oja83 14.08.06, 19:37 o 7.20 rano na TVP 2 szkoda,ze tak wczesnie.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kelle1986 Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 10:10 hehe śmieszne to było, fajnie zobaczyć jak kiedyś Poznań wyglądał:) Czy mi się wydaje czy w albumie który przeglądała Aniela na zdjęciu niemowlaka podpisanym jako Paweł była jednak dziewczynka?;p Generalnie obsada trochę im nie wyszła, w sumie tylko Paweł mi się podobał i dzieciaki-słodkie były:) Odpowiedz Link
aniarad1 Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 10:11 niestety nie podobała mi się adaptacja Kłamczuchy :( Najbardziej nie pasowała mi Aniela. 100 razy bardziej wolę czytac niż oglądac :) Odpowiedz Link
asiunia311 Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 11:49 Czemu niestety? Zdecydowanie nieudana adaptacja. Koszmarek....;-) Odpowiedz Link
myself-m Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 12:23 Nie ma udanej adaptacji Jeżycjady, ale lepsza Kłamczucha niż ESD. Jakby podejść z wyrozumiałością, to obsada wcale nie taka najgorsza. Dobry Pawełek, Robrojek, ciotka Lila, świetne Mamerciątka. Fatalna, całkiem inna niż w książce - Danka. Reszta do raczej przyjęcia (jeszcze może poza epizodem z Joanną i Olą - która przeca w książce zdobyła tytuł najmilszej... ale to nieistotne). Skróty fabularne konieczne, ale pomysł, żeby Aniela grała Ofelię, o czym dowiaduje się 10 minut przed wejściem - to trochę przesada... Ale w zasadzie oglądało się całkiem miło - mimo pory, ktoś rzekł, pogańskiej... Odpowiedz Link
refiona Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 13:08 Niedobry film, oj niedobry. Choć przeciez adaptacja w miarę wierna, niestety okropny bład obsadpwy - aktorka w głownej roli kładla wszystko. Kompletnie bez wyrazu, uroku, wdzięku. Mamert za to był idealny! Odpowiedz Link
trrruskawa Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 13:41 Niestety ni ogladałam:(((( Ale skoro mówicei, że nie udana, to może nie ma czego załowac....... Odpowiedz Link
the_dzidka Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 13:49 Wprost przwnie. Adaptacja Kłamczuchy jest całkiem udana, zwłaszcza jeśli chodzi o podobieństwo aktorów do pierwowzorów literackich. Zobaczysz ESD, to dopiero padniesz z przerażenia - to jest najprawdziwszy koszmar senny, nigdy więcej na to nawet połówką oka nie spojrzę. Odpowiedz Link
fleurette Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 14:59 no tak dobór aktorów w ESD (gabrysia i ida to koszmar) jak i sama wiernosc zdarzeniom czyli dziwny mix ksiazek kilku pozostawiają niestety wiele dożyczenia. co zaś tyczy sie kłamczuchy to bardzo podobają mi sie mamert i mamerciatka plus pawełek i robrojek. reszta mierna lub jeszcze gorzej. Odpowiedz Link
wanilia1 Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 16:00 Aniela - trzy razy nie. Zresztą zawsze ją widziałam w wyobraźni jako nieco doroślejszą, poza tym była NISKA. Tosia za bardzo nowoczesna i za szczupła. Ciotka Lila - za gruba. Dzieci OK, Mamert ok (tylko czemu bez wąsów?) Pawełek OK. Danka - przede wszystkim za stara i za gruba. Ona miała być wiotkim dziewczęciem, mimozą, a Tatiania S-S. w tym wcieleniu to tzw. "kawał baby". Ogólnie mi się nie podobało, za dużo skrótów. Nie wiem, jak ten film odebrałby ktoś, kto nie czytał książki, pewnie jako mało przekonujący. Odpowiedz Link
julie-bell2 Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 14:41 Mamert czyli Pietraszak fantastyczny zwłaszcza z tym "ciach ciach po wątrobie":) jego żena czyli Tosia fajna ale zawsze ją widzę jakko pulchną brunetkę i już-no taka przewaga wyobraźni-ale Aniela nie nie nie nie!!!ale kto według was TERAZ by mógł ją zagrać? ze znanych aktorek?no sama nie wiem-może jakiś ogólnopolski casting jak to ongiś bywało:)-ale i tak pozytywnie mnie takie filmy nastrajaja i o to chodzi-mimo pogańskiej pory hihi mój mąż nawet obejrzał:) pozdrawiam!!! Odpowiedz Link
baba67 Re: jutro w TV Kłamczucha 15.08.06, 16:00 W Esd Ida akurat dobra byla-i Ignac calkiem niezly, i Mila tez moze byc. Niestety, to wszysko razem nie ma klimatu. Klamczucha miala wiecej uroku, a aktorka trafiona. no i ta Dabek -Nowacka-pereleczka Film na pewno warto zobaczyc Odpowiedz Link
trrruskawa Re: jutro w TV Kłamczucha 16.08.06, 14:11 Jejku!!!!!! Ja chce to obejrzec:(((((( Odpowiedz Link
the_dzidka Re: jutro w TV Kłamczucha 16.08.06, 15:41 trrruskawa napisała: > Jejku!!!!!! Ja chce to obejrzec:(((((( Truskawa, jestem dziwnie spokojna, że ak zobaczysz Gabrysię Boreko w charakterze pieknej, dlugowlosej blond laluni, i uslyszysz, ak grupa ESD na swoich spotkaniach zamuje sie glownie spiewaniem z gitara, to od razu Ci przejdzie :)))) Ignaca nie pamietam, ale Mila byla fatalna. Odpowiedz Link
vistella w piątek ESD 16.08.06, 21:30 w piątek na kanale Kino Polska o godz. 11:15 będzie ESD ;) czyli długowłosa Gabrysia i melanż "Kwiatu kalafiora" i "Idy sierpniowej" Odpowiedz Link
szprota nawet gdybym 17.08.06, 23:17 1. nie pracowała 2. miała kablówę to i tak nie obejrzę. Kłamczucha jest w górze stanów średnich, dość wierna i sympatyczna adaptacja, a w ESD Gaba jest oficerem rezerwy (śpiewającym niekiedy z gitarą), zaś Ida ma charakter raczej Belli. potworek, nie film :/ Odpowiedz Link
trrruskawa Re: jutro w TV Kłamczucha 21.08.06, 19:26 > Truskawa, jestem dziwnie spokojna, że ak zobaczysz Gabrysię Boreko w > charakterze pieknej, dlugowlosej blond laluni, i uslyszysz, ak grupa ESD na > swoich spotkaniach zamuje sie glownie spiewaniem z gitara, to od razu Ci > przejdzie :)))) > Ignaca nie pamietam, ale Mila byla fatalna. ;))) Dzięki! Odpowiedz Link
anutek115 Re: jutro w TV Kłamczucha 21.08.06, 19:31 Nawet gorzej. Gaba nie blond, ale ciemnowłosą pięknością była. Warczącą bez przerwy na resztę rodziny i Pyziaka. Odpowiedz Link
jedynataka Re: jutro w TV Kłamczucha 22.08.06, 23:32 mam pytanie-prośbę: czy ktoś/a to może nagrał/a? i może udostępnić? zapłacę każe pieniądze za wypożyczenie któregoś filmu (najlepiej obu :-)) Gdyby ktoś coś miał proszę o sygnał na maila gazetowego. Chciałabym wyrobić sobie opinię o tych "dzieuach". Odpowiedz Link
nikadaw1 Re: jutro w TV Kłamczucha 26.08.06, 21:28 a Mila wyglądała jak alkoholiczka albo maltretowana konkubina :) Odpowiedz Link
krystynasz Re: jutro w TV Kłamczucha 27.08.06, 00:12 "Kłamczucha" będzie wyświetlana we wtorek o 11 w kinie Rialto w Katowicach. Wybiera się ktos oprócz mnie? Bilety po 3 zł:D Odpowiedz Link
daner Re: jutro w TV Kłamczucha 30.08.06, 16:36 milę w esd grała halina łabonarska-a fatalną trwałą na głowie, ignacy to janusz michałowski-całkiem całkiem,ale główni bohaterowie-do bani brrrrrrrr,pamiętam scenę,że ida za pieniądze na jedzenie kupiła jakieś obciachowe różowe rajstopy-dobrze mi się to kojarzy?-bo widziałam to w kinie jak weszło na ekrany i potem nie miałam okazji;pamiętam że malajkat grał krzysia i jako dysplasia fibrosa grała w jego jamie ustnej piłeczka do ping ponga-groteska prawdziwa... Odpowiedz Link
the_dzidka Re: jutro w TV Kłamczucha 31.08.06, 00:40 daner napisała: > milę w esd grała halina łabonarska- MATKO!!!!!! Wiecie, co teraz robi H.Ł.? Jest głównym "głosem kobiecym" lektorującym w Radiu Maryja. Głos co prawda to faktycznie ona ma piękny, i umie się nim posługiwać... Odpowiedz Link
blanka_e Re: jutro w TV Kłamczucha 31.08.06, 12:32 A ja tam lubię i ESD i Kłamczuchę (mam w swojej prywatnej filmotece). To fakt, ze odsada w wiekszości jest chybiona w obydwu filmach, ale... coś z atmosfery Jeżycjady jednak jest. Ogladałam sobie właśnie wczoraj ESD i jestem na świeżo. Faktycznie, denerwujące jest w filmie pomieszanie wątków z kilku książek oraz sztywna gra młodych Borejkówien (które nota bene wrzeszczą na siebie prawie non stop), ale Mila i Ignacy - uważam , że to strzał w dziesiatkę - bardzo lubię Halinę Łabonarską i wcale nie przeszkadza mi co robi obecnie ta aktorka. Znam ją z filmów z lat 80-tych, sprawia wrażenie dobrej i ciepłej osoby, a jednocześnie wydaje się być surowa i apodyktyczna, jak Mila B. A Ignaś- fajny, zamotany tak porządnie, że aż miło. Nie wyobrażam sobie nikogo lepszego do tej roli. Za to w Kłamczusze odpowiadała mi odtwórczyni Anieli - ładne dziewczę, mniej więcej tak sobie wyobrażałam tę postać. No i Mamertowie- cudo, na czele ze wspaniałym Leonardem Pietraszakiem. Obydwie ekranizacje są mi miłe, bo lubię filmy sprzed dwudziestu, trzydziestu lat - są w nich autentyczne samochody, wnętrza i ubrania według panującej wówczas mody, wszystko to takie siermiężne, biedne, czasem szare,czyli takie jakie było (swetry i szaliki dziergane na drutach, sukienki z firanki, spódnice z farbowanej gazy - Kreska była w tym specjalistką)- to wszystko pasuje mi do książki (mniej więcej, wiadomo). Nie wiem, czy w dzisiejszych czasach udałoby sie stworzyć coś autentycznego. Gdyby zabierano się do roboty, wolałabym, żeby obsadę aktorską tworzyli mało znani i początkujący, zdolni aktorzy. Niestety, żaden z obecnych aktorów nie pasuje mi do bohaterów Jeżycjady. Odpowiedz Link