Gość: Edgar IP: 85.222.87.* 02.06.10, 21:36 Problem wiadomy. Mały budżet, duże ambicje i chęć dotarcia do dużej rzeszy osób potencjalnie zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kamil Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.222.245.33.spray.net.pl 03.06.10, 23:10 Poszperaj troche w bazie firmy Ad4Mass. U nich mozesz znalezc odpowiednich wydawcow gdzie moze pojawic sie Twoja reklama. Firma niedawno wystartowala, ale juz ma podpisane duze kontrakty. Ze strony finansowej to calkiem rozsadnie wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
pabloluzak Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? 15.06.10, 11:59 Mógłbyś skorzystać z kursu sprzedażowego, tam poruszają też temat marketingu i promocji, możliwe, że uzyskasz podpowiedzi jak się wypromować w internecie. Kurs jest darmowy, więc warto skorzystać. Ja jestem zadowolony, i polecamnie wiem tylko, czy jeszcze przymują zgłoszenia, oto link techniki-sprzedazy.blogspot.com/p/darmowy-kurs-e-mail.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.stk.vectranet.pl 03.06.10, 23:11 Po pierwsze dobra strona wyglądająca profesjonalnie, bo świadczy o firmie. Po drugie dobrze przygotowana treść strony, czyli dokładnie co oferujesz klientowi, pełna informacja dot. kontaktu itd. Po trzecie promocja. Możesz udzielać się na forach internetowych związanych z twoją branżą udzielając fachowych porad (w stopce umieszczasz link do swojej strony). Możesz dodać stronę do katalogów stron. Możesz napisać artykuł promocyjny. Możesz dać reklamę w Google Adwords. Możesz założyć konta na portalach społecznościowych i tam szukać klientów. Jeśli współpracujesz z firmami z branży może uda ci się ich przekonać, żeby umieścili link do twojej strony na ich stronie. I właściwie już istniejesz w sieci. Im więcej pracy tym lepsze efekty. Życzę powodzenia -- Biuro rachunkowe Sosnowiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LeanderPL Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.chello.pl 11.08.10, 20:09 Pozycjonowanie - w różnej formie, ale dzięki temu możesz dotrzeć do większej ilości odbiorców, nawet będąc małą firmą. Dodatkowo warto przeglądnąć portale branżowe i umieścić w nich swoją wizytówkę. Co do pozycjonowania to najskuteczniejsze są: linki sponsorowane lub kampanie adwords w google. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.chello.pl 03.06.10, 23:13 Tak to się nie da. Mały budżet i duże ambicję. ;) Generalnie polecam jakąś platformę reklamową. Co chcesz (jaki produkt) reklamować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrowkojad Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.chello.pl 04.06.10, 15:42 Wszystko zalezy od budzetu oraz tego czym zajmuje sie firma, moglbys podac wiecej szczegolow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edgar Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: 85.222.87.* 04.06.10, 21:20 Mike, większość tych rzeczy takich jak dobra strona czy profil na FB już mam. Myślę bardziej właśnie o jakiejś reklamie za pomocą Google Adwords. Nigdy tego tylko nie robiłem i chciałem się zapytać czy w ogóle taka reklama jest skuteczna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.10, 12:34 Skuteczność reklamy w Adwords zależy od wielu czynników, takich jak dobranie odpowiednich parametrów reklamy (słowa kluczowe, zasięg terytorialny, godziny wyświetlania), atrakcyjność oferty itp. Najlepiej założyć konto i próbować różnych wariantów. -- Biuro rachunkowe w Sosnowcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.10, 22:36 na te boczne reklamy chyba mało kto zwraca uwagę! już chyba lepiej pozycjonowanie samo w sobie! a w ogóle to ja bym się skłaniała do działań związanych z public relations w internecie! Odpowiedz Link Zgłoś
placa_mi_za_pisanie_postow Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? 05.06.10, 22:52 No PR dobra rzecz. Tylko trzeba to robić z głową, a nie porywać się z motyką na słońce. Trzeba wszystko zaplanować i potem skrupulatnie realizować ten plan. Stałe moderowanie portali społecznościowych, opinie eksperckie na forach w formie oficjalnych profili i kontakty z dziennikarzami. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kubez_z_kawa Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? 24.08.10, 21:23 kontakty z dziennikarzami? wiesz ile to kosztuje? w ogóle kaleczysz ten rynek :D od czego jest dziennikarstwo obywatelskie i pisanie precli które mają dwa zadania pozycjonowanie i informacja ze strony powielana do potęgi n-tej ;p Odpowiedz Link Zgłoś
teofel Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? 08.06.10, 17:35 Założyłem na tym forum wątek obejmujący kwestie poruszane w tym wątku, warto zajrzeć: forum.gazeta.pl/forum/w,26,112378212,112422739,Re_Jak_zaistniec_z_mala_firma_w_Internecie_.html Generalnie reklama banerowa na wyspecjalizowanych portalach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olencja Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.ghnet.pl 08.06.10, 17:43 Ja proponuje wszelakiego rodzaju działania wspierające wizerunek i budowanie relacji z konsumentami. Reklama przyniesie natychmiastowe korzyści, ale będzie działała tylko w wtedy gdy będzie wyświetlana. A poza tym to są koszty. Bo nie sztuka wykupić banery na jakimś podrzędnym portalu. A takie działania wizerunkowe można prowadzić samemu. Można iść na jakieś szkolenie z marketingu czy PR'u gdzie się zdobędzie wiedzę na temat tego jak to robić, a potem stosować teorię w praktyce. Widać, że tak działają także małe firmy i z każdej branży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue_Calix Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.chello.pl 08.06.10, 20:03 Wszystko to bardzo piękne ale zwróć uwagę na to, że osoba prowadząca interes i tak ma już pełne ręce roboty i rzadko kiedy ma czas na zajmowanie się "działaniami wspierającymi wizerunek". Do tego typu działań zatrudnia się specjalistów a początkujący przedsiębiorca powinien raczej skoncentrować się na czym innym niż na reklamie. Również przychylam się do stosowania platform reklamowych, głównie ze względu na niewielką cenę, duże możliwości konfiguracji i łatwość użycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamroz Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.chello.pl 09.06.10, 16:49 Zgadzam się, że startujący przedsiębiorcy nie mają czasu. Niestety reklama jest częścią rozkręcania biznesu. Platformy reklamowe nie zrobią niczego za nas. Nadal trzeba poświęcić swój czas i uwagę. Mimo to uważam, że trzeba na tym się skupić, bo koszta są niewielkie, a korzyści mogą być duże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.ghnet.pl 09.06.10, 17:41 co wy się tak na te reklamy uwzięliście? przecież public relations jest tańszy niż reklama i robicie to sobie sami! wystarczy zapoznać się z podstawami i potem prowadzić samemu działania nie wrzucając w to wiele kasy i nie wiadomo ile czasu. wystarczy wszystko mądrze zaplanować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue_Calix Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.chello.pl 09.06.10, 20:56 Przecież napisaliśmy - nie każdy ma czas samodzielnie zajmować się reklamą! Nie przeczę, że PR to niezwykle istotny element ale reklama wydaje się być nieco bardziej wygodna i opłacalna dla zapracowanej osoby z ograniczonym funduszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 10:17 reklama opłacalna dla zapracowanej osoby z ograniczonym funduszem? sprawdziłam z ciekawości cennik reklam na jednym z portali, który czytuje - nie jest to jakiś mega wielki portal czy coś - i cena miesięcznej kampanii z małym banerem kosztuje 500 zł. a tylko taki banner na jednym portalu nie wystarczy. do tego trzeba się zastanowić ile osób zwraca uwagę na reklamy, i ile je po prostu zlewa bo jest już nimi przesycone. Jeśli się nie ma czasu to można zatrudnić np. kogoś na staż czy praktyki, albo w ogóle pracownika na stałe żeby się tym zajął. Nie musi być to od razu niewiadomo jaki specjalista. Przecież są szkolenia z tematyki public relations. wydaje mi się, że to jest też kwestia odpowiedniej organizacji czasu. zastanówmy się ile czasu spędzamy na portalach społecznościowych i forach - dlaczego tego czasu nie poświęcić też na działania związane z promocją firmy? potrzebne jest wyważone połączenie reklamy, pr'u i szeroko pojętej promocji. trzeba mieć łeb na karki i liczyć się swoimi możliwościami. Odpowiedz Link Zgłoś
adrian.hinc Re: polecam "marketin szeptany" 15.06.10, 11:44 Nie trzeba spamować, są też bezpłatne (popularne) katalogi firm i ofert. Przykładem może być np. alegratis.pl/firmy.html lub favore.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue_Calix Re: polecam "marketin szeptany" IP: *.chello.pl 18.06.10, 17:49 To też jest dobry sposób ale nadal upieram się przy bannerach. Najlepiej oczywiście połączyć kilka rzeczy w jedno. Co do Pani skarżącej się na cenę takich usług - nie wiem czy kwota nie jest przesadzona, poza tym cena zależy także od tego czy strona na której ten banner zostanie umieszczony ma dużą ilość odwiedzin. Pamiętajmy, że cenniki są płynne i zależą od wielu czynników. Sam mogę polecić Ad4Mass gdyż korzystam i jestem bardzo zadowolony, wyniki odwiedzin skaczą diametralnie w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lendron Re: polecam "marketin szeptany" IP: 85.222.87.* 27.06.10, 11:18 Bannery na pewno wzmagają ruch na stronie i są mocnym punktem kampanii reklamowej, szczególnie nowo otwartych firm/marek. Ja sam jak rozkręcałem swój sklep netowy to tę formę promocji wziąłem jako pierwsza pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue_Calix Re: polecam "marketin szeptany" IP: *.chello.pl 17.07.10, 17:21 A co skłoniło Cię do podjęcia takiego akurat wyboru jeżeli chodzi o formę reklamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwert Re: polecam "marketin szeptany" IP: *.chello.pl 18.07.10, 20:27 A ile mniej więcej przeznaczyłeś na taką reklamę funduszy? Zwróciło się? Odpowiedz Link Zgłoś
marta-ruda Polecam artykuł 18.08.10, 10:47 www.biznesforum.pl/e-marketing-dla-poczatkujacych-artykul- vt77669.html - artykuł dla osób zainteresowanych skutecznym promowaniem swojej firmy w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
o2xlc Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? 20.07.10, 22:04 No trzeba promować się własnymi siłami. Polecam poczytać o SEO. Reklama w sieci niekoniecznie musi być droga, polecam duże sieci reklamowe jak reklamy google albo bezpośrednie dogadywanie się z blogerami. Tanio to wychodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biniu Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.gdynia.mm.pl 23.07.10, 14:38 No właśnie ale takie sieciówki jak ad4mass czy adtaily ułatwiają kontakt z blogerami. Dają tez pojęcia o cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwert Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.chello.pl 27.07.10, 15:03 No dobrze, poszperałem trochę na stronach tych serwisów i rozstrzał cenowy jest naprawdę duży. Od 1-2zł za dzień reklamy do nawet 20-30zł. Odpowiedz Link Zgłoś
helena_5 banery nie ściągają klientów! 29.07.10, 18:16 Banery nie ściągają klientów! To mówi każdy dobry e-marketer (kluczowe amerykańskie blogi i ich polskie odpowiedniki w zakresie e-commerce), ale handlowcy naganiający sprzedaż ci tego nie powiedzą. Banery są dobre do kreowania i przypominania marki, zarówno nazwy batonika, jak i sklepu internetowego DUŻEGO formatu. Do ściągnięcia klientów na stronę potrzebne jest pozycjonowanie i obecność z wiedzą ekspercką tam, gdzie w sieci lub realu (jeśli to są usługi dla okolicznych firm lub ludności) są potencjalni klienci. Poza tym jeśli nie chodzi Ci o kreowanie marki (to nie jest działanie na początku biznesu), to bez sensu jest płacenie za... odsłony reklamy. Ty potrzebujesz, by w reklamę klikano, by potencjalny klient lądował na Twojej stronie, gdzie podajesz mu swoją ofertę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: banery nie ściągają klientów! IP: *.222.245.33.spray.net.pl 29.07.10, 22:57 Ja uwazam, ze siciagaja. Nie znam chyba osoby, ktora nie kliknela na banerek. Wszystko zalezy od miejsca gdzie sie ta reklame umieszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
helena_5 konwersja! 04.08.10, 23:39 Ale ja nie chcę klikaczy, a klientów i to jest różnica. Poza tym baner ma mi przynosić sensowną konwersję, a badania pokazują, że w sprzedaży online to lipa! Na banery większość ludzi nie zwraca uwagi, a jeśli już klikają to dlatego, że mają obietnicę dostania czegoś za darmo (a to nie jest oferta sklepów internetowych czy płatnych usług online) lub chcą po prostu zamknąć wkurzające ich okno zasłaniające interesującą ich treść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echoregionu.pl Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 14:09 Polecam sprzedaż produktów/usług niszowych lub unikalnych na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
bonin122 Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? 30.07.10, 17:19 Zobaczymy jaki się rozwiną takie małe firmy jak AD4MASS. Trochę ich w ostatnim czasie powstało, ale moim zdaniem duża część upadnie. Szczególnie, że większość jest firmami bez pomysłu na promocje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.222.245.33.spray.net.pl 01.08.10, 21:12 Mass ma mocne podloze winansowe wiec szybki upadek im nie grozi. Ich kampania promocyjna jest calkiem niezla i zyskuja coraz wiecej zadowolonych klientow. Ciekawi mnie tylko na ile moga konkurowac z Adtaily Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz.sikoraa Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? 06.08.10, 21:20 Najważniejsze jest dobre połączenie odpowiednich działań. Wiadomo że mała firma nie ma zbyt dużych środków więc trzeba się skupić na tych najbardziej efektywnych i odrzucić inne. Osobiście poza przygotowaniem dobrej strony internetowej dołączenie od niej bloga. Oczywiście trzeba przygotowywać do niego nowe artykuły i regularnie aktualizować ale poza czasem jaki w niego włożymy nie ponosimy innych kosztów. Dzięki prowadzeniu bloga zyskujemy w rankingach wyszukiwarek i lepiej nawiązujemy relacje z klientami. Jeśli dołożymy od tego działania w social media i regionalną promocję w Google AdWords + może również trochę działań z pozycjonowania na frazy regionalne to możemy uzyskać bardzo dobre efekty przy niezbyt dużym nakładzie środków. Zachęcam do odwiedzenia naszego bloga, można tam znaleźć sporo artykułów które pomogą w prowadzeniu skutecznych działań marketingowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue_Calix Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.chello.pl 08.08.10, 21:47 Zawsze będę powtarzał, żeby olewać AdWords, o wiele lepsze i bardziej skuteczne są bannery. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz.sikoraa Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? 11.08.10, 20:01 ;) Bannery są dobrym dopełnieniem jak ma się sporo środków i prowadzi się kampanię wizerunkową. Dla małej firmy są mało opłacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? IP: *.222.245.33.spray.net.pl 11.08.10, 23:16 Moim zdaniem wszystko zalezy od miejsca gdzie chce sie reklamowac. Tworzenie wizerunku produktu czy uslugi na portalu branzowym za pomoca banera moze byc moim zdaniem bardzo skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz.sikoraa Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? 12.08.10, 13:18 Rozmawiamy o małej firmie która nie ma zbyt dużo środków na promocję. Banery są dobre ale jako dopełnienie, budują wizerunek, rzadko jednak bezpośrednio przekładają się na sprzedaż. Są dobrym narzędziem dla dużych firm, jednak mała firma może po prostu niepotrzebnie wydać sporo pieniędzy i uzyskać mało w zamian. Odpowiedz Link Zgłoś
pracownik1221 Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? 23.04.17, 00:29 Bardzo wartościowa wypowiedź. Uważam, że szczególnie prowadzenie bloga + jakieś pozycjonowanie, może właśnie AdWordsy również. Co do adwordsów to akurat może być ciężko z małym budżetem, ponieważ żeby sprawdzić jakieś efekty kampanii trzeba niestety trochę wydać. Sama strona internetowa - jeśli również jej zrobienie trzeba będzie zlecić, również trochę może kosztować. Tak czy inaczej jakiś budżet trzeba mieć, lecz jeśli pomysł jest tego warty to trzeba inwestować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cyberskin Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? 19.08.10, 12:23 Internet to przede wszystkim wyszukiwarki, jak np google. należy się po prostu pozycjonować. Ponadto polecam darmowe serwisy ogłoszeniowe jak np ahe.pl dosyć dobry i prosty w obsłudze podobnie jak mocny katalog stron katalog.ahe.pl dodawaj do nich stronę. są też inne lepsze i gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kubez_z_kawa Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? 24.08.10, 21:19 ad words masakra, nie wyrobisz z kasą :) dzieci naklikają ci tyle wejść że będziesz miał statystyki do przodu ale nie będziesz miał żadnej sprzedaży, dodatkowa zapłacisz prowizję od klików dla agencji ad words. po pierwsze wymień się banerem, na sklepach lub firmach o podobnych profilach. po drugie korzystaj z życia idź do baru i przemyśl ile butelek możesz wypić w jakim czasie, po trzecie jak wytrzeźwiejesz to pomyśl co mogłeś zrobić przez ten czas kiedy piłeś ;) po czwarte następnym razem zamiast myśleć o pierdołach weź się do roboty ;p po piąte poszukaj kogoś kto może ci pomóc, dla takich firm jak ty, z tego co słyszałem mistrzowieszeptow pl są idealne Odpowiedz Link Zgłoś
e-marka.pl Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? 04.09.10, 23:48 Reklama wbrew pozorom to nie jest łatwy temat. Największy problem zwykle ten sam - co zrobić żeby było skutecznie. Otóż z doświadczenia - często trzeba korzystać z kilku rozwiązań reklamowych aby osiągnąć skuteczność. Często trzeba osiągnąć jakąś sumę wydatków w danym medium, aby było skutecznie. Jeśli to pierwsza kampania i ograniczone środki warto się zastanowić nad podzieleniem ich na kilka źródeł. W momencie trwania kampanii i po jej zakończeniu - warto przeanalizować które źródło przyniosło ilu klientów, ile kosztowało pozyskanie klienta w danym źródle, itp. Ale to już temat na inną rozmowę. Zapraszam na prv, chętnie pomogę w kampanii. Odpowiedz Link Zgłoś
9agatka Re: Jak zaistnieć z małą firmą w Internecie? 17.05.17, 10:22 Moim zdaniem najlepiej na początek zlecić to jakiejś firmie - z małym budżetem. Potem - jak się zobaczy, czy są efekty - próbować robić samodzielnie w oparciu o info z blogów i stron tematycznych. Odpowiedz Link Zgłoś