kkokos Re: Mam ochotę na krem "Choco" 15.10.12, 23:26 emae, wyczuwam tu siłę nieczystą. wrzucilam po prostu "krem choco" w google'a, a tam twoje oświadczenie "mam ochotę na krem choco" na drugim (na drugim!) miejscu. ty wiesz, jakie pieniądze ludzie płacą, by wujek gugiel ich wpisy podsuwał tak pod nos??? a ty ot tak, rzucasz sobie od niechcenia, bo akurat kaprys na choco cię napadł - i masz?? Odpowiedz Link
emae Re: Mam ochotę na krem "Choco" 15.10.12, 23:36 :D :D :D Kwiiiik! Powinni mi płacić za pozycjonowanie :) Z wujkiem Gugielem znamy się dobrze z czasów pisania mojej pracy mgr, może on mi to jeszcze pamięta? :) Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 08:16 1 puszka niesłodzonego mleka kondensowanego, 3 łyżki kakao, tabliczka czekolady gorzkiej, 1,5 szklanki cukru, laska wanilii, 1 szklanka wódki, 3-4 kieliszki spirytusu Wszystkie składniki (poza alkoholem i czekoladą) dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy się stopi dolewamy alkohol, dokładnie mieszamy i przelewamy do karafki lub butelki. Niektórzy robią z koglem-moglem z kilku żółtek, jest wtedy bardziej gęste. Odpowiedz Link
emae Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 09:36 kopiec_esmeralda napisał(a): > 1 puszka niesłodzonego mleka kondensowanego, > 3 łyżki kakao, > tabliczka czekolady gorzkiej, > 1,5 szklanki cukru, > laska wanilii, > 1 szklanka wódki, > 3-4 kieliszki spirytusu > > Wszystkie składniki (poza alkoholem i czekoladą) dokładnie mieszamy i gotujemy > na małym ogniu przez około 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy pokruszoną c > zekoladę. Gdy się stopi dolewamy alkohol, dokładnie mieszamy i przelewamy do ka > rafki lub butelki. Niektórzy robią z koglem-moglem z kilku żółtek, jest wtedy b > ardziej gęste. Dziękuję pięknie za przepis! Chętnie wypróbuję :) Z tego co widzę, to jest dość podobne do gorącej czekolady, którą czasem robię. Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 09:49 Daj znać o efekcie, to rodzinny przepis, ale ja nie robiłam, bo słodkości niezbyt lubię. Odpowiedz Link
emae Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 10:14 kopiec_esmeralda napisał(a): > Daj znać o efekcie, to rodzinny przepis, ale ja nie robiłam, bo słodkości niezb > yt lubię. Zrobię, jak tylko mi Mąż wróci z delegacji (tęsknię i cierpię!!!), oczywiście dam znać, jak wyszło :) Ja uwielbiam słodkości, zwłaszcza te własnej roboty. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 10:20 Hm. Wydaje się to rzeczywiście bardzo słodkie, bardzo czekoladowe i prędzej uwierzyłabym, ze upiła się tym dwunastoletnia Łusia niż szesnastoletni Józinek. Odpowiedz Link
emae Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 10:32 meduza7 napisała: > Hm. Wydaje się to rzeczywiście bardzo słodkie, bardzo czekoladowe i prędzej uwi > erzyłabym, ze upiła się tym dwunastoletnia Łusia niż szesnastoletni Józinek. Przypuszczam, że dodatek spirytusu przełamuje tę słodycz. Ja dodaję wódkę do gorącej czekolady, smak jest idealny :) Też nie wierzę, że można się tym upić. Chociaż, ktoś całkowicie nieprzyzwyczajony do alkoholu... Ale wydaje mi się, że prędzej by go zemdliło od nadmiaru czekolady. Odpowiedz Link
emae Re: Mam ochotę na krem "Choco" 22.10.12, 15:22 kopiec_esmeralda napisał(a): > Daj znać o efekcie, to rodzinny przepis, ale ja nie robiłam, bo słodkości niezb > yt lubię. Zrobiłam w ten weekend :) Tylko że ja mam to do siebie, że zawsze coś pozmieniam w przepisie. Teraz też - zmniejszyłam ilość cukru, za to zamiast wódki i spirytusu dodałam wiśniówki! Wyszło bardzo mocne, choć i tak wlałam tego alkoholu mniej niż w przepisie. Ale pyszne, niesamowicie pyszne! A jak już wypiliśmy całość, zeskrobywaliśmy zaschniętą czekoladę z garnka, mniammmm... :) Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Mam ochotę na krem "Choco" 22.10.12, 15:29 Spiliście się, jak idol czytelniczek, Józinek? :) (mam nadzieję, ze Idy nie było w pobliżu) Odpowiedz Link
emae Re: Mam ochotę na krem "Choco" 22.10.12, 15:58 kopiec_esmeralda napisał(a): > Spiliście się, jak idol czytelniczek, Józinek? :) > (mam nadzieję, ze Idy nie było w pobliżu) Nie spiliśmy się, ale my nie szesnastolatki :)) Odpowiedz Link
slotna Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 11:38 To ja wam dam moje ulubione, banalne bardzo: - puszka mleka slodzonego - 0.25 - 0.5 spirytusu albo adekwatnie wodki - male opakowanie slodkiej smietanki - troche kawy rozpuszczalnej / laska wanilii / kakao Mleko gotowac przez jakies 2 h w zamknietej puszce. Zostawic do ostygniecia (na dlugo, ja zostawiam na caly dzien albo noc, bo sie boje wybuchow :P). Zmiksowac wszystko razem (dodatki do wyboru; przy czym kawe i kakao dobrze rozpuscic, a wanilie wczesniej przytrzymac w smietance). Gotowe. Robilam to kiedys namietnie, raz na Wielkanoc przy asyscie kolezanki. Odlalam jej porcje, zaniosla do domu, jej mama byla zachwycona i chciala przepis. Kolezanka zasiadla do komputera, napisalam jej na gg co i jak, wiec przekazuje mamie: - Puszka mleka skondensowanego... - Aha. - Smietanka... - No. - Pol litra spirytusu... - Oszalalas?!! Do mazurka???? No tak, wczesniej mama prosila, zeby kolezanka wyguglala jej przepis na ciasto :) Odpowiedz Link
slotna Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 11:44 Taaak, ta ilosc alkoholu to na dwie puszki. Dawno nie robilam i mi sie pomerdalo. Niedlugo bede robic, to ustale proporcje ;) Odpowiedz Link