Gość: jan IP: *.qub.ac.uk 17.06.11, 14:18 Tylko niestety standardy pracy w Polsce sa bardzo niskie. Jak ktos chce byc niewolnikiem to polecam prace w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tss123 Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają cor... 17.06.11, 14:18 Oczywiście badanie nie uwzględnia firm zatrudniających do 9 pracowników, których na rynku jest najwięcej, a w których księgowy w porywach osiąga 1500 zł. Więcej - www.stachurska.eu/?p=3284 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesio Re: Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 15:14 Trzeba być idiotą, żeby w 9-cio osobowej firmie zatrudnić księgowego za 1500,00 netto. Biuro księgowe za 400-500 zł zrobi to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesmar Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają cor... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.11, 14:33 Dlatego wlasnie warto sie uczyc i pamietac, ze ubraniem matematyki jest prawda, a prostota jej strojem. Inzynierem warto byc, a wzyciu 100-kroc latwiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lmg Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają cor... IP: *.ericsson.net 17.06.11, 14:52 A skad redaktor wzial takie dane dot. zarobkow w IT? 12k brutto jako Java Developer? Gdzie tak placa - to ja z checia zwine sie ze Szwecji i worce do PL. Cos malo wiarygodne te dane i sprzeczne z tym co widzi sie w ogloszeniach o prace (niektore firmy podaja przedzial zarobkow - czesto na ww stanowisku mozna dostac max ok 8k brutto) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LION Re: Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 15:01 Kolega niedokładnie czytał. Na końcu tekst jest napisane skąd takie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
zalobanarodowa Re: Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają c 17.06.11, 15:39 Co, w Szwecji masz mniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lmg Re: Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają c IP: *.ericsson.net 17.06.11, 16:09 Nie to ze mniej, bo nie (ale koszty zycia 2x warszawskie), ale chodzi o skale i podawanie wg mnie zludnych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
eustachy.s Re: Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają c 17.06.11, 18:16 12k może zarobić Java Developer na umowie o pracę w firmie konsultingowej i to też nie każdy JD tylko taki z przynajmniej kilkuletnim doświadczeniem. Z tego co pamiętam stawki są raczej z przedziału 4-9k brutto w Warszawie, na więcej może liczyć architekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: progJavaFafa już pędzę aplikować przez Antal int. ;) IP: *.ydp.com.pl 17.06.11, 15:19 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek Re: już pędzę aplikować przez Antal int. ;) IP: *.core.ynet.pl 05.10.12, 11:21 Trochę sobie o tej firmie swojego czasu poczytałem i generalny obraz wychodził syf, kiła i mogiła. Tam nie pracują HR'owcy tylko handlarze i to jeszcze marnej jakości, którzy tak na prawdę nie mają pojęcia, co sprzedają, jaki to coś ma potencjał i ile można za to kroić klienta. Szczególnie w obszarze IT. W swoim udawaniu profesjonalistów są zwyczjnie śmieszni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.11, 15:48 Haha, dawno nie czytałem takich bredni. Piszę z perspektywy programisty. Mam wielu znajomych programistów pracujących zarówno w małych jak i dużych czy nawet międzynarodowych firmach i programista Java zarabiający ponad 10 tysięcy, tak, zdarza się, ale dotyczy to może kilku procent bardzo zdolnych i bardzo ambitnych ludzi. Jeśli szanująca się gazeta pisze sobie ogólnikowo "przykładowo 11 brutto", to tworzy fałszywą wizję, żeby nie nazwać wprost - brednie. Zarabiam obecnie ok. 6,5 brutto i patrząc na moich znajomych, to jestem raczej powyżej średniej. Jakby podali 8 brutto, to może bym się zaczął zastanawiać czy aby przypadkiem coś mi umknęło, może mógłbym więcej, może słaby po prostu jestem, ale ta liczba jest wyssana z palca i zupełnie nie obrazuje realnych zarobków. I przypominam - nie mówię, że tyle się nie da zarabiać i że tyle inni nie zarabiają, ale to jest jeden przypadek na bardzo wielu, nawet nie wliczając tych, co są po prostu słabi czy mierni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają c IP: 217.153.105.* 17.06.11, 16:08 Zgadzam się w 100%. Tzn oczywiście, pewnie taka średnia wyjdzie przy selektywnym wyborze danych kontraktów i umów. Jeśli natomiast weźmiemy stanowiska typu x developer to nie ma szans, bo sa tysiące mróweczek w korporacjach pracujących za pół darmo. Też mam mnóstwo znajomych i też jestem troche ponad kreską z tego grona ale do prezentowanych średnich w tym artykule to jeszcze sporo brakuje. Z kolei jeżeli bierzemy pod uwagę wybitne jednostki, mega mózgowców itp, to nie ma sensu wogóle liczenie średnich bo tu obowiązują troche inne zasady, gdy pracodawca zabiega zeby dana osoba pracowala w jego firmie. Takie srednie o niczym nie mówią. Średnia ma wskazywać jakieś tendencje w danej branży, a to że jakiś zdolniacha ma 40 tyś brutto ma się nijak do zwykłych solidnych rzemieślników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają c IP: *.ydp.com.pl 17.06.11, 16:15 jak ludzie coś mówią to trzeba się zastanowić co to za ludzie i czemu to mówią. tutaj wyraźnie widać że pewnie przemnożyli stawki x2 albo x3 dla nie inf. żeby przyciągnąć klientow i zgarnąć prowizje z rekrutacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stb Re: Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają c IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.11, 16:42 Tia, to z pewnoscia nie jest artykul o szablonowych developerach C/C++ czy java. Wyraznie jest napisane ze chodzi o specjalistow, czyli gorny kwartyl jak nic. Jesli wezme pod uwage zarobki znajomych specow z niszowych dzialek z 10+ doswiadczeniem czy nawet 7+ to stawki sie zgadzaja. Inna sprawa, ze ten artykul to oczywista notka reklamowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 16:02 Nie ma się czym podniecać. 2500 euro dla dobrego informatyka to zarobki raczej przeciętne. Nawet w Indiach zarabiają lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
zaytzev Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają cor... 17.06.11, 16:11 Więcej takich artykułów proszę. Musze podesłać linka do kierownika bo się półroczna ocena zbliża. ;) A ogólnie, to płace informatyków sporo przesadzone. To na pewnie nie średnia, a raczej 90-95 percentyl. Może dane były brane z rubryki płaca oczekiwana? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciotka cóż, cały niskopoziomowy development IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.11, 16:43 wyparował z EU na daleki wschód.. u nas specjalista IT to znawca java, oracle i SAPa:). Produkcji brak, za to modele biznesowe kwitną. Żal i nędzne rokowania na przyszłość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stb Re: cóż, cały niskopoziomowy development IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.11, 17:11 Mozesz rozwinac? Ja mlody jestem i pamiecia siegam jedynie do 2004 i nie zauwazylem jakiegos specjalnego exodusu, stad ciekawosc. Ofert nadal sporo. Sam zajmuje sie pisaniem sterow i mysle ze nie najgorzej mi sie wiedzie, sporo znajomych podobnie. Oczywiscie ofert na javke i wyzej jest wiecej ale wydaje mi sie ze srednio slabiej platne sa. Koderow niskiego poziomu niewielu jest, a bedzie mniej bo system edukacji pomija milczeniem takie "archaizmy" jak c czy asm, co uwazam za ulatwienie w uzyskaniu dobrych dochodow. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Hehehe kuszenie przez Niemcow 17.06.11, 17:20 Zatrudnijcie mnie bo jak nie to pojade do Nimiec. A znasz niemiecki? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stb Re: Hehehe kuszenie przez Niemcow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.11, 17:29 Hmm, dziwne wspolpracowalem z Niemcami, a nie znam ich jezyka, wyobraz sobie ze oni znaja angielski i to wystarczy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13f Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają cor... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 17:34 Ostatnie zdanie artykułu jednak trochę zmienia postać rzeczy. To jest pensja brutto razem ze składnikami wynagrodzenia, czyli wszelkie materialne i niematerialne benefity, również w wartości brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają c IP: *.pabianice.msk.pl 17.06.11, 17:59 Artykuł nie do końca dokładnie opisuje rzeczywistość. Faktem jest że zarobki rzędu kilkunastu tys. PLN/miesiąc nie są wśród doświadczonych inżynierów (zwłaszcza IT, automatyków, budownictwa z uprawnieniami itp) rzadkością, ale: - trzeba być naprawdę dobrym w swojej branży i mieć spore doświadczenie. Absolwenci i przeciętniacy pracują za sporo mniej. - przy takich kwotach raczej nie pracuje się na etacie, a bezpośrednie porównywanie pensji etatowca z kwota faktury dla posiadającego DG nie jest miarodajne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magg Re: Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają c IP: *.173.8.132.tesatnet.pl 17.06.11, 19:38 Wszystko zależy od branży, ja pracuje w chemicznej i doświadczony doradca techniczny, najlepiej chemik może spokojnie wyciągnąć ponad 12 -15 000 PLN brutto plus dodatki, typu samochód, laptop, póltora pensji premii, 1000 zł przy 2 tyg. urlopie. Ja nie jestem wprawdzie chemikiem, ale mam doświadczenie w branży, 2 języki w stopniu b. dobrym, i dostałam na dzień dobry 10 000 brutto, plus premia roczna, urlopowe, telefon do dyspozycji bez limitów. A praca od 8-16. Bez stresów. Jednak przez ostatnie 5 lat sporo zainwestowałam w siebie, 2x studia podyplomowe, CPE z angielskiego. Ludzie oczekują dużej kasy od samego początku, ale trzeba coś w tym kierunku zrobić. Pieniądze o których piszą w artykule są jak najbardziej realne, ale nie w każdej branży, i nie na samym początku. Znam handlowców którzy dostają 15 -16 tys brutto, ale to wysokiej klasy specjaliści, z 15-20 letnim doświadczeniem w branży, mający liczne kontakty, znajmości, olbrzymią wiedzę. Ale to nie przychodzi z dnia na dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LION Polscy inżynierowie i specjaliści zarabiają cor... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 18:35 Jak Ci wszyscy którzy to komnetują są takimi specjalistami jak czytają ze zrozumieniem to nie dziwię się że zarabiają poniżej tej średniej heheheheeh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob stawki są realne IP: *.wroclaw.mm.pl 17.06.11, 19:38 Wiele osób twierdzi, że stawki z artykułu są nieosiągalne. Jeśli chodzi o developerów to znam wielu zarabiających w granicach 10-12k. Oczywiście mowa o freelancerach z własną działalnością pracujących na kontraktach. Zauważcie, że w tym wypadku jest to całkowity koszt pracodawcy, co odpowiada zatrudnieniu na etat pracownika z pensją 6-7k netto. 39k brzmi trochę jak z bajki, ale dowiedzcie się ile wasi pracodawcy biorą od klientów za waszą pracę. Stawki 1k za dzień pracy developera i 2k za dzień pracy analityka to standard w Polsce. Dlatego jestem skłonny uwierzyć w taką pensję w przypadku specjalisty z dużą wiedzą i doświadczeniem na kontrakcie. Chociaż osobiście nie znam nikogo ze stawką powyżej 20k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: stawki są realne IP: 82.146.248.* 19.09.12, 13:37 To prawda. U nas stawka developera to 2tys. za dzień. Oczywiście nie jest to stawka dla developera, tylko do zapłacenia przez klienta :-) Ale też nie jest łatwo znaleźć pracę tak dobrze płatną, jak w tym artykule, a poza W-wą, czy Krakowem często niewykonalne... Odpowiedz Link Zgłoś