verte34 06.02.10, 22:17 Czy ktoś zwrócił uwagę? Jest wśród nas Mamalilki, która za chwilę będzie miała cztery córki, zupełnie jak...? Kim tak naprawdę jest Mamalilki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamalilki Re: Donos personalny 06.02.10, 22:27 Uprzejmie donoszę że czwarta córka będzie miała na imię Zuzanna :-) Mój mąz przeczytał to i się zaniepokoił czy będę apodyktyczna Babi a on z Plutarchem będzie się chował do swojej nory? Myślę że mając 4 córki jakiś stopień apodyktyzmu jest konieczny :-) Odpowiedz Link
k_linka Re: Donos personalny 06.02.10, 22:32 No przy czworce to koniecznie musisz byc apodyktyczna :) Ale zeby zerwac z Borejkowskimi wzorcami przyuczysz cory do mycia wanien :) Gratulacje Odpowiedz Link
verte34 Re: Donos personalny 06.02.10, 23:09 Trudno stwierdzić, przyjmij natomiast wyrazy zawiści:) Cztery córeczki, echh... Odpowiedz Link
marslo55 Re: Donos personalny 09.02.10, 10:45 mamalilki napisała: "Myślę że mając 4 córki jakiś stopień apodyktyzmu jest konieczny :-)" Francuskie przyslowie: "Matka jedynaczki jest dumna, matka dwoch corek - uprzejma, matka czterech tamuje ruch na ulicy, matka pieciu jest zdolna do zbrodni." Zapomnialam, czym sie cechuje matka trzech corek, ale wychodzi na to, ze dopiero piec corek czyni matke naprawde niebezpieczna. 4 corkami mozna juz za to skuteczniue terroryzowac tlum:D Odpowiedz Link
verte34 Re: Donos personalny 09.02.10, 20:53 O, chwileczkę. <najeża się> A synkami - nie? A gdyby w rodzinie Mamylilki była inna konfiguracja płci, jak miałoby się to do apodyktyzmu, hm? Odpowiedz Link
marslo55 Re: Donos personalny 11.02.10, 11:17 verte34 napisała: "O, chwileczkę. <najeża się> A synkami - nie?" Sadze, ze przyslowie powstalo w epoce, kiedy do tamowania ruchu znacznie lepiej nadawaly sie stroje damskie niz meskie. "A gdyby w rodzinie Mamylilki była inna konfiguracja płci, jak miałoby się to do apodyktyzmu, hm?" Musialby byc jeszcze wiekszy. IMHO dwoch synow w typie, dajmy na to, Jozina i Miagwy wystarczy, by miec mordercze mysli wobec wszystkiego, co zyje. Odpowiedz Link
verte34 Re: Donos personalny 11.02.10, 20:00 No tak, krynoliny (rogówki). Mam już chyba odruch warunkowy z tym jeżeniem, ale to wina najbliższego otoczenia. Gdybyś ciągle słyszała o "babińcach" (dwie dziewczynki w rodzinie) i "moje kobiety" (zamiast "moja rodzina", czy "moja żona i dzieci"), itp., może też byś tak miała:( Odpowiedz Link
doratos Re: Donos personalny 11.02.10, 17:30 A co może zrobić matka 6-u córek? Mam sąsiadkę z takim przychówkiem(+2 chłopców)i trochę się boję?! Odpowiedz Link
marslo55 Re: Donos personalny 12.02.10, 10:25 doratos napisała: "A co może zrobić matka 6-u córek? Mam sąsiadkę z takim przychówkiem (+2 chłopców)i trochę się boję?!" Moze tych 2 chlopcow niweluje atomowe wplywy 2 corek i zostaje sila 4? W takim razie nie byloby sie czego bac. A nawet jesli nie, to przyslowie nic nie wspomina o tak powalajacej liczbie corek i bac sie jej nie kaze. Verte34: szczerze mowiac, rozumiem tylko irytacje "babincem", bo w sformulowaniach "moje kobiety/moi mezczyzni" czy "moja zona/maz i dzieci" jako zywo nic strasznego nie widze. Ale fakt, ze ja sie nie mam o co jezyc. Odpowiedz Link
mamalilki Re: Donos personalny 13.02.10, 20:08 Przeciez oczywiste jest (dla wszystkich rozsądnych ludzi) że próbujemy do skutku? Ja myślę że to dobry Pan Bóg zlitował się nad chłopcami i mi ich nie dał na wychowanie, bo się wielokrotnie głośno zarzekałam, że nie wypuszczę z domu półproduktu co nie umie obrać ziemniaków, wyrzucić śmieci i wyprasować koszuli, nie mówiąc o wielu innych cennych umiejętnościach. Gdybym miała czterech chłopców i się nie daj Boże energicznie zabrała za ich wychowywanie na porządnych facetów to nie wiadomo czy oni by tę tresurę wytrzymali... Odpowiedz Link
marslo55 Re: Donos personalny 13.02.10, 21:23 mamalilki napisała: "Przeciez oczywiste jest (dla wszystkich rozsądnych ludzi) że próbujemy do skutku? i "nie wypuszczę z domu półproduktu co nie umie obrać ziemniaków, wyrzucić śmieci " Przypomniał mi się góral, ojciec siedmiu córek, tłumaczący posępnie: "Chciołech syna, a tak żech se chołpe zaśmiecił.." Chołpę, dodajmy, lśniącą czystością, bo siedem córek utrzymywało ją we wzorowym porządku. Ale, jak widać, próbowanie do skutku może spodziewanego skutku nie dać - czy jest jakaś liczba, na której planujesz się zatrzymać? Nabożny lęk mnie ogarnął... Odpowiedz Link
mamalilki Re: Donos personalny 13.02.10, 21:41 Co ja planuje, to jest jakby mniej istotne. Pan z mięsnego, pani z warzywniaka, koleżanka z pracy, pani babcia sąsiadka - oni wszyscy są przekonani, że "mąż chciał syna", bo co innego może usprawiedliwiać taką patologię, jaką jest czwórka dzieci? Odpowiedz Link
marslo55 Re: Donos personalny 13.02.10, 22:13 mamalilki: "Co ja planuje, to jest jakby mniej istotne. Pan z mięsnego, pani z warzywniaka,koleżanka z pracy, pani babcia sąsiadka - oni wszyscy są przekonani, że "mąż chciał syna", bo co innego może usprawiedliwiać taką patologię, jaką jest czwórka dzieci?" Aaa! Patrz, jak ja wolno kojarzę.. Coś takiego, zapaść demograficzna w kraju, a ludzie szukają tłumaczeń dla skromnej czwóreczki? Wierzyć się nie chce! Odpowiedz Link
anutek115 Re: Donos personalny 14.02.10, 09:22 marslo55 napisała: Coś takiego, zapaść demograficzna > w kraju, a ludzie szukają tłumaczeń dla skromnej czwóreczki? Wierzyć > się nie chce! Marslo, oni już dla dwójeczki szukają. Mam dwóch synów, komentarze: "Biedna, tak chciała dziewczynkę, że aż dwa razy próbowali" nie są mi obce. Ludzie z serii Wiem-Lepiej-Jak-Inni- Powinni-Żyć-Że-O-Tym-Co-Powinni-Myśleć-Nie-Wspomnę występują bowiem w szerokim wyborze pod naszą szerokoscią geograficzną. Tym niemniej, pozwól sobie, Mamolilki, złożyć wyrazy szczerej zawiści. Ci inni, co się wtrącają, też czują zawiść, tylko się nie przyznają ;)). A ja moich chłopców też tresuję pod kątem zmywania, sprzątania i innych itepe. Na razie przeżyli ;)), moze dlatego, że są nieletni i jeszcze niewiele można od nich wymagać (oni nie Józinek i w drugiej wiośnie życia gotować sobie kisielku jednak nie muszą). Zobaczymy, jak się sprawa rozwinie w następnych leciech. Odpowiedz Link
marslo55 Re: Donos personalny 15.02.10, 11:09 anutek115 napisała: "Mam dwóch synów, komentarze: "Biedna, tak chciała dziewczynkę, że aż dwa razy próbowali" nie są mi obce." Odpadlam. To rzeczywiscie horror, podjac az dwie traumatyczne proby splodzenia potomka! A co do traumy zmywan i sprzatan: badz dobrej mysli, a nuz uda sie im wmowic, ze to Fajna, Elitarna Rozrywka dla Doroslych li tylko.. Odpowiedz Link