13.02.05, 17:01
Jestem zainteresowana kupnem mieszkania ul.Szwai w II-gim etapie. Czy wiecie
jaka bedzie stawka czynszu za 1m2 i czy jakies inne oplaty stale? Dzieki za
informacje
Obserwuj wątek
    • olka_krakow Re: Czynsz 13.02.05, 18:31
      Na Obozowej 1.49/m2 + 2.58 wywoz smieci +oplata za gniazdo Azard 3.30 + oplata
      za wodomierz (od stycznia) 0.85 +zaliczka na wode.
      +
      Fundusz remontowy - 26 zl.
      • ks222 Re: Czynsz 14.02.05, 10:00
        Czy Twoje Olu mieszkanie ma 65 m2
        • olka_krakow Re: Czynsz 19.02.05, 14:49
          Moje mieszkanie ma 66,6
          • blankak1 Re: Czynsz 20.02.05, 11:06
            Cześć
            Możesz mi powiedzieć ile wynosi cie miesięczny czynsz ze wszystkim - tak
            orientacyjnie?
            Dzięki z góry.
            • olka_krakow Re: Czynsz 20.02.05, 12:09
              Mieszkanie 66,6 m. Czynsz ze wszystkim - 129.59 + fundusz remontowy - 26.64. No
              i jak ktos ma wbudowany garaz, to dodatkowo - 11.08. zaznacze jeszcze, ze w
              czynszu nie olacimy za ogrzewanie, jest tylko zaliczka na zimna wode.
              • alimari ogrzewanie i ciepła woda 20.02.05, 13:38
                A kiedy płacicie za ciepłą wodę i ogrzewanie? Przyzwyczajeni jestesmy do
                rozłozonych kosztów przez cały rok. Jak to wygląda w praktyce? Kto i kiedy
                spisuje stan liczników i kiedy za to wystawiane są faktury? Ile razy w roku?
                Czy jest pobierana jakaś zaliczka?
                • m_i_k Re: ogrzewanie i ciepła woda 20.02.05, 18:40

Ja mam trochę większe mieszkanko bo z zagospodarowanym poddaszem jakieś 73 m2.
                  Ogólnie jak dostałam pierwszą fakturę za ciepłą wodę i ogrzewanie to trochę
                  zgłupiałam bo nijak nie mogłam dojść skąd wzieła się taaaka kwota. Ale ulicę
                  Obozową, jeśli chodzi o ogrzewanie, obsługuje kotłownia Mirabudu (dewelopera kt.
                  budował obok, a teraz zdaje się, że przejeła ją jeszcze inna firma). Ogólnie
                  koszty "grzania" mojego mieszkania są porównywalne z opłatami które ponoszą moi
                  rodzice za grzanie wolnostojącego dużego domu, piecem dwufunkcyjnym "buderusa"
                  na gaz. Podobno ktoś w bloku zainstalował sobie swój własny piec gazowy i chyba
                  jest to lepsze rozwiązanie bo płaci się tylko za zużyty gaz. Zimą faktura to
                  jakieś 300 do 400 zł (zależy od temperatur zewnętrznych) a w mieszkaniu raczej
                  nie da się chodzić bez swetra. A faktury płacę co miesiąc ;( Latem jest lepiej
                  ale trzeba zapłacić za tak zwane "ciepo zamówione" - to coś jak stały abonament
                  mający bardzo niewiele wspólnego ze wskazaniami licznika.

Pozdrawiam
                  -------
                  M. i K.
                  • olka_krakow Re: ogrzewanie i ciepła woda 24.02.05, 09:15
                    Ja mam mieszkanko ze wszystkich stron otoczone innymi mieszkaniami na Obozowej
                    (66,6m). Za ogrzewanie i goraca wode place co miesiac 160 - 180 zl i mam w
                    mieszkaniu + 22+23C. W lecie, za sama goraca wode (no i plus rozne oplaty
                    abonamentowe) wychodzi ok. 80 - 90 zl. Nasza kotlownie od Mirabudu kupila
                    spolka BTB, zdaje sie niemiecka. Jestem bardzo zadowolona z takiej kotlowni, bo
                    po pierwsze jest taniej niz w MPECu, po drugie - pieca gazowego nie chcialabym
                    miec, poniewaz jest to dodatkowy, nie bardzo ozdobny "mebel". Poza tym z tymi
                    tanszymi piecami to jest tak, ze jak ktos sie kapie, to w kuchni leci zimna
                    woda. A te drozsze sa, niestety bardzo drogie. Poza tym, koszty grzania takim
                    piecem nie sa wcale mniejsze. Moj znajomy ma taki piec w 70 metrowym mieszkaniu
                    i placi co miesiac 300 zl. za ogrzewanie i goraca wode, a temperature w
                    mieszkaniu ma taka jak ja. Jedna osoba w mojej klatce ma wlasny piec gazowy,
                    ale niestety nie mam pojecia ile placi miesiecznie.

Z kolei, zeby ograniczyc koszty ogrzewania najlepiej zeby kaloryfery chodzily
                    na "2" przez caly czas, niz na "4" i od czasu do czasu je zakrecac, tak mi
                    mowil kiedys kierownik naszej budowy. Ale nie wiem jak to sie sprawdza w
                    praktyce, bo nie podkrecam powyzej "2,5".
                • ks222 ogrzewanie 14.03.05, 11:45
                  Na św. Jacka 22 (Zakrzówek) za 1 GJ Spółdzielnia wzięła w poprzednim sezonie 40
                  zł brutto.
                  Moi rodzice tam gdzie mieszkają płacą MPECowi 30 zł brutto za 1 GJ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka