Dodaj do ulubionych

Warsztat 15 - ty

28.12.07, 16:59
Pytanie konkretne,może nie za ciekawe,ale z drugiej strony chyba nie będzie
trudno zweryfikować zgodność odpowiedzi z faktami.
MÓJ ULUBIONY SERIAL - jaki to typ serialu, o kim, o czym ?smile
Czy takie pytanie uznajecie?
Odpowiedź ma być w poniedziałek,czy później?
Obserwuj wątek
    • betulanana Re: Warsztat 15 - ty 28.12.07, 18:14
      jeden warsztat mnie ominał, ale nowe pytanie jest intrygujące. nie
      ogladam tv, ale posłuże sie źródłem zewnętrznym i wykonam telefon do
      przyjaciela smile
    • romy_sznajder Re: Warsztat 15 - ty 28.12.07, 22:09
      O, swietne! Ja tez nie ogladam tv, co oczywiscie nie przeszkadza sprobowacwink
      Jestesmy w necie, a w necie o serialach zawsze ktos cos pisze - mnie
      nieogladajacej tak sie zdaje. Niedawno mialam faze na TVN24, ale to z powodu
      PiS-ytuacji politycznej, ktora mi dokopala dosc mocno. Poza tym nie umiem
      ogladac tv, odwyklam, szkoda mi czasu, wierce sie, nie moge, nie umiem. A juz
      seriali w ogole nie lapie.
      Sprobuje jednak, tarocista tez nie musi sie znac na obszarach tematycznych
      zadanego pytania, no nie?

Biorac pod uwage patrona, arkanum XV. Diabeł - stawialabym na dwa - i jedyne,
      ktore mi sie dosc wyraznie kolacza po glowie. Taki jeden o....o.... o grabarzach
      chyba? O przedsiebiorcach pogrzebowych? "6 stop pod ziemia". tzn. wydaje mi
      sie, ze on jest o grabarzach, bo oczywiscie nie oladalam ani jednego odcinka.

Drugi, ktorego tez co prawda nie ogladalam, ale wiem na pewno o czym jest, bo
      jest szalenie popularny, to cos o wrednych piekielnych gospodyniach
      domowych...O, "Gotowe na wszystko" - w pol. wersji. To pasuje mi do Diabla.

No to tyle bez kart. karty.

2 Monet - o czym [umowy, spola, grupa, paczka, malzenstwo], Rycerz pucharow -
      czym nie jest. Bledny rycerz. Wiec serial jest ironia nt. afektow uczciowych.
      10 monet- jak bohaterowie zachowuja sie na pokaz. Bohaterowie na pokaz zajmuja
      sie wydawaniem kasy. W gre wchodzi cudza kasa. Marka.
      Krolowa monet - instynktowne potrzeby wiadomo, bogactwo, bogata kobieta..
      Smierc - efekt- bolesna przemiana.

Z tych dwoch mi znanych pasuje to do tych grabarzy. Zwlaszcza karta 10 monet,
      ktora u Starowieyskiej oznacza doslownie "kopalnie".

Ale tez pasuje do takiego serialu, ktory gdzies w stanach wykreowal aktorke o
      koziorozcowej urodzie....eee... Sarah Jessike Parker. O, mam. "Seks w wielkim
      miescie". Pasuja wszystkie karty. Grupa dziewczyn, zgrana paka, 2 monet. W tle
      ich syt. materialna wynikajaca z wieku i poz spolecznej - krolowa monet.
      Dzialanie na pokaz - 10 monet, wydatki, pozory, marki i buty Manolo Blahnika
      (paskudne snobistyczne drogie buciory) oraz prestizowa robota.
      Rycerz pucharow, bo im nie wychodzi w zwiazkach i sypiaja na oslep z kim
      popadnie, a ze o seksie - to Smierc, bo ten seks ma sluzyc wyzszej sprawie,
      ideologicznej, chociaz biorac po uwage wszystkie serie serialu, o jakich
      czytalam, to zaczynaly te panie imponujaco i smiesznie, inteligentnie i
      porywajaco a konczyly smutno i gorzko, staro i menopauzalnie.

Problem w tym, ze te karty pasuja mi tez do tego, co wiem, o 'Gotowych na
      wszystko'. Bo rzecz w malzenstwach sie dzieje, a malzenstwo to - jak w starym
      dowcipie - grob milosci (Smierc). Do '6 stop pod ziemia' pasuje z powodu
      rodzinnego biznesu (masa monet) i takze Smierci.
      Te trzy znam [przynajmniej po tytulach], do tych trzech pasuje rozklad w ujeciu
      zartobliwym - bo i jak traktowac serial...?

Strach pomyslec (Smierc), jakiego posta bym strzelila, gdybym na serio siedziala
      (Diabel) w serialachwink?
      • andgie Re: Warsztat 15 - ty 28.12.07, 23:31
        Mnie wyszly :2 monet, Giermek monet, Cesarzowa. Obstawiam serial o
        bankowcach lub dziennikarzach, choc moze takze o sluzbie zdrowia ale
        komediowy. Albo jakis rodzinny, gdzie najwazniejsza postacia jest
        albo dziecko, albo pani domu. Raczej sitcom lub komedia. Przychodzi
        mi na mysl "Brzydula Betty", ale to takze moj ulubiony serial , wiec
        pewnie sie sugeruje.
        • czaszka00 Re: Warsztat 15 - ty 29.12.07, 13:21
          Głowna postać tego serialu to ktoś z autorytetem , ktoś kto pomaga innym (lekarz
          ?? ) może jakiś inny gość np nauczyciele wink)
          w każdym razie oni pomagają innym ludziom
          Serial ma taki typ raczej odprężający smile choć można się bardzo wczuć
          i trochę po przeżywać akcję smile
          akcja serialu jest bardzo pozytywna ..cechuje ją odważna postawa głównego
          bohatera , jest on naturalny , dobry , aktywny fizycznie i duchowo hmm i to wszystko

i nie mam pojęcia co to za tytuł bo seriali nie oglądam w ogóle
          i wydaje mi się , że ten serial leci raz w tygodniu hehe wink
          ale to tylko tak na sprawdzenia czasu smile w kartach smile
    • herbatazcytryna Re: Warsztat 15 - ty 29.12.07, 14:00
      Dziewczyny -serial nie musi być obecnie na antenie smile Tytułu nie wymagam smile
      • andgie Re: Warsztat 15 - ty 30.12.07, 00:56
        Wyciagnelam jeszcze Rydwan. Do tego 2 monet, wspolpraca, Rydwan-
        samochod... "Zmiennicy"? : )
    • canada53 Re: Warsztat 15 - ty 29.12.07, 16:16
      Ja też wkraczam w tematykę zupełnie mi nie znaną, bo telewizję oglądam rzadko, a
      seriali to już od bardzo dawna w ogóle nie oglądam. Mój rozkład był taki:
      -------------(1) Bohater/bohaterowie-----------
      (2)-----(3)-----(4)-----(5)---
      • czaszka00 Re: Warsztat 15 - ty 30.12.07, 21:20
        coś mi się wydaje , że to o kimś kto pomaga innym to materialnie (nie koniecznie
        mowa o pieniądzach)więc lekarze , policjanci ....
        Ostry dyżur
        lub np policjanci z majami tongue_out
    • morgana8 Re: Warsztat 15 - ty 31.12.07, 00:19
      Ech, tez nie znam sie zupelnie na serialach, ale jeszcze moze w ostatniej chwili uda mi sie dolaczyc.

Nie stosowalam zadnego konkretnego rozkladu. Pierwsze pytanie bylo typ serialu. Hemmm, wyszla Smierc. Horror, bo straszy, ewentualnie sci-fi, bo tam bywaja rozne transformacje, rozne formy zycia i takie tam.

Bohaterowie:
      Kaplanka - 8 kijow - Rycerz mieczy
      Hemmmm!!! Pierwsze skojarzenie - "Z archiwum X" i nie chce byc inaczejsmile Scully i Mulder. Scully, bo bardzo uczona jest i na wszystko ma wyuczona odpowiedz. Te wlocznie tak mi leca w kierunku od Scully do Muldera. Wiec cos sie dzieje, Scully wzywa Muldera, Mulder przybywa z odsiecza.

Akcja:
      7 monet - 5 mieczy - Kaplanka
      Ehem, te 7 monet to nie bardzo rozumiem. Wersja pierwsza: dlugo czekamy w kazdym odcinku, az cos sie zacznie wreszcie dziac. Wersja druga: cos z ziemi wyrasta, cos dojrzewa, cos tajemniczego. Potem to cos robi kuku (5 mieczy) biednej Skulince (znowu Kaplanka) byla taka seria ze Skulinka w ciazysmile). A moze po prostu kpi sobie to cos z jej uczonej wiedzy? smile

Dlaczego tak sie dzieje?
      2 monety
      Tak jakby sie te dwa swiaty przeplataly - ten nasz, dobrze znany i ten drugi, obcy.

Kiedy to sie dzieje?
      6 pucharow
      W blizej nieokreslonej przeszlosci. No, serial dosc dawno temu zaczeto krecic.

Gdzie to sie dzieje?
      Diabel!!!
      W piekle. No, jak straszy, to musi byc pieklosmile Ale na tej karcie znowu jest Mulderek i Skulinka, na 6 kielichach tez, wiec oni razem w tym wszystkim tkwia i jedno nie moze byc bez drugiego.

W jaki sposob do tego wszystkiego doszlo?
      5 pucharow
      A wiec strata! Podobno to wszystko zaczelo sie od tego, ze kosmici porwali siostrzyczke Muldera i on wciaz jej szuka. A czemu Scully sie w to wszystko pakuje? Coz, jej sprawa, widac ma swoje powodysmile
    • herbatazcytryna ROZWIĄZANIE 31.12.07, 13:02
      Brawa za starania, chyba każdy w coś trafił, karty były piękne, zwycięzcę
      strasznie trudno było wybraćsmile No, ale najpierw napiszę, o co chodziłosmile
      Trzecia planeta od Słońca - serial komediowy, ukazuje się raz w tygodniu z
      gazetą TV OK , ale uwielbiam go od zawsze smile Przepiszę opis z płyty:
      Załoga kosmicznego statku ląduje na ziemi, by poznać życie jej mieszkańców.
      Kosmici są przyjaźnie nastawieni, wybierają cudze ludzkie ciała i starają się
      niczym nie wyróżniać. Tworzą niby rodzinę, ale oczywiście jest tam dowódca, ktoś
      od spraw bezpieczeństwa itp. Każdy ma funkcje. Starają się mocno uchodzić za
      przeciętną rodzinę w oczach innych.Zakochują się ( to już naprawdę), kłócą itp.
      Poznają emocje, ludzkie zachowania i to właśnie mnie śmieszy smile
      Jutro odniosę się do Waszych kart. Trudno mi było wybrać zwycięzcę, po długim
      zastanowieniu wygrywa MORGANA - za to, że napisała o przeplataniu się dwóch
      światów i w ogóle o kosmitach smile
      Szczęśliwego Nowego Rokusmile
      • morgana8 Re: ROZWIĄZANIE 01.01.08, 14:04
        Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Wiec Kaplanka + 8 wloczni + rycerz mieczy w moich kartach to nie Mulderek i
        Skulinka, ale Ziemianie komunikujacy sie z przybyszami.

Herbatko, ale co oznaczaja karty opisujace akcje? I dlaczego wyszly mi prawie
        dokladnie takie same jak u Canady?
        • canada53 Re: ROZWIĄZANIE 01.01.08, 14:57
          Również pozdrawiam Noworocznie.
          Mnie też bardzo intryguje dlaczego wyszły mi takie a nie inne karty opisujące
          akcję. Ale że o tym serialu nawet nie słyszałam, więc trudno mi cośkolwiek
          wymyślić. Za to VII Rydwan opisujący bohaterów serialu, to faktycznie może być
          to statek kosmiczny z przybyszami z innych światów którzy przylecieli tu aby
          poznać nasze uczucia i się spełnić jako Ziemianie (10 Kielichów).
          Gratuluję Ci Morgana zwycięstwa i świetnego opisu 2 Denarów (o przenikaniu się
          dwóch światów). Zauważyłam że ta karta pojawiła się również u innych w
          rozkładach, ale Twoja interpretacja była najcelniejsza!
          • morgana8 Re: ROZWIĄZANIE 01.01.08, 16:31
            Bardzo podoba mi sie w tych warsztatach, ze wlasciwie w kazdym warsztacie ucze
            sie czegos nowego o jakiejs karcie. W moim warsztacie o Niemcu 2 denary u Romy
            oznaczaly przenikanie sie czasow - terazniejszosci i przeszlosci. Swietny
            pomysl, Herbatka, z tym serialem! Ale dalej nie rozumiem, co w naszych
            rozkladach oznacza 7 denarow i 5 mieczy smile
            • herbatazcytryna Re: ROZWIĄZANIE 01.01.08, 16:46
              Akcja: - Morgana
              7 monet - 5 mieczy – Kaplanka

Ci kosmici ciągle na coś pracują, ku czemuś zmierzają, sami w sumie nie wiedzą
              do czego i udaje im się wygrywać, nie być odkrytym, ale w sumie ciągle muszą się
              pilnować i to zwycięstwo kosztuje ich tyle, że oszukują ludzi, którzy są im bliscy.
              To nie jest serial z refleksjami głębokimi i karty to trochę za smutno pokazują,
              ale o to mniej więcej chodzi 

Gdzie się dzieje?
              Diabeł – może po prostu chodzi o miasto, tam w sumie nie ma ujęć w plenerze..
              chyba, że Ziemia jako diabelska planetawink
              W jaki sposób doszło do tego?
              V pucharów – zostawili swoje kosmiczne powłoki.

Romy
              Super z tym, że bohaterowie zajmują się czymś na pokaz – tyle że nie chodziło o
              kasę

Andgie
              2 monet, Giermek monet, Cesarzowa
              Właściwie może trochę o rodzinę chodzi?

Canada
              Z akcji z rycerzem mam problem. Z 10 mieczy może chodzi o to, że bohaterowie
              przywiązują się do Ziemi i swojego miejsca na niej i już nie chcą być gdzie
              indziej?

Trudne do zinterpretowania, nawet jak się serial zna smileCzekam na kolejny warsztat smile
              • morgana8 Re: ROZWIĄZANIE 01.01.08, 16:57
                herbatazcytryna napisała:

> Gdzie się dzieje?
                > Diabeł – może po prostu chodzi o miasto, tam w sumie nie ma ujęć w plenerze..
                > chyba, że Ziemia jako diabelska planetawink

Mysle, ze tu moze chodzic o taka pulapke, jak z nasza-klasa.pl - jak juz sie raz wdepnie, to nie mozna sie wycofac smile

> Czekam na kolejny warsztat smile

Skrobne cos wieczorkiem smile
                • kita32 świetny pomysł 01.01.08, 17:27
                  Świetny pomysł z tymi warsztatami wink Jestem pod wrażeniem!

"Odkryłam" warsztaty dzięki Romie. Dzięki Romo za wspomnienie o nich w
                  internetowej rozmowie.

Nie zdążyłam się dołączyć do warsztatów 15-ch, bo wylosowałam karty do tematu w
                  dzień ogłoszenia rozwiązania - w poniedziałek. Wylosowałam i zinterpretowałam,
                  ale nie zdążyłam napisać. Pewnie dobrze, że nie zdążyłam, bo nie miałam dobrej
                  interpretacji wink. Teraz widzę, że karty mówiły więcej niż zauważyłam.

Na pytanie o typ serialu wylosowałam 4 Mieczy. Tu trafiłam - zinterpretowałam,
                  że opisuje hermetyczny i wymyślony świat oderwany od rzeczywistości.
                  O czym - 3 Mieczy - zinterpretowałam, że o nauce asertywności.
                  O kim - Gwiazda. I tu kompletnie nie trafiłam z interpretacją. Nie będę więc
                  mówić jaka była wink. Trzeba było zrozumieć karty bardziej dosłownie - że o
                  kosmitach wink.

Czekam z niecierpliwością na warsztat 16-y wink
                  • romy_sznajder Re: świetny pomysł 01.01.08, 23:31
                    Kitawink Super, ze jestes.

Co do kart, no wlasnie.. mnie tez wyszly takie, ze ja tak az doslownie, po
                    ryssunkach - nie interpretuje, np. 2 monet, gdyby to odniesc do tego symbolu
                    nieskonczonosci...? Orbita...?
                    Ale zupelnie "nietrafione" karty, choc nie znam serialu, wiec trudno gdybac.

Tez zycze dobrego rokuwink i tez gratujue Morganie, bezapelacyjnie wygrala!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka