Dodaj do ulubionych

hipoteka a akt notarialny

05.11.07, 09:30
Witam,

Bede podpisywal w tym tygodniu akt notarialny przenoszacy wlasnosc
mieszkania.
Mam pytanie-kupujac mieszkanie musialem wziac kredyt mieszkaniowy. Teraz
bede musial zalozyc ksiege wieczysta i uzyskac wpis do hipoteki. Czy
moge prosic o to notariusza (zlecenie zalozenia ksiegi wieczystej z wpisem do
hipoteki)? Wiem,ze niektore kancelarie zalatwiaja
takie sprawy- czy jest to ich obowiazek, czy dobra wola? i czy zalatwia to
kancelaria Gruszczynskich?

pozdrawiam,

vvx
Obserwuj wątek
    • ks666 Re: hipoteka a akt notarialny 05.11.07, 11:24
      Odpowiedział, że mogą to zrobić, ale że to kolejne koszty i że mogę sam złożyć
      wniosek o wpisie hipoteki do księgi wieczystej. Tak też uczyniłem.

W księgach wieczystych powiedzieli, że hipoteka będzie po około 4 miesiącach
      oczekiwania, tak że chyba nie ma żadnego pośpiechu.
      • vvx Re: hipoteka a akt notarialny 05.11.07, 18:42
        Witam,

Dziekuje bardzo za odpowiedz.
        Ja chyba jednak zlece to notariuszowi... Choc czekanie 4 miesiecy na
        hipoteke-to gruba przesada...

pozdrawiam,

vvx
        • ks666 Re: hipoteka a akt notarialny 09.11.07, 09:08
          Mam nadzieję, że będzie to jednak krótszy okres.
          • toja9918 Re: hipoteka a akt notarialny 29.11.07, 07:58
            Czy może ktoś krok po kroku wyjaśnić procedurę odbioru aktu notarialnego? Bedę
            wdzięczny.

Czy na akcie notarialnym jest wyszczególniona cena gruntu jaka jest przydzielona
            do mieszkania? Jest to potrzebne przy uldze odsetkowej z której mam zamiar
            skorzystać.
            • ks666 Re: hipoteka a akt notarialny 29.11.07, 13:18
              Akt odbiera się tak jak każdą umowę po podpisaniu.

Notariusz ma sprawdzić czy akt zawarty jest zgodnie z prawem.

Notariusz nie wnika w treść aktu w tym sensie, że nie pilnuje interesów żadnej
              ze stron.

Treść aktu winna być uzgodniona między dwoma stronami. W przypadku Spółdzielni
              jest to treść narzucona (pełnomocnik nie może uzgadniać treści aktu).

W akcie notarialnym może być zawarte wszystko co się chce, ale ten przedstawiony
              przez spółdzielnię o ile pamiętam zawiera tylko cenę mieszkania i numer działki.

Jeśli chodzi o działkę pod parkingiem to sprytnie zostało to tak sformułowane,
              że to na wniosek nabywającego (a nie spółdzielni) wydzielenie księgi wieczystej
              dla mieszkania ma się odbyć po wydzieleniu księgi wieczystej dla działki. Jest
              to ukryta deklaracja nabywającego mieszkanie, że to zgodnie z jego wolą
              nastąpiło wydzielenie działki pod parkingiem do nowej księgi wieczystej. Ma to
              takie konsekwencje, że jeśli chciałoby się potem uwłaszczyć na działce
              parkingowej to koszty poniosą właściciele mieszkań a nie spółdzielnia, gdyż to
              właściciele mieszkań chcieli wpierw wydzielenie tej działki, a nie spółdzielnia.
              Co prawda wszystko można odkręcać na drodze prawnej jeśli nie da się polubownie
              (w tym przypadku nie wierzę w polubowne załatwienie sprawy ze względu na
              koszty). Notariusz na taki zapis nie zareaguje gdyż jest on zgodny z prawem,
              skoro obie strony tak uzgodniły treść aktu notarialnego.
            • ks666 Re: hipoteka a akt notarialny 29.11.07, 13:23
              Jeśli chcesz wyszczególnioną cenę gruntu w akcie notarialnym zwróć się z tym do
              spółdzielni. Myślę, że nie powinno być z tym kłopotu, ale decyduje spółdzielnia.

Życzę powodzenia w uzgadniania treści aktu notarialnego.
              • toja9918 Re: hipoteka a akt notarialny 05.12.07, 11:55
                Dzięki serdeczne za informację. Co z wpisem do księgi wieczystej? Pozdrawiam.
            • annafl Re: hipoteka a akt notarialny 06.12.07, 10:39
              Witam, dopiero dzisiaj zwrocilam uwage na ten post.
              W naszym przypadku nie ma jest potrzebny wyszczegolniony grut, poniewaz, my nie
              kupujemy mieszkania ale wklad budowlany w spoldzielni mieszkaniowej. Dlatego
              mozna sobie odliczyc calosc kredytu :) /przynjmniej tak bylo w moim przypadku/
              Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka