Dodaj do ulubionych

ciucholand- POMOCY!!

04.02.14, 16:10
Witam Was wszystkich . Jestem tu nowy . Szukałem podobnego wątku ale nie znalazłem , jeśli taki jest to przepraszam. Poszukuje osób które prowadzą ciucholandy. Chciałbym się spytac po jakim czasie powinny przynosić zyski i jakiego rzedu są to pieniądze???
Ja od 4 miesięcy prowadzę swój sklep w ok. 40 000 mieście. Niestety zysków jeszcze brak. Ciagle dokładam do interesu. Fakt że teraz sezon jest tez kiepski. Ciuchy mam inne niż wszyscy bo austriackie, naprawde dobre i znanych marek. Klientki sobie je chwalą. Ciuszki są ładnie powieszone na wieszakach. Ceny od 5 do 50 zł.
Nie wiem czy cos robie żle że ludzie nie przychodzą. Licze na to że z wiosną wszystko ruszy. A może się myle? Może ten sklep nie ma prawa na siebie zarabiać?
Bardzo Was proszę jakieś porady….
Obserwuj wątek
    • Gość: Iza Re: ciucholand- POMOCY!! IP: *.aerostrada.com.pl 04.02.14, 17:14
      Nie prowadzę ciucholandu ale znam się na marketingu i promocji. W dzisiejszych czasach każdy biznes to trudna sprawa. Na początek mam pytanie czy zrobiłeś obliczenia za ile powinieneś sprzedawać co miesiąc żeby wyjść na swoje? Podlicz wszystko koszty: ZUS, pracownik-czy twoja rodzina, towar, czynsz-czy własny lokal, ogrzewanie itd. Policz za ile powinieneś codziennie sprzedać. potem policz za jaką kwotę średnio kupuje jedna osoba i wyjdzie ci czy warto czy nie. Znasz swoją konkurencję? Inne lumpeksy, małe tanie sklepiki z ciuchami, Biedronka, LIDL, aukcje internetowe.
      czy planujesz sprzedawać w Internecie? czy robisz coś więcej żeby zachęcić do zakupu u Ciebie? Np. cotygodniowe dostawy towaru w każdy czwartek. Chyba największą katastrofą takiego lumpeksu to brak nowych dostaw.
      Nie mam wystarczających danych żeby odpowiedzieć na twoje pytanie, czy sklep ma prawo na siebie zarabiać bo to zależy od wielu czynników!!!
      • mariusz19730 Re: ciucholand- POMOCY!! 05.02.14, 12:45
        Witam, zrobiłem całą kalkulację oczywiscie. Razem z handlem obwożnym nasze co miesięczne koszty to 10 500zł. Żeby zarobić na same koszty muszę razem z rynkiem sprzedać 50 sztuk średnio po 7 zł co jest jak jak najbardziej osiągalne gdyż bywało tak że sprzedawałem taką ilośc tylko w sklepie. . Odzież mamy wysokiej jakości, klientki sobie chwalą. Mamy w pobliżu 3 ciucholandy jednak odzież tam sprzedawana to szmelc posklepowy sprzedawany po 1 zł za sztukę. Największym konkurentem jest chyba smizjerka która ma w naszym mieście 2 sklepy oraz sklep Pepko który ma naprawde tanie ciuchy niestety jednorazowego użytku( nie przeżywają prania w pralce). Nasz lokal mieści się na ul przechodniej pomiędzy fryzjerem a kwiaciarnią. Towar wymieniamy raz w miesiącu a co tydzień dowieszamy ok 70 kg towaru. Teraz ze słabą reklamą sprzedajemy 80 kg miesięcznie. Staramy się poprawić reklamę. mamy ogłoszenia w lokalnej gazecie i stronie internetowej. Rozdajemy ulotki i kalendarzyki firmowe z rabatem 10% na zakupy. Posiadamy swój fanpage na facebooku. NIe wiem jak jeszcze przyciągnąć klienta. Mamy swoje klientki które przychodzą w dniu dostawy i potrafia wydac u nas ponad 100 zł bez mrugnięcia okiem. Mam zamiar teraz zacząć sprzedawać ciuchy również na allegro i innych tego typu portalach.
    • mariusz19730 Re: ciucholand- POMOCY!! 05.02.14, 09:58
      handluje już na rynkach , na otwarcie drugiego sklepu mnie niestety narazie nie stac ale to dobry pomysł na pryszłość. A jaką reklamę proponujecie? co działa na was?
    • Gość: alpepe Re: ciucholand- POMOCY!! IP: *.pools.arcor-ip.net 13.02.14, 14:08
      może nie ma prawa na siebie zarabiać.
      Może twoje koszty lokalowe są zwyczajnie za wysokie?
      Nie podoba mi się też twoje deprecjonowanie Pepco. Byłam ostatnio w Polsce i weszłam, po raz pierwszy zresztą, do tego sklepu. Ubrań fajnych dla dzieci dużo i w fajnych cenach. Nic nie kupiłam, bo moje córki mają ubrania, zresztą lepszych firm. Wiele osób brzydzi się odzieży używanej i woli Pepco czy KiKa, bo tam ubrania są nowe i to wystarczy.
      Ja chodziłam do do lumpeksów w Polsce, utrzymały się te, w których sprzedawała właścicielka. Czynsz za obcy lokal i personel oraz ceny porównywalne do cen nowej odzieży to samobójstwo.
    • Gość: Polala Re: ciucholand- POMOCY!! IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.02.14, 11:33
      Może problemem jest lokalizacja...
      W Wawie jest BUM (ponowny) na ciucholandy. Niektóre w dniu dostawy mają cenę 120 zł za kg i tłumy przepychających się Klientów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka