paulla10 24.11.06, 20:08 Macie swojego ulubionego bohatera? Ja cóż, skłaniałabym się ku Gabrysi, Ignacemu, Róży i Kresce. A wy? jak tam wasze propozycje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wierszyk-pana-leara Re: Ulubiony bohater 24.11.06, 22:44 Kreska!!! Kreseczka!!! To pierwsze, co przyszło mi na myśl. No,ale jeszcze Dmuchawiec, Pulpecja, Bernard, Bobciobaltona. Ale przyznam się,że bardzo lubię ,no może nie tylę lubię -jako typy psychiczne , co podziwiam TRAFNOŚĆ OPISU postaci typu: pan Wiśniak, czy madame Sznytek. Bodziuchna ,też jak żywy -czuję jakby to mnie marchwią po twarzy pryskał. Albo o! Tajemniczy docent, który koleguje się z Ignacym Borejko i występuje w Jeżycjadzie niczym żona porucznika Columbo -nie ma go, a jakoby był. Odpowiedz Link
jottka Re: Ulubiony bohater 24.11.06, 23:18 chyba myszki bobcia i nowakowskiego - miłe to, niekrępujące, rozrywki dostarcza, a w razie czego można na pamiątkę w maszynce do mięsa zasuszyć:) Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Ulubiony bohater 25.11.06, 11:36 jednego nie mam, bo uwielbiam wielu bohaterów: Dmuchawca, Kreskę, Natalię, Idę (moja faworytka!), Baltonę, Laurę (aczkolwiek trochę mniej), Wolfiego.. jak mi ktoś jeszcze przyjdzie na myśl, to dopiszę :D Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Ulubiony bohater 25.11.06, 11:56 zapomniałam oczywiście o Bebe, Damazym, Elce i Tomku Odpowiedz Link
uccello Re: Ulubiony bohater 25.11.06, 14:07 Kłamczucha! lubię, lubię, lubię poprzez wszystkie tomy. Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Ulubiony bohater 25.11.06, 12:22 zastanawiam sie, czy to te same myszki, co to jedna drugiej deptala po kiszce? Odpowiedz Link
jottka Re: Ulubiony bohater 25.11.06, 14:25 te myszki są chyba ciut starsze, przynajmniej metryką książkową:) no ale jak widać to bohaterki uniwersalne i zdolne do wszystkiego Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Ulubiony bohater 25.11.06, 15:15 moze "Sprezyna" bedzie o myszkach? :) Odpowiedz Link
jottka Re: Ulubiony bohater 25.11.06, 15:18 'pułapke na myszy' to już kto inny napisał:) Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Ulubiony bohater 25.11.06, 15:22 "myszy i ludzi" tez juz ktos napisal, ale to nas nie powstrzyma! ucieszna legenda o tym, jak to myszy zjedli krola Ignaca bylaby bardzo w sam raz ;) Odpowiedz Link
jottka Re: Ulubiony bohater 25.11.06, 15:33 zjedli za karę po tym, jak to otruł całą rodzinę pod pretekstem spotkania przy choince? i tylko bobcio sie uratował, bo z dobrego serca najpierw dał kawałek pierniczka myszkom?:) Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Ulubiony bohater 25.11.06, 20:10 moglo byc i tak :) ale gdyby poczestowal zatrutym pierniczkiem myszki, nie mialby kto zjadac Ignaca... no chyba, ze myszek bylaby cala armia! a wtedy srodze pomscilyby nakarmione ukradkiem, znaczy pierniczkiem, towarzyszki broni :) Odpowiedz Link
wierszyk-pana-leara Re: Ulubiony bohater 26.11.06, 01:53 Podobno Profesor Raszewski chciał nocą taki napis zrobić na murze. Odpowiedz Link
mada.d.n Re: Ulubiony bohater 02.12.06, 17:25 dla mnie od zawsze Ida - wesoła, trzpiotowata, zawsze jak się pojawia na horyzoncie to widzę tę rudę burzę loków :) jeszcze dużo czasu... Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać, jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom. Odpowiedz Link
fandzolka502 Re: Ulubiony bohater 12.12.06, 11:52 Cesia, Baltona przez całe jego życie:), Gabrysia z lat młodości,Kreska i pan Maciołka:)Może przez jego nazwisko komiczne:) Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Ulubiony bohater 26.12.06, 02:35 Tygrys, Cesia, Jurek, rodzina Żaków, Dambo, Józinek, Wolfi, Lucek, Mila, Ida, Aurelia, Kreska, rodzina Mamertów Odpowiedz Link
tippi Re: Ulubiony bohater 27.12.06, 14:28 Łusia, Kozio B., Mila (senior), Dmuchawiec. Odpowiedz Link
elisienne Re: Ulubiony bohater 28.12.06, 20:29 Moją ulubiona bohaterką jest Laura:) M.in dlatego, że jest troche taka ja, mamy nawet podobne problemy. Podoba mi się jej ironia, sarkazm, kpiny, bunt, ostrość i zadziorność, oraz to, że w przeciwieństwie do grzeczniutkiej Róży potrafi się sprzeciwić rodzinie i powiedzieć każdemu wprost co myśli. Czasem jednak jestem troche zła na Laurę, bo niekiedy naprawdę potrafi sprawić przykrość (i zamiast przeprosić udaje że nic się nie stalo). Po za tym podoba mi się wygląd Tygryska- jej skośne oczy, ładna figura i włosy (szkoda, że MM postanowiła je "obciąć") Wydaje mi się, że mogłabym być koleżanką a nawet przyjaciółką Laury. Myślę, że dobrze bym ją rozumiała. Bardzo lubię takżę Idusię, też właśnie za jej ironię i zgryźliwość :)a także za wygląd :) A kiedy przeczytałam "CP" zaczęłąm uwielbiać Łucję!!świetna dziewczynka! Józinek też super :):) Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Ulubiony bohater 29.12.06, 11:11 tak, Tygrys to swietna postac i bardziej autentyczna niz ktokolwiek z Borejkow. Mnie tez bardzo rozczarowal fakt, ze pani Musierowicz obciela wlosy Tygrysowi... A w ogole czy zauwazylas, ze ona ciagle pisala o lokach Laury, a na ilustracjach, gdzie Tygrys ma dlugie wlosy ma je zawsze proste? Ale to juz chyba bardziej podchodzi pod watek wpadki... Odpowiedz Link
mankencja Re: Ulubiony bohater 29.12.06, 12:25 A w ogole czy zauwazylas, ze ona ciagle pisala o lokach Laury, a > na ilustracjach, gdzie Tygrys ma dlugie wlosy ma je zawsze proste? Ale to juz > chyba bardziej podchodzi pod watek wpadki... myślę, że jest to raczej kwestia użycia jednolitej czerni - nie można zaznaczyć loków tak, jak u Natalii, Idy, czy Patrycji Odpowiedz Link
dama_karo Re: Ulubiony bohater 29.12.06, 17:49 Ja sobie zawsze wlosy Tygryska wyobrazalam jako bardziej falujace niz krecone, co sie nawet zgadza z ilustracjami. A opisywanie ich jako "loki" zawsze bralam za takie troche upoetycznianie - tak, jak czasem opisywane byly jako pukle. Ale moge sie mylic. Inna sprawa, ze ja sobie Tygrysa w loczkach (np. jak u Natalii) kompletnie nie wyobrazam. Odpowiedz Link
paulla10 Re: Ulubiony bohater 10.01.07, 21:32 Taak... Tygrys to raczej typ dziewczyny " metalówy"dlugie, proste, czarne włosy:) Odpowiedz Link
juzeffa Re: Ulubiony bohater 13.01.07, 18:37 Moi ulubieńcy to: Cesia ( w 6 klepce) i Hajduk Jurek, Gabriela Borejko (za młodu) Filip Bratek (mimo tego jak był opisany po Nutrii i Nerwusie) Bella Rojek Babcia Aurelii Laura Pyziak (ale nie w Żabie i Czarnej Polewce- brrr) Żaba, i tyle na razie. Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Ulubiony bohater 12.02.07, 08:30 Józinek i Łusia Aurelia i jej Babcia Ewa Robert Lucyper Bobcio/Baltona/Florian pani Lewandowska Stefania Żaba Odpowiedz Link
agawa79 Re: Ulubiony bohater 12.02.07, 09:13 Mama Żakowa. :) Uwielbiam ją. Też wolę czytać niż zmywać czy gotować rodzinie pyszny makaronik. ;) Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Ulubiony bohater 12.02.07, 09:55 Aaaaaa, zapomniałam o mamie Żakowej! Ja też kocham "Dzień tryfidów" :DD Odpowiedz Link