Dodaj do ulubionych

romantyczny strój Gabrieli

16.10.11, 08:54
Wszyscy wiemy jak ubiera się Gaba - dżinsy i koszula (w kratę). Gdy pada lub wieje - żółta peleryna żeglarska.

I oto nagle czytając "Nutrię i Nerwusa" trafiłam na taki opis:
Laura (...) zajrzała jednym okiem do wnętrza. Na pierwszym planie zobaczyła plecy mamusi, ubranej w koszulę nocną, różową w kwiatuszki.

Zryw romantyzmu...?

Obserwuj wątek
    • dakota77 Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 09:33
      Pewnie kupila te koszule, bo akurat byla najtansza;-)
    • the_dzidka Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 11:23
      A co, sądziłaś, że Gaba kładzie się do łóżka w dżinsach i pelerynie? :D
      • taria Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 13:10
        Nie, ale jakoś bardziej pasuje do niej piżama o męskim kroju...
        • dakota77 Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 13:21
          To prawda. Albo mezowski t-shirt:). Choc jej pewnie bylby pamiatka po Pyziaku;-)
          • pi.asia Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 13:50
            dakota77 napisała:

> To prawda. Albo mezowski t-shirt:).
            o to to to!!!

>Choc jej pewnie bylby pamiatka po Pyziaku
            o nie nie nie!!!
            Spałaby w Grzesinym, ale za każdym razem wspominałaby, że kiedyś sypiała w Januszowym ;)
            • dakota77 Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 14:38
              O, dobre!:)
              • verdana Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 15:12
                O, będę sie kłócić!
                Jako alter ego Gabrieli, aczkolwiek może mniej nieco upiorne, zaręczam, ze sportowy strój w dzień (noszę nawet w tej chwili), nie wyklucza romantycznych koszulek nocnych. Ja też używam wyłacznie koszul nocnych, w dodatku lubię wyłącznie powłóczyste, dlugie i w zwiazku z tym sypiam w róznordnych sukienkach, zwykle z indyjskich sklepów.
                Piiżam nie posiadam. Na mysl o meskiej piżamie jako stroju nocnym przechodi mnie wrecz dreszcz obrzydzenia.
                • pi.asia Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 15:24
                  a może było jeszcze inaczej?
                  Po Pyziaku Gaba sypiała w piżamie - ale piżama kojarzyła jej się z Pyziakiem.
                  No to zaczęła sypiać w t-shircie - ale t-shirt kojarzył jej się z Pyziakiem.
                  Bez niczego - też jej się kojarzyło z Pyziakiem.
                  Więc została biedaczce wyłącznie koszula nocna...
                  • kkokos Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 18:25
                    pi.asia napisała:

> a może było jeszcze inaczej?
                    > Po Pyziaku Gaba sypiała w piżamie - ale piżama kojarzyła jej się z Pyziakiem.
                    > No to zaczęła sypiać w t-shircie - ale t-shirt kojarzył jej się z Pyziakiem.
                    > Bez niczego - też jej się kojarzyło z Pyziakiem.
                    > Więc została biedaczce wyłącznie koszula nocna...

jakie to szczęście, że pyziak nigdy-przenigdy nie powiedział: "gabuniu, jak ci ślicznie w tej koszulce nocnej w kwiatuszki!"!
                • rannie.kirsted Re: romantyczny strój Gabrieli 17.10.11, 18:10
                  ale gabrielllla od poczatku konsekwentnie jest przedstawiana jako totalna abnegatka modowo-urodowa. bierze lodowate prysznice bo to hartuje, czesze sie palcami, strzyze sama tepymi nozyczkami, na Sylwestry ubierają ja mama albo Patrycja. stroj codzienny to dzinsy i koszula Grzesia plus zeglarska peleryna(w grudniu!... to sie nazywa hartowanie) takze wydawaloby sie ze powinna spac w meskiej pizamie(niekoniecznie Grzesia, moze w swojej wlasnej) a nie w koszuki w KWIATUSZKI! :D
    • nessie-jp Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 18:02
      Aaa, to ta koszula miała być romantyczna? Cholercia, ja to zupełnie inaczej odebrałam
      • yo-a-ko Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 19:25
        Cholercia, ja to zupełnie inaczej ode
        > brałam
        • pi.asia Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 19:39
          nessie_jp - z koszulami nocnymi mam dokładnie tak samo, aczkolwiek jestem chuda jak szczapa. Wniosek- podjeżdżają pod szyję niezależnie od przeszkód napotkanych po drodze ;)

I macie rację, taka siermięga bazarowa na trzy guziczki nie jest romantyczna. Tylko ten kolor, różowy, w kwiatuszki tak romantycznie mi się skojarzył...
          • nessie-jp Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 19:40
            T
            > ylko ten kolor, różowy, w kwiatuszki tak romantycznie mi się skojarzył...

Natalia uprała przez pomyłkę na 90 stopni i te kfiatuszki zafarbowały całą koszulinę :P
        • nessie-jp Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 19:39
          Tak, właśnie, guziczki i marszczenie, dokładnie ta estetyka! :D

Albo coś takiego:
          www.decobazaar.com/foto-prod/zoom/3237865.jpg

W każdym razie koszula musiała być koszulą do karmienia, a nawet pewnie świeżo-po-ciążową... nie erotyka, a praktyczność i obszerność.
          • mama_kotula Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 19:52
            Cytat
            W każdym razie koszula musiała być koszulą do karmienia, a nawet pewnie świeżo-po-ciążową... nie erotyka, a praktyczność i obszerność.

Taaa. Bo kobieta jak już wypchnie z siebie dziecko, to zamienia się w praktycznego i obszernego hipopotamka z mlecznym biustem. W kfiatuszki.

Ja jestem własnie na etapie szukania czegoś po-ciążowego do szpitala (bo w domu, jak wiadomo, do karmienia najpraktyczniejszy t-shirt podciągany pod szyję :P). Dupa, że tak powiem brzydko. Albo przecudnej urody koszule typu linkowanego przez Ness, albo kuse bawełniane koszulki pt. "zamieniłam się w sześciolatkę, patrzcie, jakiego mam słitaśnego misiaczka/pieseczka/żyrafkę/bocianka na koszulce". Chryste.
            Ale już może nie offtopuję, chciałam się tylko pożalić. CHLIP.
            • nessie-jp Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 20:04
              > Taaa. Bo kobieta jak już wypchnie z siebie dziecko, to zamienia się w praktyczn
              > ego i obszernego hipopotamka z mlecznym biustem. W kfiatuszki.

A Gaba to kobieta od kiedy...? Bo wydawało mi się, że głównie obszerna matkapolka w kfiatuszki.

Jakoś nie widzę Gaby natychmiast po porodzie szukającej zalotnej i zgrabnej koszuli w odpowiednio mniejszym rozmiarze! Prędzej już by spała w starym Milowym łachu.
              • pi.asia Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 20:12
                Zaraz, zaraz. W NiN słowa nie ma o karmieniu piersią. Miągwa ma pięć miesięcy i jeszcze nie jest miągwą tylko Motylkiem. Natomiast Gaba choruje na zapalenie żył w nodze, pewnie dlatego łazi w koszuli. W potworny upał, matko jedyna.
                Mogłaby jej Pulpa pożyczyć haleczkę.
                • nessie-jp Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 20:31
                  pi.asia napisała:

> Zaraz, zaraz. W NiN słowa nie ma o karmieniu piersią. Miągwa ma pięć miesięcy

No oszalałaś, u Musierowicz słowo PIERŚ? :P

Ja nie wiem, nie znam się na hodowli Motyli, wydawało mi się, że takie 5-miesięczne to jeszcze, jak to szło? "Dydolą mlesio z cysia" :)
                  • pi.asia Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 21:02
                    Też myślę, że Motyl powinien dydolić. Ale nie ma o tym najmniejszej wzmianki. Za to karmią go Plutarchem i Sofoklesem. Cóż, nie samym chlebem...
                    • ding_yun Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 22:15
                      Gdyby była wzmianka o tym, że dydoli, to zaraz by było, że MM promuje nachalnie tylko karmienie piersią, a butelkowe mamy przecież nie gorsze :P
                      Mnie ta koszulka Gabrieli też się kojarzy bazarkowo, a nie seksownie, niemniej zawsze mnie jakoś ten fragment uwierał. Też widziałam ją w piżamie męskiej, w paski lub kratę.
                      Ja z kolei nie znoszę piżam i używam ich tylko w sytuacjach przymusowych - choróbsko wymagające "wygrzania się" lub noclegi zbiorowe kiedy nie chcę narażać gawiedzi na widok moich wdzięków. Na ogół śpię w samym t-shircie.
                      • nessie-jp Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 23:08
                        ding_yun napisała:

> Gdyby była wzmianka o tym, że dydoli, to zaraz by było, że MM promuje nachalnie
                        > tylko karmienie piersią, a butelkowe mamy przecież nie gorsze :P

W sumie w tamtych czasach (początek lat 90-tych?) to chyba jeszcze nie było takiej presji i mody na karmienie piersią, a butelki ciągle miały się dobrze.

To ja, pisząc teraz, z góry założyłam, że małomowlę = musi być piersią. Ale po namyśle stwierdzam, że na 100% Gaba nie karmiła, bo przecież jak pi.asia słusznie zauważyła
                        • pampelune Re: romantyczny strój Gabrieli 17.10.11, 09:29
                          Wyobrażam sobie że ta romantyczna, przepiękna i zwiewna koszula nocna symbolizowała przemianę Gabrieli, która już nie jak kiedyś krata i zimne prysznice z nacieraniem włosiennicą, tylko leniwa i szczęśliwie przebudzona kobiecość. Ale przecież nie przebudzona na sposób burżujski w jakieś satyny i jedwabie, tylko w dostępny każdej z nas młodych czytelniczek sposób niedrogi, arcypolski i tradycyjny, dostępny na bazarku.
              • rannie.kirsted Re: romantyczny strój Gabrieli 17.10.11, 18:13
                ja w ogole nie widze Gaby w ciazy i po porodzie! Gaba i brzuch? nieee - no przeciez ona jest wysokim potarganym chlopakiem, wysportowanym. a ten Motyl to im po prostu przez okno wlecial i zostal.
            • mmoni OT: koszule 16.10.11, 22:38
              Kotula, ja sobie kupiłam taką koszulę w osiedlowym sklepiku, też niestety do szpitala. Może by Ci podpasowała, albo inne tej firmy.
            • verdana Koszula-Kotula OT 17.10.11, 09:14
              Idź do sklepów z odzieżą indyjską. Bywają tam fajne koszule nocne, można też swobodnie kupić przecenione, kuźne letnie skukienki, które się idealnie na koszule nocne nadają.
            • turzyca Re: romantyczny strój Gabrieli 17.10.11, 16:20
              www.kraina-snow.pl/koszule-nocne/374-muzzy-koszula-do-karmienia-dyskretna.html
              (i inne tej firmy tez.)

Dowody wdziecznosci zostaw na parapecie.
              A normalna koszule do spania z dlugim rekawem w jedynym slusznym kolorze czarnym nabylam w C&A.

I a propos jakby ktos kiedys widzial dlugie (sie znaczy do kostek) koszule nocne z dlugim rekawem i nie w kwiatuszki, to bede wdzieczna za informacje. Albowiem marzy mi sie dluga koszula nocna, ale widuje takie tylko na ramiaczkach lub z krotkim rekawkiem, a ja w nocy w rece marzne.
    • marajka Re: romantyczny strój Gabrieli 16.10.11, 22:25
      Jaki romantyzm? Zwykła bazarowa koszula, większość chyba ma jakieś kfjatuszki?

Romantyzm to by była satynowa;)
    • morekac Re: romantyczny strój Gabrieli 17.10.11, 09:56
      A czy to nie Gaba była niegdyś Romantycznym Motylem w sukni uszytej z żółtej zasłonki?
      • the_dzidka Re: romantyczny strój Gabrieli 17.10.11, 10:57
        > A czy to nie Gaba była niegdyś Romantycznym Motylem w sukni uszytej z żółtej za
        > słonki?

Takie było założenie. Miała być. Ale wyszedł patyczak owinięty w kokon.
        • morekac Re: romantyczny strój Gabrieli 17.10.11, 12:24
          Może dlatego miała potem uraz do romantycznych sukien. Także ze względu na zakończenie owej romantycznej nocy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka