Dodaj do ulubionych

jutro w TV Kłamczucha

14.08.06, 19:37
o 7.20 rano na TVP 2 szkoda,ze tak wczesnie....
Obserwuj wątek
    • martuha Re: jutro w TV Kłamczucha 14.08.06, 22:21
      kurcze, trudno, nie wstaje...
      • kelle1986 Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 10:10
        hehe śmieszne to było, fajnie zobaczyć jak kiedyś Poznań wyglądał:) Czy mi się wydaje czy w albumie który przeglądała Aniela na zdjęciu niemowlaka podpisanym jako Paweł była jednak dziewczynka?;p Generalnie obsada trochę im nie wyszła, w sumie tylko Paweł mi się podobał i dzieciaki-słodkie były:)
      • aniarad1 Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 10:11
        niestety nie podobała mi się adaptacja Kłamczuchy :(
        Najbardziej nie pasowała mi Aniela.
        100 razy bardziej wolę czytac niż oglądac :)
        • oja83 Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 10:46
          niestety podzielam twoje zdanie...
          • asiunia311 Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 11:49
            Czemu niestety? Zdecydowanie nieudana adaptacja. Koszmarek....;-)
            • myself-m Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 12:23
              Nie ma udanej adaptacji Jeżycjady, ale lepsza Kłamczucha niż ESD.
              Jakby podejść z wyrozumiałością, to obsada wcale nie taka najgorsza. Dobry
              Pawełek, Robrojek, ciotka Lila, świetne Mamerciątka.
              Fatalna, całkiem inna niż w książce - Danka.
              Reszta do raczej przyjęcia (jeszcze może poza epizodem z Joanną i Olą - która
              przeca w książce zdobyła tytuł najmilszej... ale to nieistotne).

Skróty fabularne konieczne, ale pomysł, żeby Aniela grała Ofelię, o czym
              dowiaduje się 10 minut przed wejściem - to trochę przesada...

Ale w zasadzie oglądało się całkiem miło - mimo pory, ktoś rzekł, pogańskiej...
              • refiona Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 13:08
                Niedobry film, oj niedobry.
                Choć przeciez adaptacja w miarę wierna, niestety okropny bład obsadpwy -
                aktorka w głownej roli kładla wszystko. Kompletnie bez wyrazu, uroku, wdzięku.
                Mamert za to był idealny!
    • trrruskawa Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 13:41
      Niestety ni ogladałam:(((( Ale skoro mówicei, że nie udana, to może nie ma czego
      załowac.......
      • the_dzidka Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 13:49
        Wprost przwnie. Adaptacja Kłamczuchy jest całkiem udana, zwłaszcza jeśli chodzi
        o podobieństwo aktorów do pierwowzorów literackich. Zobaczysz ESD, to dopiero
        padniesz z przerażenia - to jest najprawdziwszy koszmar senny, nigdy więcej na
        to nawet połówką oka nie spojrzę.
        • fleurette Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 14:59
          no tak dobór aktorów w ESD (gabrysia i ida to koszmar) jak i sama wiernosc
          zdarzeniom czyli dziwny mix ksiazek kilku pozostawiają niestety wiele dożyczenia.
          co zaś tyczy sie kłamczuchy to bardzo podobają mi sie mamert i mamerciatka plus
          pawełek i robrojek. reszta mierna lub jeszcze gorzej.
          • wanilia1 Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 16:00
            Aniela - trzy razy nie. Zresztą zawsze ją widziałam w wyobraźni jako nieco
            doroślejszą, poza tym była NISKA. Tosia za bardzo nowoczesna i za szczupła.
            Ciotka Lila - za gruba. Dzieci OK, Mamert ok (tylko czemu bez wąsów?) Pawełek
            OK. Danka - przede wszystkim za stara i za gruba. Ona miała być wiotkim
            dziewczęciem, mimozą, a Tatiania S-S. w tym wcieleniu to tzw. "kawał baby".
            Ogólnie mi się nie podobało, za dużo skrótów. Nie wiem, jak ten film odebrałby
            ktoś, kto nie czytał książki, pewnie jako mało przekonujący.
    • julie-bell2 Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 14:41
      Mamert czyli Pietraszak fantastyczny zwłaszcza z tym "ciach ciach po wątrobie":)
      jego żena czyli Tosia fajna ale zawsze ją widzę jakko pulchną brunetkę i już-no
      taka przewaga wyobraźni-ale Aniela nie nie nie nie!!!ale kto według was TERAZ
      by mógł ją zagrać? ze znanych aktorek?no sama nie wiem-może jakiś ogólnopolski
      casting jak to ongiś bywało:)-ale i tak pozytywnie mnie takie filmy nastrajaja
      i o to chodzi-mimo pogańskiej pory hihi mój mąż nawet obejrzał:) pozdrawiam!!!
      • baba67 Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 16:00
        W Esd Ida akurat dobra byla-i Ignac calkiem niezly, i Mila tez moze byc.
        Niestety, to wszysko razem nie ma klimatu.
        Klamczucha miala wiecej uroku, a aktorka trafiona.
        no i ta Dabek -Nowacka-pereleczka
        Film na pewno warto zobaczyc
        • trrruskawa Re: jutro w TV Kłamczucha 16.08.06, 14:11
          Jejku!!!!!! Ja chce to obejrzec:((((((
          • the_dzidka Re: jutro w TV Kłamczucha 16.08.06, 15:41
            trrruskawa napisała:

> Jejku!!!!!! Ja chce to obejrzec:((((((

Truskawa, jestem dziwnie spokojna, że ak zobaczysz Gabrysię Boreko w
            charakterze pieknej, dlugowlosej blond laluni, i uslyszysz, ak grupa ESD na
            swoich spotkaniach zamuje sie glownie spiewaniem z gitara, to od razu Ci
            przejdzie :))))
            Ignaca nie pamietam, ale Mila byla fatalna.
            • baba67 Re: jutro w TV Kłamczucha 16.08.06, 18:08
              Fakt, Gaba w ESD to nieporozumienie.
              • vistella w piątek ESD 16.08.06, 21:30
                w piątek na kanale Kino Polska o godz. 11:15 będzie ESD ;) czyli długowłosa
                Gabrysia i melanż "Kwiatu kalafiora" i "Idy sierpniowej"
                • szprota nawet gdybym 17.08.06, 23:17
                  1. nie pracowała
                  2. miała kablówę
                  to i tak nie obejrzę. Kłamczucha jest w górze stanów średnich, dość wierna i
                  sympatyczna adaptacja, a w ESD Gaba jest oficerem rezerwy (śpiewającym niekiedy
                  z gitarą), zaś Ida ma charakter raczej Belli. potworek, nie film :/
            • trrruskawa Re: jutro w TV Kłamczucha 21.08.06, 19:26
              > Truskawa, jestem dziwnie spokojna, że ak zobaczysz Gabrysię Boreko w
              > charakterze pieknej, dlugowlosej blond laluni, i uslyszysz, ak grupa ESD na
              > swoich spotkaniach zamuje sie glownie spiewaniem z gitara, to od razu Ci
              > przejdzie :))))
              > Ignaca nie pamietam, ale Mila byla fatalna.

