Dodaj do ulubionych

Pit-37 za 2011 proszę o pomoc

25.02.12, 06:32
1. Jakie odliczyć koszty uzyskania przychodu w sytuacji gdy mam dwa pity 11, obydwa za cały rok 2011. Jeden za pracę w tygodniu (poniedziałek- piątek), drugi dotyczy pracy w weekendy i dni wolne. Jeden zakład pracy jest położony w miejscowości gdzie mieszkam, drugi zakład poza miejscowością zamieszkania. W jednym picie 11(w tym z pracy pon-pt) mam wykazane kup w wysokości 1668 z groszami, w drugim 0. Wiem, że mogę podwyższyć kup w pit37, tylko nie wiem do jakiej kwoty?
2. Dziecko małoletnie zarobiło w 2011r na umowę zlecenie 500zł. Czy musi się z tego roliczyć samodzielnie, czy mam doliczyć jego dochody do swoich i wypełnić pit-36 + pitM, czy wogóle nie musi się rozliczać z tej kwoty?

Czy ktoś może mi pomóc.
Obserwuj wątek
    • wl_accountancy Re: Pit-37 za 2011 proszę o pomoc 27.02.12, 13:45
      Odp1)
      Maksymalne przysługujące koszty uzyskania przychodu w tym przypadku to 2502 zł 56gr.

Odp 2)
      Zgodnie z art. 7 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych dochody dzieci małoletnich niepochodzące z pracy podlegają odrębnemu opodatkowaniu.

Art. 7.
      1. Dochody małoletnich dzieci własnych i przysposobionych, z wyjątkiem dochodów
      z ich pracy, stypendiów oraz dochodów z przedmiotów oddanych im do
      swobodnego użytku, podlegające opodatkowaniu na terytorium Rzeczypospolitej
      Polskiej, dolicza się do dochodów rodziców, chyba że rodzicom nie przysługuje
      prawo pobierania pożytków ze źródeł przychodów dzieci

WL Accountancy Sp. z o.o., tel. 22 507 88 93; biuro@wl-accountancy.pl, www.wl-accountancy.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka