go.ga 08.11.06, 11:30 Czy ktos z Was widzial ten film i moglby podzielic sie wrazeniami? Ja ostatnio nie mialam czasu na kino, nawet nie wiem, czy go jeszcze graja. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.polonia Re: Zwartboek ? 08.11.06, 12:02 Ja sie dopiero wybieram, juz chyba od kilku tygodni ;/. Odpowiedz Link
kasia191273 Re: Zwartboek ? 08.11.06, 15:55 ja widziałam film na 3+, warto obejrzeć, czemu nie? może dlatego tak mówię, że widziałam już wiele filmów o walczących o życie Żydach, przełamujących schemat : Niemiec = kat itd. Lepszych filmów, jak 'Pianista' czy 'Lista Schindlera'. To w tym samym nurcie, tyle że rzecz dzieje się w Hadze, a bohaterka Żydówka (super gra aktorki!) jest istotą aktywną, tzn. bierze sprawy we własne ręce, nie jest 'ofiarą' w oklepanym sensie. Plusem jest jeszcze ciekawy temat konspiracji i tego, jak pokręcone to było, również wśród samych Holendrów. Klimat jak w książkach W.F. Hermansa, którego bardzo, bardzo lubię. Odpowiedz Link
mister1 Re: Zwartboek ? 08.11.06, 16:08 Holendrzy mogli by nakrecic film o przekazaniu kartotek gminnych (bevolkingsregister) w rece Niemcow przez co zgineli niemal wszyscy Zydzi holenderscy. Odpowiedz Link
kasia191273 Re: Zwartboek ? 08.11.06, 20:44 ale przecież wątek o wydawaniu Żydów Niemcom przez Holandrów w tym filmie jest jak najbardziej obecny, a konspiracja holenderska pokazana bardzo krytycznie. Nie żebym piała z zachwytu na temat 'Zwartboek', ale jakiś banalnie jednostronny film to to nie jest;-))) Odpowiedz Link
go.ga Re: Zwartboek ? 08.11.06, 21:17 mister1 napisał: > Holendrzy mogli by nakrecic film o przekazaniu kartotek gminnych > (bevolkingsregister) w rece Niemcow przez co zgineli niemal wszyscy Zydzi > holenderscy. A Polacy powinni nakrecic film o wydarzenia w Jedwabnym. Kazdy kraj ma czarne karty swojej histori. Czy jest sens, aby sie wciaz licytowac, ktory narod ma ich wiecej oraz ktory narod sie bardziej nacierpial na przetrzeni dziejow? Odpowiedz Link
mister1 Re: Zwartboek ? 08.11.06, 20:55 filmu nie widzilalem - a z tematyki okupacyjnej to pamietam "Soldaat van Oranje" - Polaka mogl tylko ubawic... Odpowiedz Link
a.polonia Re: Zwartboek ? 08.11.06, 21:11 tja, z pewnoscia film o tematyce okupacyjnej moze byc zabawny, boki zrywac Odpowiedz Link
kasia191273 Re: Zwartboek ? 08.11.06, 21:14 może być zabawny film o okupacji;-))) 'Allo, allo' na ten przykład;-)))))))))) Odpowiedz Link
a.polonia Re: Zwartboek ? 08.11.06, 21:49 hehe, a wiesz, ze o tym pomyslalam w momencie wysylania postu? ale misterowi chyba o co innego chodzi ;-) Odpowiedz Link
mister1 Re: Zwartboek ? 08.11.06, 22:14 "Allo,allo" - wlasnie, moj ulubiny serial! przepadam za angielskim humorem - w "Allo,allo" przepieknie smieja sie sami z siebie. Odpowiedz Link
mister1 Re: Zwartboek ? 08.11.06, 22:17 owszem, dosc zabawny moze byc, jak np. glownego bohatera, czlonka podziemia, wyciaga z pudla rodzony braciszek, oficer SS... Odpowiedz Link
mister1 Re: Zwartboek ? 09.11.06, 08:28 .polonia napisała: > tja, z pewnoscia film o tematyce okupacyjnej moze byc zabawny, boki zrywac Giuseppe w Warszawie Eroica Cafe pod minoga a komedii o wojnie na peczki Odpowiedz Link
a.polonia Re: Zwartboek ? 18.11.06, 00:42 Wlasnie wrocilismy z kina, Go.ga, jak jeszcze nie bylas, to polecam. Niektore momenty byly jak dla mnie troche "over the top" (np. zapalniczka ojca), poza tym rzeczywiscie dobrze zagrana rola przez Caprice van Houten, czego nie mozna powiedziec o Johnny'm de Mol :/. Odpowiedz Link