Dodaj do ulubionych

ALFABETYCZNY SPIS OSÓB

06.09.10, 14:22
I MIEJSCA ICH DEBIUTU W „JEŻYCJADZIE”

Znalazłam takie cudeńko w "Żabie", niestety spis dotyczy jedynie postaci pojawiających się w tej książce (a nie w całej Jeżycjadzie jak sugeruje tytuł). Mimo wszystko pozwoliłam sobie zaśmiecić tym wątkiem w forum, w nadziei, że może się to przydać w jakieś dyskusji.

Fantastyczną sprawą byłby taki komplety spis (z datami urodzenia itp) wszystkich bohaterów Jeżycjady, bardzo chciałabym zobaczyć
Celestyna Hajduk de domo Żak (...) lekarka (jaka specjalizacja pasowała by do Cesi?)
a jaki zawód do Romy?
A Ulka "Drapieżna Kokietka" Kołodziejanka?

Borejko Melania (Mila), zwana Babi, z domu Makowska, po adopcji Kalemba („Kwiat kalafiora”); ekonomistka, dramatopisarka (pseudonim Kal Hamburka).
Górska Patrycja, zwana Pulpecją, z domu Borejko („Kwiat kalafiora”), córka Ignacego i Melanii, żona Floriana Górskiego („Szósta klepka”), matka Anny i Nory Górskich („Język Trolli”); inżynier leśnik.
Kalemba Gizela, po mężu Trak („Kwiat kalafiora”); przybrana matka Melanii, krawcowa.
Lelujka Lucjusz („Imieniny”); weterynarz.
Oracabessa Walenty, syn Teresy i Helmuta „Scratch” Oracabessa („Język Trolli”).
Pałys Ida, z domu Borejko („Kwiat kalafiora”), córka Ignacego i Melanii, żona Marka Pałysa („Noelka”), matka Józefa i Łucji Pałys; doktor medycyny, specjalista laryngolog.
Pałys Józef („Córka Robrojka”), syn Idy i Marka Pałysów; uczeń.
Pałys Łucja („Tygrys i Róża”), córka Idy i Marka Pałysów; dziecko przedszkolne.
Pyziak Janusz („Kłamczucha”), pierwszy mąż Gabrieli Borejko, ojciec Róży Pyziak i Laury Pyziak.
Pyziak Laura, zwana Tygryskiem („Noelka”); córka Gabrieli i Janusza Pyziaka; maturzystka.
Pyziak Róża, zwana Pyzą („Opium w rosole”); córka Gabrieli i Janusza Pyziaka; studentka astronomii.
Rójek Natalia, zwana Nutrią, z domu Borejko („Kwiat kalafiora”), córka Ignacego i Melanii, żona Roberta Rójka („Kłamczucha”), matka Szymona i Jędrzeja Rojków.
Schoppe Alina („Imieniny”), żona Jana, matka Fryderyka, Wolfganga Amadeusza i Hildegardy Schoppe; muzyk, bezrobotna.
Schoppe Fryderyk („Imieniny”), syn Jana i Aliny Schoppe; astrofizyk.
Schoppe Hildegarda, zwana Żabą („Imieniny”), córka Jana i Aliny Schoppe; uczennica gimnazjum.
Schoppe Jan („Imieniny”), ojciec Fryderyka, Wolfganga Amadeusza i Hildegardy Schoppe; nauczyciel fizyki.
Schoppe Wolfgang Amadeusz, zwany Wolfim („Imieniny”), syn Jana i Aliny Schoppe; maturzysta.
Stryba Gabriela, z domu Borejko („Kwiat kalafiora”), córka Ignacego i Melanii, primo voto Pyziak, żona Grzegorza Stryby, matka Róży i Laury Pyziak oraz Ignacego Grzegorza Stryby; filolog klasyczny.
Stryba Grzegorz („Noelka”), mąż Gabrieli, ojciec Elżbiety Kowalik, z domu Stryba („Noelka”) i Ignacego Grzegorza Stryby; informatyk.
Stryba Ignacy Grzegorz („Nutria i Nerwus”), syn Gabrieli i Grzegorza; uczeń.
Sznytek Bogna („Brulion Bebe B.”), nauczycielka.
Trolla Stanisława („Język Trolli”), uczennica gimnazjum.
Żeromska Aniela, zwana Kłamczuchą, z domu Kowalik („Kłamczucha”), żona Bernarda, matka Piotra i Pawła; z wykształcenia grafik, później aktorka.
Żeromski Bernard („Brulion Bebe B.”), ojciec Piotra i Pawła; artysta plastyk.
Żeromski Paweł, syn Anieli i Bernarda, bliźniaczy brat Piotra; uczeń gimnazjum.
Żeromski Piotr, syn Anieli i Bernarda, bliźniaczy brat Pawła; uczeń gimnazjum.
Obserwuj wątek
    • the_dzidka Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 06.09.10, 14:29
      "Natalia Rójek" bardzo mi się podoba. Oraz głębia opisu:

"Żeromski Paweł, syn Anieli i Bernarda, bliźniaczy brat Piotra; uczeń gimnazjum.
      Żeromski Piotr, syn Anieli i Bernarda, bliźniaczy brat Pawła; uczeń gimnazjum."
      • ssssen Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 08.09.10, 08:46
        the_dzidka napisała:

> "Natalia Rójek" bardzo mi się podoba.

Natalia Rujek - Porubstwiak ;)
        • ssssen Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 08.09.10, 08:47
          ssssen napisał:

> > "Natalia Rójek" bardzo mi się podoba.
          >
          > Natalia Rujek - Porubstwiak ;)

Albo nie, lepiej brzmi Natalia Rujek-Porubska ;)
    • ananke666 Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 06.09.10, 14:34
      ...żywych, martwych i poszkodowanych.

Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać...
    • kkokos Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 06.09.10, 15:33
      znaczy się szukasz chętnego do zrobienia who is who?
      • nioszka Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 06.09.10, 15:45
        Podanie daty urodzenia, a czasem tylko roku, może się okazać cokolwiek trudne, skoro sama MM tego dokładnie nie wie i kilkakrotnie zmienia zeznania :)
        Choć sam spis, ciekawa sprawa...
        • filifionka-listopadowa Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 06.09.10, 16:24
          Raczej fantazjuję, że MM by mogła, zdradzając nieco losy np. Żaczków czy miss Gipsu BeBe :)
          A przy okazji hipotetyzuję, czy Cesia lepiej pasuje na chirurga szczękowego czy pediatrę...
          • kkokos Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 06.09.10, 19:37
            > A przy okazji hipotetyzuję, czy Cesia lepiej pasuje na chirurga szczękowego czy
            > pediatrę...

e tam, pewnie skończyła jako gen zwany niegdyś rejonowym, a dziś rodzinnym :(
            • kkokos Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 06.09.10, 19:38
              > e tam, pewnie skończyła jako gen zwany niegdyś rejonowym, a dziś rodzinnym :(

taak, z pewnością gen.
              ale ja nic dziś nie piłam, naprawdę!
              • szprota Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 06.09.10, 19:54
                No i mamy skutki :P
                • doratos Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 07.09.10, 13:31
                  Na okładce JT jest spis postaci z datami urodzin,
                  ale nijak nie mogłam doczytać czy przy Natalii jest 1974 czy 1971,
                  w dodatku niektóre daty są poprawiane,a część zasłonięta przez zdjęcie MM i dymek!
                  • szprota Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 07.09.10, 13:41
                    W czasach KK (1977) Natalia już chodzi do szkoły, więc 1974 odpada.
                    • ssssen Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 08.09.10, 08:45
                      Nawet jest tam wyraźnie napisane, że jest siedmiolatką.
    • tygrys2112 Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 23.09.10, 23:34
      Bitner Aurelia (vel Genowefa Bombkę), z domu Jedwabińska („Opium w rosole”); żona Konrada Bitnera, polonistka.
      Bitner Józefina, matka Beaty i Konrada, aktorka
      Bitner Konrad („Brulion Bebe B.”), scenograf, syn Józefiny, brat Beaty, mąż Aurelii.
      Borejko Ignacy („Kwiat kalafiora”), mąż Melanii Borejko, ojciec Gabrieli, Idy, Natalii i Patrycji; filolog klasyczny i bibliotekoznawca.
      Borejko Melania (Mila), zwana Babi, z domu Makowska, po adopcji Kalemba („Kwiat kalafiora”); ekonomistka, dramatopisarka (pseudonim Kal Amburka).
      Dmuchawiec - nauczyciel wielu bohaterów Jeżycjady
      Górska Anna - córka Floriana i Patrycji Górskich
      Górska Nora - córka Floriana i Patrycji Górskich
      Górski Florian, zwany Bobciem, Baltoną i Florkiem, syn Wiesławy, mąż Patrycji, ojciec Anny i Nory, prowadził kwiaciarnię, obecnie prowadzi z żoną gospodarstwo
      Górska Patrycja, zwana Pulpecją, z domu Borejko („Kwiat kalafiora”), córka Ignacego i Melanii, żona Floriana Górskiego („Szósta klepka”), matka Anny i Nory Górskich („Język Trolli”); inżynier leśnik.
      Hajduk Celestyna, z domu Żak, zwana Cielęciną, córka Żaczka i Mamy Żakowej, siostra Julii Kołodziej
      Hajduk Jerzy, mąż Celestyny, fizyk, dyrektor Liceum im. Żeromskiego
      Kalemba Gizela, po mężu Trak („Kwiat kalafiora”); przybrana matka Melanii, krawcowa.
      Kołodziej Julia, z domu Żak, córka Mamy Żakowej i Żaczka, siostra Celestyny Żak, żona Tola Kołodzieja, matka Urszuli
      Kołodziej Tolo, mąż Julii z domu Żak, ojciec Urszuli.
      Kołodziej Urszula, zwana Ulą Kołodziejanką, córks Tola i Julii Kołodziej
      Kordiałek Beata, zwana Bebe, z domu Bitner, córka Józefiny, siostra Konrada, żona Damazego
      Kordiałek Damazy, mąż Beaty, nauczyciel
      Kowalik Elżbieta, z domu Stryba, córka Grzegorza Stryby, żona Tomasza
      Kowalik Józef, brat Mamerta, wdowiec, ojciec Anieli, rybak
      Kowalik Mamert, brat, Józefa, mąż Teofili, ojciec Romy i Tomasza, chirurg
      Kowalik Roma - córka Mamerta i Teofili, siostra Tomasza, w przeszłości koleżanka Patrycji Górskiej, wówczas jeszcze Borejko,
      Kowalik Teofila - żona Mamerta, matka Romy i Tomasza, nauczycielka
      Kowalik Tomasz - syn Mamerta i Teofili, brat Romy, mąż Elżbiety
      Krystyna - koleżanka Julii ze PWSST, żona Wojciecha
      Kurka, Katarzyna - przyjaźniła się z Anielą w Łebie, pracowała w przetwórni Ryb
      Lelujka Adrian, jeden z trzech braci Lelujków
      Lelujka Lucjusz („Imieniny”); weterynarz.
      Lelujka Wiktor, jeden z trzech braci, zwany "kwintesencją seksapilu"
      Nowacka Danuta, z domu Filipiak, żona Pawła, przyjaciółka Celestyny Hajduk
      Nowacki Paweł - syn dyrektor Dąbek-Nowackiej, mąż Danuty
      Nowakowski - sąsiad Żaków, przyjaciel z dzieciństwa Floriana Górskiego
      Oracabessa Walenty, syn Teresy i Helmuta „Scratch” Oracabessa („Język Trolli”).
      Pałys Ida, z domu Borejko („Kwiat kalafiora”), córka Ignacego i Melanii, żona Marka Pałysa („Noelka”), matka Józefa i Łucji Pałys; doktor medycyny, specjalista laryngolog.
      Pałys Józef („Córka Robrojka”), syn Idy i Marka Pałysów; uczeń.
      Pałys Łucja („Tygrys i Róża”), córka Idy i Marka Pałysów; dziecko przedszkolne.
      Pałys Marek, syn Moniki, mąż Idy, ojciec Józefa i Łucji, lekarz
      Pyziak Janusz („Kłamczucha”), pierwszy mąż Gabrieli Borejko, ojciec Róży Pyziak i Laury Pyziak.
      Pyziak Laura, zwana Tygryskiem („Noelka”); córka Gabrieli i Janusza Pyziaka; maturzystka.
      Pyziak Róża, zwana Pyzą („Opium w rosole”); córka Gabrieli i Janusza Pyziaka; studentka astronomii.
      Rojek Jędrzej - syn Roberta i Natalii Rojków
      Rojek Natalia, zwana Nutrią, z domu Borejko („Kwiat kalafiora”), córka Ignacego i Melanii, żona Roberta Rojka („Kłamczucha”), matka Szymona i Jędrzeja Rojków.
      Rojek Robert, zwany Robrojkiem, absolwent Liceum Poligraficznego, kolega z klasy i były adorator Anieli Żeromskiej, wcześniej współwłaściciel hurtowni w Łodzi, ojciec Izabelli, mąż Natalii, ojciec Szymona i Jędrzeja Rojków
      Rojek Szymon - syn Roberta i Natalii RojekSchoppe Alina („Imieniny”), żona Jana, matka Fryderyka, Wolfganga Amadeusza i Hildegardy Schoppe; muzyk, bezrobotna.
      Schoppe Fryderyk („Imieniny”), syn Jana i Aliny Schoppe; astrofizyk.
      Schoppe Hildegarda, zwana Żabą („Imieniny”), córka Jana i Aliny Schoppe; uczennica gimnazjum.
      Schoppe Jan („Imieniny”), ojciec Fryderyka, Wolfganga Amadeusza i Hildegardy Schoppe; nauczyciel fizyki.
      Schoppe Wolfgang Amadeusz, zwany Wolfim („Imieniny”), syn Jana i Aliny Schoppe; maturzysta.
      Stryba Gabriela, z domu Borejko („Kwiat kalafiora”), córka Ignacego i Melanii, primo voto
      Pyziak, żona Grzegorza Stryby, matka Róży i Laury Pyziak oraz Ignacego Grzegorza Stryby; filolog klasyczny.
      Stryba Grzegorz („Noelka”), mąż Gabrieli, ojciec Elżbiety Kowalik, z domu Stryba („Noelka”) i Ignacego Grzegorza Stryby; informatyk.
      Stryba Ignacy Grzegorz („Nutria i Nerwus”), syn Gabrieli i Grzegorza; uczeń.
      Sznytek Bogna („Brulion Bebe B.”), nauczycielka.
      Trolla Stanisława („Język Trolli”), uczennica gimnazjum.
      Truskawa - nauczyciel z Liceum Poligraficznego Anieli Żeromskiej i Roberta Rojka, fizyk
      Wojciech - kolega Julii z PWSST, mąż Krystyny
      Zygmunt - zwany Brodaczem, kolega Julii z PWSST, były chłopak Celestyny Hajduk
      Żak, ojciec inżyniera Żaka,
      Żak ?, zwana Mamą Żakową, żona Żaczka, matka Julii i Celestyny, artystka
      Żak ?, zwany Żaczkiem, mąż Mamy Żakowej, ojciec Julii i Celestyny, inżynier
      Żeromska Aniela, zwana Kłamczuchą, z domu Kowalik („Kłamczucha”), córka Józefa Kowalika żona Bernarda, matka Piotra i Pawła; z wykształcenia grafik, później aktorka.
      Żeromski Bernard („Brulion Bebe B.”), ojciec Piotra i Pawła; artysta plastyk.
      Żeromski Paweł, syn Anieli i Bernarda, bliźniaczy brat Piotra; uczeń gimnazjum.
      Żeromski Piotr, syn Anieli i Bernarda, bliźniaczy brat Pawła; uczeń gimnazjum.

Dodałam nieco postaci. :)
      Kilka rzeczy zmieniłam. :)
      Zapraszam do aktualizacji.

Pytania za 100 punktów: Jak mieli na imię Dziadek Żak, Mama Żakowa oraz Żaczek?
      Zapomniałam, jak miała na imię córka Krystyny
      • aganoreg Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 24.09.10, 10:20
        tygrys2112 napisała:

> Zapomniałam, jak miała na imię córka Krystyny

Mama Zakowa i corka Krystyny to Irena - ale poprawcie, jesli sie myle.

Przed dlugimi postami umysl mi sie zamyka, wiec nie przeczytalam reszty :)
      • chomiczkami Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 24.09.10, 14:15
        > Rojek Robert, zwany Robrojkiem, absolwent Liceum Poligraficznego, kolega z k
        > lasy i były adorator Anieli Żeromskiej, wcześniej współwłaściciel hurtowni w Ło
        > dzi, ojciec Izabelli, mąż Natalii, ojciec Szymona i Jędrzeja Rojków

Arabelli. A mały Rojek był Jędrzej?

Żaczek miał na imię Inżynier.
        • tygrys2112 Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 24.09.10, 17:38
          A rzeczywiście! Jak macie poprawki, rzućcie nimi, potem zsumujemy. czyli jest już Żak Irena, Irena, córka Krystyny i Wojciecha, Rojek Arbabella, Żaczek Inżynier :D, Jędrzej jest napisane na liście, też nie wiedziałam.
          • marslo55 Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 25.09.10, 09:59
            tygrys2112 napisała:
            "A rzeczywiście! Jak macie poprawki, rzućcie nimi, potem zsumujemy. czyli jest już Żak Irena, Irena, córka Krystyny i Wojciecha, Rojek Arbabella, Żaczek Inżynier :D, Jędrzej jest napisane na liście, też nie wiedziałam."
            Dmuchawiec miał na imię Czesław. Julia i Tolo dochowali się dwóch córek. A Tolo na pewno nie miał na imię Tolo. Na logikę powinno to być zdrobnienie od Anatola, ale u Musierowicz Tolo równie dobrze może się okazać Kleofasem.

• chomiczkami Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 25.09.10, 13:16
            Arbabella mnie zachwyca :D aż mam ochotę polecieć na WoI i spytać, co o tym imieniu sądzą :D.
            • tygrys2112 Re: ALFABETYCZNY SPIS OSÓB 25.09.10, 14:34
              Haha, ale literówkę machnęłam :D.

Arbarbella było by jeszcze ładniej. Co Ty na to? :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka