Dodaj do ulubionych

Bezsenność Mili Borejko

15.02.14, 21:45
Czytam własnie Idę i trafiłam na scene, kiedy Ida widzi tabletki na bezsenność u Krzyśka i je rozpoznaje jako tabletki, które łyka Mila w chwilach największej bezsenności. Jak dla mnie to przemycona informacja, że Mila wcale nie była tak szczęśliwa, jak nam potem autorka pragnie wmówić przy okazji kolejnych sylwestrów. Do pracy nie chodziła, więc stres z pracy odpadał. Ignac na baby nie chodził, asystentek w bibliotece nie podrywał, więc też nie to. Na chleb z bida, ale mieli, zresztą w tych czasach nikt sie jakoś w sprawy materialne nie wczuwał. To czemu nie mogła spać do tego stopnia, że miała w domu tabletki na bezsenność????
Obserwuj wątek
    • dakota77 Re: Bezsenność Mili Borejko 15.02.14, 21:54
      Bo miala problemy ze snem? :P Niektorzy ludzie je maja zupelnie bez zwiazku ze stresem, naprawde.
      • pampeliszka Re: Bezsenność Mili Borejko 15.02.14, 21:58
        Eee, to za proste:))
        • dakota77 Re: Bezsenność Mili Borejko 15.02.14, 22:17
          No co poradze na to, ze jestem wyznawczynia Brzytwy Ockhama :))
    • bupu Re: Bezsenność Mili Borejko 15.02.14, 22:37
      pampeliszka napisała:

> Czytam własnie Idę i trafiłam na scene, kiedy Ida widzi tabletki na bezsenność
      > u Krzyśka i je rozpoznaje jako tabletki, które łyka Mila w chwilach największej
      > bezsenności. Jak dla mnie to przemycona informacja, że Mila wcale nie była tak
      > szczęśliwa, jak nam potem autorka pragnie wmówić przy okazji kolejnych sylwest
      > rów. Do pracy nie chodziła, więc stres z pracy odpadał. Ignac na baby nie chodz
      > ił, asystentek w bibliotece nie podrywał, więc też nie to. Na chleb z bida, ale
      > mieli, zresztą w tych czasach nikt sie jakoś w sprawy materialne nie wczuwał.
      > To czemu nie mogła spać do tego stopnia, że miała w domu tabletki na bezsenność
      > ????

Na etapie IS Mila wciąż jeszcze była normalną kobietą, której się w życiu trafiały ciemne i jasne strony. Owszem fajna rodzina i udane potomstwo, ale z drugiej strony nawał obowiązków, których nie potrafiła scedować na córki, choroba wrzodowa, przeoczona totalnie przez bliskich aż do momentu perforacji żołądka, mąż z głową w chmurach... Po prostu samo życie. Natomiast kolejne sylwestry w nowych tomach to już jest robot Milicja, który jest przezaje... przecudowny z każdej strony i otoczony rodziną merysujek.
      • kkokos Re: Bezsenność Mili Borejko 16.02.14, 11:14
        >>>otoczony rodziną merysujek.

zanim do mnie dodarło, kto zacz, coś mi w głowie krzyknęło: mówi się surykatki, nie merysujki!
        • lululemon12 Re: Bezsenność Mili Borejko 16.02.14, 13:49
          Skojarzenie IMO całkiem uzasadnione...
    • croyance Re: Bezsenność Mili Borejko 17.02.14, 23:58
      Nie mogla spac, bo cos jak zwykle knula i/lub miala wyrzuty sumienia :-P
      • vi_san Re: Bezsenność Mili Borejko 18.02.14, 10:55
        Albo trenowała przed lustrem miłą ironię.
        Chociaż nie, na etapie IS ona jeszcze była normalna...
    • laura_zwana_tygrysem Re: Bezsenność Mili Borejko 18.02.14, 17:42
      Jest pewna różnica między przenikliwą krytyką, a doszukiwaniem się na siłę wszystkiego co najgorsze. :>
    • zaisa Re: Bezsenność Mili Borejko 19.02.14, 05:24
      Po to, by Ida Borejko mogła rozpoznac te tabletki u Krzysia.
      Inna sprawa, ze Ida też powinna cierpiec na bezsenność, by oglądać matkę zażywającą rzeczone specyfiki. Dobrze, dopuszczam manię czytelniczą, czy potrzebe pójscia do toalety.
      I mam nadzieję, że paroletnie Nutria i Pulpa już a raczej jeszcze tej wiedzy nie miały. Bo jeszcze Pulpet by sprawdzał, czy tabletka umie pływać i to by była ta lepsza wersja w domu rzucających się na jedzenie dziewcząt.
      • verdana Re: Bezsenność Mili Borejko 19.02.14, 09:21
        E, nie matka może nie ukrywać, ze bierze tabletki, kupować je, szukać. Wiedziałam, ze rodzice biorą srodki nasenne i jak one wyglądają (gdzie znowu położyłam to cholerne lekarstwo, nie wiesz?), choć chodziłam spać znacznie wczesniej.
    • tt-tka Re: Bezsenność Mili Borejko 16.04.14, 18:34
      "spac jej nie dawal niedobry charakter" (Izaak Babel, co prawda o innej osobie, ale mnie pasuje)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka