Dodaj do ulubionych

Z psem do Rumunii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.16, 17:01
Witam
Planujemy wakacje w Rumunii, chcemy zabrać ze sobą naszego psa i ostatnio naszły nas wątpliwości czy to dobry pomysł. Czy problem bezpańskich psów nadal istnieje w Rumunii?
Obserwuj wątek
    • Gość: eva Re: Z psem do Rumunii IP: *.rdsnet.ro 13.06.16, 09:53
      Istnieje. Sporo piesków się wałęsa. Nawet jeśli nie są bezdomne, to często właściciele puszczają je na noc, żeby sobie pobiegały... Poza tym, moim zdaniem, istnieje jednak spora różnica, jeśli chodzi o podejście do zwierząt domowych. Pies tak - ale na podwórku. Oczywiście trzyma się także zwierzęta w domu, ale jest to jednak mniej powszechne niż w Polsce. Podkreślam - są to moje obserwacje spoza dużych miast. Możecie mieć problemy ze znalezieniem noclegu, gdzie zaakceptują psa. Ja prawdę mówiąc nigdy nie spotkałam nikogo w hotelu czy kwaterze, kto by z pieskiem przyjechał. Jeśli się zdecydujecie go zabrać - radziłabym uzgodnić tę kwestię w hotelach, gdzie będziecie nocować.
    • ewaneska34 Re: Z psem do Rumunii 17.06.16, 22:15
      Też mam pieska :D może warto z nim podróżować :)
    • Gość: eva Re: Z psem do Rumunii IP: *.rdsnet.ro 19.06.16, 15:48
      Gwoli przypomnienia - w gorączce przedwyjazdowej nawet rzeczy oczywiste mogą umknąć ;) - Rumunia nie jest w strefie Schengen, na granicy są kontrole. Piesek potrzebuje paszportu.
      • Gość: njz.pl Re: Z psem do Rumunii IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 29.06.16, 23:53
        od 12 lat jeżdżę z psami do Rumunii, jak wszędzie, na psa trzeba uważać by mu się krzywda nie stała.
        Trochę niebezpieczne mogą być spotkania z psami pasterskimi, ale jak pies będzie przy Was to pasterskie do niego nie podejdą, gorzej jak pies nieusłuchany i wystartuje do stada. Poza tym "niebezpieczeństwa" jak wszędzie indziej.
        Moim zdaniem możecie spokojnie z psem jechać, w pensjonatach i agroturystykach (licznych) nie powinno byc problemów z psem z hotelami może być gorzej (nie wiem, zawsze jestem biwakowo).
        Konieczy paszport, chip i aktualne badania powiatowego lek weterynarii czyli nieludzkiego doktora.
        Na granicy na ogól "zlewają" pise towarzystwo ale zawsze może się trafić jakiś służbista i dokumenty psa sprawdzić
      • Gość: Lea Re: Z psem do Rumunii IP: 95.40.104.* 14.09.17, 20:18
        Chyba nie szukałaś zbyt dobrze informacji na ten temat. Byłam w rumunii, i jest w strefie szengen, w eu itp. Podróżowałam na samym dowodzie. Jezuś tak samo mówisz jak Pani w jednym z banków : Przecież rumunia nie jest w eu... ręce opadają!!!
        • balamuk Re: Z psem do Rumunii 20.09.17, 08:49
          Rumunia jest w UE, ale nie w strefie Schengen.
        • Gość: wolf Re: Z psem do Rumunii IP: 89.137.104.* 27.09.17, 17:39
          Nie jest w shengen = musisz okazac dokument (na przyklad dowod).
          Jest w EU = mozesz podrozowac na dowodzie (nie potrzebujesz paszportu)

Co nie zmienia faktu, ze pies potrzebuje paszportu bo na granicy jest kontrola...
    • znajkraj Re: Z psem do Rumunii 30.06.16, 13:11
      Hej,

to też kwestia regionu. Na północy wałęsających się psów jest zdecydowanie mniej, w większości pozostają gdzieś między miejscowościami, we wsiach się ich raczej (raczej) ich nie spotyka. A na pewno nie w dużych hordach. Nasza północna Rumunia:

www.znajkraj.pl/rumunia-na-rowerze-maramuresz-i-bukowina

Pozdrawiam,

Szy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka