Gość: Greg IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.02.04, 15:22 Mam 22 lata, studiuję i chciałbym założyć własną firmę. Czym obowiązywałyby mnie takie same stawki ZUS jak dla wszystkich? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
altu Re: ZUS 19.02.04, 15:48 Oczywiście, ze tak. Chyba że jesteś: -zatrudniony gdzieś na umowę o pracę, -rolnikiem, ubezpieczonym w KRUS Wtedy składki płacisz inne, albo wcale. W innych wypadkach -jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: ZUS IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 19.02.04, 20:00 No, nie wiem. Wydaje mi się, że studenci do 26 lat nie podlegają oZUSowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: ZUS IP: *.crowley.pl 20.02.04, 21:40 Nie podlegają, ale wtedy gdy np. pracują na umowe zlecenie. Jeśli prowadzą działalność gospodarczą to podlegają tak jak wszystkie inne osoby prowadzące firmy. No chyba, że mają inny tytuł ubezpieczenia (np. umowa o pracę). Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: ZUS 23.02.04, 11:25 Za studentów do 26 roku życia nie są odprowadzane składki ZUS, jeżeli mają oni podpisane umowy: o dzieło lub zlecenia. W przypadku umowy o pracę lub prowadzenia przez nich działalonści gospodarczej, jest obowiązek opłacania wszystkich składek ZUS (rentowa, emerytalna, chorobowa, wypadkowa). Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: ZUS IP: *.crowley.pl 05.03.04, 21:59 Składka na ubezpieczenie chorobowa jest opłacana DOBROWOLNIE przez osoby prowadzące działaalność gospodarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: ZUS IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.03.04, 14:54 Niekoniecznie zobacz na www.stemar.of.pl może tam znajdziesz jakąś rade dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś