agap9 13.02.05, 17:01 Jestem zainteresowana kupnem mieszkania ul.Szwai w II-gim etapie. Czy wiecie jaka bedzie stawka czynszu za 1m2 i czy jakies inne oplaty stale? Dzieki za informacje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olka_krakow Re: Czynsz 13.02.05, 18:31 Na Obozowej 1.49/m2 + 2.58 wywoz smieci +oplata za gniazdo Azard 3.30 + oplata za wodomierz (od stycznia) 0.85 +zaliczka na wode. + Fundusz remontowy - 26 zl. Odpowiedz Link
blankak1 Re: Czynsz 20.02.05, 11:06 Cześć Możesz mi powiedzieć ile wynosi cie miesięczny czynsz ze wszystkim - tak orientacyjnie? Dzięki z góry. Odpowiedz Link
olka_krakow Re: Czynsz 20.02.05, 12:09 Mieszkanie 66,6 m. Czynsz ze wszystkim - 129.59 + fundusz remontowy - 26.64. No i jak ktos ma wbudowany garaz, to dodatkowo - 11.08. zaznacze jeszcze, ze w czynszu nie olacimy za ogrzewanie, jest tylko zaliczka na zimna wode. Odpowiedz Link
alimari ogrzewanie i ciepła woda 20.02.05, 13:38 A kiedy płacicie za ciepłą wodę i ogrzewanie? Przyzwyczajeni jestesmy do rozłozonych kosztów przez cały rok. Jak to wygląda w praktyce? Kto i kiedy spisuje stan liczników i kiedy za to wystawiane są faktury? Ile razy w roku? Czy jest pobierana jakaś zaliczka? Odpowiedz Link
m_i_k Re: ogrzewanie i ciepła woda 20.02.05, 18:40 Ja mam trochę większe mieszkanko bo z zagospodarowanym poddaszem jakieś 73 m2. Ogólnie jak dostałam pierwszą fakturę za ciepłą wodę i ogrzewanie to trochę zgłupiałam bo nijak nie mogłam dojść skąd wzieła się taaaka kwota. Ale ulicę Obozową, jeśli chodzi o ogrzewanie, obsługuje kotłownia Mirabudu (dewelopera kt. budował obok, a teraz zdaje się, że przejeła ją jeszcze inna firma). Ogólnie koszty "grzania" mojego mieszkania są porównywalne z opłatami które ponoszą moi rodzice za grzanie wolnostojącego dużego domu, piecem dwufunkcyjnym "buderusa" na gaz. Podobno ktoś w bloku zainstalował sobie swój własny piec gazowy i chyba jest to lepsze rozwiązanie bo płaci się tylko za zużyty gaz. Zimą faktura to jakieś 300 do 400 zł (zależy od temperatur zewnętrznych) a w mieszkaniu raczej nie da się chodzić bez swetra. A faktury płacę co miesiąc ;( Latem jest lepiej ale trzeba zapłacić za tak zwane "ciepo zamówione" - to coś jak stały abonament mający bardzo niewiele wspólnego ze wskazaniami licznika. Pozdrawiam ------- M. i K. Odpowiedz Link
olka_krakow Re: ogrzewanie i ciepła woda 24.02.05, 09:15 Ja mam mieszkanko ze wszystkich stron otoczone innymi mieszkaniami na Obozowej (66,6m). Za ogrzewanie i goraca wode place co miesiac 160 - 180 zl i mam w mieszkaniu + 22+23C. W lecie, za sama goraca wode (no i plus rozne oplaty abonamentowe) wychodzi ok. 80 - 90 zl. Nasza kotlownie od Mirabudu kupila spolka BTB, zdaje sie niemiecka. Jestem bardzo zadowolona z takiej kotlowni, bo po pierwsze jest taniej niz w MPECu, po drugie - pieca gazowego nie chcialabym miec, poniewaz jest to dodatkowy, nie bardzo ozdobny "mebel". Poza tym z tymi tanszymi piecami to jest tak, ze jak ktos sie kapie, to w kuchni leci zimna woda. A te drozsze sa, niestety bardzo drogie. Poza tym, koszty grzania takim piecem nie sa wcale mniejsze. Moj znajomy ma taki piec w 70 metrowym mieszkaniu i placi co miesiac 300 zl. za ogrzewanie i goraca wode, a temperature w mieszkaniu ma taka jak ja. Jedna osoba w mojej klatce ma wlasny piec gazowy, ale niestety nie mam pojecia ile placi miesiecznie. Z kolei, zeby ograniczyc koszty ogrzewania najlepiej zeby kaloryfery chodzily na "2" przez caly czas, niz na "4" i od czasu do czasu je zakrecac, tak mi mowil kiedys kierownik naszej budowy. Ale nie wiem jak to sie sprawdza w praktyce, bo nie podkrecam powyzej "2,5". Odpowiedz Link
ks222 ogrzewanie 14.03.05, 11:45 Na św. Jacka 22 (Zakrzówek) za 1 GJ Spółdzielnia wzięła w poprzednim sezonie 40 zł brutto. Moi rodzice tam gdzie mieszkają płacą MPECowi 30 zł brutto za 1 GJ. Odpowiedz Link