;))) Dzięki!
              • anutek115 Re: jutro w TV Kłamczucha 21.08.06, 19:31
                Nawet gorzej. Gaba nie blond, ale ciemnowłosą pięknością była. Warczącą bez
                przerwy na resztę rodziny i Pyziaka.
                • jedynataka Re: jutro w TV Kłamczucha 22.08.06, 23:32
                  mam pytanie-prośbę: czy ktoś/a to może nagrał/a? i może udostępnić? zapłacę każe
                  pieniądze za wypożyczenie któregoś filmu (najlepiej obu :-)) Gdyby ktoś coś miał
                  proszę o sygnał na maila gazetowego. Chciałabym wyrobić sobie opinię o tych
                  "dzieuach".
                • nikadaw1 Re: jutro w TV Kłamczucha 26.08.06, 21:28
                  a Mila wyglądała jak alkoholiczka albo maltretowana konkubina :)
                  • krystynasz Re: jutro w TV Kłamczucha 27.08.06, 00:12
                    "Kłamczucha" będzie wyświetlana we wtorek o 11 w kinie Rialto w Katowicach. Wybiera się ktos oprócz mnie?
                    Bilety po 3 zł:D
                  • daner Re: jutro w TV Kłamczucha 30.08.06, 16:36
                    milę w esd grała halina łabonarska-a fatalną trwałą na głowie, ignacy to janusz
                    michałowski-całkiem całkiem,ale główni bohaterowie-do bani brrrrrrrr,pamiętam
                    scenę,że ida za pieniądze na jedzenie kupiła jakieś obciachowe różowe
                    rajstopy-dobrze mi się to kojarzy?-bo widziałam to w kinie jak weszło na ekrany
                    i potem nie miałam okazji;pamiętam że malajkat grał krzysia i jako dysplasia
                    fibrosa grała w jego jamie ustnej piłeczka do ping ponga-groteska prawdziwa...
                    • the_dzidka Re: jutro w TV Kłamczucha 31.08.06, 00:40
                      daner napisała:

> milę w esd grała halina łabonarska-

MATKO!!!!!! Wiecie, co teraz robi H.Ł.? Jest głównym "głosem kobiecym"
                      lektorującym w Radiu Maryja. Głos co prawda to faktycznie ona ma piękny, i umie
                      się nim posługiwać...
    • blanka_e Re: jutro w TV Kłamczucha 31.08.06, 12:32
      A ja tam lubię i ESD i Kłamczuchę (mam w swojej prywatnej filmotece). To fakt,
      ze odsada w wiekszości jest chybiona w obydwu filmach, ale... coś z atmosfery
      Jeżycjady jednak jest. Ogladałam sobie właśnie wczoraj ESD i jestem na świeżo.
      Faktycznie, denerwujące jest w filmie pomieszanie wątków z kilku książek oraz
      sztywna gra młodych Borejkówien (które nota bene wrzeszczą na siebie prawie non
      stop), ale Mila i Ignacy - uważam , że to strzał w dziesiatkę - bardzo lubię
      Halinę Łabonarską i wcale nie przeszkadza mi co robi obecnie ta aktorka. Znam
      ją z filmów z lat 80-tych, sprawia wrażenie dobrej i ciepłej osoby, a
      jednocześnie wydaje się być surowa i apodyktyczna, jak Mila B. A Ignaś- fajny,
      zamotany tak porządnie, że aż miło. Nie wyobrażam sobie nikogo lepszego do tej
      roli. Za to w Kłamczusze odpowiadała mi odtwórczyni Anieli - ładne dziewczę,
      mniej więcej tak sobie wyobrażałam tę postać. No i Mamertowie- cudo, na czele
      ze wspaniałym Leonardem Pietraszakiem. Obydwie ekranizacje są mi miłe, bo lubię
      filmy sprzed dwudziestu, trzydziestu lat - są w nich autentyczne samochody,
      wnętrza i ubrania według panującej wówczas mody, wszystko to takie siermiężne,
      biedne, czasem szare,czyli takie jakie było (swetry i szaliki dziergane na
      drutach, sukienki z firanki, spódnice z farbowanej gazy - Kreska była w tym
      specjalistką)- to wszystko pasuje mi do książki (mniej więcej, wiadomo). Nie
      wiem, czy w dzisiejszych czasach udałoby sie stworzyć coś autentycznego. Gdyby
      zabierano się do roboty, wolałabym, żeby obsadę aktorską tworzyli mało znani i
      początkujący, zdolni aktorzy. Niestety, żaden z obecnych aktorów nie pasuje mi
      do bohaterów Jeżycjady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka