Dodaj do ulubionych

i co z tą giełdą?

05.03.07, 14:50
Tak się żle złożyło,iż w połowie lutego zakupiłam fundusze akcji i
zrównoważone,które w tej chwili lecą na łeb na szyję.Jestem już 2000 do tyłu.
Czekać czy sprzedać jednostki? Czy coś z tego będzie?
Obserwuj wątek
    • josner Re: i co z tą giełdą? 05.03.07, 22:19
      emma115 napisał:

> Tak się żle złożyło,iż w połowie lutego zakupiłam fundusze akcji i
      > zrównoważone,które w tej chwili lecą na łeb na szyję.Jestem już 2000 do tyłu.
      > Czekać czy sprzedać jednostki? Czy coś z tego będzie?

A jak długo chcesz trzymać pieniądze w funduszach?
    • szatniarka Re: i co z tą giełdą? 05.03.07, 22:46
      Jeśli inwestujesz to zaciśnij zęby i czekaj albo dokup na spadkach. Jeśli
      spekulujesz to tnij straty.
      • gwozdziu007 Re: i co z tą giełdą? 05.03.07, 23:59
        na funduszach to raczej nie pospekulujesz(zbyt dlugie czekanie na wykonanie
        zlecenia).
        Ja osobiście (jak wszyscy chyba) jestem ostatnio troche w plecy, ale trzymam
        jeszcze.
    • sylwek07 Re: i co z tą giełdą? 06.03.07, 20:02
      hehe tez jestem troche w plecy w tym ale ogladam Plus i minus w Tvp3 i tam
      wczoraj mowili ze moze byc tak jakis czas wiec warto zacisnac zeby smile
      • jan-w Re: i co z tą giełdą? 06.03.07, 21:10
        W fundusze inwestuje się długoterminowo. Spokojnie obserwuję spadki, wiedząc ile
        zarobiłem wink
        • axel40 Re: i co z tą giełdą? 07.03.07, 10:00
          Zgadzam sie z janem-w.Fundusze to inwestycja długoterminowa.Jeśli tak
          zainwestowałaś to należy czekać cierpliwie na lepsze czasy.Bessa raczej nam nie
          grozi,choc bacznie trzeba obserwować rynek.Cierpliwość to jedna z głównych cech
          dobrego inwestora.Podejmowanie decyzji pod wpływem emocji nigdy nie przynosi
          korzyści.I to nie tylko na giełdzie.
          Moim zdaniem możemy spodziewac sie drugiej fali spadków,a to tylko
          odreagowanie.Tak bywa przy większych korektach,ale niekoniecznie musi być
          regułą.Poza tym 16 marca mija termin kontraktów terminowych tzw.dzień trzech
          wiedźm smile ,a wtedy bywają różne cuda.
          Zawsze łatwiej jest wyjść z inwestycji niż do niej powrócić.Przy powrocie bywają
          dużo większe emocje i strach.
          Piszesz,że straciłaś już 2000zł.Stacisz dopiero jak zrealizujesz
          zlecenie.Narazie to strata wirtualna.Inwestując na giełdzie ,czy w fundusze
          musisz się liczyć z tym,że tam równiez się traci.To nie maszyka tylko do
          zarabiania.Będzie coraz trudniej bezstresowo zarabiać na giełdzie.Myślę,że ten
          rok będzie obfitował w większą ilość mniejszych ,czy większych korekt niż w
          2006.Ale ogólnie to jestem optymistycznie nastawiony.Pozdrawiam
          • sylwek07 Re: i co z tą giełdą? 07.03.07, 11:51
            ja tam mniej stracilem ale nie sprzedaje funduszy,poczekam na wzrost smile
    • emma115 Re: i co z tą giełdą? 07.03.07, 18:05
      Dzięki za odpowiedzi.Na razie czekam i też śledze notowania-tylko-niestety
      ciągłe spadki cen funduszy.Myśle,że jak wszyscy przeczekamy tę korektę,oby nie
      bessę,to korzyści będą większe.Gorzej jak wszyscy zaczną sprzedawać
      jednostki.Wiem,że inwestując w fundusze można stracić,aczkolwiek po 4-letnich
      zwyżkach trudno w to uwierzyć.Inwestycja ma być długoterminowa,chociaż nigdy
      nie wiadomo kiedy będą potrzebne pieniądze.
      • dubrownik Re: i co z tą giełdą? 07.03.07, 21:34
        emmacie. mysle podobnie jak szanowni forumowicze, w maju wyszedlem z funduszy,
        niepotrzebnie. Trudniej wrocic. W funduszach jestem od paru lat. warto przeczekac.
        Osobiscie mysle o dokupieniu, ale jeszcze poczekam
        • sylwek07 Re: i co z tą giełdą? 08.03.07, 18:02
          co do odkupienia to ja czekam na dalszy spadek ..
          dzis gielda poszla do gory ale pewnie znow beda duze spadki,teraz bedzie taka
          nerwowka.
          • taverna Re: i co z tą giełdą? 14.03.07, 21:20
            Zamierzam zainwestowac w funfusze,czy teraz jest dobry moment na kupowanie
            jednostek ?Prosze o rade
            • axel40 Re: i co z tą giełdą? 14.03.07, 21:55
              Zależy w jakie?Jeśli w akcyjne to nie zaryzykowałbym.Lepiej stracić okazje niż
              kapitał.Takiej huśtawki na indeksach jak dzis to juz dawno nie widziałem.Od -3%
              do 0,8% to juz cuda.Możemy zarówno ostro lecieć góre,ale równiez w dół.Piątkowe
              dane z USA i wygaśnięcie kontraktów terminowych może rozjaśnić nieco obraz co do
              dalszej przyszłości w przyszłym tygodniu.Trzeba nam uspokojenia rynków na całym
              świecie.Pieniądze lubią ciszę.Myśle,że pokonanie poziomu 3300-3350 na wig20
              zaneguje trend spadkowy i będzie to tylko korekta.
              --
    • taverna Re: i co z tą giełdą? 16.03.07, 10:40
      Dziekuje za rade.
      Mysle raczej o funduszu zrownowazonym z oferty mojego banku .Nie wim czy juz
      kupic jednostki czy jeszcze poczekac.
      • rsta1984 Re: i co z tą giełdą? 27.03.07, 17:49
        witam!
        ja 7 marca dokupilem jednostek w akcyjnym (arka i aig.. ) i jest oki!
        wig20 znow na pozniomie 3500... jak tak dalej pojdzie to mamy kolejne rekordy smile
        a jesli poleci w dol to znowu cos dokupie..
        pozdr.
        • mieszko252 Re: i co z tą giełdą? 28.03.07, 15:36
          rsta1984 napisał:

> witam!
          > ja 7 marca dokupilem jednostek w akcyjnym (arka i aig.. ) i jest oki!
          > wig20 znow na pozniomie 3500... jak tak dalej pojdzie to mamy kolejne rekordy :
          > )
          > a jesli poleci w dol to znowu cos dokupie..
          > pozdr.

Kocham ludzi ,którzy kupują w samym dołku i informują o tym po miesiącusmile
          rsta1984-RESPECT!smile
          • rsta1984 Re: i co z tą giełdą? 28.03.07, 18:07
            przepraszam ale jestem na tym forum nowy...
            szukam wogloe jakiegos normalnego forum na ktorym mozna pogadac wlasnie o
            funduszach...
            jesli chodzi o wkladanie kasy do funduszy to uwazam ze warto obserwowac co sie
            bedzie dzialo teraz na wigu20... jesli odbije sie od 3400 to mamy kolejny
            rekord... i warto wejsc w jakies akcyjne...
            choc tak czy inaczej pewne jest to ze fundusze to inwestycja dlugoterminowa...
            (ale z drugiej strony gdy sytuacja jest oczywista warto zarobic troche
            wiecej.... doplacajac w dolkach i konwertujac do bezpiecznych na gorkach smile )
            pozdr.
            • baros16 Re: i co z tą giełdą? 28.03.07, 18:45
              > choc tak czy inaczej pewne jest to ze fundusze to inwestycja dlugoterminowa...

I tej zasasy pilnuj.Uda się raz ,dwa,ale na dłuższą metę poniesiesz porażkę.Wiem
              ,że się na tym znasz i wiesz swoje.Po pewnym czasie przyznasz mi racje.
              Do spekulacji kup sobie akcje i nimi spekuluj.Konwersja przy fundach najszybciej
              po jednym dniu,akcji w każdym momencie.I tu jest ta różnica.Czas reakcji na
              zmiany na rynku.
              • b1-b Re: i co z tą giełdą? 29.03.07, 11:39
                o co chodzi z BYKIEM I NIEDŹWIEDZIEM(kto jest kto) ??
                dopiero co zaczalem sie interesowac giełda.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka