Dodaj do ulubionych

płatnik podatku VAT

28.03.11, 11:56
Witam,
czy chcąc sprzedawać
- elekronikę, AGD i foto
- kosmetyki dziecięce
- odzieżą dziecięcą
- zabawki
muszę zostać platnikiem VAT.
Obecnie nie jestem VATowcem.
Pracownicy 2 US podali mi sprzeczne informacjje.
Obserwuj wątek
    • jck.x zwolnienie 28.03.11, 12:04
      Jeżeli chodzi o tzw. zwolnienie podmiotowe, odpowiedź znajdziesz w art. 113 ust. 13 Ustawy VAT:
      "Zwolnień, o których mowa w ust. 1 i 9, nie stosuje się do importu towarów i usług, wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów, dostawy towarów, dla której podatnikiem jest ich nabywca, oraz podatników:
      1) dokonujących dostaw:
      a) wyrobów z metali szlachetnych lub z udziałem tych metali,
      b) (465) towarów opodatkowanych podatkiem akcyzowym, z wyjątkiem energii elektrycznej (PKWiU 35.11.10.0) i wyrobów tytoniowych w rozumieniu przepisów o podatku akcyzowym,
      c) nowych środków transportu,
      d) terenów budowlanych oraz przeznaczonych pod zabudowę;
      2) świadczących usługi prawnicze oraz usługi w zakresie doradztwa, a także usługi jubilerskie;
      3) niemających siedziby lub miejsca zamieszkania na terytorium kraju."

Uwaga: "zwolnienie VAT" to coś innego niż "zwolnienie z kasy fiskalnej" (pewnie to było przyczyną nieporozumienia z US).
      • ohar56 Re: zwolnienie 28.03.11, 13:00
        jck.x napisał:

> Jeżeli chodzi o tzw. zwolnienie podmiotowe, odpowiedź znajdziesz w art. 113 ust
        > . 13 Ustawy VAT:

dzięki,
        odpowiedź US nie była związana z kasą fiskalną (posiadam kasę). Jeden z Urzędów podał, że w przypadku elekrtoniki, RTV i foto muszę byc VAT-owcem, drugi US, że nie. podobnie w przypadku ubranek dla dzieci .
        Oba US orzekły, że kosmetyki objęte są akcyzą w związku z powyzszym muszę być VAT-owcem.
        • jck.x Re: zwolnienie 29.03.11, 09:44
          Niekompetencja urzędników już dawno przestała mnie dziwić.
          Kosmetyki - "wieki temu" - rzeczywiście były wyrobem akcyzowym.

Sugestia: wpisz do google "ustawa podatek akcyzowy" lub zajrzyj na stronę MF (akty prawne - akcyza). Możesz też zadzwonić do urzędu CELNEGO (te urzędy są zajmują się akcyzą). W ten sposób sprawdzisz, co jest/nie jest opodatkowane akcyzą w PL.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka