Dodaj do ulubionych

Do rumunii przez wymiane studentow......

06.04.06, 20:43
Moja uczelnia organizuje w ramach programu socrates/erasmus wymiane z
rumunia.czy rumunia to ciekawy kraj do studiowania przez 1 semestr? bo mimo
ze wymiana jest to z uczelni jeszcze nikt tam niepojechal.....Czy wedlug was
warto tam jechac?
Obserwuj wątek
    • staua Re: Do rumunii przez wymiane studentow...... 07.04.06, 05:03
      Wydaje mi sie, ze to bardzo zalezy od tego, co studiujesz. Jesli jest to kierunek humanistyczno-
      kulturoznawczy, to na pewno warto. Jesli matematyka/informatyka, a nawet fizyka, to pewnie tez. Jesli
      to nauki przyrodnicze, np, biologia, biochemia, chemia, to raczej lepiej pojechac do Europy Zachodniej,
      ze wzgledu na jakosc prowadzonych tam badan.
      Jesli jednak niezaleznie od studiowanego kierunku nastawiasz sie glownie na poznanie kraju i ludzi, to
      warto w kazdym wypadku! Z jakim uniwersytetem jest wymiana?
      • avroml Re: Do rumunii przez wymiane studentow...... 07.04.06, 17:01
        w programie "erasmus" studiowalem na Uniwersytecie im. A. I. Cuzy w Jassach.
        mial byc to jeden semestr, ale przedluzylem na rok. i bylem bardzo zadowolony.
        jezyka nauczylem sie na dwumiesiecznym kursie intensywnym i po tym bylem w
        stanie juz jako-tako rozumiec wyklady. stopniowo douczalem sie i obecnie mowie
        juz calkiem ok.
        Profesorowie byli bardzo zyczliwi i powaznie traktujacy studentow-gosci.
        miejscowi studenci - bardzo skorzy do pomocy.
        Moi zagraniczni koledzy z innych Jasskich uczelni: politechniki i ASP tez byli
        bardzo zadowoleni.
        Troje moich przyjaciol tez w tymsamym czasie pojechalo na erazmusa do Rumunii,
        z tym ze do Bukaresztu i Kluzu. Studiowali na roznych kierunkach spolecznych.
        Wszyscy wrocili zadowoleni, przy czym wiem tyle, ze w Bukarescie niektore
        wyklady byly oferowane po angielsku, a w Kluzu po niemiecku, wiec nie bardzo
        byli motywowani do nauki rumunskiego. Poza tym podobno na uwiwersytecie im.
        Babesa i Bolyaia w Kluzu jest straszny bajzel. Ale za to miasto jest
        niesamowicie ciekawe.
        • staua Re: Do rumunii przez wymiane studentow...... 07.04.06, 17:44
          Co studiowales, Avroml (tak obok tematu)?
          • avroml Re: Do rumunii przez wymiane studentow...... 08.04.06, 16:20
            oj, zapomnialem napisac? w jassach studiowalem na wydziale historycznym.
            wybieralem sobie przedmioty z roznych kierunkow. z licencjackiej historii
            wybralem sobie historie wspolczesna rumunii i jeszcze kilka seminariow, a z
            masteratu judaistycznego kilka innych przedmiotow.

na mojej macierzystej uczelni, viadrinie, studiuje na wydziale kulturoznawczym -
            historie kultury i lingwistyke.

• staua Re: Do rumunii przez wymiane studentow...... 08.04.06, 21:43
              No wlasnie, wydaje mi sie, ze w Twojej dziedzinie taki wyjazd jest czyms fantastycznym!
        • pawelboch Re: Do rumunii przez wymiane studentow...... 07.04.06, 22:31

Witam

avroml napisał:

> w programie "erasmus" studiowalem na Uniwersytecie im. A. I. Cuzy w Jassach.
          > mial byc to jeden semestr, ale przedluzylem na rok. i bylem bardzo zadowolony.

A zdradzisz co studiowałeś ? :)

> Poza tym podobno na uwiwersytecie im.
          > Babesa i Bolyaia w Kluzu jest straszny bajzel.

To on już nie jest im. Stefana Batorego?? Czy może to inny uniwersytet?

PB
          • laleaua Re: Do rumunii przez wymiane studentow...... 08.04.06, 10:54
            hej,
            tez studiowalam w cluz-napoca. dzial wspolpracy z zagranica na babes-bolyai
            jest pod wszelka krytyka... jak sie przejdzie przez biurokracje to jest OK.
            wykladowcy super, nie mialam zadnych problemow, bardzo pomocni, uczynni.
            a miasto... ehh.. zyc nie umierac :))) mimo ze najdrozsze w calej rumunii.
            jakbym miala wybierac jeszcze raz to tylko do kluzu!
          • avroml Re: Do rumunii przez wymiane studentow...... 08.04.06, 16:30
            wydaje mi sie, ze uniwerek w kluzu nigdy sie nie nazywal im. s. batorego...
            owszem, on zalozyl w kluzu w 1581 kolegium jezuickie, ktore, jak sie przyjmuje,
            stalo sie zalazkiem unwersytetu, ale od 1945 roku uniwersytet rumunski w kluzu
            nazywal sie 'babes', a od 1959, kiedy polaczyl sie z uniwersytetem
            wegierskim 'bolyai' nazywa sie 'babes-bolyai'
      • lordoftheflies Re: Do rumunii przez wymiane studentow...... 08.04.06, 13:37
        Dokladnie z jakim uniwersytetem jest wymiana to sie nieorientowalem. a studiuje
        filologie angielska... jak sie dowiem z jakim uniwerkiem jest wymiana to
        oczywiscie napisze(bedzie to po weekendzie)
        • avroml Re: Do rumunii przez wymiane studentow...... 08.04.06, 16:40
          moja narzeczona studiuje angielski i literature porownawcza w jassach. tu
          podobno jest najwyzszy w rumunii poziom... no, ale kazda pliszka swoj ogonek
          chwali. ja bylbym ostrozny. jesli to jassy, pisz szczegolowe pytania na maila,
          a moja dziewczyna ci odpowie.
          • lordoftheflies Re: Do rumunii przez wymiane studentow...... 09.04.06, 13:52
            Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca. Taka jest nazwa tego uniwersytetu.......
            • avroml Re: Do rumunii przez wymiane studentow...... 09.04.06, 17:52
              Fantastyczne miasto! Zapomnij o stereotypowych wyobrazeniach o Rumunii. W
              niektorych aspektach jest bardziej zachodnie, niz niektore miasta na zachodzie.
              A jakie fantastyczne lokale! Miodzio. Uwielbiam Kluż i zastanawiam sie, czy sie
              tam nie przeniesc z nieco zapyzialych Jass.
              Uniwerek tez podobno jeden z lepszych. Od groma zagranicznych studentow, a na
              erazmusie przede wszystkim z nimi ma sie kontakt. Jesli chodzi o angielski, to
              na tym uniwersytecie jest on prawie rownie czesto uzywany jak rumunski i
              wegierski, z tego powodu, ze podobno niektorzy wegierscy studenci odmawiaja
              komunikacji z rumunami po rumunsku;)
              No, ale Laleaua napisze Ci na pewno wiecej. A tak w ogole Laleauo, kiedy bylas
              w Kluzu? Mieszkalas w tym wypasionym akademiku na str. Pandurilor? Jesli w
              zeszlym roku, to byc moze nawet spotkalismy sie, albo mamy wspolnych
              znajomych...
              • laleaua Re: Do rumunii przez wymiane studentow...... 10.04.06, 07:23
                hej,
                w cluju bylam od wrzesnia 2003 do grudnia 2005. hehe zeby mieszkac w tym
                wypasionym akademiku trzeba miec niezla kase a nie ministerialne stypendium ;)
                ja dzieki szczesliwemu zbiegowi okolicznosci mieszkalam w complex studentesc
                hasdeu :) suuper atmosfera chociaz te warunki w akademiku... ale cos za cos.
                a ty? z jakiego kierunku? bo ja na litere bylam.
                • avroml Re: Do rumunii przez wymiane studentow...... 10.04.06, 12:57
                  Ja studiowalem w Jassach, ale czesto bywalem w Kluzu, bo odwiedzalem
                  przyjaciol. Niemcow, Philippa i Manu, byc moze ich kojarzysz. Manu mieszkala w
                  tym wypasionym akademolu z jedna Polka, studentka filologii francuskiej,
                  myslalem ze to przypadkiem bylas ty:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka