Dodaj do ulubionych

Mam pytanie/OT

17.12.08, 13:15
Przepraszam, że temat z Jeżycjadą nie ma nic wspólnego, ale nie mam kogo zapytac. Na innych forach pełno mądrali, którzy na rzeczy się nie znają, a tutaj sporo polonistek.
Chodzi mi o logopedię. Od jakiegoś czasu interesuje mnie ta specjalnośc, choc w planach miałam edytorstwo. Wiem już jednak, że po edytorstwie w Krk ciężko o pracę, najłatwiej o nią w stolicy, a to niezbyt mi się uśmiecha. No i uważam, że logopeda z dobrze wykonanej pracy ma więcej satysfakcji. Ale ad rem- czy któras z Was się orientuje jak wygląda rynek pracy po tej specjalizacji? Czy jest zapotrzebowanie na tyle duże, by spokojnie utrzymac swój gabinet, czy dla większości pozostaje szkoła(a i to nie zawsze)?
Obserwuj wątek
    • alitzja Re: Mam pytanie/OT 17.12.08, 17:31
      Prawdę mówiąc, chyba żadna (no, może jedna, szczególnie zapalona) z moich
      koleżanek, które zrobiły podyplomówkę z logopedii, nie pracuje w tym zawodzie.
      Nie wynika to chyba z braku miejsc pracy - choć nie mam pewności - raczej z
      tego, że w swoim czasie dostały inną pracę i rynek je wchłonął. Kończyłam studia
      we Wrocławiu i mnóstwo osób z mojego roku załapało się do pracy w wydawnictwie.
      Kilka osób poszło oczywiście do szkoły, ale jakoś o logopedkach nie wiem nic.
      Nie oznacza to bynajmniej, że takowej pracy nie ma - tyle że nie mam na ten
      temat właściwie żadnych konkretnych informacji.

(ależ Ci pomogłam, no nie? wybacz;-)).
      • marajka Re: Mam pytanie/OT 17.12.08, 19:19
        Dzięki, każda pomoc się liczy. Słyszałam z 1. ręki, że w WL w Krakowie, od kilku lat nikogo nie przyjęli. A na spory obszar południowej Polski, gdzie mieszkam, spec. logopedyczna jest tylko na mojej uczelni(nie liczę podyplomówek). I tak myslę. Bo musiałabym też robić nauczycielską, a to łączy się z praktykami czego się boję. Do tego dochodzi drugi kierunek, który łatwiej połączyć z edytorstwem, niż z nauczycielstwem i logopedią. Tym bardziej, że jest w innym mieście.

Jakby ktoś miał bardziej precyzyjne informacje, będę bardzo wdzięczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka