25.11.24, 02:31
Chyba takiego tematu nie było. Taka mnie naszła myśl o głosach bohaterów. Czytałam sobie wątek o Ignacu i esperanto i zaczęłam się zastanawiać jak taki Ignac by brzmiał.
Czy czytając macie może jakieś wyobrażenia na ten temat?
Oczywiście, gdyby to było bardziej opisywane, Borejkowie na pewno mieliby miłe głosy, a ci inni straszni mieszczanie na odwrót, ale jestem ciekawa, czy jakoś sobie tę część postaci wyobrażaliście.
Można posłużyć się przykładami głosów osób znanych.

Milicji głos wyobrażam sobie jako podobny do głosu Ryszardy Hanin np.
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Głosy 25.11.24, 03:12
      Milicja mowila glosem,, wg altorskiego opisu, "milym, oschlym i ironicznym", Izabelka skrzeczala, Aniella falszowala spiewajac, syrenka odzywajac sie ranila, a spiewajac nie ranila i Jadam sluchal jej z bezradnym oczarowaniem (nie wiemy, jakim glosem darla sie i wyklocala), a Jozwa na ogol sie nie odzywal. Aha, Ida nadawala kozim sopranem (kojarzy mi sie z Dorota Chotecka w roli Danuty Norek).
      Tyle pamietam.
      • tt-tka Re: Głosy 25.11.24, 03:21
        Aha, a glos Milicji - Krystyna Feldman w roli babki Kiepskiej !
        • ignacywitkacy Re: Głosy 25.11.24, 13:51
          „Ty kanalio” do Pyziaka
      • kocynder Re: Głosy 25.11.24, 12:49
        A mi się Idą kojarzy z Kożuchowską z "Rodzinka.pl".
    • bupu Re: Głosy 25.11.24, 10:10
      Ida zdecydowanie mówi głosem Doroty Choteckiej ponieważ Ida w mojej głowie od dawna jest Dorotą Chotecką.

Milicja mówi nie znoszącym sprzeciwu, acz dystyngowanym, glosem Ewy Wiśniewskiej. Pulpa od dawna emituje z siebie obfity sopran Elżbiety Romanowskiej, Nutria natoniast szemrze jak Magdalena Walach.

Jest jednakowoż jeden głos ktorego moj umysł wyobrazić sobie nie umie. Grzegorz mówiący basem. Nope i nie, ciepły miękki tenor, no, ewentualnie baryton, ale nie za ciemny. Ale bas? Grzegorz? W życiu.
    • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Głosy 25.11.24, 10:18
      A był, i to mój osobisty:
      search.app?link=https%3A%2F%2Fforum.gazeta.pl%2Fforum%2Fw%2C25788%2C174289550%2C174289550%2CThe_Voice_of_Poznan.html&utm_campaign=aga&utm_source=agsadl2%2Csh%2Fx%2Fgs%2Fm2%2F4
      • ignacywitkacy Re: Głosy 25.11.24, 13:49
        a to przepraszam
        • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Głosy 25.11.24, 14:23
          ignacywitkacy napisała:

> a to przepraszam

Nie chowam urazy😁. Wąteczek mi nostalgicznie przypomniał jak wraz z dwoma innymi forumowiczkami próbowałyśmy nagrać słuchowisko na podstawie jednego fanfiku o ślubie Laury
    • greta_herbst Re: Głosy 25.11.24, 13:37
      Ja kiedy czytam to zupełnie nie słyszę żadnych głosów, przetwarzam idee bezdźwięcznie. I za audiobookami gdzie ktoś próbuje różnicować głosy postaci też nie przepadam.
      • ewa9718 Re: Głosy 25.11.24, 15:35
        Ignac jak niejakim Żaryn, ponoć profesor.
        • ewa9718 Re: Głosy 25.11.24, 15:35
          niejaki ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka