jan.kran 20.02.06, 21:00 Może żeby osoby wpadające w przelocie na A 40 + wiedziały czego mogą oczekiwać podajmy namiary Ja znam byle jak kilka języków i świetnie wychowuję dzieci. Umiem gotować i znam się trochę na jazzie. Kran))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Wątek ekspertów. 20.02.06, 21:33 1. Parzę dobrą herbatę 2. Dobrze gotuję - świadkowie są na forum 3. Kocham bociany bociany.org.pl/index.php www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/5/1/8/9206744_d.jpg 4. Góry też www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/6/7/2/9331642_d.jpg 5. Mam ścisły, a może ściśniety umysł? 6. poza tym zajmuje się szeroko rozumianą biologia medyczną Odpowiedz Link
mantra1 Re: Wątek ekspertów. 20.02.06, 22:27 1. Znam niezle pare jezykow obcych, a zwlaszcza jeden, z ktorego zyje 2. Niezle gotuje (gorzej z pieczeniem ciast)i podobno robie najlepsze espresso i najlepsze spaghetti na Mokotowie 3. Znam sie dosc dobrze na papugach i ich hodowli (kiedys nawet prowadzilam internetowe poradnictwo dla hodowcow) 4. Staram sie byc na biezaco z nowosciami filmowymi i jestem dosc obcykana w historii kina 5. Znam sporo roznych trickow i sztuczek przyadtnych w gospodarstwie domowym (daaaawno temu prowadzilam rubryke typu "dobre rady cioci-Kloci" w pewnym czasopismie konsumenckim, sciagajac niemilosiernie z wloskiej prasy kobiecej i indagujac na okolicznosc zaprzyjaznione "mammy" 6. Wiem sporo o muzyce rockowej, elektronicznej, alternatywnej itd., impresjonizmie, ziololecznictwie oraz przerobilam na wlasny uzytek kawalek programu studiow psychologicznych 7. Mam wybitnie niescisly umysl oraz dwie lewe rece do szycia, majsterkowania, elektryki, grania na instrumentach muzycznych. Wykonanie najprostszego dzialania matematycznego bez kalkulatora przekracza moja zdolnosc percepcyjna ) Odpowiedz Link
kanoka Re: Wątek ekspertów. 20.02.06, 22:38 Hmmmm, a bo ja wiem? Ale jeżeli cokolwiek, to mikrobiologia. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Wątek ekspertów. 21.02.06, 01:12 Absolutny ekspert od spraw australijskich (z braku konkurencji na tym forum, hi, hi, hi) Poza tym znam sie na wszystkim, na czym sie znam. Odpowiedz Link
gaja_1 Re: Wątek ekspertów. 21.02.06, 11:12 Ja się znam na wszystkim)) A jak się ktoś zna na wszystkim to znaczy, że na niczym więc wiem, że nic nie wiem Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Wątek ekspertów. 21.02.06, 12:11 Jestem ekspertem od wyczuwania złych ludzi /ale nie jak pies policyjny/, sprawdzone, co potwierdzi rodzina , przyjaciele i niektorzy znajomi. Dlatego często, za często, słysze od nich "alfredko, skąd wiedziałaś, że to taka ..tu następują negatywne przymiotniki... osoba". Przynajmniej mam mniej rozczarowań) Odpowiedz Link
wodnik33 Re: Wątek ekspertów. 21.02.06, 12:29 A jam ekspert od wynajdywania i usuwania wszelkich usterek w urządzeniach domowych, samochodowych ,a potem ich usuwania. Nieżle mi to idzie, a czasami nawet coś ulepszę i nie zepsuję) Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Wątek ekspertów. 21.02.06, 13:14 Dobrze znam jeden obcy jezyk. dwa inne po lebkach. Po za tym to niestety w niczym sie nigdy nie wyspecjalizowalam. Niezle szyje, dziewie i remontuje miszkania. Troche znam sie na psach i kotach. Zupelnie nie znam sie na dzieciach. Zwlaszcza wlasnych. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Wątek ekspertów. 21.02.06, 13:57 czy "dziewanie"? , to szydełkowanie czy "drutowanie"? jeżeli to drugie, to ja też drutuję ale tylko przy oglądaniu telewizji. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Wątek ekspertów. 21.02.06, 16:43 Alfredko, w moim przypadku chodzi o posługiwanie się maszyną dziewiarską, ale drutuję i szydełkuję równiez Odpowiedz Link
terem Re: Wątek ekspertów. 21.02.06, 19:49 Języków znam 2 i pół ( włącznie z ojczystym).Ta połówka, to angielski, gdyby ktoś chciał wiedzieć. Malutka połówka, hehe... Nie szydełkuję, nie "drutuję", chodzi mi o dziewiarstwo , (choć umiem, ale się nie param).Ojej, ale to wygląda, no dobra, nie zajmuję się , bo mi czasu brak. Gotowanie, eeech - najchętniej gotowce, słoikowe wynalazki i inne typu naleśniki lub zupy mało wymagające (aczkolwiek samodzielnie wykonane). Dostało mi się kiedyś na sąsiednim , za sosik ze słoika i za nieodpowiednie wino )) Po dziś dzień pamiętam, i po dziś dzień kultywuję i winko, i słoiczek, hihi A w czym jestem dobra? Bez fałszywej skromnośći: w mojej pracy. I o to chodzi! Pozdrawiam, T. Odpowiedz Link
onkwe ...bo ja sie wcale nie chwale... 21.02.06, 21:23 jestem ekszpertem w dziedzinie szycia, prucia, plucia, knucia, trucia i w calej reszcie, znajdowanej na guglu a poza tym: 1.umiem wrozyc z perel rzucanych przez wieprze 2.nie mam pojecia co w kompie piszczy 3.wszystkie Indiany nosza pioropusze, wszystkie Eskimosy zyja w lodowych chatkach, Papuasy to kanibale, a Helo-yn i Labadam to tradycyjne swieta hinduskie 4.orkiestry dete, to je to !!!! Slon nadepnal na mi na ucho i zatrabil "pa-pa- pa... i tak to sie zaczelo" 5.Leonardo da Vinci, to ten od kodowania, a Van Gogh byl specjalista od chorob usznych. 6.czy ktos wie, kiedy wreszcie Spielberg wypusci siodma czesc Szreka ?! 7.polska jezyka, trudna jezyka 8.nope spikin ynglisz 9.szprech dojcz nycht 10.ja nie znajetie, szto ana choczisz 11.govorim malo hrvatski, molim was 12.onkwehonwehneha sata:ti! Odpowiedz Link
3gatunek ? 21.02.06, 21:34 Jakos tak sie zlozylo, ze niczego w zyciu sie nie nauczylem, ale to wszystko wina mojego ulubionego zajecia, czyli leniuchowania. Wiec wszyscy, ktorzy chcieliby cos uszyc, o czyms porozmawiac w obcych jezykach lub dobrze zjesc - niech omijaja mnie z daleka. Ale jezeli ktos chcialby posluchac roznej pokreconej muzyczki (teraz polecam zespol pn. Madrugada) i zapragnal porozmawiac na ciekawe tematy (najlepiej takie, na ktorych sie nie znam) serdecznie zapraszam... Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ...bo ja sie wcale nie chwale... 21.02.06, 21:35 ekspert szerokozakresowy... i bardzo dobrze, będzie sie do kogo zwrócić w razie potrzeby)))) Odpowiedz Link
mantra1 Re: ...bo ja sie wcale nie chwale... 22.02.06, 01:07 Poniewaz, jak widac mamy na forum ekspertow w kazdej niemal dziedzinie mialabym do nich garsc pytan*, na ktore nawet intensywnie guglujac nie jestem w stanie znalezc odpowiedzi. Oto niektore z nich: 1. Czy prasujecie pidżamy? 2. Jak usunać przykry zapach z kanapy, pomocy ! 3. Czy można zamrozić wątrobę? 4. Jak się pozbyc z domu troglodyty? 5. Co ze starego chlebka? 6. Kupencja przykleja się do muszli-co robić? 7. Czy to byly orgazmy? 8. Czy spicie w staniku? 9. Skad wiecie, ze to "to" 10. Czym zlikwidować zapach gnojowicy od krów w szafce na buty, po codziennym obrządku inwentarza? 11. Co to za gula mi sie zrobila? 12. Gdzie sie poskarzyc na pacjenta? 13. Jak się odhartować? 14. Ziewanie podczas stosunku. Co robic?! 15. Kiedy do pani nalezy mowic mamo? 16. Jak leczyc miesniaki u mezczyzny? 17. Czy grozi mi prokurator? 18. Nakryłam męża na sikaniu do zlewu. Poradźcie! 19. Jak szybko trafic do lozka? 20. Ratunku! Kot mi nasikał na wersalkę! 21. Co zrobić by faceta wrobić? 22. Jak usunąć wąsika? 23. Czy Freud miał rację? _________ * - wszystkie pytania zostaly znalezione na roznych forach portalu GW, aczkolwiek niezupelnie przypadkowo Odpowiedz Link
gaja_1 Re: ...bo ja sie wcale nie chwale... 22.02.06, 01:46 Na jedno znam i to całkiem smaczny przepis >> 5. Co ze starego chlebka?< kromki chleba obłożyć plastrami wędliny (baleron, szynka, poledwica) zanurzyć w jajku i na patelnię super żarełko w ekspresowym tempie Wiem jakbym postąpiła gdyby mnie to spotkało > 18. Nakryłam męża na sikaniu do zlewu. Poradźcie! Nie zwlekając ani chwili wymusiłabym natychmiastowy zakup najdrożeszego zlewu łącznie z baterią, syfonem i wszelkimi możliwymi rurkami( nawet niepotrzebnymi), póżniej oczywiście zamowiłabym hydraulika, który by zdarł skórę Wazne!!! Wszelkie koszty z jego kieszonkowego, nigdy ze wspólnej kasy ) Odpowiedz Link
kornikuno Re: ...bo ja sie wcale nie chwale... 22.02.06, 03:17 ..... - pare jezykow znam OK... - innych pare rzeczy tez... - a reszta jak wyzej i ponad WYZEJ IzaBella PS nie zapytalam o co chodzi))))))))))))) Odpowiedz Link
jan.kran Re: ...bo ja sie wcale nie chwale... 22.02.06, 05:31 Mantra))) W połowie Twojej wyliczanki domyśliłam się SKAD ta lista ! Można ją mnożyc bez konca, najlepsze pytania sa na 2000 forów o rodzeniu, karmieniu i wychowaniu dzieci)) Kran Odpowiedz Link
onkwe ekszpertowe guglowanie 22.02.06, 07:18 A oto garsc* odpowiedzi, udowadniajaca, ze dla prawdziwego ekszperta, nie ma jak gugle !!! 1. Czy prasujecie pidżamy? Nie chcemy nikomu nic narzucać. Każdy musi sam doświadczyć, co jest dla niego lepsze. 2. Jak usunać przykry zapach z kanapy, pomocy ! Myślę, że te trzy czynniki: pełen wiary optymizm, post, dużo wody, mają największe znaczenie(..) Pozostałe środki, które tu omawiam, mają znaczenie pomocnicze, drugorzędne. Bardzo dużą ulgę dają inhalacje 8-20 kropel olejku eukaliptuso-wego lub sosnowego na 1 szklankę wrzątku (..)Kąpiele ciała zmywają nieprzyjemne wyziewy skóry. W porze obiadowej wypoczywamy, wtedy są najlepsze okłady na wątrobę, dużo śpimy. (..)Cały czas pamiętamy o pielęgnacji ciała. Zamiast oczyszczenia solą glauberską, może być lewatywa - gruszką wprowadzamy 0,5 - 1 litra ciepłej wody (37°C). 3. Czy można zamrozić wątrobę? Dotychczasowo przedstawione sposoby ochrony materiału biologicznego przed niskimi temperaturami dotyczyły jedynie przechowywania komórek zawieszonych w medium mrożącym. Mrożenie komórek w zawiesinie jest proste i bezpieczne ponieważ: krioprotektant dociera bezpośrednio do każdej komórki gwarantując jej ochronę. Sprawa komplikuje się jednak niezmiernie kiedy istnieje potrzeba przechowania w niskich temperaturach fragmentów tkanek lub narządów. Problemem jest fakt że tkanka lub organ mają lity charakter co znacznie ogranicza dyfuzję środków ochronnych do wnętrza wszystkich komórek. O ile tkankę można pofragmentować poprawiając niekorzystny stosunek powierzchni do objętości o tyle narząd musi zostać w całości. (..) Pobrany narząd przechowuje nie dłużej niż 24h godziny w warunkach chłodniczych ale nie zamrażających. Dany organ przepłukuje się płynami umożliwiając jego natlenienie i usuwanie toksycznych metabolitów. Nie mniej ciągle prowadzi się badania nad zwiększeniem możliwości długotrwałego tankowania narządów. 4. Jak się pozbyc z domu troglodyty? Modlitwa, post, woda 5. Co ze starego chlebka? Wymioty – zimny kompres na brzuch, zmieniać co 5-10 minut 6. Kupencja przykleja się do muszli-co robić? zimny kompres na głowę i szyję, płukanie jamy ustnej wodą o temperaturze około 15°C. 7. Czy to byly orgazmy? Padaczka- pić ziele konwalii, 2 razy pół szklanki propolis, mielona gorczyca na piersi i plecy 8. Czy spicie w staniku? Ciała zostały nam dane nie po to, aby zaspokajać jego pożądliwości. Ciało ma być sługą ducha i jako dobry sługa, ma być utrzymywane w dobrym stanie. Żaden mądry człowiek nie niszczy świadomie swego samochodu czy innego urządzenia, gdyż chce aby mu dobrze służyły. 9. Skad wiecie, ze to "to" Dzieci z wrodzonymi wadami TEGO płata, nie poddają się dyscyplinie rodziców, natychmiast domagają się zaspokoje-nia swych żądań, są niedojrzałe do przyjaźni, są nieodpowiedzialnie skłonne do poddawania się wpływowi innych, zdeprawowanych dzieci, regularnie oddają się masturbacji (co jest bardzo szkodliwe dla zdrowia fizycznego i psychicznego), mają skłonności homosek- sualne. Są to bardzo poważne wady charakteru. Można powiedzieć, że w lobotomii widzimy nieprawość czasów końca, przepowiadaną przez takich proroków jak ap. Paweł czy ap. Piotr. W wieku dojrzałym defekty te narastają. Dzisiaj znamy także inne oznaki uszkodzenia płata czołowego, brak przewidywania, niedostosowanie społeczne, niemożność myślenia abstrakcyjnego, brak współczucia, agresja, wrogość, chełpliwość, zaburzenia pamięci, niepokój, upodobanie w fantazji, apatia, obojętność. Dochodzą do tego typowe objawy chorób psychicznych; obsesja, wzrost apetytu, depresja. Płat czołowy rozwija się przez pierwsze 30 lat życia, gdy właściwie wychowujemy dzieci, kiedy najpierw ukazujemy im sprawy Boże, wtedy płat czołowy osiąga najwyższy poziom rozwoju. "Szukajcie najpierw Królestwa Bożego i sprawiedliwości jego, a wszystko inne będzie wam dodane." Wychowanie chrystiańskie ma zatem fundamentalne znaczenie dla rozwoju naszego mózgu, niewłaściwe wychowanie prowadzi do niedorozwoju tej części mózgu. 10. Czym zlikwidować zapach gnojowicy od krów w szafce na buty, po codziennym obrządku inwentarza? Bardziej harmonijny, zgodny z naturą tryb życia, więcej świeżych owoców, 3 x 20- 30 kropli nalewki czosnkowej (50g pokrojonego czosnku + 100g wódki, zostawić na 10 dni w bu-telce) 11. Co to za gula mi sie zrobila? to łagodny nowotwór. Dieta jarska, bez używek. Na-przemian gorące i zimne nasiadówki, kąpiele nóg w bardzo gorącej wodzie, odwar z liści orzecha włoskiego, propolis. Dobre efekty da-je picie soku z dyni (6 tygodni), sok z bulwy selera, nasiadówki w odwarze: kora dębu, korzeń pokrzywy, kłącze tataraku, kwiat rumianku - 100g ziół gotować 15-20 minut, odstawić na 2-3 godziny dodać do nasiadówki. Napar z wierzbownicy - 2 szklanki dziennie. 12. Gdzie sie poskarzyc na pacjenta? Nie będziemy się kłócić o rację. Kto chce się truć, jego wola… Śmieszne jest, jak dorośli ludzie z uporem maniaka twierdzą, że to co jest złe, jest dobre. 13. Jak się odhartować? rozpoczynamy dzień gimnastyką, głębokimi wdechami, prysznicem ciała. Następnie wypijamy 3 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczką soli glauberskiej na oczyszczenie jelit, ewentualnie lewatywa. Czynności te należy wykonywać w 1, 3, 5, 7 dniu kuracji. Pijemy codziennie 10-12 szklanek napoju (w sumie) głównie wodę (przegotowana lub mineralna niegazowana), ewentualnie herbaty ziołowe. Wieczorem pijemy kozłek lekarski, melisę lub chmiel. Dużo spacerów, ponieważ wątroba jest obciążona toksynami, codziennie stosujemy okład na wątrobę z gorącej lnianej szmaty, przykrytej na przykład kocem. Kąpiele ciała zmywają nieprzyjemne wyziewy skóry. W porze obiadowej wypoczywamy, wtedy są najlepsze okłady na wątrobę, dużo śpimy. 14. Ziewanie podczas stosunku. Co robic?! Szczególnie godny polecenia jest węgiel drzewny. Można go stosować wewnętrznie - roztwór z ciepłą wodą (dawka dzienna około 1 łyżka, dzieci mniej - 1 łyżeczka). Zewnętrznie - kompres (węgiel owinięty w gazę albo bandaż i zamoczony w wodzie). Nieco lepszy okład mamy, gdy 3-4 łyżki węgla wymieszamy z wodą i podgrzejemy do zgęstnienia. Z tej pasty robimy okłady, np. z papierowej serwetki.. 15. Kiedy do pani nalezy mowic mamo? Pojawia się pytanie: dlaczego? Nie ma absolutnie takiej konieczności. Lej benzynę do silnika wysokoprężnego, a daleko nie zajedziesz. Pij szkodliwe napoje jak kawa, herbata, sztucznie słodzone soki, zamiast czystej wody, a twoje nerki szybko odmówią posłuszeństwa. Twój mózg będzie pracował jak uszkodzony komputer. Jedz mięso, a komórki nowotworowe będą się systematycznie rozwijać. Jedz nabiał, a dostaniesz osteoporozy, kamieni nerkowych i żółciowych, jedz słodycze, a twój organizm pozbawiony mikroelementów będzie do- magał się większych ilości pożywienia. Żyj w stresie i pracuj ponad miarę, a cały twój system zużyje się ponad miarę 16. Jak leczyc miesniaki u mezczyzny? Postem można leczyć praktycznie każdą chorobę 17. Czy grozi mi prokurator? Badania w USA wykazały, że u źródła coraz większej przemocy i przestępczości, leży także cywilizacyjna dieta, prowadząca do zatrucia organizmu, a w konsekwencji do agresji, przemocy, chorób psychicznych, dewiacji, przestępstw. Przed nami już tylko jedna plaga egipska. Pobicie pierworodnych symbolizuje sąd, który już trwa i skończy się wkrótce, kiedy świat dojrzeje do straszliwych wydarzeń kończących historię ziemi, prowokujących przyjście Pańskie. Kiedy zastanawiamy się nad stanem współczesnego Egiptu - świata, widzimy jak bardzo filozofia władcy ziemi dominuje we wszystkich sferach naszego życia, także w świecie Chrześcijan. Zło nazywa się dobrem, dobro złem, prawo nazywa się bezprawiem, a bezprawie sprawiedliwością. Bezbożni są panami tego świata, a cisi i pokorni odsuwani są z pogardą na ubocze. Czystość, prawość, prawdziwa pobożność, są cechami niepopularnymi. Ludzie znienawidzili sprawiedliwość, d Odpowiedz Link
onkwe Re: ekszpertowe guglowanie ..cd 22.02.06, 07:26 18. Nakryłam męża na sikaniu do zlewu. Poradźcie! Należy unikać sytuacji konfliktowych. A gdy już nas dopadnie jakaś nieprzyjemność, starajmy się zapanować nad sobą, zwalczyć stres i agresję, zapanować nad tym uczuciem. Jak? Zwrócić się w modlitwie do Boga, poczytać Biblię, wyjść na spacer, wziąć prysznic, napić się wody, uśmiechnąć się do lustra. Na pewno nie sięgać po papierosa, czy kieliszek, ani nie wyładowywać się na członkach rodziny. To nic dobrego nie da, wręcz przeciwnie. 19. Jak szybko trafic do lozka? noszenie okularów tylko pogarsza sprawę. Gdy mamy problemy to najlepiej zrezygnować z okularów i zwrócić się do natury 20. Ratunku! Kot mi nasikał na wersalkę! Nasz układ trawienny, nasze usta, każda część na-szego ciała, pokazują, że Bóg uczynił człowieka istotą roślinożerną, a dokładnie owocożerną. Nie ma dla nas większego błogosławieństwa zdrowotnego, jak bogactwo owoców, nasion, orzechów. Dają one nie tylko energię i zdrowie, ale przede wszystkim jasność umysłu i czystość myśli. Natomiast na przeciwległym krańcu jest dieta mięsna, pełna gotowanych i smażonych potraw, nabiału i innych produktów zwierzęcych. Ten rodzaj pożywienia rodzi nie tylko choroby, ale agresję, ociężałość umysłową, (..)Współczesny styl życia, stres, używki, niewłaściwa dieta, owocują w dużej mierze osłabieniem układu nerwowego. Osłabiony mózg, jest szybciej podatny na wpływ demonicznych masmediów, głównego narzędzia szatana do sprawowania kontroli nad umysłami ludzkimi.(..) Im bliżej końca, tym bardziej szatan usiłuje zniszczyć wszystkich, którzy jeszcze próbują mu się przeciwstawić. 21. Co zrobić by faceta wrobić? nosić zawsze przy sobie kasztany (działają około 1 rok, potem wymienić na świeże). 22. Jak usunąć wąsika? ciepłe kąpiele ciała (30-38°C) na 10-25 minut, gim-nastyka, regularny sen. Propolis (2 x 15 kropli), chodzenie boso, chodzenie w zimnej wodzie przed snem, gorący kompres na plecy (około 20-30 minut), kąpiel - 200g suszy tataraku namoczyć w wia-drze wody na 18-20 godzin, 1-2 łyżeczki miodu przed snem, odrzu- camy używki, dużo witaminy B1, B2, pijemy liść melisy, ziele ma-rzanki, kwiat wrzosu, szyszki chmielu. 23. Czy Freud miał rację? Mial. Przejadanie się, obfite, zbyt bogate pożywienie, hipnoza, telewizja, hazard, video, gry komputerowe, niewłaściwa muzyka, niewstrzemięźliwość seksualna, zwłaszcza u nastolatków, pierwiastki ciężkie, czyli zanieczyszczenia przemysłowe, a nawet szkoły publiczne, wszystko to degeneruje i niszczy płat czołowy mózgu. Nie sposób omówić wszystkie czynniki i powiązania wpływające na nasz mózg, jest ich bardzo wiele. Szatan usiłuje uczynić wszystko, aby nas zwieść i sprowadzić z drogi szczęścia na drogę zła i cierpienia. Udaje mu się to świetnie. Ale Bóg chce byśmy zachowywali nasz mózg w jak najlepszym stanie, gdyż jest on naszą jedyną bronią w walce ze złem i jedyną drogą do czerpania siły w codziennej walce. Nasz płat czołowy, korona mózgu, powinien być przez nas troskliwie pielęgnowany, jest to nasz obowiązek względem Boga, a także jedyny sposób, by mądrze myśleć i prawidłowo działać. *oprocz #3 wszystkie odpowiedzi znaleziono w jednej lince: truth.own.pl/prawda/index.php?wiki=EwangeliaZdrowia-8naturalnychZasadZdrowia Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: ekszpertowe guglowanie ..cd 22.02.06, 09:27 Zabiłyście mnie najpiękniejszą śmiercią. Z dzikiej radośći)))))) Odpowiedz Link