Dodaj do ulubionych

Bigos pani Oracabessowej

28.03.07, 11:20
Myślałam właśnie co zrobić na obiad i przypomniało mi się menu na Sylwestrze
u Oracabessów.
Jest tam wspomniane,że był barszcz i bigos bez mięsa.U nas się zawsze robiło
barszczyk na wędzonce-pycha,ale po ślubie musiałam się nauczyć innego
przyrządzania barszczu.Wiem,że to jest technicznie możliwe,natomiast bigos bez
mięsa? To się w ogóle tak da? Może to po prostu taka kapusta z grzybami była?
Taka jak się robi na Wigilię? Zaciekawiło mnie to.Ja zawsze robię teraz bigos
na wołowinie ale każda nowośc jest u mnie mile widziana.
Czy ktos coś wie na temat rzeczonego bigosu?
Obserwuj wątek
    • agnieszka_azj Re: Bigos pani Oracabessowej 28.03.07, 12:14
      Mogła to być kapusta z grzybami.
      Na początku naszego malżeństwa, przy okazji pierwszych wspólnych świąt okazało
      się, ze mamy z Mężem skrajmnie rózne podejście do tych dań. Mojs Mama jest
      mistrzynią bigosu, a kapusty z grzybami na Wigilię nie jadaliśmy. Dla mnie jest
      to taki "niedorobiony" bigos. Dla mojego Męża bigos to kapusta z grzybami
      (którą uwielbia !), do której nie wiadomo po co ktoś dołożył mięso :-)))
      • yowah76 Re: Bigos pani Oracabessowej 28.03.07, 12:27
        Kiedys jadlam bigos wegetarianski z kostka sojowa zamiast miesa i bylo to
        zupelnie przyzwoite.
        • verdana Re: Bigos pani Oracabessowej 28.03.07, 13:45
          Niczego nie ujmując kapuscie z grzybami - bigos tonie jest. Podobnie jak nie
          istnieje rizotto bez ryżu.
    • zieleniack Re: Bigos pani Oracabessowej 28.03.07, 13:54
      Jadłam kiedys bigos bez mięsa, po prostu wszystkie składniki z pominięciem
      mięska:) smaczne:)
      • ginestra Re: Bigos pani Oracabessowej 28.03.07, 17:53
        Potwierdzam, że smaczne :) Może i rzeczywiście to nie tyle bigos ile kapusta z
        grzybami (no, nie tylko z grzybami), ale tak się utarło, że jak z gotowanej
        kiszonej kapusty, to mówią na to bigos. Ja co roku gotuję taki bezmięsny w
        Wigilię, mam książeczki z Poradnika Domowego i tam w książeczce "Potrawy
        wigilijne" jest fajny przepis na właśnie taki wigilijny "bigos". Jest smaczny,
        esencjonalny, z dużą ilością pieczarek, z kminkiem, przyprawami, też pewnie
        można dodać suszone śliwki, przysmażoną cebulkę itp. Ach..! :)
        Też w niektórych domach gotuje się kapustę z grochem (podobno jej sekretem jest
        dodanie odrobiny gotowanych ziemniaków),ja akurat nie gotowałam, bo trochę jakby
        za ciężka dla mnie na tę okazję, bo się je także i smażone ryby i w occie i
        śledzie i inne ciężkie rzeczy, makowiec też jest ciężkostrawny, to raczej wolę
        takie delikatniejsze dania na ciepło niż ten groch.

Ach zjadłabym chętnie teraz taką kapustkę z grzybami.. szkoda, że sama
        musiałabym ją sobie ugotować ;)
        Pozdrowienia
    • onion68 Re: Bigos pani Oracabessowej 28.03.07, 21:24
      Pewnie, że się da i możliwości jest bez liku. Czy to nazywać jeszcze bigosem, to
      już inna sprawa. Ja robię: z grzybami suszonymi, śliwkami i cebulą (taki, jak
      wigilijny), z pieczarkami, z kostką sojową, raz też zrobiłam z zieloną
      soczewicą, która jest lżejszego kalibru niż groch. Czasami robię też ze słodkiej
      kapusty, wtedy z pieczarkami lub pomidorami. Eksperymentuję też z różnymi
      ziołami do tego, oczywiście na ogół bardzo dobrze robi kminek. Rzadko dodaję za
      to czerwone wino, bo wtedy jakoś mi za charakterny wychodzi.
      Książeczkę "Wigilia" Poradnika Domowego też mam. Jest tam też świetny przepis z
      kuchni kaszubskiej na sałatkę śledziową z fasolą, komu nie wpadł do tej pory w
      oko, to polecam.
      • baba67 Re: Bigos pani Oracabessowej 29.03.07, 12:13
        skad te kostki bierzecie ?
        • yowah76 Re: Bigos pani Oracabessowej 29.03.07, 12:36
          Najprawdopodobniej beda na polce z tzw. zdrowa zywnoscia.
          • onion68 Re: Bigos pani Oracabessowej 29.03.07, 13:02
            Tak, w Bomi, Auchan, a nawet w mniejszych delikatesach na pewno będzie. Jest też
            krajanka, takie dłuższe paseczki. A w ostateczności można nabyć kotlety sojowe a
            la schabowe, ugotować lub namoczyć (zależy czy błyskawiczne, czy nie)i pokroić.
            • baba67 Re: Bigos pani Oracabessowej 29.03.07, 19:46
              Dziekuje dziewczyny, na pewno cos sprobuje :-)
      • sevilay do Onion68 30.03.07, 14:20
        Onion,czy możesz mi tak w wielkim skrócie napisać jak robisz ten bigos ze
        słodkiej kapusty z pomidorami? Bo to by było akurat najbardziej przystające do
        naszych gustów(moi z pomidorami to i pieczonego szczura by zjedli a co dopiero
        słodką kapustkę).
        • onion68 Re: do Onion68 30.03.07, 15:03
          Wyślę Ci dzisiaj wieczorem dokładny przepis, bo już trochę dawno to robiłam i
          muszę sięgnąć do źródeł :)
        • onion68 Re: do Onion68 30.03.07, 20:31
          Już:
          Składniki: 1 kg białej kapusty, 25 dkg pomidorów, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka
          masła, 2 łyżki mąki, cebula, kostka bulionu warzywnego, liść laurowy, sól,
          czarny pieprz, cukier

W garnku zagotować szklankę wody, dodać kostkę bulionową i liść laurowy.
          Stopniowo wrzucać poszatkowaną kapustę, posypując każdą warstwę niewielką
          ilością soli. Gdy się zagotuje, nakryć garnek i dusić do miękkości. W razie
          potrzeby dolać wody. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę
          oliwy, włożyć cebulę i smażyć mieszając, aż się zacznie rumienić. Dodać
          pozostały tłuszcz, wsypać mąkę i smażyć, stale mieszając 2-3 min. Pomidory umyć,
          sparzyć, obrać ze skórki, grubo posiekać, włożyć do kapusty, dodać zasmażkę i
          mieszając, zagotować. Doprawić do smaku.

Przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia bez mięsa". Po pierwszym razie przestałam
          dodawać zasmażkę, tylko samą cebulę, przysmażoną na oliwie - po prostu gotuję
          kapustę z taką ilością wody, żeby nie wymagała zagęszczenia.
          • sevilay Re: do Onion68 31.03.07, 10:34
            Bardzo,bardzo dziękuję.Z całą pewnością wypróbuję ten przepis,może nawet jutro
            (bo dzisiaj pizzę będziemy wcinać,już rośnie).

Jeszcze raz dzięki.
            • onion68 Re: do Onion68 31.03.07, 19:53
              Na zdrowie :)
              Ja zrobiłam dzisiaj (szybkie danie na dwa dni). Użyłam pokrojonych pomidorów z
              puszki. I jeszcze, jak dla mnie cukier w tym daniu jest jednak całkowicie zbędny
              i nie dodałam (wczoraj przepisywałam z książki).
              • sevilay Re: Bigos Onion to prawdziwe cudo! Polecam 01.04.07, 17:34
                Onion,zrobiłam Twój bigosik.Pycha!Rzuciliśmy się na niego jak stedo
                wygłodniałych wilków.Poczęstowałam też moją mamę,mówiłą,ze super i zabrała nieco
                do domu.
                Jeszcze raz dziękuję za przepis.
                • onion68 Re: Bigos Onion to prawdziwe cudo! Polecam 01.04.07, 18:15
                  Cieszę się bardzo :) A ja musiałam dzisiaj awaryjny makaronik robić, bo bigosu
                  nie starczyło ;)
                  • ginestra Re: Bigos Onion to prawdziwe cudo! Polecam 03.04.07, 17:19
                    I ja dziękuję bardzo Onionce za przepis! :)
                    Dzisiaj przyrządziłam ten bigos - pyszny! I właściwie te smaki tak ładnie się
                    przegryzają, że nie trzeba za bardzo przyprawiać. Na koniec tylko dałam trochę
                    pieprzu mielonego (oczywiście prócz soli), a gotowało się to z kilkoma
                    ziarenkami pieprzu czarnego i tym listkiem, cukru nie dodałam idąc za radą Onion.
                    Bardzo smacznie wyczuwają się te pomidorki. Moja kapusta ważyła 2 kilo, choć
                    wybrałam małą główkę. A więc dodałam wszystkiego 2 razy więcej z tego właśnie
                    powodu. Wyszło super! Domownicy spróbują wieczorem. :p
                    Pozdrawiam Was serdecznie! :)

• sevilay Re: Bigos pani Oracabessowej 30.03.07, 14:31
        dzięki dziewczyny za propozycje.Sama jestem ciekawa,który z wymieniony przez
        Was wariantów jest najbliższy temu z JT.Najbardziej mi się zdaje,że ta kapusta z
        grzybami bo to w końcu Józinek zaklasyfikował potrawę do bigosów i pewnie miał
        na myśli ten tradycyjny.
        Próbowałam,gotować bigos zwyczajnie tylko bez mięsa ale to nie było to.Mozna
        oczywiście gotować na wołowinie ale akurat u nas jest droga "...jak cho...jak
        ho,ho."Eksperymenty z soją przeprowadzałam,nie wzbudziły jednak zbyt wielkiego
        entuzjazmu.
        Z wiadomych przyczyn dodawanie wina też raczej odpada.
        liczę na to,ze MM napisze znowu jakąś książkę z przepisami i tam uwzględni
        kuchnię pani Teresy. :)
    • the_dzidka A ja 29.03.07, 13:08
      Przez cały czas czytam tytuł tego wątku jako "Blog pani Oracabessowej" :)
    • anutek115 Re: Bigos pani Oracabessowej 31.03.07, 21:05
      Sevilay, jak będę u mamy, podpytam, jak ona robi bigos bez mięsa. Na pewno to
      JEST bigos, kapusta z grzybami to co innego. Ja jestem wewtarianka od 16 lat i
      jedyna rzecz, której mi brakowało, to bigos, więc moja mama tak długo
      kombinawała, aż udalo jej sie metodą prób i błędów stworzyć autentyczny,
      bezmięsny bigosik. Mój mąż, który jadł mięso, gdy sie poznalismy, zdecydowanie
      uważał go (ten bigos), za najlepszy, jaki jadał w życiu. Niestety, ja zawsze
      zapominam, jak sie to cudo tworzy, i teraz przynajmniej będę wreszcie zmuszona
      zapisać przepis :-) - o ile jeszcze jesteś zainteresowana.
      • sevilay anutek 115 01.04.07, 08:40
        Tak,jestem jeszcze zainteresowana-jak mozesz się zapytać swojej mamy to proszę.
        Zawsze im więcej przepisów tym lepiej.Ja już czasami nie wiem co wymyślać na
        obiad,szczęscie,ze moja rodzinka nie jest wybredna.A dzisiaj się zabieram za
        kulinarne cudo Onion68,mam nadzieję,ze mi dobrze wyjdzie bo juz sie nastawiliśmy
        na ten bigosik :).
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka