesnikami z Wolynia i Malopolski. Straszny to narod ktory czci zbrodniarzy i mordercow. Odpowiedz Link Zgłoś
pidlasze Re: Wybiorcza Amnezja a Patriotyzm Lechowskiego 17.08.09, 16:24 Skad Ty popaprancu wiesz co ja zrobie?!?! (Zapomniales jeszcze dodac, ze skacze po drzewach z maczeta I obrzynem za pazucha, gwalce tylko I wylacznie polskie dziewki, I dostaje orgazmu na sama mysl, ze jakis kresowiacki pogrobowiec znowu cos maznie w internecie…) J :) J :) Lechowski, tak mocno wczytujesz sie w to co nie jest napisane pomiedzy linijkami, ze umyka Ci to co stoi czarno na bialym. To wlasnie nazywam wybiorcza amnezja Lechowskiego. Typowy objaw braku argumentow na konkrety. Jestes jak romek, atakujesz mnie za to czego nie napisalem… Dalsza dyskusja z toba jest zwykla strata czasu, gdyz na twoje urojenia nie mam lekarstwa. I rest my case. PS. Swirow nie pozdrawiam, bo nigdy nie wiadomo co sobie o tym pomysli. Odpowiedz Link Zgłoś
gsx1100g Nie potrzebny raban 18.08.09, 13:23 I po co ten cały raban. Wiem zod decyzyjnej odsoby, ze czas ten audycji jest policzony i na nic zdadza się protesty, bo rzeczywista decyzja już zapadła. Plan ma zostać wykonany i koniec. W miejsce zlikwidowanej audycji wejdzie inna, również dotyczaca mniejszości, ale nie odwołujaca się do jak to usłyszałęm absurdalnych argumentów. Pewnie czas antenowy wykorzystają mieszkający na Podlasiu Białorusini albo Rosjanie. Kto przejmie czas antenowy -tu decyzja nie zapadła. Wiem natomiast , ze Telenowyny prezentujace mniejszość Ukraińców znikną z ramówki. Trudno. Z drugiej strony Ukraińcy sami sobie wbili gola. Za mocno chcieli za bardzo się starali. Byli widoczki przez kilka m-cy i to ich zgubiło. Czy na zawsze ? Czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
mexico86 Re: Nie potrzebny raban 21.08.09, 11:07 www.fronda.pl/news/czytaj/ukrainscy_nacjonalisci_szkaluja_ks_isakowicza_zaleskiego Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Nie potrzebny raban 21.08.09, 12:06 Dla pidlasze opinia tego banderowskiego polglowka to "radykalne spojrzenie" na dzialalnosc tego dzielnego kaplana i Polaka. ..a co do osiki to widac ze tradycje banderowskich mordercow sa dalej kultywowane na "pomaranczowej Ukrainie" Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Nie potrzebny raban 21.08.09, 13:04 Na podstawie moich osobistych doświadczeń oraz wszelkich dostępnych mi opracowań mogę stwierdzić, że Ukraina nie jest w żadnym miejscu "pomarańczowa", lecz "синьо-жовта". Poza tym wątek dotyczy likwidacji "Tełenowyn" - jedynego ogólnopolskiego programu mniejszości ukraińskiej. Toteż nie rozumiem co tu robi ks. Tadeusz-duchowny, który ma za nic biskupów swego kościoła. Załóżcie o nim osobny wątek. Nie sądzę, żeby jego biografia miała bezposredni wpływ na to czy protest przeciw likwidacji "Tełenowyn" poprzeć, czy z niego zrezygnować. To samo dotyczy innych marginalnych dla sprawy dyskusji w tym wątku. Aż dziw bierze, że jeden tępy łoś potrafi nakręcić do jałowej wymiany obelg stałych bywalców tego forum. Widać apogeum sezonu ogórkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mexico86 Re: Nie potrzebny raban 21.08.09, 13:24 A co to Andruszczyn, pierwszy dzien jesteś na tym forum? Zwykle tematy tu poruszane zbiegają na inny tor :) Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Nie potrzebny raban 21.08.09, 15:53 Nie jestem po raz pierwszy, ale ostatnio rzadko zaglądam. Prawda, że często tematy zbiegają na inny tor, ale prawie zawsze to jest ten sam tor. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Nie potrzebny raban 22.08.09, 00:03 1. Zostawmy sobie reklamowe bon moty na inna okazje - uwazam ze mniejszosci powinny miec audycje w swoich jezykach. Likwidacja "Telenowyn" jest niemadra. To zanizanie oczywistego standardu. 2. A banderowskie skojarzenia wiecej mowia o autorach niz o Ukraincach. Odpowiedz Link Zgłoś