Dodaj do ulubionych

Zimne kaloryfery

17.11.05, 12:02
Od kilku dni nasze kaloryfery w nocy są chłodne a w dzień ledwie letnie mimo,
że ustawione są na 5. Jak w takim wypadku wygląda naliczanie zużycia ciepła?
Czy płacimy za temperaturę czy za przepływ wody? Dodatkowo ściany oddają
wilgoć, która osiada np. na oknach, a nie ma możłwości skutecznego
wywietrzenia mieszkania, bo jest zbyt zimno. Czy jest to tylko nasz problem,
czy też tak macie? I czy zgłaszaliście to już w spółdzielni?
Obserwuj wątek
    • shaddock System opłat za ogrzewanie 17.11.05, 12:27
      > Jak w takim wypadku wygląda naliczanie zużycia ciepła?
      > Czy płacimy za temperaturę czy za przepływ wody?

Płacimy od zużycia energii, czyli od gigadżula, oraz za gotowość do ogrzania
      określonej powierzchni. Jakiś czas temu był wątek na ten temat.
      • kazia66 Re: System opłat za ogrzewanie 17.11.05, 13:22
        Ale na to płacimy "ryczałt" który ma potem być rozliczany wg indywidualnego
        zużycia - czy wobec tego jak mamy kaloryfery ustawione na 5 (max) czyli są w
        pełni napełnione wodą cały czas, ale są i tak letnie (mimo, że nie ma w
        pomieszczeniu temperatury wynikającej z ustawienia termostatu) to nie
        przepłacamy?
        • shaddock Re: System opłat za ogrzewanie 17.11.05, 19:19
          Płacimy za faktyczne zużycie energii cieplnej, czyli z grubsza za różnicę
          temperatury wody wpływającej do i wypływającej z mieszkania przemnożoną przez
          objętość tej wody. Z tego wynika, że jeżeli kaloryfery nie grzeją, czyli
          wypływająca z mieszkania woda ma taką samą temperaturę jak wpływająca, nie
          płacimy nic niezależnie od tego ile wody przez kaloryfery przepłynie.
          Oczywiście mówię o składniku zmiennym opłaty, składnik stały płacimy zawsze.

Co do napełnienia kaloryferów, to wydaje mi się, że w sezonie grzewczym są
          napełnione wodą w 100% (a przynajmniej powinny być).
    • cciawa Re: Zimne kaloryfery 17.11.05, 12:31
      Ten problem nie tylko jest widoczny przy kaloryferach, lecz także w kranach.
      W ostatnich dniach po odkręceniu kranu w pozycję max. ciepłej wody, woda ta
      jest tylko letnia. Nie wspominając już o tym, że na tą letnia wodę trzeba
      chwilę poczekać po odkręceniu kranu.
      Ewidentnie jest gdzieś zredukowana ilość dopływającej ciepłej wody.

My płacimy za przepływ a nie za ciepło. Czyli płacimy za wszystko od pierwszej
      kropli.
      • kazia66 Re: Zimne kaloryfery 17.11.05, 13:17
        A zgłaszaliście to do spółdzielni? Jak dzwoniłam rano dowiedziałam się, że nikt
        nie zgłaszał problemu. Jak zasypiemy ich telefonami, to może coś z tym w końcu
        zrobią?
      • annafl Re: Zimne kaloryfery 17.11.05, 15:35
        Chyba nie do konca... Niby licznik jest na kubiki, ale MPC rozlicza za jednostki
        ciepla (cokolwiek to jest).
        • shaddock Re: Zimne kaloryfery 17.11.05, 16:07
          > Chyba nie do konca... Niby licznik jest na kubiki,
          > ale MPC rozlicza za jednostki ciepla (cokolwiek to jest).

Przecież po włączeniu przyciskiem wyświetlacza jako pierwsze pokazuje się
          zużycie w GJ. Zużycie w m3 nie ma żadnego znaczenia, bo mieć nie może.
          • qqlio Re: Zimne kaloryfery 17.11.05, 16:36
            GJ masz na liczniku ciepla.
            m3 masz na liczniku cieplej wody. I tutaj pojawia sie pewna watpliwosc. Placimy
            za kubiki wyprognozowane przez SM, ale CHYBA bedzie dodatkowe rozliczenie
            (energetyczne) m-dzy SM i MPEC i na tej podstawie wyliczony zostanie
            rzeczywisty koszt podgrzania 1m3 wody. No, chyba ze SM zawarla
            jakas "ryczaltowa" umowe z MPECem i faktycznie bedzie sie placilo 12 zl za 1
            kubik. Ma to zasadnicze znaczenie, bo w zaleznosci od tego albo za wode goraca
            i letnia placimy tak samo, albo bedzie pewne wyrownanie.
            Pzdr
            • shaddock Re: Zimne kaloryfery 17.11.05, 19:27
              Oczywiście mówiłem wyłącznie o opłatach za ogrzewanie mieszkania.
              Chodziło mi o to, że w celu ustalenia miesięcznej opłaty na przyszły sezon
              grzewczy Spółdzielnia może działać mniej więcej tak:
              - po zakończeniu obecnego sezonu grzewczego odczyta stan licznika dla mojego
              mieszkania, będzie to powiedzmy 100 GJ,
              - przemnoży to przez wyznaczony przez siebie koszt 1GJ, powiedzmy 20 zł,
              - być może przemnoży to przez jakiś współczynnik uwzględniający położenie
              mieszkania i utraty ciepła,
              - podzieli to przez 12 miesięcy, otrzymując składnik zmienny miesięcznej
              opłaty, tutaj powiedzmy 166 zł,
              - doda do tego składnik stały, czyli powierzchnię mojego mieszkania przemnożoną
              przez X złotych.
              • qqlio Re: Zimne kaloryfery 17.11.05, 19:36
                Co nie zmienia oczywiscie faktu, ze od dni paru rzeczywiscie woda jest cieplo-
                letnia a nie goraca. To samo tyczy sie grzejnikow (nic dziwnego zreszta).
                Rzecz do zgloszenia i zamierzam to uczynic jutro ;-) Tylko wlasciwie sam nie
                wiem komu... SM? MPEC? Ta kolejnosc bedzie dobra ;-D
                • alimari Re: Zimne kaloryfery 17.11.05, 22:45
                  Najlepiej tu i tu niezależnie. Ja usłyszałam w odpowiedzi (od administracji),
                  że nigdy nie będziemy mieć cieplej w mieszkaniu niż 20-21 stopni, bo tak jest
                  podpisana umowa z MPEC, bo takie są zasady, tak działa niejaka pogodynka (tylko
                  co to jest?) i inne bzdety. Rozumiem, że to MPEC i spółdzielnia regulują moje
                  potrzeby na ciepło i troszczy się o moje rachunki? Bo cyt. "gdyby było cieplej
                  to bym więcej płaciła". Tylko w takim razie po co mi termostaty? Na ozdobę?
                  • alimari Re: Zimne kaloryfery 17.11.05, 22:47
                    No i jak zwykle "tylko my mamy taki problem, bo nikt tego nie zgłaszał"...
                    • anetamr Re: Zimne kaloryfery 18.11.05, 08:42
                      A u nas kaloryfery ustawione są na "1-2" i jest bardzo ciepło. W kranie też
                      jest gorąca ciepła woda. Nie wiem o czym piszecie, bo jest ciepło u nas w
                      mieszkaniu.
                      • exneron Re: Zimne kaloryfery 18.11.05, 09:42
                        o ktorej klatce mowisz?
                      • alimari Re: Zimne kaloryfery 19.11.05, 17:45
                        anetamr napisała:

> A u nas kaloryfery ustawione są na "1-2" i jest bardzo ciepło. W kranie też
                        > jest gorąca ciepła woda. Nie wiem o czym piszecie, bo jest ciepło u nas w
                        > mieszkaniu.

Nasze kaloryfery ustawione na "5" są ledwie ciepłe, na "4" - letnie a na "3"
                        już całkiem zimne (przed reklamacją na "5" były ledwo letnie a rano nawet
                        zimne). Odczucie ciepła w domu jest sprawą indywidualną - dla nas jest nieco za
                        zimno, więc chcemy mieć możliwość regulacji a obecnie mamy niejako "narzucone"
                        minimum, które ustalone jest podobno w umowie Spółdzielni z MPEC - przynajmniej
                        tak twierdzi administracja. Woda w kranie teraz faktycznie leci gorąca, ale
                        jeszcze kilka dni temu był i z tym problem (podobno wymiennik ciepła się
                        zapowietrzył, ale już jest OK).
                  • kubek99 Re: Zimne kaloryfery 18.11.05, 08:15
                    Zróbmy w końcu z tym wszystkim porządek - jak widzicie spółdzielnia robi z nami
                    co chce, mimo naszych sprzeciwów. Bedziemy mieszkać jak niewolnicy, bez praw i
                    skazani na chumorki prezesów. Tak nie może być dalej.
                    Co nas interesuje pogodynka. Płacimy za ogrzewanie i ciepłą wodę i za to czegoś
                    się domagamy. Nie letniej wody i ledwo ciepłych grzejników tylko normalnie
                    działających.
                    Dzwońmy do spółdzielni. W MPEC powiedzą, że takie mają wytyczne ze spółdzielni
                    i tyle.
                    • exneron Re: Zimne kaloryfery 18.11.05, 10:03
                      W sprawie letnich kaloryferow nalezy dzwonic do:
                      p.Kota 880 030 594 lub po poludniu
                      p.Franczek 603 618 235 lub
                      MPEC 993
                      Tak odpowiedziano mi w SDDM, sami nie "racza tego zalatwic" dziwie sie wiec po
                      co tyle ich tam pracuje i co robia - za co im placimy.
                      Pozdr dla aktywnych
    • wiola87 Re: Zimne kaloryfery 28.11.05, 13:34
      Faktycznie tak było ale moze warto by było z tym problemem na przyszłość
      zwracać sie do spółdzielni a nie na forum?
      • qqlio Re: Zimne kaloryfery 28.11.05, 13:46
        Forum jest po to, zeby M.IN. dowiedziec sie czy jakis problem wystepuje
        powszechnie, tylko w okreslonych klatkach, czy wrecz nigdzie poza moim
        mieszkaniem. Wtedy lepiej wiadomo co sie dzieje.
        Nie bardzo rozumiem ten "atak".
        Pzdr
        • wiola87 Re: Zimne kaloryfery 29.11.05, 10:43
          Ale to nie był żaden atak. Czy nie szybciej było po prostu przejśc po tych
          nielicznych sąsiadach ktorych masz? Pozdrawim
      • shaddock A kto powiedział że jedno z drugim jest sprzeczne? 28.11.05, 14:08
        > Faktycznie tak było ale moze warto by było z tym problemem na przyszłość
        > zwracać sie do spółdzielni a nie na forum?

Ludzie ze Spółdzielni czytają przecież Forum, a przynajmniej pan Augustyn -
        osoba najbardziej kompetentna w kwestii usterek i awarii.
      • kazia66 Re: Zimne kaloryfery 28.11.05, 15:18
        I tak zrobiłam na co usłyszałam, że tylko JA MAM PROBLEM. A tu okazuje się, że
        jednak nie do końca...
        • wiola87 Re: Zimne kaloryfery 29.11.05, 10:41
          A ja zanim zadzwoniłam do spóldzielni poszłam do sąsiadów (co prawda 3 ale
          tylko tylu mam w klatce)u nich problem był ten sam i pozniej nie dałam sie zbyc
          przez telefon. Efekt był bo na drugi dzień spotkałam panów z MPEC w rozdzielni.
          Tak ze mysle ze musimy zgłaszać usterki do spółdzielni KONSEKWENTNIE jeden za
          drugim to wtedy nie będą nas zbywac. Pozdrawiam
          • qqlio Re: Zimne kaloryfery 29.11.05, 11:02
            No i super. A w razie innych awarii obejdziesz wszystkie klatki czy raczej
            wykorzystasz forum?
            • wiola87 Re: Zimne kaloryfery 29.11.05, 11:13
              nie kpij bo szkoda na to forum. Niech kazdy zajmuje sie własną klatka i
              wszystko bedzie chodzic jak w zegarku
              • qqlio Re: Zimne kaloryfery 29.11.05, 11:30
                > nie kpij bo szkoda na to forum
                Forum poswiecmy - znanym przykladem - na roztrzasanie problemu kapieli po godz.
                22 albo okropna koniecznosc wspolbytowania z osobami, ktore zaplacily mniej za
                metr kwadratowy i nie sa przez to godne mieszkania w Krakowie ;-p

Po prostu nie rozumiem dlacego masz problem, ze ludzie kontaktuja sie na forum
                rowniez w sprawie usterek i niedorobek w mieszkaniach. A jesli takiego problemu
                nie masz to po co te uwagi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka