Dodaj do ulubionych

imiona rumuńskie

27.12.06, 20:42
Jakie znacie męskie i żeńskie imiona rumuńskie? Chodzi mi o te bardziej
popularne.
Obserwuj wątek
    • martaba2 Re: imiona rumuńskie 27.12.06, 21:37
      Raluca (jest ich mnostwo)
      pozatym: Gabriel, Maria, Andreea, George,
      podobno (ale ja nie znam nikogo o takim imieniu): Ion,Ioana,Daniel, Daniela,
      Cristian, Cristiana albo Cristina, Mihai,Mihaela,Iulian,Iuliana,Constantin,
      Traian,Catalin,Catalina,Alexandru, Alexandra i wiele innych.
    • ankaa251 Re: imiona rumuńskie 27.12.06, 21:41
      www.mami.ro/prenume-de-copii
      :)
      • nataliakarwowska Re: imiona rumuńskie 27.12.06, 23:12
        dzikuję bardzo :)
        • laleaua Re: imiona rumuńskie 27.12.06, 23:18
          sa tez takie, ktore nie maja polskich odpowiednikow a sa bardzo popularne:
          Florica, Alunita, Rodica, Mugurel, Catalin...
          onomastyka rumunska jest baaardzo ciekawa. o wiele czesciej niz w polskim
          zrodloslowem imion sa nazwy roslin lub ich czesci ('mugur' po rum
          oznacza 'paczek' [kwiatu, liscia]) albo odnosza sie do folkloru rumunskiego.
          inne popularne: Ovidiu, Ducu, Sorin, Doina
          • catrinel Re: imiona rumuńskie 28.12.06, 19:31
            Ja spotkałam się jeszcze z imionami Dinu, Rares, Raul, Raoul, Razvan, Alina,
            Mihaela, Luminita, Carmen.
            • napolnoc Re: imiona rumuńskie 28.12.06, 19:48
              Mnie najbardziej sposobalo sie imie ...Anka :) Nie Anna a wlasnie Anka. Dlatego
              Stefan nie byl pewien jak mam na imie, Anna (jak sie przedstawilam) czy Anka
              (jak na mnie znajomi mowia).
              • staua Re: imiona rumuńskie 28.12.06, 20:03
                To samo z moja siostra - moj maz nie mogl zrozumiec, ze Anna, Anka i Ania to
                jedno imie. A Stefan mowi na Ciebie Ankuca? (Ancuta) Bo to chyba ich typowe
                zdrobnienie...
                • napolnoc Re: imiona rumuńskie 29.12.06, 12:06
                  Rzeczywiscie czasem tak na mnie wola :DDD
                  Ale lubi tez wymyslac "polskie" przezwiska np: anka szklanka :)
                  • ankaa251 Re: imiona rumuńskie 29.12.06, 13:19
                    Wiem cos o tym ;) Czasem wolaja na mnie jeszcze Ana... A mojej przyjaciolce
                    spodobalo sie Ania i powiedziala, ze jesli bedzie miala druga coreczke to bedzie
                    wlasnie Ania :))) (a tak na marginesie... znalazla ostatnio imie Ania na
                    rumunskiej stronie z imionami dla dzieci :D )

:)
                    • ktoosik Re: imiona rumuńskie 30.12.06, 14:14
                      Moja przyjaciółka ,Rumunka ma na imie Elena,polski odnośnik to Helena.Nie jestem
                      pewna czy to imię jest bardziej rumuńskie czy włoskie bo w obu krajach spotyka
                      się te imiona.
                      • martaba2 Re: imiona rumuńskie 02.01.07, 10:24
                        wydaje mi sie ze Elena jest bardziej slowianskim imieniem i pochodzi z Rosji
                        • avroml Re: imiona rumuńskie 02.01.07, 12:06
                          a chyba najbardziej jest imieniem pochodzącym z języka greckiego :)

poza tym, szalenie popularne jest imię Daniela.
              • Gość: rumunka Re: imiona rumuńskie IP: *.96.228.69.tvksmp.pl 21.10.14, 09:44
                nie mam takiego imienia jak Anka. jest jedynie Ana.
                • Gość: gg Re: imiona rumuńskie IP: *.rdsnet.ro 21.10.14, 18:46
                  A ja sie spotkałam w Rumunii z imieniem Anca, wymawiane właśnie jako Anka. I było to pełne imię, wpisane w dowód w tymbrzmieniu. Znam osobiście kilka takich Anek.
          • piotronk22 Re: imiona rumuńskie 25.03.24, 23:57
            Są tam też tysiące Bogdanów, a z oryginalnych to spotkałem żeńskie Codruța (Kodruca)
    • Gość: Luiza iza imiona Rumuńskie IP: *.toya.net.pl 08.01.14, 17:00
      ja kilku znam np. george , Aurel, Viorel ,costel , Vasile . Andra, Liviu ,Radu itd
      • Gość: j Re: imiona Rumuńskie IP: *.rdsnet.ro 08.01.14, 19:15
        A dla mnie i tak nr jeden to: Zaraza (!). Tak, jest takie imie. Nie znam nikogo z tym imieniem, ale jest ono normalnym żeńskim imieniem. I ponoć brzmi to ładnie :)
    • Gość: LoLa imiona rumuńskie :D IP: *.devs.futuro.pl 22.09.14, 18:26
      czy spotkaliście się imieniem Ana ? :D
      • Gość: Oliwia Re: imiona rumuńskie :D IP: *.mobileonline.telia.com 11.11.14, 20:51
        Moi znajomi z Rumuni mają na imię: Patricia, Alex, Andreas a także chłopak mojej przyjaciółki, także z Rumuni ma na imię Liviu, i to mi sie chyba najbardziej podoba =]
        Tak, kiedyś słyszałam ale nie w Rumuni tylko w Szwecji gdzie mieszkam, Ana.
    • Gość: slawek Re: imiona rumuńskie IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.15, 11:31
      damskie: Rekucy.... i tu może być dobre pytanie czy Reka to zdrobnienie od tego imienia, czy nie.
    • Gość: N.Coroama Re: imiona rumuńskie IP: *.ip.prioritytelecom.net 29.07.16, 07:32
      Ja znam też parę, nie za wiele, ( bo rodzina mojego chłopaka nie jest za duża a i znajomych też za wiele nie ma, poza tym oboje mieszkamy w Holandii więc mamy więcej holenderskich znajomych). Imiona które znam: Răzvan, Ionel, Radu, Ilye, Valentin, Alex, Eric, Adi, Bogdan, Stefan, Andrea,Valeria, Mariana, Nadia, Irina, Larisa, Monika, Carina Roxara, Ancuta, Sanda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka