Dodaj do ulubionych

Koszty przesyłki

11.05.10, 22:32
Bardzo prosze o odpowiedż na pytanie jak powinnam księgować koszty przesyłki. Jestem na ryczałcie bez vat.
Na przykład klient kupuje coś za 20 zł + 7 zł przesyłka. Czy powinnam całą kwotę tzn. 27 zł wpisać do ewidencji przychodów? Czy jeśli pobieram 7 zł za przesyłkę a rzeczywiście wydałam np. 5,60 zł jest nie zgodne z prawem? Wiem że poczta jest zwolniona z vat ale ja też korzystam ze zwolnienia z vat, więc moje postepowanie jest chyba słuszne?

Jeszcze mam takie pytanie. Sprzedaje rzeczy wykonane własnoręcznie (ryczałt 5.5 %) oraz inne przedmioty (ryczałt 3 %). Klient kupuje coś za 10 zł (ryczałt 5,5%) oraz cos za 20 zł (ryczałt 3%) za przesyłke płaci 7 zł. Jak powinnam w tej sytuacji zaksięgowac koszty przesyłki do ewidencji przychodów.

Bardzo proszę o odpowiedż, poniewaz nigdzie nie moge znależć odpowiedzi na swoje pytanie.
Obserwuj wątek
    • prakse Re: Koszty przesyłki 12.05.10, 14:02
      Wyjścia są co najmniej trzy:
      1. Wpisywać wysyłkę jako sprzedaż usług - niestety wyższa stawka ryczałtu.
      2. Doliczyć wysyłkę do ceny towaru, a przy wysyłce większej ilości sztuk jedna
      paczką naliczać rabat.
      3. Znaleźć firmę kurierską, która wystawi fakturę za przesyłkę bezpośrednio
      klientowi i wcale tego nie księgować.
      • magdakaz2 Re: Koszty przesyłki 12.05.10, 14:18
        Dziekuję za odpowiedz.
        Co do punktu 1 z jaką stawką ryczałtu powinnam wpisywać przesyłke np. 7 zł.

Myślałam że nie będąc vatowcem mogę po prostu 7 zł pobrane za przesyłke zaliczyć
        do przychodu ze stawka 3 % przy sprzedaży.
        • prakse Re: Koszty przesyłki 12.05.10, 14:45
          Ja bym dała na 8,5%.
          • magdakaz2 Re: Koszty przesyłki 12.05.10, 15:26
            Są różne interpretacje na temat kosztów przesyłki. Przeszukałam juz cały
            internet i nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi na swoje pytanie. Chyba
            najlepiej zwrócić się po interpretacje do swojego US.
            • jck.x Re: Koszty przesyłki 12.05.10, 17:39
              M. zd. takiej mozliwości nie ma. Koszt wysyłki to zawsze element ceny towaru.
              • animetka Re: Koszty przesyłki 13.05.10, 11:44
                Ja w tej samej sprawie dzwoniłam do swojego US i ma być wysyłka razem z towarem
                na 3%.
                • magdakaz2 Re: Koszty przesyłki 13.05.10, 13:12
                  Ja zaś dowiedziałam się że:
                  Jeżeli koszt przesyłki wliczysz w cenę towaru, to płacisz ryczałt od całości 3%,
                  a jeżeli go wykażesz w osobnej pozycji, to ryczałt wyniesie 8,5%.

Już sama nie wiem. Co Urząd to inna interpretacja.
                  • polaa7 Re: Koszty przesyłki 30.09.10, 11:27
                    magdakaz2 napisała:

> Ja zaś dowiedziałam się że:
                    > Jeżeli koszt przesyłki wliczysz w cenę towaru, to płacisz ryczałt od całości 3%
                    > ,
                    > a jeżeli go wykażesz w osobnej pozycji, to ryczałt wyniesie 8,5%.
                    >
                    Ja miałam podobny problem co do interpretacji tego w jaki sposób opodatkować taki przychód. od znajomej księgowej (z 20- letnim stażem) dowiedziałam się, iż oczywiście nie ma możliwości żeby nie odprowadzać od tego żadnego podatku (w końcu to przychód). Interpretacje tego przypadku mogą być różne... Jest np. opcja iż wliczasz koszty przesyłki w cenę produktu i odprowadzasz podatek adekwatny do podatku, którym obciążony jest sprzedawany towar. Sprawa komplikuje się jeśli wysyłasz jedną przesyłką kilka produktów obciążonych innymi stawkami- jak np. w twoim przypadku. Wtedy należałoby "podzielić" koszty przesyłki proporcjonalnie do wysyłanych towarów i odprowadzić podatek wg różnych stawek. Jednak z drugiej strony można zrobić tak, iż uznasz że wysyłka towaru jest jedną z usług świadczonych przez twoją firmę (którą zlecasz dalej- poczcie, firmie kurierskiej, etc.) i opodatkowujesz stawką dla tego typu usług, czyli bodajże 8,5 %. Najbezpieczniej jest w takim przypadku zwrócić się z formalnym pismem do US na którym podasz własną interpretację przepisów i swojego toku postępowania- jeśli okaże się że twoje działanie jest niewłaściwe to masz prawo do jego zmiany (będziesz wiedzieć co trzeba robić) jeśli jednak będzie właściwe dokument (odpowiedź US) będzie "podkładką" przy ewentualnej kontroli.
                    • jck.x Re: Koszty przesyłki 01.10.10, 12:43
                      "Jednak z drugiej strony można zrobić tak, iż uznasz że wysyłka towaru jest jedną z usług świadczonych przez twoją firmę (którą zlecasz dalej- poczcie, firmie kurierskiej, etc.) i opodatkowujesz stawką dla tego typu usług, czyli bodajże 8,5 %. Najbezpieczniej jest w takim przypadku zwrócić się z formalnym pismem do US na którym podasz własną interpretację przepisów i swojego toku postępowania- jeśli okaże się że twoje działanie jest niewłaściwe to masz prawo do jego zmiany (będziesz wiedzieć co trzeba robić) jeśli jednak będzie właściwe dokument (odpowiedź US) będzie "podkładką" przy ewentualnej kontroli."

Problem w tym, że definicja usługi obejmuje jedynie "samodzielne świadczenia". Inaczej doszlibyśmy do absurdu odnajdując w naszej działalności np. usługę "naklejania znaczków".

Już od 2007 roku nie składa się pism do US, tylko specjalne wnioski (ORD-IN) do właściwej Izby Skarbowej.
                      • polaa7 Re: Koszty przesyłki 02.10.10, 17:56
                        Pozwolę nie do końca się zgodzić z tym, iż wszystkie usługi, które oferuje firma muszą być świadczone przez nią osobiście. Oznaczałoby to że nie może ona korzystać z tzw. podwykonawców; np. firma budowlana, zajmująca się budową domów "pod klucz" może korzystać z usług wielu firm, które specjalizują się w jakiejś węższej dziedzinie- powiedzmy kładą kafelki (może trochę dziwny przykład ale tak przecież może być); w takim przypadku klient zlecający budowę domu płaci za całość prac tej firmie a ona z kolei rozlicza się z podwykonawcą usługi. Firma wykonawcza płaci podatek od przychodu całkowitego a zlecenie położenia kafelek jest dla niego kosztem (w przypadku ryczałtu od przych. ewid. oczywiście koszt nie wpłynie na wysokość tego podatku). Tak samo jest w przypadku sklepu internetowego. Klient korzystający z takiej formy zakupu płaci nie tylko za towar ale także liczy na to iż to sprzedający dostarczy mu towar- nie ważne czy osobiście czy za pośrednictwem innej firmy (kuriera, poczty, etc.). Tak czy inaczej przesyłka leży w gestii sprzedawcy (otrzymuje on za to "zapłatę"). Jeśli więc jeżeli "firma" zażyczy sobie zlecić komuś np. usługę "naklejania znaczków" to przecież może to zrobić :)

"Już od 2007 roku nie składa się pism do US, tylko specjalne wnioski (ORD-IN) do
                        właściwej Izby Skarbowej."
                        Tak, oczywiście. Źle się wyraziłam. Dokładnie to miałam na myśli.
                        • jck.x Re: Koszty przesyłki 02.10.10, 19:13
                          Nie o to mi chodziło - podwykonawcy są ok. Nie można tylko sztucznie dzielić/wydzielać usług, które stanowią funkcjonalną całość (z innym świadczeniem).
                          Przykład: nie sprzedasz swojego samochodu, oddzielnie fakturując usługę mycia przed tą sprzedażą.
                          • polaa7 Re: Koszty przesyłki 05.10.10, 17:33
                            Tak, oczywiście nie ma to sensu. Bo w gruncie rzeczy każdy przedsiębiorca dąży do tego żeby maksymalizować zyski przy jednoczesnym zachowaniu racjonalności- a kiedy wchodzi się w zbytnie szczegóły racjonalność ucieka na dalszy plan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka