Dodaj do ulubionych

DG-ryczałt-vat-US

IP: 80.94.16.* 12.12.10, 21:32
Witam.
Prowadzę działalność gospodarczą od 2 sierpnia 2010 opodatkowaną ryczałtem 8,5%,
Działalność jest wykonywana w Niemczech, rachunki są wystawiane w euro.
Jaki limit mam do wejścia na vat? Jeśli go przekroczę, to jakie mam obowiązki wobec urzędu skarbowego i w jakich terminach?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ifirma-bok Re: DG-ryczałt-vat-US 14.12.10, 14:29
      Witam,

obowiązek rejestracji VAT nastąpi, gdy wartość sprzedaży w 2010 roku przekroczy kwotę 100.000zł (w 2011r. limit będzie wynosił 150 000zł). Jeżeli osoba rozpoczyna działalność w trakcie roku, to limit ten jest wyliczany w odpowiedniej proporcji.
      Rejestracji do podatku VAT dokonuje się na formularzu VAT-R. Na Vatowca nakłada się następujące podstawowe obowiązki:
      > prowadzenia ewidencji sprzedaży i zakupów VAT,
      > wykazywania podatku VAT należnego i naliczonego z powyższych ewidencji na deklaracji VAT-7,
      > składania deklaracji VAT-7 w określonym trybie (miesięcznie lub kwartalnie) do US,
      > wpłacania nadwyżki podatku należnego nad naliczonym na konto US.
      Termin wpłacania podatku VAT i składania deklaracji VAT-7 to 25 dzień danego miesiąca, za miesiąc lub kwartał poprzedni.
      W zależności od danej sytuacji podatnika, może być on także zobowiązany do innych czynności, np. w przypadku WNT ma obowiązek rejestracji do VAT UE, rozliczyć VAT z tytułu WNT wystawiając fakturę wewnętrzną, transakcję wykazuje także na informacji podsumowującej VAT UE, którą składa do US w odpowiednim trybie i terminie.

Podstawa prawna:
      Ustawa z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz.U.z 2004 r. Nr 54 poz. 535, z późn. zm.).

Pozdrawiam
      Justyna Zastawna
      BOK serwisu małej księgowości internetowej ifirma.pl
      • Gość: Marta Re: DG-ryczałt-vat-US IP: 80.94.16.* 16.12.10, 20:31
        złozyłam vat-r, pozniej dostane decyzję plus nadanie nip ue.
        Teraz mam takie pytanie: czy dalej mogę wystawiać rachunki czy musze wystawiać już faktury na 0% vat? Do tej pory wystawiałam zwykłe rachunki, bo tego wymagała moja niemiecka firma.
        • ifirma-bok Re: DG-ryczałt-vat-US 17.12.10, 13:50
          Witam,

moment bycia czynnym płatnikiem VAT zależy od tego, z jakiego powodu podatnik przestaje korzystać ze zwolnienia z VAT.
          Jeżeli podatnik zwolniony od podatku podmiotowo na podstawie art. 113 ust. 1 i 9 utraci zwolnienie od podatku (przekroczy limit), obowiązany jest do złożenia zgłoszenia rejestracyjnego, a w przypadku podatników zarejestrowanych jako podatnicy VAT zwolnieni - do aktualizacji zgłoszenia w terminie przed dniem, w którym podatnik traci prawo do zwolnienia. W tej sytuacji Vatowcem staje się "z dnia na dzień", czyli następną sprzedaż (a także nadwyżkę ponad limit) dokumentuje fakturą VAT.
          W przypadku, gdy podatnik zwolniony od podatku na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 3 oraz art. 113 ust.1 zrezygnuje dobrowolnie z tego zwolnienia, obowiązany jest do zgłoszenia rejestracyjnego, a w przypadku gdy jest juz zarejestrowany do aktualizacji tego zgłoszenia w terminie przed początkiem miesiąca, w którym podatnik rezygnuje ze zwolnienia. Przy tym zgłoszeniu status VAT nabywa z początkiem nowego miesiąca. Przykład: w 12/2010 podatnik złożył deklarację VAT-R, w której jako datę rezygnacji ze zwolnienia podał 01.01.2011, w tej sytuacji do końca grudnia wystawia rachunki; od stycznia faktury VAT.
          Jeżeli natomiast podatnik zwolniony od podatku podmiotowo na podstawie art. 113 ust. 9 zrezygnuje dobrowolnie z tego zwolnienia, obowiązany jest do złożenia zgłoszenia rejestracyjnego, a w przypadku gdy jest już zarejestrowany - do aktualizacji tego zgłoszenia w terminie przed dniem wykonania pierwszej czynności opodatkowanej. W tej sytuacji Vatowcem może być "z dnia na dzień" lub w innym terminie, w zależności jaką datę rezygnacji ze zwolnienia poda na formularzu VAT-R.

Pozdrawiam
          Justyna Zastawna
          • Gość: Marta Re: DG-ryczałt-vat-US IP: 80.94.16.* 21.12.10, 09:45
            do tej pory wystawiałam Rechnung, co w tłumaczeniu na polski znaczy "rachunek, faktura". Czy w takim razie teraz muszę jakoś konkretnie zmieniać ten zapis i numeracje.
            Do tej pory wystawiałam Rechnung 1/2010, 2/2010 ... 10/2010
            • ifirma-bok Re: DG-ryczałt-vat-US 21.12.10, 14:12
              Witam,

faktury VAT to drugi obok rachunku podstawowy rodzaj dokumentu księgowego. Dla każdego rodzaju dokumentu prowadzi się osobną numerację. Dane jakie powinny znaleźć się na fakturze określa Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 28 listopada 2008 r. w sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, wystawiania faktur, sposobu ich przechowywania oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 212, poz 1337).

Pozdrawiam
              Justyna Zastawna
              • Gość: Marta Re: DG-ryczałt-vat-US IP: 80.94.16.* 11.01.11, 09:52
                Witam w nowym roku.
                W grudniu 2010 zgłosiłam się jako podatnik Vat. Przekroczyłam limit proporcjonalny(jak wyżej).
                Czy od roku 2011 mogę starać się o zwolnienie z Vatu w związku z nowym limitem 150 000?
                Jakie formalności trzeba dokonać i do kiedy?
                Są to usługi wewnatrzwspolnotowe opodatkowane ryczaltem.
                • ifirma-bok Re: DG-ryczałt-vat-US 11.01.11, 14:21
                  Witam,

zgodnie z ogólną zasadą wyrażoną w art. 113 ust.11 ustawy o VAT, podatnik, który utracił prawo do zwolnienia od podatku lub zrezygnował z tego zwolnienia, może, nie wcześniej niż po upływie roku, licząc od końca roku, w którym utracił prawo do zwolnienia lub zrezygnował z tego zwolnienia, ponownie skorzystać ze zwolnienia.

W 2011 roku limit uprawniający do korzystania ze zwolnienia wynosi 150 000 zł. Ustawodawca wprowadził przepisy przejściowe w tym zakresie. Podatnicy rozpoczynający w 2010 r. wykonywanie czynności opodatkowanych będą mogli wybrać zwolnienie w 2011 r. mimo że nie minie ustawowy rok. Trzeba wtedy spełnić następujące warunki:
                  - łączna wartość sprzedaży, w proporcji do okresu prowadzonej działalności gospodarczej w 2010 r., przekroczyła 100 000 zł i nie przekroczyła 150 000 zł,
                  - złożyć pisemne zawiadomienie (VAT-R) o tym zamiarze do naczelnika Urzędu Skarbowego w terminie do 15 stycznia 2011 r.
                  Jeżeli Pani obroty przekroczyły kwotę 100 000zł a nie przekroczyły 150 000zł, korzysta Pani z przepisów przejściowych.

Podstawa prawna:
                  Ustawa z dnia 2 grudnia 2009 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług (Dziennik Ustaw z 18 grudnia 2009 Nr 215 poz. 1666).

Pozdrawiam
                  Justyna Zastawna
                  • Gość: Marta Re: DG-ryczałt-vat-US IP: 80.94.16.* 11.01.11, 19:06
                    jeżeli 15-sty wypada w sobotę, to mam czas do poniedziałku 17-stego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka